Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.3.2019.)
  31:54

  29. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.3.2019.)

  13. Večernjakova domovnica održana je u mondenom Bad Homburgu. Večernjakov je to izbor najpopularnijih Hrvata izvan domovine, a vrednuje njihova postignuća u kategorijama: sport, glazba, gluma i spektakl. Kroz Večernjakov izbor dosad je prošlo više od tisuću različitih imena, kako uglednih i uspješnih pojedinaca, tako i udruga, zajednica i klubova. Prije točno 13 godina Izbor je osnovao Stipe Puđa, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista. Među Hrvatima u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj ta najprestižnija nagrada iseljenih Hrvata tema je broj jedan. Glamurozni je spektakl okupio oko petstotinjak Hrvata iz nekoliko europskih zemalja, a uveličali su ga i bečki Hrvati, koji su osvojili tri nagrade. Ove je godine posebni razlog za slavlje imalo Austrijsko društvo za kroatistiku Beč, koje je po ocjeni čitatelja Večernjeg lista postalo najuspješnija hrvatska udruga u iseljeništvu 2019. godine i Hrvatska akademska zajednica u Austriji, kojoj je isto priznanje dodijelio stručni sud. Večernjakovu domovnicu u kategoriji Spektakli osvojila je Tihana Babij, manekenka iz Beča, aktualna Miss Supranational hrvatskog iseljeništva.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.6.2019.)
  33:45

  21. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.6.2019.)

  Pripreme za ljetnu sezonu u punom su jeku, a svake se godine predviđa koliko će nas turista posjetiti te koliko smo prepoznati, poželjni i konkurentni kao turistička destinacija. Kakve signale šaljemo turistima, kako se promičemo? Sljedeće će godine naša zemlja predsjedati Europskom Unijom. Izvrsna je to prilika za brendiranje Hrvatske u svijetu. U Splitu je u tijeku 11. kongres forenzičke i antropološke genetike, a okupio je svjetsku znanstvenu elitu, među kojima čak četiri dobitnika Nobelove nagrade. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu među najuglednijim je fakultetskim ustanovama u Hrvatskoj. Na njemu već šesnaest godina postoji studij na engleskome jeziku, a studiraju mladi iz čak trideset zemalja, među njima i mnogo potomaka hrvatskih iseljenika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.6.2019.)
  30:50

  14. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.6.2019.)

  Austrijskom društvu za kroatistiku iz Beča u hrvatskome Veleposlanstvu uručena je Večernjakova domovnica. Prema izboru čitatelja oni su najuspješnija hrvatska udruga u iseljeništvu u 2019. godini. Posebnu Večernjakovu domovnicu uredništva inozemnog izdanja Večernjeg lista dobila je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. Bili smo na znanstvenom predavanju ''Iz hrvatske renesansne baštine: od Marka Marulića do Marina Getaldića'' u Beču. Nina Begičević Ređep prva je žena i dosad najmlađa osoba na čelu jedne od najjačih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj - popularnog varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Ređep je bila stipendistica američke vlade. U procesu pripreme doktorske disertacije rezultate istraživanja predstavljala je na međunarodnim znanstvenim konferencijama, u Španjolskoj i Čileu. U Latinskoj je Americi osvojila nagradu za najbolji znanstveni doprinos, te je pozvana na usavršavanje na University of Pittsburgh u Sjedinjenim Državama. Tamo je i završila doktorsku disertaciju, a onda se vratila na Fakultet na kojemu je diplomirala.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.6.2019.)
  31:52

  7. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.6.2019.)

  Ove se godine obilježava 35. obljetnica Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. Studij je pokrenut i opstao zbog iznimne ustrajnosti hrvatske zajednice u Australiji. Od osnutka do danas vodi ga profesor Luka Budak. Portal Glasa Hrvatske, Moja Domovina urednice Ruže Studer Babić od samih je početaka prepoznat kao mjesto relevantnih informacija i zanimljivih priča. Nakon svega tri godine rada, postao je neizostavna stranica koju otvaraju svakog jutra i na kojoj traže odgovore na pitanja koja ih muče u tuđini. Često je prvi koji otvara vruće teme iz iseljeništva. Švicarska je od 1. lipnja potpuno otvorila tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske, no to se ne odnosi i na radnike iz Hrvatske. Njima će i dalje trebati radna dozvola i tako će naša zemlja do daljnjega ostati jedina članica EU s ograničenjima za svoje radnike koji rade u Švicarskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.5.2019.)
  30:18

  31. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.5.2019.)

  Hrvatski državljani u domovini i svijetu treći su put na izborima birali zastupnike za Europski parlament. I u Hrvatskoj i u inozemstvu zabilježena je veća izlaznost u odnosu na prošle izbore. Hrvatska će u novome sazivu Europskoga parlamenta imati 12 zastupnika, a Hrvati izvan Hrvatske najviše su glasova dali listi Hrvatske demokratske zajednice. Šibenčanka Maja Gnjidić Verdecchia jedina je strankinja koja je dobila titulu Najljepša mama Italije. Taj je izbor odlučila prenijeti i u Hrvatsku, kako bi naglasila važnu ulogu majke u društvu. Održat će se 1. lipnja u Šibeniku. Verdecchia je uspješna poslovna žena koja je u Italiji ostvarila ne samo talijanski već i švedski san, humanitarka koja neprestano pomaže starome kraju. Osnivačica je facebook grupe ''Iz Šibenika si ako….'' koja petu godinu ne gubi na popularnosti. U Zagrebu je gostovao veliki pisac hrvatsko-španjolskoga podrijetla Andres Morales Milohnić. U Društvu hrvatskih književnika predstavio je knjigu pjesama ''Napisano glagoljicom''.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.5.2019.)
  29:39

  24. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.5.2019.)

  Poslije Milsa kod Solbad Halla u austrijskoj pokrajini Tirol knjiga „Hrvati i hrvatske udruge u Austriji“ predstavljena je i u austrijskoj prijestolnici. Izdao ju je Hrvatski svjetski kongres i Hrvatska akademska zajednica. Govori o osnutku i razvoju hrvatskih udruga u Austriji u posljednjih 30-tak godina, značenju tih udruga za iseljenike, ali odgovara i na pitanje - što uopće znači biti iseljenik, odnosno doseljenik u stranoj zemlji. U Splitu je proteklog vikenda održana 2. Međunarodna konferencija o iseljeničkom turizmu te njegovoj nacionalnoj i globalnoj perspektivi. I prvi takav skup održan prije dvije godine u Zadru imao je za cilj povezati Hrvate u domovini s hrvatskim iseljeništvom kako bi istražili mogućnosti ulaganja u turizam. Dvodnevna konferencija u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskoga iseljeništva okupila je znanstvenike , poslovne ljude , iseljenike i povratnike iz Hrvatske i svijeta. U Mostaru je održan 18. Večernjakov pečat. Najprestižniji je to društveni događaj u Bosni i Hercegovini, koji iz godine u godinu afirmira ljude koji svojim djelovanjem u različitim životnim područjima daju pečat vremenu u kojem žive. Osobama godine proglašeni su Vatreni podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.5.2019.)
  30:48

  17. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.5.2019.)

  Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin obilježila je 35-te godišnjicu osnutka i djelovanja. Veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić Radman na svečanome je prijmu pohvalio sve one koji su nesebično davali sebe u zajednici kako bi se očuvao hrvatski jezik i identitet. U današnjem vremenu globalizacije, nezadovoljstva i aktualnog vala iseljavanja, posebna gošća prijma, hrvatsko-kanadska poduzetnica Caroline Spivak iz Toronta, osnivačica Croatian Women's Network/Mreže hrvatskih žena apelirala je na novopridošle i poručila im da nikada ne zaborave odakle su potekli. U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijalna izložba ''DOM - Zapis sjećanja na tijelo'' dizajnerice, likovne umjetnice i savjetnice za kulturu Karine Vuković iz Čilea. Izložba se održava u sklopu Petih dana čileanske kulture u Hrvatskoj. Autorica simbolički ostvaruje "re-imigraciju" inspirirana sjećanjem na Katarinu Šaronić, prabaku koja je početkom 1900. odselila u Južnu Ameriku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.5.2019.)
  28:08

  10. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.5.2019.)

