Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)
  29:01

  31. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)

  Motovun je stigao u Zagreb! U kuću za ljude i umjetnost, pa je tako jučer u Laubi započela manifestacija "Motovun u Zagrebu", izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.U sklopu programa „Berlin - grad partner“ otvorena je i izložba "Zidovi i mostovi", čiji su autori naši umjetnici koji žive i rade u Berlinu. Predstavnik tog novog naraštaja berlinske scene je majstor velikih figurativnih slika, jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika s inozemnom adresom Lovro Artuković. Prisjetili smo se kako je nastajala njegova slika koja je izazvala veliku pozornost međunarodne javnosti. Taj osebujan umjetnik u slobodoumnom Berlinu na svoj rad gleda kao na kazališnu scenu, slikarsko platno kao kazališne daske, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu redatelja i glumca. U Berlin je otišao u potrazi za slobodom umjetničkog izražavanja. Taj se njemački grad pokazao kao savršena kulisa.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)
  27:26

  15. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)

  Osam tematskih cjelina Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2019.,- Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Baština, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige - donose 32 priloga koja povezuju četiri kontinenta i četiri naraštaja. Autori ruše stereotipe o Hrvatima izvan Hrvatske, predstavljajući autentičan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća. Pri kraju je Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn - Essen - Lovas - Karaševo čiji su domaćini ove godine Njemačka, Hrvatska i Rumunjska.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)
  30:45

  8. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)

  Turistički klaster „Slavonija“ koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču. Prošetali smo Zagrebom s Nenadom Bachom, hrvatskim glazbenikom, skladateljem, performance umjetnikom, producentom i mirovnim aktivistom. Nenad u Velikoj jabuci s obitelji živi od 1984. godine. Nedavno je boravio u Zagrebu zbog filmskog projekta 'Krug časti', koji je nastao u produkciji HRT-a. To je priča o Hrvatu iz Preloga Peteru Tomichu. U Dubrovniku i diljem svijeta proslavljena je 1047. festa sv. Vlaha.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)
  30:17

  1. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)

  Izložbom Laval Nugent - ratnik i kolekcionar, zagrebački Arheološki muzej gostuje u dublinskom Muzeju irske emigracije. Nugent je rođeni Irac, bio je grof i feldmaršal Habsburške monarhije te velik zagovornik Ilirskog preporoda. Naša je gošća studentica arhitektonskoga fakulteta Universidad Catolica u Santiagu Ivana Ivin. Rodni je grad napustila još kao dijete i s obitelji preselila u Buenos Aires. Zavoljela je Argentinu ponajviše zbog prijateljstava koje je tamo stekla i koja su danas neraskidiva i zemlje toliko različite od njezine Hrvatske. Pet je godina proletjelo i obitelj se vratila u Hrvatsku. Po završetku gimnazije majka je dobila nov mandat, u naizgled ne tako dalekoj i ne tako različitoj zemlji od Argentine – Čileu. I tada započinje njezina prava životna avantura, snalaženje u gradu koji ima više stanovnika od njezine domovine. Trebalo je probiti led. I uspjela je. Nedavno je u Zagrebu upravo njezinom zaslugom potpisan Sporazum o razmjeni studenata između arhtitektonskoga fakulteta u Zagrebu i onoga u Čileu, a uskoro će na tom fakultetu održati i predavanje o studiju arhitekture u Santiagu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)
  29:52

  25. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)

  Guverneri središnjih banaka središnje i istočne Europe okupljeni u Beču na Konferenciji Euromoney na panelu o monetarnoj politici vjeruju da će ova regija koja plijeni pozornost zapadnih investitora nastaviti gospodarski rasti i u 2019. godini. Na panel raspravi o monetarnoj politici o središnjoj i istočnoj Europi sudjelovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Rekao je da ove godine možemo očekivati i značajniji doprinos od investicija u usporedbi s 2018. godinom, prvenstveno onih ''potaknutih apsorpcijom EU fondova''. U Davosu traje Svjetski gospodarski forum na kojemu lideri svijeta, politike i biznisa raspravljaju o tome što učiniti kako bi se poboljšao svijet u kojem živimo. A kako poboljšati suradnju poduzetnika iz Hrvatske s onima hrvatskoga podrijetla u svijetu, kako što bolje plasirati naše proizvode na inozemnim tržištima, kako se profilirati, o tome razgovaramo s Nebom Chupinom, proizvođačem džemova, čija je životna priča nadahnula Hollywood. Danas je Neb Chupin ili Nebojša Čupin i holivudski producent, a njegova tvrtka Hermes International pokraj Varaždina plasirala se među najuspješnije proizvođače džemova na američkom tržištu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)
  29:06

  17. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)

  Hrvatski diplomatski klub obilježio je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predavanjem "Gdje su Hrvatska, Europa i svijet danas?" predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mire Kovača. Današnja je Hrvatska prema njegovoj ocjeni ušla u politički Zapad - u Europsku Uniju i NATO Savez, ali pred njom je još mnogo izazova kako bi postala konkurentno društvo. Uz hrvatsku vojsku i diplomaciju, prije 27 godina, i hrvatsko je iseljeništvo imalo važnu ulogu u međunarodnome priznanju Republike Hrvatske. Na bečkom sajmu "Ferienmesse 2019", najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Austriji svoju su ponudu među 800 izlagača iz 80 zemalja predstavili i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te još 15 izlagača iz domovine. Gost ovogodišnjeg sajma bila je Indonezija, a partner austrijska pokrajina Gradišće.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)
  32:12

  11. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)

  Ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić nazočio je u Beču potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Austrijske gospodarske komore. S hrvatske strane Sporazum je potpisao ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, a s austrijske voditelj WIFIa - Instituta za promicanje gospodarstva Austrijske gospodarske komore Michael Landertshammer. Cilj je Sporazuma razviti zajednički projekt o cjeloživotnom obrazovanju, a on će biti u fokusu hrvatskoga predsjedanja EU-om 2020. Dubrovački kavaljeri, popularni hrvatski glazbeni ansambl s bečkom adresom i njihov gost pijanist Hrvoje Jugović u prepunoj dvorani Hrvatskoga centra u Beču održali su Božićni koncert. Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, jedna od najaktivnijih u iseljeništvu, koja mnogobrojnim projektima povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i to ne samo na relaciji Hrvatska-Italija, nerijetko djeluje i humanitarno. 12. siječnja organiziraju humanitarni koncert za djevojčicu Evu Rožajac koja se dvije godine liječi u dječjoj bolnici u Rimu Bambino Gesu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.1.2019.)
  30:02

  4. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.1.2019.)

  Kakva je bila 2018. na relaciji domovina - iseljeništvo? Podsjećamo na teme i događaje kojima smo se bavili u proteklih 12 mjeseci? Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je 2018. Vodič za povratnike i useljenike, a upoznali smo i jednog mladog useljenika koji danas živi na relaciji Toronto - Zagreb. Zašto u svome drugome domu ne ispušta fotografski aparat iz ruku i što poručuje onima koji su u stvarnosti ili u planu dio velikog iseljeničkog vala iz Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.12.2018.)
  29:24

  28. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.12.2018.)

  Hrvatska katolička misija u Švedskoj mjesto je očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta među iseljenicima. Ima ih četiri, u Stockholmu, Jonkopingu, Göteborgu i Malmöu. Tamo se hrvatski iseljenici, osim radi duhovnih i vjerskih potreba, okupljaju i zbog kulturno-društvenih interesa, a tamo se slave i blagdani. Najveća hrvatska udruga u Švedskoj Velebit i ove je godine organizirala polnoćku na hrvatskome jeziku, a u pripremi su i Novogodišnje zabave. Hrvati su dolaskom u Švedsku, očuvali svoje običaje, ali i poprimili nove. Danas slave hrvatsko-švedski Božić. Naša je gošća predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj Diana Vukušić. Krajem 19. stoljeća hrvatska zajednica u Chicagu postala je druga po veličini u Sjedinjem Državama, odmah poslije Pittsburgha. Početkom 20. stoljeća počinju se osnivati hrvatske župe u tome gradu, a jedna od najaktivnijih je župa sv. Jeronima. O hrvatskoj zajednici u tome gradu govori kustos hrvatskih franjevaca Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji, fra Jozo Grbeš.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?(21.12.2018.)
  29:04

  21. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?(21.12.2018.)

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković u sklopu dvodnevnog boravka na sastanku na vrhu šefova država i vlada Afrike i Europske unije u Beču susreo se s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga i Katoličkih misija i zajednica u Austriji. Sabor je izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH pri čemu nije bilo suglasja o tome tekstu. Na inicijativu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji sa Croaticumom - Centrom za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odsad je svima dostupan besplatan e-tečaj hrvatskoga jezika - razina A2 namijenjen prije svega Hrvatima izvan domovine, ali i svim drugima zainteresiranima za učenje hrvatskoga jezika. Svjetski je biti Hrvat! Slogan je novoga projekta umrežavanja Hrvata Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske - Digitalnog registra hrvatskih subjekata. Kako je odjeknuo među Hrvatima izvan Hrvatske?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.12.2018.)
  29:26

  14. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.12.2018.)

  Ako su gotovo svi Hrvati koji žive izvan RH uspješni, zašto je poslovni uspjeh Hrvata koji žive u Hrvatskoj tako teško postići? Doneseni su zaključci i preporuke četvrte međunarodne poslovne konferencije Meeting G2. U Beču je otvoren ured Udruge hrvatskih poduzetnika. Tražimo odgovor na pitanje zašto će Austrija sve do 2020. godine zatvoriti svoje tržište hrvatskim radnicima? Gost emisije je Ivan Srpek, povratnik i poduzetnik iz Australije, vlasnik prve privatne vinoteke u Hrvatskoj.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh