Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Tu i tamo

Priče iz Hrvatske, priče iz svijeta koje nas povezuju.

Što nas određuje? Što čini Hrvate i Hrvatsku? Fenomeni i ljudi koji novim obasjavaju ono o čemu smo mislili da sve znamo.

Posljednje emisije

 • Mladi folkloraši iz Argentine
  4:37

  21. lipnja 2018.

  Mladi folkloraši iz Argentine

  Mladi su najjača snaga hrvatske zajednice u Argentini. Društvo hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca u Buenos Airesu djeluje gotovo 60 godina. Mladi naraštaji održavaju tradicije svojih predaka predstavljajući hrvatski folklor argentinskoj javnosti. (Novinarka Mariana Cámpera)

 • Tu i tamo: Sabor hrvatske kulture u Sloveniji
  6:35

  11. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Sabor hrvatske kulture u Sloveniji

  Savez hrvatskih društava okuplja deset udruga s ciljem da prenose i promiču hrvatsku kulturu i tradiciju. Već sedmu godinu organizira Sabor hrvatske kulture, ovoga puta u Novome Mestu. Društva pokazuju što su sve u svojim folklornim, pjevačkim i plesnim sekcijama radila tijekom godine. (Videonovinar Hrvoje Povijač)

 • Tu i tamo: Za vsaku dobru reč - FALA
  6:11

  8. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Za vsaku dobru reč - FALA

  HKUD „Fala" iz grada Schaffhausena osnovano je 1978. u sklopu katoličke misije St. Gallen radi očuvanja hrvatske kulture i tradicije u Švicarskoj. Godinu dana poslije registrirano je pod sadašnjim imenom, a prostorije župe st. Petra ubrzo su postale mjestom okupljanja, druženja i humanitarnih akcija. (Novinarka Silvija Trnčević)

 • Tu i tamo: Tri naraštaja u Nici
  6:03

  27. svibnja 2018.

  Tu i tamo: Tri naraštaja u Nici

  Na Azurnoj obali živi oko tri tisuće Hrvata. Većina je stigla 70-ih godina prošloga stoljeća u potrazi za poslom, boljim životom ili kao politički emigranti. Priča Jadranke iz Biograda na Moru je drukčija: došla je u Nicu u posjet rodbini, no zaljubila se i ondje je već 25 godina... (Novinarka Silvija Trnčević)

 • Tu i tamo: Ravno u istočnoj Hercegovini
  6:49

  26. svibnja 2018.

  Tu i tamo: Ravno u istočnoj Hercegovini

  Egzodus stanovništva uzrokovala je jugoslavenska politika koja je još 60-tih godina ukinula Općinu, potom i željezničku prugu. U Domovinskome ratu to je naselje, prvo u Bosni i Hercegovini, bilo potpuno uništeno. No, veliki poljoprivredni, prirodni i turistički potencijali mogli bi opet oživiti Ravno i Popovo polje. (Novinar Božo Vodopija)

 • Tu i tamo: Status Hrvata u Makedoniji
  8:25

  24. svibnja 2018.

  Tu i tamo: Status Hrvata u Makedoniji

  Hrvati nemaju manjinski status u Makedoniji, vode se pod "ostali". Bilateralni sporazum o zaštiti manjina potpisan prije više od desetljeća, a članovi hrvatske zajednice nadaju se njegovoj boljoj primjeni.

 • Hrvatski dom u Pečuhu
  5:24

  19. travnja 2018.

  Hrvatski dom u Pečuhu

  Obnovu srednjovjekovne zgrade Hrvatskog doma u Pečuhu financirala je mađarska vlada. Ondje će, uz sjedište Hrvatske samouprave, rad nastaviti i Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj. To je konkretan rezultat rada Međuvladina mješovita odbora za nacionalne manjine... (Novinar Igor Rotim)

 • Hrvati u Sloveniji
  6:57

  12. travnja 2018.

  Hrvati u Sloveniji

  Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Komušina“ iz Škofje Loke bavi se čuvanjem baštine, a uz potporu Europske komisije, organizirao je međunarodnu konferenciju o integraciji manjinskih zajednica u Europskoj uniji. Naime, Hrvati u Sloveniji nemaju status nacionalne manjine, a među predstavnicima manjinskih organizacija, bili su i vojvođanski Hrvati koji taj status formalno imaju…

 • Pisanice od srca
  5:12

  5. travnja 2018.

  Pisanice od srca

  Podravski slikari naive već godinama svakoga proljeća oslikavaju goleme pisanice. Koprivničko-križevačka županija i njezina turistička zajednica šalju ih potom u gradove u Hrvatskoj i diljem svijeta gdje ukrašavaju trgove i privlače pozornost…

 • Cvjetnica u Orebiću
  6:55

  26. ožujka 2018.

  Cvjetnica u Orebiću

  Običaj pletenja palmina lišća i ukrašavanja maslinovih grančica likom bijele golubice izrađene od smokvine srčike prenosi se u najvećem naselju poluotoka Pelješca s koljena na koljeno. Sve to povezano je i s pomaganjem potrebitima, pa tako i u tamošnjoj Ligi za borbu protiv raka… (Novinar: Božo Vodopija)

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh