Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)
  29:47

  7. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)

  U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijska izložba Igračka u srcu nagrađenih likovnih, fotografskih, video i literarnih uradaka djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske. U natječaju je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskoga naroda u BiH - Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.Zastupnica u EU Parlamentu Željana Zovko organizirala je okrugli stol o Bosni i Hercegovini i ugostila mlade iz te zemlje. Na jubilarnoj, tridesetoj tribini na temu inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovao Miroslav Međimorec, čovjek čiji je život obilježilo kazalište, film, televizija, režija književnost i politika. Nakon aktivnog sudjelovanja u Domovinskome ratu, otišao je u diplomaciju i bio naš veleposlanik u Švicarskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)
  30:31

  15. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)

  Josipa Knežević Draisma, australska glumica, pjevačica i komičarka hrvatskoga podrijetla vraćajući se u prošlost, kada je njezin djed iz Vrsa iselio u daleku Australiju te govoreći o doživljaju rastanka njezine majke od oca, napisala je scenarij za kazališnu predstavu Ljubičica - Wild Violet u kojoj glumi svoju majku Ivicu. Gina Sinožić samouka australska slikarica podrijetlom iz Istre počela je slikati sa sedamdeset godina kako bi svojoj djeci i unucima ispričala kako ih je životni put doveo na australski kontinent. Slike su slučajno završile u jednoj sidnejskoj galeriji i odmah bile rasprodane. U međuvremenu je slikala bez prestanka, a dio svojih slika darovala je Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci te tako postavila temelj za buduću iseljeničku zbirku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.3.2019.)
  30:36

  8. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.3.2019.)

  U povodu Međunarodnog dana žena Croatian Women's Network/Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu u Hrvatskoj matici iseljenika organizira međunarodnu konferenciju ''Napredak žena. napredak ekonomije. ostvari potencijal!'' i uručuje 19 nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' i ''Buduće liderice'' ženama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Na taj se dan slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola, no kako stoje na ljestvici moći i uspjeha? Na izbornoj sjednici u Hrvatskome centru u Beču, Matica Hrvatska (MH) u Austriji ponovno je za predsjednicu izabrala Željku Caparin Vučur, pijanisticu, komornu glazbenicu i muzikologinju, i to jednoglasno. „Sestra Marija od Presvetoga Srca Anka Petričević - pjesnikinja religiozne i domoljubne inspiracije“, naziv je nedavno održanog predavanja koje je u u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču održala prof. Branislava Zaradić, sestra 89-godišnje hrvatske književnice.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (01.03.2019.)
  27:55

  1. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (01.03.2019.)

  Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani ulagač. Njemački poduzetnici drže da hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru, no potrebno je provesti strukturne reforme. Kao glavne prednosti ističu kvalificiranu i produktivnu radnu snagu, članstvo u EU te dobru infrastrukturu. Hrvatske tvrtke prepoznate su na njemačkom tržištu kao pouzdane i konkurentne. Riješen je i problem dvostrukog oporezivanja hrvatskih radnika koji posluju na oba tržišta. U što boljoj prilagodbi pomaže im Hrvatsko-njemački gospodarski savez, koji je na tradicionalnom, 15. gospodarskom forumu u Mainzu predstavio mogućnosti razvoja njemačko-hrvatskih bilateralnih i gospodarskih odnosa.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.02.2019.)
  28:00

  22. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.02.2019.)

  Film 'Za ona dobra stara vremena' krajem siječnja počeo se prikazivati u hrvatskim kinima. Obrađuje uvijek aktualnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom. Radnjom nas vodi u burne godine nastanka hrvatske države, tranziciju iz socijalizma u kapitalizam i (ne)spremnost na promjene koje ista donosi. Upoznajemo Berislava Sokača kojemu je njujorški maraton promijenio život. Inženjer primijenjene informatike postao je jedini Hrvat i 13. čovjek na svijetu koji je istrčao 6 velikih maratona - njujorški, bostonski, čikaški, berlinski, londonski i tokijski. I nakon toga svoj američki san odlučio ostvariti u Hrvatskoj. Kulturna ruta - destinacija Napoleon tek je jedna od zanimljivih kulturnih ruta Lijepe Naše. One predstavljaju jedan drukčiji oblik interaktivnog i osjećajnog kulturno turističkog proizvoda. To je za Hrvatsku nov proizvod, no ne i za Europu pa je tako u strateškom dokumentu razvoja hrvatskog turizma, kulturni među deset ključnih turističkih proizvoda koji su u fokusu do 2020.godine.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)
  27:26

  15. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)

  Osam tematskih cjelina Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2019.,- Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Baština, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige - donose 32 priloga koja povezuju četiri kontinenta i četiri naraštaja. Autori ruše stereotipe o Hrvatima izvan Hrvatske, predstavljajući autentičan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća. Pri kraju je Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn - Essen - Lovas - Karaševo čiji su domaćini ove godine Njemačka, Hrvatska i Rumunjska.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)
  30:45

  8. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)

