Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Tu i tamo

Priče iz Hrvatske, priče iz svijeta koje nas povezuju.

Što nas određuje? Što čini Hrvate i Hrvatsku? Fenomeni i ljudi koji novim obasjavaju ono o čemu smo mislili da sve znamo.

Posljednje emisije

 • Tu... i tamo: Sutješčani u Gračacu
  6:58

  20. srpnja 2018.

  Tu... i tamo: Sutješčani u Gračacu

  Rat ih je protjerao iz Kraljeve Sutjeske, iz Bosne i Hercegovine. Novi su dom pronašli u najvećoj hrvatskoj općini - u Gračacu. Svoju narodnu baštinu, nošnje i pjesme, ne zaboravljaju…

 • Tu... i tamo: Hrvati u Čileu
  6:24

  13. srpnja 2018.

  Tu... i tamo: Hrvati u Čileu

  Hrvati su se u Čile počeli doseljavati još sredinom 19. stoljeća, u doba zlatne groznice. Uz Nijemce su se od svih doseljenika najbolje i snašli. Ima ih oko 200 tisuća. Premda slabo govore hrvatski jezik, ponosni su na svoje podrijetlo.

 • Tu i tamo: Pokraj rijeke Karaš
  8:14

  8. srpnja 2018.

  Tu i tamo: Pokraj rijeke Karaš

  Najstarija hrvatska manjina živi u Rumunjskoj: duže od sedam stoljeća uspjela je očuvati svoj jezik, vjeru, običaje i folklor. Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj drugu je godinu priredilo međunarodni multietnički folklorni festival - "Pokraj rijeke Karaš" u mjestu Karaševu. (Videonovinar Silvio Stilinović)

 • Tu i tamo: Najvažnija sporedna stvar na svijetu
  4:10

  3. srpnja 2018.

  Tu i tamo: Najvažnija sporedna stvar na svijetu

  Kao i kultura i tradicija, i sport je važna sastavnica identiteta Hrvata ma gdje bili. Više od 130 nogometnih klubova u inozemstvu nosi ime Kroacije, a jedino Hrvati organiziraju kontinentalna i svjetska nogometna prvenstva svoje dijaspore. (Novinari Gordana Lovrečić i Stjepan Stjepić)

 • Tu i tamo: Blago rijeke Krke
  6:05

  1. srpnja 2018.

  Tu i tamo: Blago rijeke Krke

  Teško da ima ljepše teme od blaga rijeke Krke. Više od stotinu četvornih kilometara njezina najljepšeg toka proglašeno je nacionalnim parkom prije 33 godine kako bi se raj na Zemlji te krške rijeke očuvao, a dolaze mu se diviti posjetitelji iz cijeloga svijeta. (Novinarka Ana Bralić)

 • Tu i tamo: Narod koji je pobijedio vrijeme
  6:17

  25. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Narod koji je pobijedio vrijeme

  U Karaševu, mjestu blizu rumunjskoga grada Ričice u kojem živi najstarija hrvatska dijaspora, duga je povijest nastave na hrvatskome jeziku. Prvu su školu osnovali isusovci još 1720. U komunističkome režimu dvojezične su škole ukinute, a nakon 1989. manjinama je vraćeno to pravo. Posjetili smo karaševske škole.

 • Tu i tamo: Mladi folkloraši iz Argentine
  4:37

  21. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Mladi folkloraši iz Argentine

  Mladi su najjača snaga hrvatske zajednice u Argentini. Društvo hrvatskih katoličkih sveučilištaraca i srednjoškolaca u Buenos Airesu djeluje gotovo 60 godina. Mladi naraštaji održavaju tradicije svojih predaka predstavljajući hrvatski folklor argentinskoj javnosti. (Novinarka Mariana Cámpera)

 • Tu i tamo: Sabor hrvatske kulture u Sloveniji
  6:35

  11. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Sabor hrvatske kulture u Sloveniji

  Savez hrvatskih društava okuplja deset udruga s ciljem da prenose i promiču hrvatsku kulturu i tradiciju. Već sedmu godinu organizira Sabor hrvatske kulture, ovoga puta u Novome Mestu. Društva pokazuju što su sve u svojim folklornim, pjevačkim i plesnim sekcijama radila tijekom godine. (Videonovinar Hrvoje Povijač)

 • Tu i tamo: Za vsaku dobru reč - FALA
  6:11

  8. lipnja 2018.

  Tu i tamo: Za vsaku dobru reč - FALA

  HKUD „Fala" iz grada Schaffhausena osnovano je 1978. u sklopu katoličke misije St. Gallen radi očuvanja hrvatske kulture i tradicije u Švicarskoj. Godinu dana poslije registrirano je pod sadašnjim imenom, a prostorije župe st. Petra ubrzo su postale mjestom okupljanja, druženja i humanitarnih akcija. (Novinarka Silvija Trnčević)

 • Tu i tamo: Tri naraštaja u Nici
  6:03

  27. svibnja 2018.

  Tu i tamo: Tri naraštaja u Nici

  Na Azurnoj obali živi oko tri tisuće Hrvata. Većina je stigla 70-ih godina prošloga stoljeća u potrazi za poslom, boljim životom ili kao politički emigranti. Priča Jadranke iz Biograda na Moru je drukčija: došla je u Nicu u posjet rodbini, no zaljubila se i ondje je već 25 godina... (Novinarka Silvija Trnčević)

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh