Glas Hrvatske

14:00 / 29.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Blagoslovom žita počela ovogodišnja Dužijanca

Blagoslov mlade pšenice u Đurđinu

Blagoslov mlade pšenice u Đurđinu

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Dužijanca svake godine započinje Blagoslovom mladog, zelenog žita na blagdan sv. Marka, evanđeliste. Blagoslov se ove godine održao u ponedjeljak, 25. 4. u Đurđinu.

Blagoslov žita na blagdan sv. Marka evanđelista 25. travnja ujedno je i službeni početak Dužijance već više od dva i pol desetljeća. Ovaj drevni obred Katoličke crkve poznat je i u drugim mjestima, te prisutan u svim dostupnim obrednicima.


Sveti Marko štuje se i kao zaštitnik polja, vinograda i usjeva, kao zaštitnik zidara, građevinskih radnika, staklara, pletača, pisara, odvjetnika, a njemu se utječe i protiv nevremena, tuče, munje... Upravo radi toga i naši stari su znali zazvati Božju pomoć na usjeve plodne ravnice.


Blagoslov žita započeo je sv. misom u župi sv. Josipa Radnika u Đurđinu, a potom su se svećenici i vjernici, pjevajući litanije uputili do polja za blagoslov. Po riječima direktora UBH-a Dužijanca Marinka Piukovića, blagoslov žita obavlja na polju na kojem će biti i ovogodišnja manifestacija Takmičenje risara u okviru Dužijance 2022.


Počevši od Markova, pa sve do središnje proslave Dužijance, koja će biti 14. kolovoza, bit će održano više od 20 manjih ili većih manifestacija.  Središnjoj proslavi prethodit će ustaljene manifestacije poput književne večeri, izbora pratitelja bandaša i bandašice, tamburaške večeri, Svečanog večernja, folklorne večeri, kao i sve seoske dužijance...


- Ove godine planiramo Dužijancu na kratko preseliti u Novi Sad – Europsku prijestolnicu kulture i prezentirati bogat program, te tako biti dio kulturnog sadržaja ovoga grada. U planu je program koji bi obuhvatio tri dana kao i središnja proslava u Subotici. Izložba u spomen kući bana Josipa Jelačića, koja je bila prikazana u Subotici, te kasnije u Zagrebu i u Baji. U glazbenom dijelu programa bi Subotički tamburaški orkestar izveo dijelove opere Dužijanca, a ne bi izostao niti nastup folklornih društava iz Srijema, Banata, Šokadije te Subotice i okolice. Samo središnje slavlje u Novom Sadu planirano je za 24. srpnja, kada bi se slavila sveta misa u crkvi Imena Marijina, a potom bi uslijedio mimohod svih sudionika i predaja kruha gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, rekao je Marinko Piuković za "Hrvatsku riječ". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!