  Turistički klaster „Slavonija“ koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču. Prošetali smo Zagrebom s Nenadom Bachom, hrvatskim glazbenikom, skladateljem, performance umjetnikom, producentom i mirovnim aktivistom. Nenad u Velikoj jabuci s obitelji živi od 1984. godine. Nedavno je boravio u Zagrebu zbog filmskog projekta 'Krug časti', koji je nastao u produkciji HRT-a. To je priča o Hrvatu iz Preloga Peteru Tomichu. U Dubrovniku i diljem svijeta proslavljena je 1047. festa sv. Vlaha.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)
  30:17

  1. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)

  Izložbom Laval Nugent - ratnik i kolekcionar, zagrebački Arheološki muzej gostuje u dublinskom Muzeju irske emigracije. Nugent je rođeni Irac, bio je grof i feldmaršal Habsburške monarhije te velik zagovornik Ilirskog preporoda. Naša je gošća studentica arhitektonskoga fakulteta Universidad Catolica u Santiagu Ivana Ivin. Rodni je grad napustila još kao dijete i s obitelji preselila u Buenos Aires. Zavoljela je Argentinu ponajviše zbog prijateljstava koje je tamo stekla i koja su danas neraskidiva i zemlje toliko različite od njezine Hrvatske. Pet je godina proletjelo i obitelj se vratila u Hrvatsku. Po završetku gimnazije majka je dobila nov mandat, u naizgled ne tako dalekoj i ne tako različitoj zemlji od Argentine – Čileu. I tada započinje njezina prava životna avantura, snalaženje u gradu koji ima više stanovnika od njezine domovine. Trebalo je probiti led. I uspjela je. Nedavno je u Zagrebu upravo njezinom zaslugom potpisan Sporazum o razmjeni studenata između arhtitektonskoga fakulteta u Zagrebu i onoga u Čileu, a uskoro će na tom fakultetu održati i predavanje o studiju arhitekture u Santiagu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)
  29:52

  25. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)

  Guverneri središnjih banaka središnje i istočne Europe okupljeni u Beču na Konferenciji Euromoney na panelu o monetarnoj politici vjeruju da će ova regija koja plijeni pozornost zapadnih investitora nastaviti gospodarski rasti i u 2019. godini. Na panel raspravi o monetarnoj politici o središnjoj i istočnoj Europi sudjelovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Rekao je da ove godine možemo očekivati i značajniji doprinos od investicija u usporedbi s 2018. godinom, prvenstveno onih ''potaknutih apsorpcijom EU fondova''. U Davosu traje Svjetski gospodarski forum na kojemu lideri svijeta, politike i biznisa raspravljaju o tome što učiniti kako bi se poboljšao svijet u kojem živimo. A kako poboljšati suradnju poduzetnika iz Hrvatske s onima hrvatskoga podrijetla u svijetu, kako što bolje plasirati naše proizvode na inozemnim tržištima, kako se profilirati, o tome razgovaramo s Nebom Chupinom, proizvođačem džemova, čija je životna priča nadahnula Hollywood. Danas je Neb Chupin ili Nebojša Čupin i holivudski producent, a njegova tvrtka Hermes International pokraj Varaždina plasirala se među najuspješnije proizvođače džemova na američkom tržištu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)
  29:06

  17. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)

  Hrvatski diplomatski klub obilježio je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predavanjem "Gdje su Hrvatska, Europa i svijet danas?" predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mire Kovača. Današnja je Hrvatska prema njegovoj ocjeni ušla u politički Zapad - u Europsku Uniju i NATO Savez, ali pred njom je još mnogo izazova kako bi postala konkurentno društvo. Uz hrvatsku vojsku i diplomaciju, prije 27 godina, i hrvatsko je iseljeništvo imalo važnu ulogu u međunarodnome priznanju Republike Hrvatske. Na bečkom sajmu "Ferienmesse 2019", najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Austriji svoju su ponudu među 800 izlagača iz 80 zemalja predstavili i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te još 15 izlagača iz domovine. Gost ovogodišnjeg sajma bila je Indonezija, a partner austrijska pokrajina Gradišće.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)
  32:12

  11. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)

  Ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić nazočio je u Beču potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Austrijske gospodarske komore. S hrvatske strane Sporazum je potpisao ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, a s austrijske voditelj WIFIa - Instituta za promicanje gospodarstva Austrijske gospodarske komore Michael Landertshammer. Cilj je Sporazuma razviti zajednički projekt o cjeloživotnom obrazovanju, a on će biti u fokusu hrvatskoga predsjedanja EU-om 2020. Dubrovački kavaljeri, popularni hrvatski glazbeni ansambl s bečkom adresom i njihov gost pijanist Hrvoje Jugović u prepunoj dvorani Hrvatskoga centra u Beču održali su Božićni koncert. Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, jedna od najaktivnijih u iseljeništvu, koja mnogobrojnim projektima povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i to ne samo na relaciji Hrvatska-Italija, nerijetko djeluje i humanitarno. 12. siječnja organiziraju humanitarni koncert za djevojčicu Evu Rožajac koja se dvije godine liječi u dječjoj bolnici u Rimu Bambino Gesu.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh