Glas Hrvatske

15:36 / 14.04.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Suhozid naš svagdanji

Foto: Dragan Maretić

Foto: Dragan Maretić

Foto: - / -

Dalmatinska zagora, kamen na kamenu, kroz krško polje voda izvire, ali zemlje je malo i valjalo ju je od davnina sačuvati. I iz tog razloga, naši su pradjedovi suhozide stvarali. A danas, vještinu gradnje koja je uvrštena u UNESCO-ovu nematerijalnu kulturnu baštinu, njeguje i udruga Gaius Laberius Gardun. Tamo je bila i Danja Lakić Budimir.

Pohvalit će se osvojenim odličjima na natjecanjima u gradnji suhozida na prvenstvima Hrvatske, ali i organizacijom jednog takvog 2019. godine.

U svojim redovima imaju ljude raznih zanimanja i profesija, kao i mlade koje žele uputiti da nastave tradiciju gradnje. Takodjer i hrvatske branitelje kojima je ovo značajan vid rehabilitacije, uz druženje i koristan rad za zajednicu.

Prošloga vikenda ekipa sastavljena baš od hrvatskih branitelja, u Dicmu, obnavljala je urušeni, stari suhozid.

Svaki je kamen trebalo preko ruke prebaciti, oblikovati, naći mu mjesto u mozaiku zida, za svagda. I u dva dana zid 30 metara dug izgradiše. Didovini u zahvalu, sebi na ponos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!