Glas Hrvatske

13:02 / 28.09.2019.

Autor: Mirjana Žugec Pavičić

Okusi hrvatskog sela

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

U Svetom Petru u Šumi krajem kolovoza održana je manifestacija Okusi hrvatskog sela - s klobasicom u Europu“ koja je predstavila proizvođače kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda s okusima tradicijskog načina pripreme. Veliku važnost pridaju i suradnji s Hrvatima i Mađarima iz vojvođanske udruge Lemeški kulen.

Kako bi promovirali hrvatske tradicijske proizvode, u općini Sveti Petar u Šumi organizirali su ljetni noćni sajam "Okusi hrvatskog sela", na kojem se okupilo pedesetak izlagača od Slavonije do Istre. 

- To je najbolji dokaz kako možemo promovirati najbolje proizvode. Vjerujem da ćemo sljedeće godine u suradnji s nama susjednim, prijateljskim općinama Tinjan i Žminj napraviti program koji bi potrajao možda i cijelo ljeto i na taj način u suradnji s našom turističkom zajednicom Središnje Istre dat doprinos da se najbolji istarski i hrvatski proizvodi promoviraju i da oni na kraju završe u košaricama diljem Europe - govori organizator načelnik općine dr. Mario Bratulić.

Među tradicijskim proizvodima, dr. Bratulić posebno je istaknuo izvrsnu suradnju s hrvatskim i mađarskim proizvođačima suhomesnatih proizvoda u Srbiji.

- Imamo odličnu suradnju sa tri udruge u Vojvodini i s udrugom Hrvata u Pečuhu, a baš sam imao razgovore i s Njemačkom. Nedavno smo bili pokretači u Tomislavgradu prve kobasičijade, tako da je naša misija da uspostavimo suradnju, da povežemo, da promoviramo tradicionalne kobasičarske proizvode svuda pa nam je namjera i druge godine napraviti veliku promociju za Hrvate u Berlinu i u Švicarskoj, a ja se nadam, ako sve bude ok i ako posložimo regulativu i povežemo naše ljude i u Sjedinjenim Američkim državama - govori Bratulić.

Jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih tradicijskih proizvoda svakako je istarski pršut. Kakva je situacija s istarskom kobasicom, objašnjava dr. Bratulić: - Istarska kobasica ili klobasica je u fazi zaštite geografskog podrijetla. Jedan naš tim sudjeluje na tom projektu i mislim da će vrlo brzo sve biti spremno za certificiranje, ali ono što mene veseli je to da je svakim danom sve više zainteresiranih proizvođača i da se javljaju proizvođači koji će sigurno sljedeće godine bit spremni viškove proizvoda plasirati na europsko tržište.

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Manifestacija tradicijskih okusa u Sveti Petar u Šumi privukla je brojne izlagače, a dogodine ondje žele otvoriti i Kuću klobasic. Tom prigodom obišla ih je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković: - Mislim da ovdje možemo baš na pravi način vidjeti koliko je važna tradicija, očuvati je,  ali ne stati samo na tome nego učiti o novim tehnologijama, primjenjivati inovacije, koristiti nove programe, mjere i ići i dalje. Da je jedno s drugim kompatibilno i zajedno nose razvoj i to je primjer s mnogim istarskim proizvodima. 

Ministrica Vučković obišla je sve izlagače i motivirala ih da prate i da se javljaju na natječaje ministarstva poljoprivrede.

- Ministarstvo poljoprivrede ulaže značajne napore u generacijsku obnovu hrvatske poljoprivrede. Mi nismo zadovoljni sadašnjim stanjem, ali želim vam reći da imamo posebne mjere namijenjene mladima, preuzimanja gospodarstava od strane mladih, da se to sve bolje koristi, da mi danas imamo 13,1 posto mladih hrvatskih poljoprivrednika nositelja poljoprivrednih gospodarstava. To nije dovoljno, ali je duplo više nego prosjek Europske unije, što je interesantan podatak - ističe Ministrica.

Suhomesnate proizvode koje u obrtu Kampari proizvode već 20 godina predstavio je Bogdan Komparić: - Radimo sve suhomesnate proizvode i sada sve više istarske trajne proizvode od pršuta, pancete, ombulo, kobasice s tartufima, bez tartufa, kosnicu, novu vodnjansku, a sad ćemo "izbaciti" na tržište kobasicu s medom. Uvijek težimo biti bolji i bolji - istaknuo je Komparić te dodao kako je tajna u dobroj kvaliteti mesa, dobrom vinu, dobrom češnjaku i "to kad se sve skupa dobro 'zmiša' proizvod mora biti dobar".

(Foto: Mirhana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

(Foto: Mirhana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Među zadovoljnim posjetiteljima manifestacije Okusi hrvatskog sela, bila je i Sandra Marinić koja već 12 godina živi u Parizu. No, hrvatske okuse nikad ne bi mijenjala za francuske: - Sviđaju mi se ovi istarski proizvodi, predivni su i u njih sam zaljubljena. I tako da me jako vuku ti istarski proizvodi kobasice i pršut i zbog toga i dolazim, malo i zbog pjesme, ali najviše radi toga. Zato svi ovi proizvodi idu sa mnom do Pariza! Ja kad dođem ovdje obično pola mog kofera su istarski proizvodi kobasice, pršut, ombulo isto ide sa mnom, nekad ide i mala rakija sa mnom jer to tamo malo ponudim Francuzima, oni to jako vole… vino, sve to ide u kofer! Makar robu pustim ovdje, ali to ide sa mnom!

Mnogi posjetitelji manifestacije uz mirise i okuse domaće istarske kobasice, pršuta, maslinova ulja i domaće rakije i vina odrastali su, stoga ne čudi da im se redovito vraćaju ma gdje živjeli. A kako ističe Sandra Marinić kad svojim prijateljima u Parizu ponudi nešto od naših hrvatskih specijaliteta, to je dovoljna pozivnica da već slijedeće ljeto provedu u Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!