Glas Hrvatske

13:20 / 15.12.2021.

Autor: David Rey

Božićni koncert hrvatskih i španjolskih pjesama

Glazbena škola Varaždin

Glazbena škola Varaždin

Foto: David Rey / GLAS HRVATSKE

16. prosinca 2021. održat će se božićni koncert hrvatskih i španjolskih tradicionalnih pjesama, u izvedbi Glazbene škole u Varaždinu. 

Veleposlanstvo kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj i Glazbena škola u Varaždinu predstavit će božićni glazbeni CD “U ponoć” u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


Ovaj CD nastao je kao plod božićnih koncerata koje je posljednjih godina u Zagrebu organiziralo Španjolsko veleposlanstvo i Glazbena škola u Varaždinu, a koji su u javnosti bili veoma dobro primljeni.


Tako je došlo do ideje da se na CD-u objedini sukus rada minulih pet godina, koji bi prikazao glazbeno putovanje kroz prostor i vrijeme. Skladbe su pomno birane, a uključuju tradicionalne božićne pjesme iz raznih krajeva Španjolske, kao i djela skladatelja s američkog kontinenta, čija je božićna glazba prožeta utjecajima lokalne glazbe ili afričkih ritmova, uz zadržavanje klasičnih oblika europske glazbe.


Osim toga, ovaj glazbeni repertoar ima i vrijedan dodatak, nekoliko popularnih španjolskih božićnih pjesama, hrabro i briljantno reinterpretiranih u jazz stilu, u aranžmanu profesora trube u Glazbenoj školi Varaždin, Marka Prepelića. Sve u svemu, radi se o neobičnom putovanju kroz španjolsku i iberoameričku božićnu glazbu, punom iznenađenja i svježeg zraka.


Snimanje CD-a obavljeno je unatoč svim poteškoćama proizašlima iz aktualne pandemije, zahvaljujući upornosti i profesionalnosti tima Glazbene škole Varaždin, ravnateljice orkestra Dade Ruže, te glazbenika i učenika koji su sudjelovali u projektu.


Ovaj se projekt odvija uoči 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Španjolske, te je dokaz i simbol raznolikosti i širine aktualnih bilateralnih odnosa, koji puštaju korijenje na plodno tlo.


Na koncertu će govoriti Veleposlanik Španjolske Nj. E. Alonso Dezcallar Mazarredo, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić te muzikologinja Nataša Marinčić. Publika će moći uživati u izboru pjesama uključenih u snimku, te će dobiti primjerak CD-a na dar, kako bi ga mogli slušati ovog Božića.


Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj zahvaljuje Glasu Hrvatske na uvijek sjajnoj suradnji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!