Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.2.2021.)
  15:00

  5. veljače 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.2.2021.)

  Nakladnik "Mozaik knjiga" objavio je novu knjigu istaknutog hrvatsko-američkog pisca s kanadskom adresom Josipa Novakovića, zbirku priča "Ljudi", u kojoj taj najistaknutiji hrvatski iseljenički književnik donosi portrete svojih poznanika i prijatelja od djetinjstva do danas. 40 je to portreta, od likova iz piščeva djetinjstva u Daruvaru, preko studija prvo u Novom Sadu pa onda i u Americi i dalje, gotovo po cijelome svijetu, koji je proputovao uzduž i poprijeko. Jedan je od najcjenjenijih i najistaknutijih hrvatskih književnika sa stranom adresom. Njegovo prvo objavljeno djelo je kratka priča izašla 1988. godine u listu New England Review, kada je imao 32 godine. Razvio je prepoznatljiv stil pisanja s elementima crne komedije, a kritika ga naziva "jednim od najsnažnijih i najoriginalnijih suvremenih esejističkih glasova engleskog jezika" koji u svojim pričama "punim neobičnog optimizma" opisuje trenutke "istodobno smiješne i bizarne, ali bez predbacivanja, prikazujući svijet otuđenosti, melankolije i okrutnosti". Ovaj svijet u kojemu živimo nalik je socijalnom eksperimentu. Pronalazi li nadahnuće u novonastaloj situaciji?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.5.2021.)
  15:00

  7. svibnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.5.2021.)

  U skladu s nedavno potpisanim Sporazumom o suradnji između Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, sljedeće akademske godine počinje nov diplomski master studij - Leadership. Bit će to jedinstven program posebno prilagođen potrebama hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Razgovaramo s profesorom Darkom Tipurićem, pročelnikom Katedre za organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Brojni su članovi hrvatske zajednice u Canberri nedavno svečano proslavili povratak povijesnog imena nogometnog kluba Canberra Croatia. Poslije 27 godina Nogometni Savez Australije poništava kontroverzni zakon koji je tamošnjim nogometnim klubovima zabranio korištenje etničkog predznaka u imenima.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.4.2021.)
  15:00

  30. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.4.2021.)

  Poslije razornog potresa koji je prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju, zagrebačka podružnica Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka ACAP pokrenula je akciju "Jedna Hrvatska" – ''One Croatia'' kojoj je cilj pomoći u opremanju hitnih službi na potresom pogođenom području. Milan Uremović Ćiro vitalan je 82-godišnjak koji je, kako sam kaže, veslo prvi put zabio u vodu 1954. godine i od tada ga ne pušta. Veslačku i trenersku karijeru započeo je u Osijeku, a 70-ih godina prošlog stoljeća odselio i nastavio karijeru u Kanadi. No Kanada nije Hrvatska. Zbog toga se vratio.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.4.2021.)
  15:00

  23. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.4.2021.)

  U skladu s potpisanim Sporazumom o suradnji između Ekonomskog fakulteta i Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pokreće se novi program posebno prilagođen potrebama hrvatskog iseljeništva - jednogodišnji diplomski master studij Leadership. Nov projekt humanitarne udruge fra Mladen Hrkać ZA-JEDNO.HR u fokus stavlja iseljeništvo kao pokretača razvoja u Republici Hrvatskoj. Provedbom znanstvenih istraživanja želja im je izraditi smjernice za prenošenje dobrih praksi iz razvijenih iseljeničkih područja, kroz poduzetničke aktivnosti, ulaganje u tradicionalne djelatnosti i inovacije te informirati hrvatsku javnost o mnogobrojnim potencijalima suradnje. Smatraju da bi ona u budućnosti mogla potaknuti društveno-ekonomski razvoj i demografsku obnovu naše zemlje.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.4.2021.)
  15:00

  16. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.4.2021.)

  Postavljeni prije 93 godine na ulazu u Grant park u Chicagu, „Indijanci" Ivana Meštrovića u međuvremenu su postali jedan od prepoznatljivih simbola grada. No, kada ih je Projekt spomenika u Chicagu uvrstio na popis spornih djela jer, kako ističu, romantizirano i reducirano prikazuju Indijance, budućnost tog spomenika dovedena je u pitanje. Naporima hrvatske diplomacije da Meštrovićevo djelo ostane na popisu spomenika kojima se Chicago ponosi, priključili su se i brojni štovatelji njegova djela u Sjedinjenim Državama. Povijesna, biografska i digitalna izložba ''Barun Trenk – novo lice legende'' nastala u suradnji Muzeja grada Brna, Kapucinskog samostana i Masarykovog sveučilišta, poslije Slavonskog Broda, Osijeka i Požege, otvorena je i u Pakracu. Tko je bio barun Trenk, kako je doista izgledao, zašto je bio vješt vojskovođa i neustrašiv ratnik 18. stoljeća, ali i koja je njegova poveznica s Hrvatskom?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.4.2021.)
  15:00

  9. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.4.2021.)

  Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH podnio je svoje godišnje izvješće. Biskupe je upoznao s radom hrvatskih katoličkih misija i župa diljem svijeta, koje su pokrenule razne načine pomoći osobama pogođenim nedavnim potresima na područjima Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije. Bilo je riječi i o izazovnom vremenu pandemije, koja je uzrokovala velike probleme i pastoralne poteškoće te o odlasku svećenika na službu među hrvatske iseljenike. Hrvatska je obećana zemlja za Vanessu Mioč. Premda je odrasla u uređenoj Švicarskoj, hrvatski joj način života više odgovara, a topliji međuljudski odnosi uvijek će joj, priznaje, biti na prvome mjestu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.4.2021.)
  15:00

  2. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.4.2021.)

  Tridesetak organizacija iz Hrvatske i iseljeništva udružile su se kako bi pomogle stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Inicijativom "Jedna Hrvatska" prikupljeno je više od 220.000 dolara za to područje, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, ACAP-a. Naša je gošća potpredsjednica zagrebačke podružnice ACAP-a Mašenjka Katić.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.3.2021.)
  15:00

  26. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.3.2021.)

  Duboko suosjećajući sa stanovnicima Banovine, nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio ovo područje krajem prošle godine, u kojemu je život izgubilo sedmero ljudi, a mnogo njih ostalo bez krova nad glavom, Zagrepčani se ovih dana prisjećaju vlastite tragedije – tog ranog jutra, 22. ožujka 2020., kad je središte grada pogodio potres jačine 5 i pol stupnjeva prema Richteru, kad je u tome život izgubilo jedno dijete, a grad zauvijek promijenio svoje nekadašnje lice. Bez obzira na posvemašnja zaključavanja i izloženost pandemiji COVID-a 19 u svijetu, prenijeli smo tada i putem naših emisija, i putem mrežne stranice Glasa Hrvatske, nebrojene reakcije potpore glavnom gradu Lijepe naše, od naših susjeda, do Hrvata u najudaljenijim zemljama svijeta.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.3.2021.)
  15:00

  19. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.3.2021.)

  U Neumu je održana konferencija Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Nastavak je to konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju daytonsku Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski svjetski kongres uputio je Senatu Sjedinjenih Američkih Država dokument u kojemu ukazuju na problematiku vezanu uz bošnjačko-muslimansko vodstvo u BiH.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.3.2021.)
  15:00

  12. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.3.2021.)

  Obilježavajući mjesec hrvatskoga jezika otvaramo vrata Male škole hrvatskoga jezika i kulture. U kontinuitetu se održava od 1993. godine. Do sada je u njoj sudjelovalo više od 1500 sudionika iz trideset zemalja. Školu organizira Hrvatska matica iseljenika, a njezina je voditeljica je naša današnja gošća Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i sport.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.3.2021.)
  15:00

  5. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.3.2021.)

  Micaela Liwko Mileta, mlada Argentinka hrvatskih korijena u Hrvatskoj je trebala ostati nekoliko dana, no zbog pandemije ostala je nekoliko mjeseci. Vrijeme je iskoristila za upoznavanje sa svojim korijenima. Upoznala je Postire, na otoku Braču, gdje je rođen njezin pradjed Stanko Škarić. Posjetila je i kuću drugoga pradjeda Srećka Milete u Jelsi na otoku Hvaru. Boravak u Hrvatskoj pomogao joj je da shvati zašto njezina baka toliko voli ići na kavu i još mnogo malih stvari koje život znače. Upoznajemo Južnoafrikanca Jasona Davora Newtona, koji za Hrvatsku ragbi reprezentaciju igra od 2013. te Argentinca Damira Concija iz Cordobe, koji je u zemlju predaka stigao prošle godine. Sa sobom su ponijeli samo kovčeg i snove, a na sportskim terenima već ostvaruju izvrsne rezultate.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh