Glas Hrvatske

06:04 / 08.03.2021.

Autor: Tomislav Šikić

8. ožujka - Međunarodni dan žena

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Međunarodni dan žena obilježava se u znak potpore društvenim, ekonomskim i političkim postignućima žena. Prvi je put obilježen 1909.godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ideja obilježavanja Međunarodnoga dana žena javila se početkom 20. stoljeća u vrijeme brze industrijalizacije i ekonomskoga uspona koji su kao posljedicu imali česte prosvjede zbog vrlo loših radnih uvjeta i niskih plaća radnika, posebice žena. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila prosvjedovale su prvi put javno 8. ožujka 1857. godine u New Yorku. Rastjerala ih je policija, no rezultat prosvjeda bio je osnivanje sindikata samo dva mjeseca nakon toga.

Prosvjedi organizirani 8. ožujka uslijedili su svake godine, a najpoznatiji se dogodio 1908. godine - 15.000 žena organiziralo je prosvjednu hodnju New Yorkom tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu na kojoj je dogovoreno obilježavanje Međunarodnoga dana žena na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin. Već sljedeće godine Međunarodni dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Danskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Dogodilo se to upravo u vrijeme velikoga požara u njujorškoj tvornici Triangle Shirtwaist u kojemu je poginulo više od 140 žena. Požar je izbio zbog loših mjera sigurnosti na radu.

Prosvjed nakon požara u tvornici Triangle Shirtwaist (Foto: screenshot/Flickr)

Prosvjed nakon požara u tvornici Triangle Shirtwaist (Foto: screenshot/Flickr)

Foto: - / -

Neposredno prije početka Prvoga svjetskog rata 1913. godine žene diljem Europe su 8. ožujka 1913. održale mirovne prosvjede.

Prosvjedi povodom Međunarodnoga dana žena u Rusiji označili su prvu fazu Oktobarske revolucije.

Nakon nje, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj uvjerila je Vladimira Iljiča Lenjina da 8. ožujka treba biti državni praznik. Od tada se taj dan obilježavao u znak herojstva radnica.

U mnogim komunističkim i socijalističkim zemljama Dan žena izgubio je isključivi ideološki temelj te se koristio kao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama ženskoga spola. Kao takav, slavio se i pod imenom Majčin dan.

(Foto: HRT)

(Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Na Zapadu je obilježavanje Međunarodnoga dana žena velikim dijelom prestalo kasnih tridesetih godina prošloga stoljeća jer ga se povezivalo s komunizmom. Majčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva u većini zapadnih zemalja obilježava svake druge nedjelje u svibnju.

Dan žena ostao je državni praznik u Rusiji, Mongoliji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Tadžikistanu, Kirgistanu i Moldaviji.

1975. godina proglašena je Međunarodnom godinom žene te su od tada i Ujedinjeni narodi službeno počeli obilježavati 8. ožujka kao Međunarodni dan žena.

I 164 godine nakon prosvjeda u New Yorku tradicionalnim demonstracijama žene diljem svijeta upozorit će na nejednak položaj koji imaju u društvu.

U Splitu je u povodu Međunarodnog dana žena održan tradicionalni prosvjedni mimohod pod nazivom 'Žene Splita za žene svita'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!