Glas Hrvatske

16:55 / 01.09.2017.

Autor: Klara Špančić

Učenje i promocija hrvatskog jezika i kulture

Otvaranje Zagrebačke slavističke škole (Foto: Klara Špančić/Glas Hrvatske)

Otvaranje Zagrebačke slavističke škole (Foto: Klara Špančić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Dubrovnik je i ove godine ugostio studente kroatistike i slavistike, profesore koji predaju hrvatski jezik i književnost na inozemnim sveučilištima, stručnjake koji se bave kroatističkim temama koje je dodatno učenje o hrvatskom jeziku okupilo na 46. seminaru Zagrebačke slavističke škole.

Škola je posebna djelatnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a ove godine pridružilo joj se 65 polaznika iz više od 20 zemalja.

Bogat dvotjedni program Seminara osmišljen je kao kombinacija znanstvenog i kulturološkog smjera kako bi polaznici, uz učenje o hrvatskom jeziku i književnosti, upoznali hrvatsku povijest, običaje i životni stil. Prijepodneva seminara rezervirana su za nastavu, a ove godine polaznici u 8 lektorata usavršavaju znanje hrvatskoga jezika te uče o hrvatskoj književnosti. Središnji događaj svakog dana je znanstveno predavanje o glavnoj temi seminara, a ovogodišnja tema je Izvedbe roda u hrvatskom jeziku, književnosti i kulturi. O njoj će iz osobne perspektive proučavanja govoriti 13 predavača, a timu hrvatskih znanstvenika ove godine pridružile su se dvije profesorice s američkih sveučilišta. 

Zagrebačka slavistička škola u knjižnici (Foto: Zagrebačka slavistička škola/ Facebook)

Zagrebačka slavistička škola u knjižnici (Foto: Zagrebačka slavistička škola/ Facebook)

Foto: - / -

 Dubrovnik se kao kolijevka hrvatske kulture i identiteta pokazao kao neiscrpan izvor kulturnih sadržaja pa se Seminari, uz iznimku ratnih godina, uvijek ondje održavaju. U sklopu kulturnog bloka, polaznici Zagrebačke slavističke škole posjetili su povijesnu jezgru grada, Dominikanski samostan, tvrđavu Lovrijenac, palaču Sponza, ljetnikovac Petra Sorkočevića, zbirku Baltazara Bogišića, mauzolej obitelji Račić, kuću Vlaha Bukovca i druge povijesne znamenitosti Dubrovačko- neretvanske županije.

Polaznici seminara dolaze iz Irske, Finske, Švedske, Danske, Norveške, Velike Britanije i, po običaju najviše, iz Poljske, a razlozi za učenje su različiti; neki od polaznika očarani ljepotama naše zemlje odlučili su studirati hrvatski jezik, a nekima su korijeni iz Hrvatske.

- Hrvatski seminari zamišljeni su kao prostor u kojem će se susretati strani stručnjaci koji pokazuju interes za hrvatski jezik, književnost i kulturu, a osim učenja hrvatskog jezika kao glavnog cilja održavanja seminara, on je prilika za upoznavanje i suradnju predavača i polaznika. Predavači su emotivno dirnuti kada čuju da njihove znanstvene radove i knjige čitaju studenti u primjerice Finskoj ili Danskoj - dodaje Tatjana Pišković.

- Škola je još uvijek jedini takav prostor u svijetu koji promiče hrvatski jezik, književnost i kulturu u svijetu djelujući neposredno u izravnoj komunikaciji sa stranim stručnjacima koji se bave kroatističkim temama. Polaznici se po povratku u svoje države nastavljaju baviti kroatistikom i na neki način brendiraju (promoviraju) Hrvatsku u svojim sredinama, sveučilištima i na institutima. To je također i prilika da se stvore uvjeti suradnje između nas i drugih država. Primjerice, da knjiga koju ovdje vide ili književnika s kojim razgovaraju bude prevedena na neki od stranih jezika ili da se predstava koju ovdje gledaju pozove na gostovanje u neku od tih zemalja - zaključila je Pišković.

Zagrebačka slavistička škola iznimno je važna za promociju, učenje i poučavanje hrvatskog jezika jer okuplja strane slaviste i studente te postaje mjesto razmjene misli, iskustava i istraživanja koja polaznici prenose diljem svijeta.

Studenti Zagrebačke slavističke škole (Foto: Zagrebačka slavistička škola/ Facebook)

Studenti Zagrebačke slavističke škole (Foto: Zagrebačka slavistička škola/ Facebook)

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!