  Dvjema zbirkama poezije, dvama romanima i knjigama pripovijesti, Vladimir Jakopanec dodaje još jedan zanimljiv i napet roman - ''Requiem za Belu Nemeth''. Portetira likove kriminalaca, doušnika, sitnih švercera, ali i liječnika i svećenika u svijetu koji naši ljudi s dugim iseljeničkim stažem, i dalje doživljavaju novim. Dinamičan roman govori o dva paralelna svijeta, u kojima vjerojatno i sam autor živi: australskom i hrvatskom. To nije ništa neobično za mnoge koji su napustili domovinu, ali Jakopanec o iseljeničkom iskustvu piše kao nitko do sada. Britko i bez ustručavanja prikazuje svu kompleksnost života izvan matične zemlje. Poslije Melbournea roman je predstavljen i zagrebačkoj publici u Društvu hrvatskih književnika. Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas se može podičiti bibliografijom nakladničke djelatnosti Hrvata u Australiji i na Novome Zelandu. Cilj je proširiti projekt pod nazivom HIT - Hrvatski iseljenički tisak i na ostale zemlje u kojima žive Hrvati, jer nakladnička je produkcija velika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.5.2019.)
  30:01

  3. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.5.2019.)

  Govorimo o sportskom klubu Sokol iz Antofagaste - sinonimu sporta, uspjeha i zajedništva među tamošnjom hrvatskom zajednicom. Predstavljamo i nov program splitskoga ogranka Hrvatske matice iseljenika ''Hvarski ribari u novome svijetu''. Naši su gosti Branka Bezić Filipović, voditeljica splitskoga ogranka HMI i Ambrosio Restović, predsjednik Sokola. Sve ono što je u desetljećima snažnog političkog utjecaja jugoslavenskog lobija morala potisnuti, hrvatska zajednica sada s velikom ljubavlju obnavlja. Tako je i s hrvatskom pjesmom - u Argentini cvjetaju muške i ženske klape. O hrvatskoj zajednici u Argentini govore docentica s Filozofskog fakulteta, Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Marijeta Rajković Iveta i političar i diplomat Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskome saboru.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.4.2019.)
  31:57

  26. travnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.4.2019.)

  Sposobni i stručni mladi ljudi u Hrvatskoj kao da su dio skrivene scene. Ne dolaze do izražaja i malo se o njima govori. Poduzetnik Ante Lučić to želi promijeniti. Biti pokretač 'brain gain-a' a ne 'brain drain-a' - to je njegova misija. Nakon školovanja u Siriji i Njemačkoj vratio se u Zagreb i osnovao tvrtku koja se bavi karijernim i obrazovnim savjetovanjem i povezuje poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Doktor Dejan Kovač postdoktorand je prestižnog američkog sveučilišta Princeton, član udruženja American Economic Society i Royal Economic Society te prvi Hrvat koji je zaposlen u školi javnih i međunarodnih odnosa Woodrow Wilson. Svojim stečenim znanjem na području mikro i makroekonomije želi pridonijeti unaprjeđenju života u Hrvatskoj. Mlada hrvatska pijanistica i fortepijanistica iz Dubrovnika Ivana Jelača u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču predstavila je nosač zvuka ''Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovu fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku''.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.4.2019.)
  29:24

  19. travnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.4.2019.)

  Vanda Grubišić, doktorica atmosferske znanosti sa Sveučilišta Yale, dopisna članica HAZU-a, ovoga je tjedna u Zagrebu održala predavanje ''U blizini planina: vjetar, valovi, vrijeme i klima''. Članica je Američkog, Austrijskog i Hrvatskog meteorološkog društva te Američke geofizičke unije. Dobila je niz nagrada, a posebno valja istaknuti da je 2013. postala redoviti član Američkog meteorološkog društva te da je 2015. dobila Medalju Spiridion Brusina Hrvatskoga prirodoslovnog društva. ''Snovi, misli, stvarnost'', naziv je izložbe slika i skulptura hrvatskih umjetnika Julije Stapić iz Splita, Antuna Tonče Ferbežara i Josipa Božičevića iz Otoka u Slavoniji, otvorene u Beču.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh