Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Tu i tamo

Priče iz Hrvatske, priče iz svijeta koje nas povezuju.

Što nas određuje? Što čini Hrvate i Hrvatsku? Fenomeni i ljudi koji novim obasjavaju ono o čemu smo mislili da sve znamo.

Posljednje emisije

 • Novozelandske priče (1)
  55:00

  15. ožujka 2020.

  Novozelandske priče (1)

  U dokumentarnom filmu pratimo povijest Hrvata koji su prije više od stoljeća i pol došli na Novi Zeland kopati kauri gumu, fosiliziranu smolu novozelandske smreke. Iako su u početku radili najteži posao i bili građani drugoga reda, svojim radom su ipak stekli ugled u društvu. Njihova veza s Maorima traje još od vremena kad su prvi put došli u tu otočnu pacifičku zemlju, a danas su isprepleteni prijateljskim i obiteljskim vezama. Na Novom Zelandu su danas neki od najuglednijih stanovnika upravo hrvatskog podrijetla, a njihov smisao za posao i napredak jedan je od razloga uspjeha te daleke zemlje.

 • Tu i tamo: Čileanski grad na kraju svijeta
  09:08

  30. studenoga 2018.

  Tu i tamo: Čileanski grad na kraju svijeta

  Prije više od stotinu godina 40 posto stanovništva Punta Arenasa bilo je hrvatskog podrijetla, a danas oko 20 posto nosi hrvatsko prezime. Prve gradske ulice ondje su popločili upravo Bračani, a potomci Hrvata i danas njeguju svoje korijene. Kako - pogledajte u reportaži iz grada na kraju svijeta.

 • Tu i tamo: Čuvari hrvatske etno baštine
  5:27

  22. studenoga 2018.

  Tu i tamo: Čuvari hrvatske etno baštine

  Hrvatske folklorne skupine iz domovine i iseljeništva svake godine u listopadu sastaju se u Filderstadtu kraj Stuttgarta na tradicionalnome Susretu čuvara hrvatske etno baštine.

 • Tu... i tamo: Sutješčani u Gračacu
  6:58

  20. srpnja 2018.

  Tu... i tamo: Sutješčani u Gračacu

  Rat ih je protjerao iz Kraljeve Sutjeske, iz Bosne i Hercegovine. Novi su dom pronašli u najvećoj hrvatskoj općini - u Gračacu. Svoju narodnu baštinu, nošnje i pjesme, ne zaboravljaju…

 • Tu... i tamo: Hrvati u Čileu
  6:24

  13. srpnja 2018.

  Tu... i tamo: Hrvati u Čileu

  Hrvati su se u Čile počeli doseljavati još sredinom 19. stoljeća, u doba zlatne groznice. Uz Nijemce su se od svih doseljenika najbolje i snašli. Ima ih oko 200 tisuća. Premda slabo govore hrvatski jezik, ponosni su na svoje podrijetlo.

 • Tu i tamo: Pokraj rijeke Karaš
  8:14

  8. srpnja 2018.

  Tu i tamo: Pokraj rijeke Karaš

  Najstarija hrvatska manjina živi u Rumunjskoj: duže od sedam stoljeća uspjela je očuvati svoj jezik, vjeru, običaje i folklor. Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj drugu je godinu priredilo međunarodni multietnički folklorni festival - "Pokraj rijeke Karaš" u mjestu Karaševu. (Videonovinar Silvio Stilinović)

 • Tu i tamo: Najvažnija sporedna stvar na svijetu
  4:10

  3. srpnja 2018.

  Tu i tamo: Najvažnija sporedna stvar na svijetu

  Kao i kultura i tradicija, i sport je važna sastavnica identiteta Hrvata ma gdje bili. Više od 130 nogometnih klubova u inozemstvu nosi ime Kroacije, a jedino Hrvati organiziraju kontinentalna i svjetska nogometna prvenstva svoje dijaspore. (Novinari Gordana Lovrečić i Stjepan Stjepić)

 • Tu i tamo: Blago rijeke Krke
  6:05

  1. srpnja 2018.

  Tu i tamo: Blago rijeke Krke

  Teško da ima ljepše teme od blaga rijeke Krke. Više od stotinu četvornih kilometara njezina najljepšeg toka proglašeno je nacionalnim parkom prije 33 godine kako bi se raj na Zemlji te krške rijeke očuvao, a dolaze mu se diviti posjetitelji iz cijeloga svijeta. (Novinarka Ana Bralić)

 • Tu i tamo: Narod koji je pobijedio vrijeme
  6:17

  25. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Narod koji je pobijedio vrijeme

  U Karaševu, mjestu blizu rumunjskoga grada Ričice u kojem živi najstarija hrvatska dijaspora, duga je povijest nastave na hrvatskome jeziku. Prvu su školu osnovali isusovci još 1720. U komunističkome režimu dvojezične su škole ukinute, a nakon 1989. manjinama je vraćeno to pravo. Posjetili smo karaševske škole.

 • Tu i tamo: Mladi folkloraši iz Argentine
  4:37

  21. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Mladi folkloraši iz Argentine

  Mladi su najjača snaga hrvatske zajednice u Argentini. Društvo hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca u Buenos Airesu djeluje gotovo 60 godina. Mladi naraštaji održavaju tradicije svojih predaka predstavljajući hrvatski folklor argentinskoj javnosti. (Novinarka Mariana Cámpera)

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh