Izrada Šestinskog kišobrana u obrtu Cerovečki (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Izrada Šestinskog kišobrana u obrtu Cerovečki (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Amerikanka Diane Fletcher javila im se porukom i naručila tri šestinska kišobrana. Iako po njenom imenu i prezimenu to nisu mogli zaključiti, iznenađenje je bilo tim veće kada su saznali da je Diane hrvatskoga podrijetla. Bila je toliko oduševljena kišobranima da je odmah naručila tri, za sebe i svoje prijateljice.

Otkada su se šestinski kišobrani pojavili na digitalnoj platformi za obrtnike grada Zagreba, neprestano im stižu upiti iz inozemstva. Nedavno im se javila i jedna Austrijanka hrvatskih korijena.

Šestinski kišobran zaštitni je znak grada Zagreba. Za to je zaslužna njegova crvena boja, kojom se uklopio u tradicionalnu nošnju zagrebačkoga kraja. Služio je kao štap, zaštita od kiše i pomagalo u svakodnevnom životu. - Strancima je zanimljiv jer je ručno izrađen, što je danas rijetkost u svijetu - rekla je Matea Cerovečki, ističuću da nije prvi put da kišobrane šalju izvan Hrvatske.

Tomislav Cerovečki,vlasnik obrta Kišobrani Cerovečki (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Kišobrani Cerovečki na ulicama su Kanade, Rusije, Japana. Kupci su zainteresirani za razne kišobrane iz stoljeća stare obrtničke radionice Cerovečki, ali i za njihove kabanice.

Svakog obrtnika na portalu Zagreb Crafts prati priča. Postolari, zlatari, cvjećari, svi stari zagrebački obrti ovdje imaju svoje mjesto. Otvoren s idejom širenja tržišta na cijelu Hrvatsku i susjedne zemlje, nakon samo mjesec dana premašio je njihova očekivanja, jer je glas o zanimljivim ručno rađenim komadima otišla preko oceana.

Sve više se prepoznaje vrijednost ručnog rada. Turisti rado kupuju originalne suvenire, a sve češće ih kupuju i domaći, jer kako je istaknula Cerovečki, njihovi kišobrani traju i više od 40 godina.