Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Emisija o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Zavirujemo u svakodnevicu maloga čovjeka u BiH, pratimo vruću političku scenu, događaje u hrvatskoj zajednici, podsjećamo na velikane kulture, znanosti i povijesti.

Posljednje emisije

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (17.10.2019.)
  24:19

  18. listopada 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (17.10.2019.)

  Kod Gradiške je počela gradnja novog mosta preko rijeke Save koji će znatno ubrzati promet iz Zagreba prema Banjoj Luci i Sarajevu. Prijeti li hrvatskim povratnicima u općinama Modriča i Pelagićevo novi egzodus zbog najavljene gradnje trase autoceste Banja Luka - Doboj - Brčko - Bijeljina? Pogledajte kako u Livnu složno živi pet naraštaja obitelji Perković. U Čapljini je održan prvi festival uštipaka.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (10.10.2019.)
  24:18

  11. listopada 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (10.10.2019.)

  Prošlo je već godinu dana bez provođenja rezultata izbora, a sva izvršna i zakonodavna vlast i dalje je u rukama bošnjačkih političara. U Mostaru je otvoren arhiv Hrvatskoga dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH. Iseljeni stanovnici općine Domaljevac-Šamac predstavili su projekte kojima će potaknuti gospodarski razvoj svoga kraja. Pogledajte kako su dvije hrabre žene, časna sestra Blanka Jeličić i mualima Šejla Mujić Kevrić, u podijeljenom društvu zrno zajedništva pretvorile u prepoznatljiv simbol dobrote Livna i Livnjaka.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (3.10.2019.)
  25:00

  3. listopada 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (3.10.2019.)

  Za ubojstvo 41 Hrvata u Uzdolu jedan od zapovjednika postrojbe Armije BiH koja je počinila zločin, Enver Buza, po zapovjednoj odgovornosti u Sarajevu je osuđen na 12 godina zatvora. Programi vrijedni više od milijarde konvertibilnih maraka na čekanju su zbog neizvjesnog nastavka novoga kruga pregovora o deblokadi zakonodavne i izvršne vlasti u BiH. Naša ekipa snimila je čarobni podzemni svijet hercegovačkog krša u speleološkoj ekspediciji 'Ponor Kovači - Izvor Ričine'.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (13.06.2019.)
  25:00
 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (06.06.2019.)
  25:00

  6. lipnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (06.06.2019.)

  Učenici osnovne škole u Brišniku kod Tomislavgrada dobili su novu sportsku dvoranu. Dio je to projekta potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini koju im pruža matična država. U povodu dana općine Rovišće kod Bjelovara potpisana je Povelja o suradnji s općinom Prozor-Rama iz BiH. Kruna je to odnosa koji traju desetljećima. Posjetili smo Hrvate u Podrinju: premda malobrojni, u Bijeljini i okolnim mjestima neumorno grade ozračje mira i razumijevanja. Naša je ekipa bila u hercegovačkom mjestu Ravno na uprizorenju starih svadbenih običaja. Pogledajte kako su svatovi nekada uz pjesmu i na konjima odlazili po mladenku.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (30.05.2019.)
  25:00

  30. svibnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (30.05.2019.)

  Zastupnica HDZ-a Željana Zovko i u novom mandatu borit će se za Hrvate iz BIH u Europskom parlamentu. Hoće li Brođani napokon dobiti čisti zrak? U Slavonskom Brodu je potpisan ugovor o plinofikaciji rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu. U Kraljevoj Sutjesci uspješno je završen projekt statičke sanacije kompleksa franjevačkog samostana. Kako su bivši ratnici postali uspješni poljoprivrednici, pogledajte u reportaži sa Sajma braniteljskih zadruga u Mostaru.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (23.05.2019.)
  25:00

  23. svibnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (23.05.2019.)

  Jedna od najvećih društvenih manifestacija u BiH održana je u srijedu navečer u Mostaru. Osobama godine na Večernjakovom pečatu proglašeni su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i sedmorica 'vatrenih' podrijetlom iz BiH. Poduzetnička inicijativa ne poznaje entitetske granice: kako je propali kombinat iz Pelagićeva brzo stao na noge kad ga je preuzeo uspješni poduzetnik Ivica Santovac. Nakon godina stagnacije napokon bolji dani za stanovnike općine Vareš: uskoro počinje eksploatacija zlata i drugih plemenitih metala. U sklopu vježbe županijskih službi za intervencije u slučaju prirodnih katastrofa posuški učenici natjecali su se u pružanje prve pomoći.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (16.05.2019.)
  24:30
 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (09.05.2019.)
  25:00

  9. svibnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (09.05.2019.)

  U tijeku je registracija hrvatskih državljana koji namjeravaju u inozemstvu birati hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. Ako žele glasovati u BiH, hrvatski državljani s prebivalištem u RH moraju se registrirati najkasnije do 15. svibnja. Božo Ljubić ponovno je izabran za predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora u BiH. Općina Žepče sve je zanimljivija domaćim i stranim investitorima zbog brojnih poticajnih mjera. U novom proizvodnom pogonu povratnika Ive Klarića otvoreno je 30 radnih mjesta. U Širokom Brijegu svečano je obilježen 7. svibnja - Dan branitelja toga grada u Domovinskom ratu.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (02.05.2019.)
  25:07

  2. svibnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (02.05.2019.)

  Hrvatima iz BiH matična hrvatska država intenzivno pomaže i na području obrazovanja i kulture. U Grudama je otvorena nova zgrada Osnovne škole 'Ruđer Bošković' i književna manifestacija 'Šimićevi susreti'. Dragan Čović ponovno izabran za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH. Istražujemo zašto su i u Bosni i Hercegovini kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti. U povodu Dana planeta Zemlje u Mostaru su dodijeljene nagrade za očuvanje prirode i životne sredine - Zlatne tise.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh