Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Tu i tamo

Priče iz Hrvatske, priče iz svijeta koje nas povezuju.

Što nas određuje? Što čini Hrvate i Hrvatsku? Fenomeni i ljudi koji novim obasjavaju ono o čemu smo mislili da sve znamo.

Posljednje emisije

 • Novozelandske priče (1)
  55:00

  15. ožujka 2020.

  Novozelandske priče (1)

  U dokumentarnom filmu pratimo povijest Hrvata koji su prije više od stoljeća i pol došli na Novi Zeland kopati kauri gumu, fosiliziranu smolu novozelandske smreke. Iako su u početku radili najteži posao i bili građani drugoga reda, svojim radom su ipak stekli ugled u društvu. Njihova veza s Maorima traje još od vremena kad su prvi put došli u tu otočnu pacifičku zemlju, a danas su isprepleteni prijateljskim i obiteljskim vezama. Na Novom Zelandu su danas neki od najuglednijih stanovnika upravo hrvatskog podrijetla, a njihov smisao za posao i napredak jedan je od razloga uspjeha te daleke zemlje.

 • Tu i tamo: Čileanski grad na kraju svijeta
  09:08

  30. studenoga 2018.

  Tu i tamo: Čileanski grad na kraju svijeta

  Prije više od stotinu godina 40 posto stanovništva Punta Arenasa bilo je hrvatskog podrijetla, a danas oko 20 posto nosi hrvatsko prezime. Prve gradske ulice ondje su popločili upravo Bračani, a potomci Hrvata i danas njeguju svoje korijene. Kako - pogledajte u reportaži iz grada na kraju svijeta.

 • Tu i tamo: Čuvari hrvatske etno baštine
  5:27

  22. studenoga 2018.

  Tu i tamo: Čuvari hrvatske etno baštine

  Hrvatske folklorne skupine iz domovine i iseljeništva svake godine u listopadu sastaju se u Filderstadtu kraj Stuttgarta na tradicionalnome Susretu čuvara hrvatske etno baštine.

 • Cvjetnica u Orebiću
  6:55

  26. ožujka 2018.

  Cvjetnica u Orebiću

  Običaj pletenja palmina lišća i ukrašavanja maslinovih grančica likom bijele golubice izrađene od smokvine srčike prenosi se u najvećem naselju poluotoka Pelješca s koljena na koljeno. Sve to povezano je i s pomaganjem potrebitima, pa tako i u tamošnjoj Ligi za borbu protiv raka… (Novinar: Božo Vodopija)

 • Korizmena jela i napjevi
  5.15

  26. ožujka 2018.

  Korizmena jela i napjevi

  Jela od tijesta i povrća prevladavala su na slavonskim stolovima tijekom korizme, ali nije u središtu pozornosti bilo odricanje, nego molitva i duhovna priprava. Na misama su se pjevale molske, žalosne pjesme. Te stare navade i dalje njeguju kulturno-umjetnička društva… (Novinarka: Marija Matoš)

 • Iz zemlje predaka
  5:23

  19. ožujka 2018.

  Iz zemlje predaka

  Upoznajemo dvojicu mladića iz Buenos Airesa koja su polazila Croaticum, program za učenje i upoznavanje hrvatskog jezika i kulture u domovini. Poslije povratka u Argentinu govore što im je taj boravak u Hrvatskoj, zemlji predaka, značio…

 • Škola folklora u Koprivnici
  7:10

  16. ožujka 2018.

  Škola folklora u Koprivnici

  Još od 1968. održava se Škola folklora za iseljenike što ju je osmislio poznati koreograf i etnokoreolog Ivan Ivančan. Okupi više od stotinu ljubitelja hrvatskog folklora iz cijeloga svijeta… (Videonovinari: Andrijana Gregur, Hrvoje Povijač)

 • Mala škola hrvatskog jezika i kulture u Buenos Airesu
  6:36

  12. ožujka 2018.

  Mala škola hrvatskog jezika i kulture u Buenos Airesu

  U školi u sklopu Hrvatskog vjerskog središta Sv. Nikola Tavelić već duže od šest desetljeća najmlađi članovi hrvatske zajednice uče jezik i tradiciju predaka. Obitelji u to ulažu mnogo slobodnog vremena i truda, a učiteljicu je poslalo hrvatsko Ministarstvo obrazovanja… (Novinarka Mariana Càmpera)

 • Sakralna baština u Boki kotorskoj
  7:14

  12. ožujka 2018.

  Sakralna baština u Boki kotorskoj

  Bokeljski Hrvati čuvaju obiteljske uspomene i bogatu kulturno-povijesnu i sakralnu baštinu autohtone hrvatske manjine u Crnoj Gori, o kojoj novi naraštaji sve manje znaju… (Novinar: Božo Vodopija)

 • Budimpešta, spomen na Dražena Petrovića
  06:11

  12. ožujka 2018.

  Budimpešta, spomen na Dražena Petrovića

  Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom u Budimpešti učionicama nadijeva imena hrvatskih velikana. 15. siječnja otkrili su spomen ploču legendarnom sportašu Draženu Petroviću, a sportskoj dvorani dali njegovo ime… (Novinarka: Branka Pavić Blažetin)

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh