Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Emisija o Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Zavirujemo u svakodnevicu maloga čovjeka u BiH, pratimo vruću političku scenu, događaje u hrvatskoj zajednici, podsjećamo na velikane kulture, znanosti i povijesti.

Posljednje emisije

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (7.2.2019.)
  25:07

  8. veljače 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (7.2.2019.)

  Istražujemo kada će napokon biti završen most preko Save kod Svilaja, jedan od najvažnijih objekata na cestovnom koridoru Vc, koji će BiH povezivati s Europskom unijom preko Hrvatske i Mađarske. Kako boljom suradnjom hrvatskih akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba i Mostara unaprijediti položaj Hrvata u BiH, pitamo gosta emisije akademika Božu Žepića. Pogledajte zanimljivu priču o isusovcu Erichu Brandisu, prvom planinaru na Vlašiću, koji je još potkraj 19. stoljeća otkrivao dotad nepoznati biljni svijet te planine. Olimpijski plamen ponovno stiže u Sarajevo, i to na Europski olimpijski festival mladih.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (31.1.2019.)
  25:02

  1. veljače 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (31.1.2019.)

  Sve o važnom zasjedanju Hrvatskoga narodnog sabora u Mostaru: neovisna, cjelovita, stabilna i prosperitetna zajednica ravnopravnih naroda optimalan je okvir za ostvarivanje hrvatskih nacionalnih interesa i ciljeva u Bosni i Hercegovini - glavna je poruka. Gost emisije je Dragan Čović, ponovno izabrani predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora u Bosni i Hercegovini. Članovi Predsjedništva BiH u službenome posjetu Bruxellesu dobili su potporu za europski put Bosne i Hercegovine. Europski čelnici od njih traže smanjivanje političke napetosti i promicanje pomirbe.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (24.1.2019.)
  25:16

  25. siječnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (24.1.2019.)

  Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora BiH pripremilo je Deklaraciju o Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Kako potaknuti poduzetništvo i zaustaviti iseljavanje Hrvata iz BiH, pitali smo gosta emisije, vršitelja dužnosti načelnika općine Domaljevac-Šamac, Stjepana Piljića. Posjetili smo Hrvatsko amatersko kazalište u Travniku - 25 godina bez novčane potpore lokalne vlasti uspješno njeguju jezik i bogatu tradiciju hrvatskog naroda svoga kraja. Naša emisija Pogled preko granice i urednici s HRT-a Ivo Kujundžić i Branko Uvodić dobili su plakete Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" iz Sarajeva.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (17.1.2019.)
  25:07

  17. siječnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (17.1.2019.)

  Predsjedništvo HDZ-a BiH odlučno je o proslavi Dana Republike Srpske: Nitko nam neće određivati na koju ćemo akademiju ići. Bošnjački politički vrh izbor Vijeća ministara uvjetuje donošenjem Godišnjega nacionalnog plana za NATO savez. Gost emisije je predstavnik Ministarstva branitelja Ivica Akmadža koji komentira prava pripadnika HVO-a iz novoga Zakona o hrvatskim braniteljima. Zašto je Sarajevo jedan od gradova s najvećim onečišćenjem zraka u svijetu?

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (10.1.2019.)
  24:57

  10. siječnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (10.1.2019.)

  Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora BiH najavilo je žalbu Ustavnom sudu na Uputstvo o načinu popune Doma naroda Federalnog parlamenta; vrhunac zimske turističke sezone u Bosni i Hercegovini, zimovališta zaposjeli gosti iz Dalmacije i Slavonije; otkrivamo zašto je u Kiseljaku za samo deset godina utrostručen broj novih stanova; grad Mostar bio je domaćin Foruma vatrogasaca Republike Hrvatske, Crne Gore, Federacije BiH i Hercegovačko-neretvanske županije, a razgovaralo se o suradnji te mogućnostima iskorištavanja fondova prekogranične suradnje Europske unije u području zaštite od požara.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (3.1.2019.)
  25:00

  3. siječnja 2019.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (3.1.2019.)

  Hrvatska nastavlja poticati povratak Hrvata u BiH. Za 44 nova projekta službeni je Zagreb iz proračuna izdvojio 3,8 milijuna kuna. Obilježena je 25. godišnjica zločina Armije BiH nad Hrvatima u Križančevu Selu kod Viteza. Kako vratiti narušeno povjerenje Hrvata i Bošnjaka, pitali smo gosta današnje emisije kardinala Vinka Puljića. Uspješan početak zimske turističke sezone na skijalištima u srednjoj Bosni.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (27.12.2018.)
  25:00

  27. prosinca 2018.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (27.12.2018.)

  U zadnjoj ovogodišnjoj emisiji pripremili smo pregled najzanimljivijih reportaža iz naših emisija u 2018. godini. Izbor je bio vaš, jer baš one imaju najveći broj pregleda na našoj Facebook stranici. Evo što vas čeka: Pogledajte kako mlada ambiciozna poduzetnica Ivana Stjepanović vraća nadu povratnicima u Bosansku Posavinu; Ubrzan gospodarski razvoj u Kreševu otvara sve više radnih mjesta; Život u Tolisi mladi su obogatili zanimljivim hobijem; Posjetili smo Dolac kod Travnika, rodno mjesto znanstvenice koja je izumila Vegetu; Ljubitelji snježnih radosti otkrili su nedirnutu prirodu na Blidinju.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (20.12.2018.)
  25:00
 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (13.12.2018.)
  25:00

  13. prosinca 2018.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (13.12.2018.)

  Borjana Krišto nova je predsjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Premijer Plenković trojicu bivših visokih predstavnika za BiH drži odgovornima za majorizaciju Hrvata u BiH. Može li Prsten postati krovna udruga Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, komentira gost emisije Pavo Zubak. Arheolozi su na lokalitetu Zidine kod Brčkog pronašli ostatke franjevačkog samostana iz 16. stoljeća.

 • Pogled preko granice - Hrvati u BiH (6. prosinca 2018.)
  40:00

  7. prosinca 2018.

  Pogled preko granice - Hrvati u BiH (6. prosinca 2018.)

  Političari u BiH nakon izbora žestoku retoriku zamijenili su pomirljivim tonovima. Razgovori o poslijeizbornoj suradnji sve su intenzivniji. Hrvatska nastavlja pomagati Hrvate u BiH, posebno institucije važne za čuvanje hrvatskoga nacionalnog identiteta. Posjetili smo Dolac kod Travnika, rodno mjesto znanstvenice koja je izumila Vegetu. Ulaganjima u poljoprivredu i turizam vraća se život u istočnu Hercegovinu

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh