Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.7.2019.)
  31:25

  5. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.7.2019.)

  Ljetni prijem Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj održan je krajem lipnja u Frankfurtu. Mnogobrojni gosti iz svijeta politike i gospodarstva imali su prigodu boje se upoznati i prošiti svoju mrežu kontakata. U fokusu ljetnog prijma bili su predstavnici građevinskog sektora iz Njemačke i Hrvatske. Zanimanje je bilo veliko, rekao je predsjednik Mario Šušak i istaknuo da Hrvatski gospodarski savez zastupa interese obje strane i predstavlja platformu za umrežavanje različitih branši za poduzeća i institucije u Njemačkoj. U okviru projekta „CroActive“ potiče i odlazak naučnika iz Njemačke na praksu u Hrvatsku, čime se potiče povratak ili useljavanje mladih poduzetnika hrvatskoga podrijetla zemlju njihovih predaka. Osim toga, Hrvatski gospodarski savez sudjeluje i u projektima ERASMUS+, MASTER 5 i Zdravstvena pismenost za neovisan život te tako znanje i tehnološki ''know how'' prenose iz Njemačke u Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.1.2020.)
  32:10

  17. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.1.2020.)

  Kako je početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske Unije obilježen u Beču, a kako u Bruxellesu? Predajom vjerodajnica austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu, novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić službeno je stupio na dužnost. Istaknuo je značajnu uloga Hrvatske, posebno tijekom predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. Diplomirani je teolog, a u Hrvatsku je došao iz Njemačke 2012. godine. Kao diplomat radio je u Bonnu i Berlinu, a bio je državni službenik u Službi za međunarodnu pravnu pomoć u MVEP-a te posljednje dvije godine predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. Dugogodišnji je predsjednik Njemačko-hrvatskog društva i član Katoličke udruge znanstvenika i akademika UNITAS-Salia te Njemačko-atlantskog društva. Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti. Prije 28 godina Hrvatsku su priznale članice Europske Unije, a Njemačka koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s našom zemljom.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.1.2020.)
  28:07

  10. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.1.2020.)

  Osvrćemo se na najvažnije događaje koji su obilježili proteklu godinu, koji nam ukazuju i na učinjene iskorake, ali i na probleme koje još trebamo rješavati kako bismo premošćivali sve prepreke na putu našeg suživota i zajedništva - u razgovoru s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom. Najavljujemo i aktivnosti Ureda planirane za 2020. godinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.1.2020.)
  31:51

  3. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.1.2020.)

  ''Mala knjižnica'' Društva hrvatskih književnika predstavljena je bečkim Hrvatima u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču. Obnovljena je 2001. godine i do danas je u njoj objavljeno više od 200 naslova u stihu i prozi. To je potvrda da je Društvo hrvatskih književnika ne samo najstarija cehovska udruga bogate tradicije nego i bogate edicije u kojoj su nastajale knjige najboljih i najvažnijih hrvatskih, a i europskih književnika“, rekao je urednik Ivica Matičević. Želja je Male knjižnice poticati i objavljivati suvremenu hrvatsku književnu proizvodnju prvenstveno unutar članova Društva koje okuplja mnoge važne hrvatske pisce i intelektualce iz domovine i iseljeništva. O 120. obljetnici Društva hrvatskih književnika, osnovanog 1910. godine u Zagrebu u hrvatskome je Veleposlanstvu u Beču govorio i Božidar Petrač, dopredsjednik Društva te najavio obilježavanje nekoliko važnih obljetnica hrvatske i svjetske književnosti i kulture ove i sljedeće godine. Važnim smatra ponovnu uspostavu Vijeća za hrvatski jezik, koje bi sačuvalo dignitet hrvatskoga jezika, posebice u onim sredinama, u kojima se on ne uči kao samostalan jezik, kao što je to primjerice u Austriji.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.12.2020.)
  30:42

  27. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.12.2020.)

  Doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, povratnica iz Londona Andrea Pisac putovala je Hrvatskom, razgovarala s našim bakama i zapisivala recepte iz njihovih starih bilježnica. Objavila ih je u knjizi "Croatian Desserts" na engleskome jeziku. Na zahtjevnom austrijskom tržištu Hrvatska slovi kao jedna od najomiljenijih zemalja za odmor. Nekada se u Hrvatsko putovalo uglavnom ljeti, ali to se promijenilo. Austrijski nas turisti rado posjećuju i za vrijeme Adventa i Božića. U organizaciji hrvatskoga kluba Croatije Sacre Paulistane iz São Paula održan je je prvi Nacionalni kongres Hrvata u Brazilu s ciljem povezivanja Hrvata iz svih saveznih država Brazila.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.12.2019.)
  32:28

  20. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.12.2019.)

  Domovinska i iseljena Hrvatska 22. prosinca izlazi na predsjedničke izbore. Hrvati izvan Hrvatske glasat će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za izbore su se morali prethodno registrirati do 11. prosinca. Kakav su interes pokazali te gdje će sve moći ostvariti svoje biračko pravo doznajemo u razgovoru s glasnogovornikom Državnog izbornog povjerenstva Slavenom Hojskim. Zabilježili smo i reakcije Hrvata u Berlinu uoči izbora te one predsjednika Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske Ivana Grbešića. Rođena Osječanka Delfa Kosić s obitelji se u Austriju doselila još za vrijeme Domovinskog rata. Diplomirala je komunikologiju, a trenutačno o temi integracije piše doktorat. Jedna je od prvih Hrvatica koja je ušla u austrijsku politiku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.12.2019.)
  30:00

  13. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.12.2019.)

  Zajedništvo, jedinstvo, okupljanje i čvršće međusobno povezivanje glavne su poruke s Prvog kongresa hrvatskih udruga u Austriji koji se održao u kongresnoj dvorani svjetski poznatog Austrijskog centra Beč. Organizator skupa Hrvatski dom Beč okupio je goste iz javnog i društvenog života Austrije, Hrvatske i BiH. Složili su se da je Austriji potreba snažnija sinergija radi bolje promocije i zaštite nacionalnog identiteta kroz jezik, kulturu, sport i sl., ali i kvalitetnija integracija u austrijsko društvo kojom bi se otvorila mogućnost sukreiranja politika koje utječu i na Hrvate kao jedne od najvažnijih zajednica u Austriji. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prvi se put službeno u Beču susreo s novim bečkim gradonačelnikom, socijaldemokratom Michaelom Ludwigom. U Beču je otvoren prvi hrvatski Božićni sajam u organizaciji Udruge hrvatskih poduzetnika iz Austrije.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)
  30:00

  6. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)

  Memoari "Vapaj iz daljine" autora, australskog Hrvata Stjepana Asića kroz paletu osobnih događaja i doživljaja daju pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije u razdoblju od 1976. do 2016. godine. Knjiga je predstavljena u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Asićeva je to priča o izazovima iseljeništva i prilagodbi životu u anglofonome svijetu. Uoči predsjedničkih izbora, 22. prosinca, donosimo informacije o tome što moraju učiniti Hrvati izvan RH kako bi ostvarili svoje biračko pravo. U Argentini je proteklog vikenda održan peti, dosad najuspješniji Susret Hrvatske dijaspore Južne Amerike.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.11.2019.)
  32:00

  29. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.11.2019.)

  U Buenos Airesu je započeo Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Kakvi su bilateralni odnosi Argentine i Hrvatske? Kako bi dvije zemlje mogle bolje gospodarski surađivati? U kojim područjima postoji zanimanje za to? Kako Argentinci gledaju na ulagačku klimu u Hrvatskoj i obrnuto te ima li naša zemlja realnu strategiju povratka? O tome razgovaramo sa zastupnikom u Hrvatskome saboru, izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Davorom Ivom Stierom. Najavljujemo skori Međunarodni znanstveni skup o migracijskim procesima između Hrvatske i Južne Amerike na Hrvatskim studjima u Zagrebu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.11.2019.)
  29:33

  22. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.11.2019.)

  ''Remigracije i kružne migracije kao kohezijska strategija'' - bila je tema tribine Talking Europe održane u Hrvatskoj matici iseljenika. Serija promiče javnu raspravu o postojećim izazovima i budućim perspektivama Europske Unije, koja ima poseban značaj u svjetlu nadolazećeg predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije. Raspravu su zajednički organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zaklada Konrad-Adenauer, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj. Glavni cilj istraživanja Alide Vračić, suradnice Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR-a) i izvršne direktorice think-tanka Populari, Luck like the Irish: How emigration can be good for the Western Balkans bilo je otvoriti važnu, možda i najvažniju priču na Jugoistoku Europe, priču o emigraciji ljudi, na nešto drukčiji - konstruktivniji način, ali i ponuditi vladama tih zemalja jasne smjernice za buduće politike. Evo što se po mišljenju Alide Vračić mora promijeniti da bi se taj dio Europe afirmirao.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.11.2019.)
  30:20

  15. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.11.2019.)

  Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan njenih granica. Zasjeda jednom godišnje, a čine ga predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici hrvatskih institucija. Preporukom članova Savjeta u posljednjih je nekoliko godina povećana podrška Hrvatima u BiH, udvostručena je potpora hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama te u hrvatskome iseljeništvu. U protekle tri godine financirano je više od 1500 projekata za potporu i očuvanje hrvatskoga identiteta diljem svijeta. Članovi sve više u Vladi prepoznaju partnera, no to ne znači da je zahtjeva manje. Treća sjednica drugog saziva Vladina Savjeta održana u Varaždinu protekli vikend otvorila je niz pitanja: od ostvarenja biračkoga prava, informiranja te učenja hrvatskoga jezika. Gošća je emisije potpredsjednica i predstavnica švicarskih Hrvata u Vladinu Savjetu Ruža Studer-Babić.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh