Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)
  29:01

  31. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)

  Motovun je stigao u Zagreb! U kuću za ljude i umjetnost, pa je tako jučer u Laubi započela manifestacija "Motovun u Zagrebu", izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.U sklopu programa „Berlin - grad partner“ otvorena je i izložba "Zidovi i mostovi", čiji su autori naši umjetnici koji žive i rade u Berlinu. Predstavnik tog novog naraštaja berlinske scene je majstor velikih figurativnih slika, jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika s inozemnom adresom Lovro Artuković. Prisjetili smo se kako je nastajala njegova slika koja je izazvala veliku pozornost međunarodne javnosti. Taj osebujan umjetnik u slobodoumnom Berlinu na svoj rad gleda kao na kazališnu scenu, slikarsko platno kao kazališne daske, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu redatelja i glumca. U Berlin je otišao u potrazi za slobodom umjetničkog izražavanja. Taj se njemački grad pokazao kao savršena kulisa.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)
  29:47

  7. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)

  U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijska izložba Igračka u srcu nagrađenih likovnih, fotografskih, video i literarnih uradaka djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske. U natječaju je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskoga naroda u BiH - Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.Zastupnica u EU Parlamentu Željana Zovko organizirala je okrugli stol o Bosni i Hercegovini i ugostila mlade iz te zemlje. Na jubilarnoj, tridesetoj tribini na temu inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovao Miroslav Međimorec, čovjek čiji je život obilježilo kazalište, film, televizija, režija književnost i politika. Nakon aktivnog sudjelovanja u Domovinskome ratu, otišao je u diplomaciju i bio naš veleposlanik u Švicarskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.11.2018.)
  30:00

  30. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.11.2018.)

  U povodu obilježavanja 106. rođendana sina posljednjeg austrijskog cara, pokojnog nadvojvode Otta von Habsburga i pete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču prikazan je dokumentarni film Otto i Hrvati / Otto und Kroaten“ scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Film govori o njegovu životu, od habsburškog kraljevića do vizionara ujedinjene Europe s posebnim naglaskom na njegovu privrženost, veze i pomoć Hrvatima i Hrvatskoj, za i u vrijeme Domovinskog rata te na njenom europskome putu. Specijalistica opće medicine Marina Budimir unatoč ljubavi prema svome poslu i povezanosti s pacijentima, odlučila je aktivnije se uključiti u društvene aktivnosti te je napustila poziv liječnice i okrenula se politici. Prije nego što je postala gradonačelnica zajedno s prijateljima pokrenula je udrugu Ilok u kojoj je sugrađanima željela pokazati da joj je stalo do kvalitetnijega i boljeg života u Iloku. S državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom i Uredom, Grad Ilok dogovorio je zajedničku suradnju na izdavanju brošure koja će hrvatskim iseljenicima pomoći pri povratku u domovinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.11.2013.)
  28:38

  23. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.11.2013.)

  Pod imenom Pogled u budućnost u Zagrebu je održana četvrta međunarodna konferencija Meeting G2.4. na kojoj je u dva dana prisustvovalo više od 200 sudionika, od kojih je više od 70 uspješnih poslovnih ljudi hrvatskoga podrijetla iz 19 zemalja. Razgovaramo s Antom Lučićem, povratnikom iz Sirije, koji je prije dvije godine pokrenuo platformu Cronnect.me za povezivanje poslovne domovinske i iseljene Hrvatske. Bez obzira na gospodarsku stagnaciju i velik odljev mozgova, u Hrvatskoj i dalje postoje vrhunski mladi stručnjaci, znanstvenici i tvrtke koje treba podržati, smatra Lučić. Pogled u budućnost zasigurno je i turizam koji u 10 mjeseci ove godine bilježi poraste u dolascima i noćenjima od 6 i 4 posto. Dobar interes i za sljedeću godinu najavljen je s britanskog tržišta na sajmu turizma u Londonu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.11.2018.)
  33:01

  16. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.11.2018.)

  Prema posljednjim podacima, doznake našega iseljeništva za 50 posto premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj, a Hrvate izvan Hrvatske u Saboru predstavljaju samo tri zastupnika te im je glasovanje na izborima omogućeno isključivo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima koja su mnogima predaleko. Uz promjenu načina glasovanja i bolje informiranje, glavna tema zasjedanja Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske u Šibeniku bile su i izmjene Zakona o državljanstvu. Nakon sjednice drugoga saziva Savjeta Vlade u Šibeniku razgovarali smo s predsjednikom tog Vladina tijela Ivanom Grbešićem i potpredsjednicom Savjeta za Europu i predstavnicom Hrvata u Švicarskoj Ružom Studer-Babić.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.11.2018.)
  29:49

  9. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.11.2018.)

  Posljednjeg dana posjeta Kini hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Šangaju je sudjelovalo na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu, na kojemu su se okupili predstavnici tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih tvrtki. Otvarajući forum, Plenković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu. Doznajemo zašto je Hrvatska sve omiljenija turistička destinacija Kinezima te kako u Kini živi mala, ali uspješna hrvatska zajednica. Dio te zajednice nekoliko godina je i gost emisije Ivan Livić. Pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović te u organizaciji udruge Hrvatska uzdanica i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Zagrebu je održana Večer hrvatskih povratnika. Državni tajnik Zvonko Milas govorio je o ulozi hrvatskoga iseljeništva u stvaranju, obrani i izgradnji moderne hrvatske države te o tome što Hrvatska čini kako bi olakšala povratak i povezala Hrvate diljem svijeta.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.11.2018.)
  32:42

  2. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.11.2018.)

  Treća godišnja konferencija Udruženja hrvatsko-američkog stručnjaka u Silicijskoj je dolini bila usmjerena na izazove s kojima se susreće hrvatsko iseljeništvo pri investiranju u domovini, kao i na što brže i učinkovitije rješavanje administrativnih kočnica i problema kao što su dvostruko oporezivanje i vizni režim. Četverodnevni susret okupio je više od 300 stručnjaka, akademika, studenata, kao i aktivnih članova pojedinih zajednica iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Škotske, Australije i Hrvatske. Cilj susreta bio je razmjena znanja i umrežavanje te poticaj na suradnju i izgradnju hrvatskih zajednica u Sjedinjenim Državama i šire. Povezujuċi hrvatsko-američke stručnjake članovi udruženja žele pomoći i svojim dvjema domovinama, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U Zagrebu je nedavno otvorena podružnica Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u čijem će fokusu također biti dva otvorena pitanja sa Sjedinjenim Državama. Na svečanoj večeri Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u San Joseu glavni govornik bio je predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić, a na njoj je sudjelovao i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas za vrijeme službenog boravka u saveznim državama Kaliforniji i New Yorku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.10.2018.)
  29:36

  26. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.10.2018.)

  “Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku?” knjiga autora Tade Jurića progovara o razlozima iseljavanja nekada i danas. ''Hrvati iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva'', rekao je autor te ukazao na to da su nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija pri vrhu motiva iseljavanja. Broj hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj u stalnom je porastu pa je, prema najnovijim podacima, početkom ove godine u Njemačkoj živjelo 367.900 osoba s hrvatskom putovnicom. Time je nastavljen snažan uzastopni rast broja stanovnika Njemačke hrvatskog državljanstva, započet ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Ove godine protječe pedeset godina od međudržavnog sporazuma o uvozu radne snage između Jugoslavije i Njemačke. Tada je s naših prostora krenuo masovni val odlazaka radnika u inozemstvo. Pedeset godina kasnije, povijest se ponavlja. O tome razgovaramo s predsjednikom Matice hrvatske Karlsruhe Vladom Bulićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)
  31:45

  19. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)

  Na frankfurtskom sajmu knjiga prvi put s njemačkim romanom Die Stimme / Glas, predstavila se književnica i novinarka Marijana Dokoza. Samo nekoliko dana nakon Sajma, roman je predstavljen i u Karlsruheu, a uskoro kreće na književnu turneju po njemačkim gradovima, od Kölna, Münchena, Stuttgarta...Glavni junaci romana su Keira Hrost, perspektivna mlada liječnica i znanstvenica i Marcus Costava, mladi poslovni čovjek, podrijetlom iz Portugala. Keirin se život našao na granici noćne more kada je na pogrebu starice Johanne shvatila da nitko od ljudi koji je okružuju nije staricu poznavao. Slično proživljava i mladi Costava na drugom kraju svijeta, u Americi. Liječnicu Horst i mladoga Costavu povezat će jedan te isti fenomen, iako žive na prekooceanskim udaljenostima. Roman Glas prvi je roman Marijane Dokoze na njemačkome jeziku, a njemački izdavač Dittrich Verlag zainteresirao se i za njezin nagrađivani roman Grijesi.

 • Ovdje Hrvatska,a tko je tamo (12.10.2018.)
  45:00

  12. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska,a tko je tamo (12.10.2018.)

  Hrvatska je uspješna priča, unatoč nizu izazova, koje još treba riješiti, a jedno od ključnih je iseljavanje mladih, čulo se u Beču na obilježavanju pete obljetnice hrvatskoga članstva u Europskoj Uniji. Istoimeni panel na kojemu su, među ostalima, govorili predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i nekadašnji ministar obrazovanja Pavo Barišić organizirali su austrijski Institut za Podunavlje i Srednju Europu (IDM) i Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s predstavništvom Europske komisije i Uredom Europskog parlamenta u Austriji. Hrvatski iseljenici jedni su od najbolje integriranih iseljeničkih zajednica u Njemačkoj. Posljednjih godina broj Hrvata u najrazvijenijoj njemačkoj pokrajini, Bavarskoj, svakoga se dana sve više povećava. Kako bi se hrvatski identitet, jezik i kultura trajno očuvali, hrvatske udruge pokrenule su projekt izgradnje Hrvatske kuće u Munchenu čija se realizacija nakon nekoliko godina privodi kraju.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)
  30:12

  5. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)

  U Buenos Airesu objavljena je dvojezična knjiga Historia de la revista Studia Craoatica, Primera parte / Povijest časopisa Studia Croatica od 1960. do 2018., Prvi dio koju je uredio istaknuti publicist Joza Vrljičak. Revija Studia Croatica objavila je dosad 147 tiskanih brojeva s područja širokog spektra tisućljetne hrvatske kulturne i jezične riznice, povijesti i politike, uključujući tekstove o pravu na samoodređenje naroda. Studia Croatica od samih je početaka časopis koji je bio puno više od pukoga sredstva informiranja. Obavljao je važnu informativnu djelatnost i unutar onog naraštaja hrvatskih emigranata Latinske Amerike koja slabo poznaje hrvatski jezik. Poznavanje hrvatske povijesti, kulture i nacionalnih težnji postalo im je dostupnim tek preko revije Studia Croatica na španjolskom jeziku. Gost emisije je Joza Vrljičak, dugogodišnji urednik jednog od najčitanijih iseljeničkih portala u iseljeništvu, Studie Croatice.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh