Glas Hrvatske

10:26 / 15.04.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Bojanje jaja u hrvatskoj zajednici u Mendozi

Hrvatski Uskrs u Mendozi

Hrvatski Uskrs u Mendozi

Foto: kolaž / Pixabay/ustupljena fotografija

Hrvatska zajednica u Mendozi u Argentini na sebi svojstveni način počela je proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa: na Trgu neovisnosti u Mendozi jučer su izložili 10 divovskih jaja od stakloplastike, a koja uživo oslikavaju umjetnici na samom mjestu izložbe. 

Izložba je realizirana u suradnji s gradskom upravom Mendoze te argentinskim Ministarstvom turizma i kulture a uz potporu drugih institucija i tvrtki. Prema predstavnicima hrvatske zajednice u Mendozi ovo je jedinstvena prigoda da se obitelji s djecom ovih dana pute u centar Mendoze i uživo upoznaju s tradicijom oslikavanja jaja, što je jedan od uskrsnih običaja u gradovima i naseljima u Republici Hrvatskoj, čime će se pokazati tradicija zemlje podrijetla hrvatskih iseljenika koji su naselili Argentinu. Izložba, naime, ima natjecateljski značaj, jer će radove ocjenjivati renomirani kulturni djelatnuici, predstavnici Hrvatske zajednice u Mendozi, sveučilišta Cuyo, Grada Mendoze i Ministarstva turizma i kulture, a kako doznajemo, dodijelit će se i tri novčane nagrade.


Natjecanje traje do subote, a u nedjelju, na sam blagdan Uskrsa dodijelit će se nagrade, ali će se održati i klavirski koncert međunarodno priznatog pijanista i skladatelja Julia Mazziotija.


Ovaj sadržaj je dio dosadašnjih aktivnosti vezanih uz manifestaciju Hrvatski tjedan u Mendozi koji započinje 27. i traje do 30. travnja a organiziraju ga Nacionalno sveučilište Cuyo, Veleposlanstva Argentine i Paragvaja, Hrvatske udruge Hrvatski dom u Mendozi i to sve uz potporu Vlade Grada Mendoze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!