Glas Hrvatske

11:11 / 27.01.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Turnir u Prstenu na Plehanu

Gvardijan fra Anto Tomas i predstavnici Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu

Gvardijan fra Anto Tomas i predstavnici Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu

Foto: Anto Pranjkić / GLAS HRVATSKE

Poznato je da su u Posavini najbolji igrači Prstena oni koji znaju biti "tihi”, zapravo, to su oni koji ni na koji način ne otkrivaju da su pronašli gdje se nalazi prsten. Igra zna potrajati i po čitavu noć – približava nam igru Prstena fra Anto Tomas, izbornik pobjedničke momčadi, koji je iskoristio turnir kao proslavu imendana svih župljana koji se zovu Anto, Ante, Antonija, Antonela...

Kad su u zimskim danima prestajali radovi na polju i u šumi muški stanovnici Bosne i Hercegovine tražili su način kako ispuniti slobodno vrijeme. Dok su žene radile ručne radove ( razni vezovi, heklanje, itd...), muški su u pratnji pjevača izvorne glazbe gotovo redovito igrali Prstena. Stara je to igra koja se dio dana današnjega sačuvala na prostorima Bosanske Posavine, pa je u nedjelju 23. siječnja odigrana i ovogodišnja finalna utakmica samostanskoga područja Plehan, u kojoj su uspješniji bili domaćini predstavnici selekcije Franjevačkoga samostana , koji su pobijedili momčad Župne zajednice Svetoga Antuna Pustinjaka Sijekovac-Močila, a koju je predvodio izbornik, inače župnik vlč. Ivan Tolj.


-Način igranja Prstena je jednostavan. Glavni rekviziti jesu prsten, koji može biti različitih oblika i deset kapica koje mogu biti u obliku debelih čarapa ili najčešće šeširi. Igra se na razne načine, a najčešće na prostirki na podu. Jedna ekipa postavi prsten ispod jedne kape, a druga ekipa ga traži. Ekipa može imati i dva ili tri igrača, u nekim slučajevima i više. Cilj je u što manje pokušaja otkriti pod koju kapu je protivnička ekipa sakrila prsten. Onaj koji pronađe udari po kapi ili šeširu, koji odskoči. Poznato je da su u Posavini najbolji igrači prstena oni koji znaju biti "tihi”, zapravo, to su oni koji ni na koji način ne otkrivaju da su pronašli gdje se nalazi prsten. Igra zna potrajati i po čitavu noć – približava nam igru prstena fra Anto Tomas, izbornik pobjedničke momčadi, koji je iskoristio turnir kao proslavu imendana svih župljana koji se zovu Anto, Ante, Antonija, Antonela...


- Bila je ovo prigoda da najprije Svetom misom zahvalimo dragom Bogu na daru života u našoj prelijepoj Posavini, proslavimo imendan i nastavimo čuvati našu prelijepu tradiciju i običaje. Okupio se veliki broj ljudi i lijepo ih je vidjeti ovdje u srcu Bosanske Posavine – zadovoljno govori gvardijan fra Anto.


Tom prigodom samostan su posjetili i predstavnici Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu iz Zagreba: Ilija Guberac (predsjednik) te Ilija Martić (član Upravnog odbora). Oni su razgovoru s gvardijanom samostana fra Antom Tomasom dogovorili nastavak suradnje i učvršćivanje veza stanovništva koje živi u Posavini i iseljeništva te onih koji žive u Republici Hrvatskoj, kroz rad i suradnju na konkretnim projektima.


Prsten Plehan

Prsten Plehan

Foto: Anto Pranjkić / GLAS HRVATSKE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!