Glas Hrvatske

13:32 / 11.02.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Digitalna Škola hrvatskoga folklora ispunila očekivanja

Foto: Matis.hr

Foto: Matis.hr

Foto: - / -

Matičina Zimska škola hrvatskog folklora – prva u 58 godina postojanja u digitalnom obliku, u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine, trajala je dva produžena vikenda u siječnju i veljači. Prednost je bila u tome da su svi, bez obzira na tri grupe: ples, tambure i tradicijska glazbala, mogli pratiti sva predavanja i sudjelovati na svim radionicama.

Matičina Zimska škola hrvatskog folklora otvorena je 30. siječnja 2021.

Svečano otvaranje uveličao je Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika koja ove godine slavi 70 godina uspješne suradnje s Hrvatima izvan RH, tako da je Škola uvela HMI u ovu obljetničku godinu. Marić je, uz pozdrave glavnom voditelju Andriji Ivančanu i timu predavača, istaknuo rekordni broj seminaraca u ovoj prvoj online školi: - Više od dvjesto sudionika potvrdilo je značaj ovog programa, a vaša energija i ljubav prema folkloru pokazuje značaj tradicijske kulture za očuvanje kulturnog identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u BiH te hrvatskim zajednicama diljem svijeta. Mnogi biraju folklor za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom narodu, a njegova ljepota je i u dinamici, estetici, mogućnosti izražavanja osjećaja i u društveno-zabavnom kontekstu. Mi u Matici znamo da je tradicijska kultura uz jezik jedan od najvećih identitetskih određenja Hrvata izvan RH  i upravo zato ga pomno njegujemo i uz programe poput ove škole pomažemo vam u vašim nastojanjima da očuvate sjećanje na domovinu Hrvatsku. Svjesni smo da je folklor prisutan na svim kontinentima, što je još jedna potvrda da je to univerzalna svehrvatska priča, a u povezivanju sa svojom domicilnom državom, domovinom svojim predaka, Hrvatska matica iseljenika daje svoj doprinos njegovanju ove kulturno-umjetničke djelatnosti kao oblika svehrvatskog identiteta.

Uz želje za uspješnim interaktivnim sudjelovanjem na školi ravnatelj je nagovijestio i proslavu 70. godina uspješne suradnje s iseljeništvom te pozvao sve zainteresirane da se uključe.

Seminarce je pozdravio i programski voditelj prof. Andrija Ivančan i zahvalio svima što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su nazočili i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav Martinić, voditelj Tradicijskih glazbala, Goran Knežević, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica koji su uz Katarinu Medarić, Nenada Milina, maestra Sinišu Leopolda  i Vedrana Vidovića predavači na Dinarskoj zoni.

Od gostiju se pridružio i Petar Hacegan, član savjeta Vlade za Hrvate izvan RH za Rumunjsku, iz koje se po prvi put na školu prijavio cijeli tamburaški ansambl KUD-a Klokotič.

Zahvalio je riječima: - Uz najiskreniju zahvalnost na otvorenosti i potpori koju nam Vi, prof. Mariću i Vaša Kuća pružate putem Odjela za kulturu i rukovoditeljice mr. sc. Snježane Jurišić, u ime svih polaznika – članova Kulturno umjetničkog društva Klokotič – voditelja Mihaia Vatava i svoje osobno, slobodan sam Vam iznijeti zahvalnost što ste nam omogućili pristup nadasve radionicama Tambura te svim ostalim radionicama u okviru online programa Zimske škole hrvatskog folklora – Dinarske zone. Kvalitetna organizacija, svestrane kompetencije profesorice Snježane Jurišić, stručnost i ugled voditelja, raznovrsnost vrsnih sadržaja, posve će sigurno potpomoći ne samo boljem upoznavanju kulturne baštine Republike Hrvatske već i promicanju kontakata, razmjene i uzajamnom obogaćivanju različitih sudionika, to jest pridonijet će koheziji pripadnosti hrvatskoj kulturi i civilizaciji.

Rekordni broj polaznika došao je iz 16 zemalja: Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Srbije, BiH, Kanade, SAD-a, Argentine, Brazila, Bolivije, Australije, Slovenije, Rumunjske i iz domovine. 

Uz predavače, sudjelovali su i gosti: članovi KUD-a Rogoč iz BiH, Verica Draženović Dasović sa članovima FD Otočac, obitelj Džepina iz Novog Travnika koja je predstavila tradicijsko ruho iz svoje zbirke, članovi KUD-a Koledišće iz Jezera i mnogi drugi, a svakako treba spomenuti i asistente iz hrvatskih zajednica s udaljenih meridijana Paulu Lorenu Espinosu Alvarez iz KUD -a Jorgovan iz Argentine.

Umjesto završnog nastupa objavljena je snimka dinarske narodne pjesme nastale od zajedničkih pjevnih zapisa polaznika Škole pod umjetničkim vodstvom Kristine Benko Markovica te video-uradak tamburaške sekcije, u kojoj su svirači svoju dionicu snimili u Švedskoj, Argentini, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i po prvi puta na Školi u Brazilu – pod palicom maestra Tibora Buna.

Foto: Matis.hr

Foto: Matis.hr

Foto: - / -

Bila je to jedinstvena digitalna Škola hrvatskog folklora koja je ispunila sva očekivanja polaznika i u ovim vremenima pandemije, potresa, izolacije i distance bar povezala veliku folklornu obitelj zaljubljenika u hrvatsku tradicijsku kulturu. Zahvale i dojmovi nisu izostali: "Pozdravljamo vas Matica Iseljenika Hrvatska… čudesno važan posao “očuvanje kulture koja čuva državu” zemlja ne postoji bez naroda.  hvala na pozivu za naš obitelji na Zimska Skola. Hvala Tibor Bün i svima novi prijatelji…hvala Hrvatska!!!", Agnel Luis Kufner, Brazil;

Puno hvala Hrvatskoj matici iseljenika na organizaciji ZŠF i svim predavačima .Bilo je to jedno vrlo pozitivno iskustvo pod ovim prilikama sudjelovati. Bila nam je čast i ujedno čestitamo na 70-oj obljetnici. Srdačni pozdrav svima, Zdenka i Tadija, HKZ Croatia Hamburg;

Novo hvalevrijedno iskustvo, a da ne spominjem o očuvanju nasš tradicije, običaja, folklora. Svaka čast organizatorima Hrvatskoj matici iseljenika, profesorima, voditeljima, predavačima, vama Snježana pogotovo. Nista nije nemoguce, bitna je volja; Nensy Vukojević Šošić;

Hvala na pozivu. Bio je to izvrsno organizirana Škola s predavačima-ekspertima i koordinatorom gđom Snježanom koja je učinila sve da ovogodišnja online ZSHF uspije i da se ova lijepa tradicija nastavi i traje u ova “olovna” vremena“, Branislav Antov Mikulić, Nizozemska;

Hvala od srca, za nas koji živimo izvan domovine, jako je važno da možemo nešto učiti tako, i vježbati i biti u kontakti s kulturom. Pozdravi iz Argentine. Karen Bauk.

(Tekst: Snježana Jurišić/Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!