Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)
  30:39

  27. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskog gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj, kao i stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Poslije Clevelanda, hrvatska predsjednica i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice u Pittburghu, najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. U Buenos Airesu će se od, 28. do 30. studenog, održati 5. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Ta je konferencija za samo četiri godine izrasla u iznimno važan skup za gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske s tim udaljenim dijelom svijeta, potvrdio nam je to ugledni poduzetnik i predsjednik Argentinsko - hrvatske gospodarske komore Marcus Pejačević.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.2.2020.)
  30:31

  14. veljače 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.2.2020.)

  Onaj tko pomisli da je svaka iseljenička priča ista, neka se malo zamisli slušajući dvije australske priče. Jednu ispričanu kistom i bojama, a drugu na daskama koje život znače. Josipa Knežević Draisma, australska glumica, pjevačica i komičarka hrvatskoga podrijetla vraćajući se u prošlost, kada je njezin djed iz Vrsa iselio u daleku Australiju te govoreći o doživljaju rastanka njezine majke od oca, napisala je scenarij za kazališnu predstavu Ljubičica - Wild Violet u kojoj glumi svoju majku Ivicu. Gina Sinožić samouka australska slikarica podrijetlom iz Istre počela je slikati sa sedamdeset godina kako bi svojoj djeci i unucima ispričala kako ih je životni put doveo na australski kontinent. Slike su slučajno završile u jednoj sidnejskoj galeriji i odmah bile rasprodane. U međuvremenu je slikala bez prestanka, a dio svojih slika darovala je Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci te tako postavila temelj za buduću iseljeničku zbirku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.2.2020.)
  32:17

  7. veljače 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.2.2020.)

  "Svijet je - knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu." Rekao je to rimski filozof i teolog Sveti Augustin. Zaljubljenica u Latinsku Ameriku - Željka Lovrenčić pročitala je, pak, mnogo stranica, noseći uvijek sa sobom i pokoju knjigu. Mnogi svjetski, pa i hrvatski pisci doživljavali su progone iz matičnih sredina: Marin Držić još u 16. stoljeću, Juraj Križanić u 17., Silvije Strahimir Kranjčević u 19., A. G. Matoš na početku 20. stoljeća. I dok su u doba gospodarskih kriza mnogi odlazili u potrazi za poslom, 20. stoljeće obilježila je politička migracija. Tiskajući, hrvatskoj javnosti manje poznate hrvatske emigrante pisce, jedan od ciljeva Male knjižnice Društva hrvatskih književnika u 120. obljetnici postojanja je predstaviti intelektualce koji su nekada, ali i danas obilježili povijest književnosti.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.1.2020.)
  55:00

  31. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.1.2020.)

  Burno je u iseljeništvu nedavno odjeknula izjava u raspravi na Twitteru predsjednika HSS-a Kreše Beljaka o udbaškim ubojstvima emigranata za vrijeme Jugoslavije. Reakcija Hrvatskoga svjetskog kongresa nije izostala. Milan Puh, Puljanin s brazilskom adresom, istraživač i profesor hrvatskoga jezika i kulture, sabrao je leksikografsku građu o našim iseljenicima u toj najmnogoljudnijoj zemlji Južne Amerike. Tako je nastala mala enciklopedija, strukturirana izvorno u knjizi "Hrvatska u Brazilu nakon 1941. treća faza useljavanja". Otkako joj je u svibnju prošle godine počeo već drugi petogodišnji mandat zastupnice austrijske Narodne stranke (ÖVP) u Općinskom vijeću grada Salzburga, mlada hrvatska političarka iz Mozartovog rodnog grada, rođena Osječanka Delfa Kosić, sve je češće u austrijskim medijima. Prozvali su je jednom od triju najtalentiranijih mladih ljudi u Austriji. Uz obveze u stranci, Delfa ne zanemaruje kulturni rad. Predstavlja nam nov projekt udruge Hrvatski san KroSchau koji će zaživjeti u travnju, u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.1.2020.)
  32:10

  17. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.1.2020.)

  Kako je početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske Unije obilježen u Beču, a kako u Bruxellesu? Predajom vjerodajnica austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu, novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić službeno je stupio na dužnost. Istaknuo je značajnu uloga Hrvatske, posebno tijekom predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. Diplomirani je teolog, a u Hrvatsku je došao iz Njemačke 2012. godine. Kao diplomat radio je u Bonnu i Berlinu, a bio je državni službenik u Službi za međunarodnu pravnu pomoć u MVEP-a te posljednje dvije godine predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. Dugogodišnji je predsjednik Njemačko-hrvatskog društva i član Katoličke udruge znanstvenika i akademika UNITAS-Salia te Njemačko-atlantskog društva. Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti. Prije 28 godina Hrvatsku su priznale članice Europske Unije, a Njemačka koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s našom zemljom.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.1.2020.)
  28:07

  10. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.1.2020.)

  Osvrćemo se na najvažnije događaje koji su obilježili proteklu godinu, koji nam ukazuju i na učinjene iskorake, ali i na probleme koje još trebamo rješavati kako bismo premošćivali sve prepreke na putu našeg suživota i zajedništva - u razgovoru s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom. Najavljujemo i aktivnosti Ureda planirane za 2020. godinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.1.2020.)
  31:51

  3. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.1.2020.)

  ''Mala knjižnica'' Društva hrvatskih književnika predstavljena je bečkim Hrvatima u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču. Obnovljena je 2001. godine i do danas je u njoj objavljeno više od 200 naslova u stihu i prozi. To je potvrda da je Društvo hrvatskih književnika ne samo najstarija cehovska udruga bogate tradicije nego i bogate edicije u kojoj su nastajale knjige najboljih i najvažnijih hrvatskih, a i europskih književnika“, rekao je urednik Ivica Matičević. Želja je Male knjižnice poticati i objavljivati suvremenu hrvatsku književnu proizvodnju prvenstveno unutar članova Društva koje okuplja mnoge važne hrvatske pisce i intelektualce iz domovine i iseljeništva. O 120. obljetnici Društva hrvatskih književnika, osnovanog 1910. godine u Zagrebu u hrvatskome je Veleposlanstvu u Beču govorio i Božidar Petrač, dopredsjednik Društva te najavio obilježavanje nekoliko važnih obljetnica hrvatske i svjetske književnosti i kulture ove i sljedeće godine. Važnim smatra ponovnu uspostavu Vijeća za hrvatski jezik, koje bi sačuvalo dignitet hrvatskoga jezika, posebice u onim sredinama, u kojima se on ne uči kao samostalan jezik, kao što je to primjerice u Austriji.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.12.2020.)
  30:42

  27. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.12.2020.)

  Doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, povratnica iz Londona Andrea Pisac putovala je Hrvatskom, razgovarala s našim bakama i zapisivala recepte iz njihovih starih bilježnica. Objavila ih je u knjizi "Croatian Desserts" na engleskome jeziku. Na zahtjevnom austrijskom tržištu Hrvatska slovi kao jedna od najomiljenijih zemalja za odmor. Nekada se u Hrvatsko putovalo uglavnom ljeti, ali to se promijenilo. Austrijski nas turisti rado posjećuju i za vrijeme Adventa i Božića. U organizaciji hrvatskoga kluba Croatije Sacre Paulistane iz São Paula održan je je prvi Nacionalni kongres Hrvata u Brazilu s ciljem povezivanja Hrvata iz svih saveznih država Brazila.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.12.2019.)
  32:28

  20. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.12.2019.)

  Domovinska i iseljena Hrvatska 22. prosinca izlazi na predsjedničke izbore. Hrvati izvan Hrvatske glasat će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za izbore su se morali prethodno registrirati do 11. prosinca. Kakav su interes pokazali te gdje će sve moći ostvariti svoje biračko pravo doznajemo u razgovoru s glasnogovornikom Državnog izbornog povjerenstva Slavenom Hojskim. Zabilježili smo i reakcije Hrvata u Berlinu uoči izbora te one predsjednika Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske Ivana Grbešića. Rođena Osječanka Delfa Kosić s obitelji se u Austriju doselila još za vrijeme Domovinskog rata. Diplomirala je komunikologiju, a trenutačno o temi integracije piše doktorat. Jedna je od prvih Hrvatica koja je ušla u austrijsku politiku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.12.2019.)
  30:00

  13. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.12.2019.)

  Zajedništvo, jedinstvo, okupljanje i čvršće međusobno povezivanje glavne su poruke s Prvog kongresa hrvatskih udruga u Austriji koji se održao u kongresnoj dvorani svjetski poznatog Austrijskog centra Beč. Organizator skupa Hrvatski dom Beč okupio je goste iz javnog i društvenog života Austrije, Hrvatske i BiH. Složili su se da je Austriji potreba snažnija sinergija radi bolje promocije i zaštite nacionalnog identiteta kroz jezik, kulturu, sport i sl., ali i kvalitetnija integracija u austrijsko društvo kojom bi se otvorila mogućnost sukreiranja politika koje utječu i na Hrvate kao jedne od najvažnijih zajednica u Austriji. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prvi se put službeno u Beču susreo s novim bečkim gradonačelnikom, socijaldemokratom Michaelom Ludwigom. U Beču je otvoren prvi hrvatski Božićni sajam u organizaciji Udruge hrvatskih poduzetnika iz Austrije.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)
  30:00

  6. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)

  Memoari "Vapaj iz daljine" autora, australskog Hrvata Stjepana Asića kroz paletu osobnih događaja i doživljaja daju pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije u razdoblju od 1976. do 2016. godine. Knjiga je predstavljena u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Asićeva je to priča o izazovima iseljeništva i prilagodbi životu u anglofonome svijetu. Uoči predsjedničkih izbora, 22. prosinca, donosimo informacije o tome što moraju učiniti Hrvati izvan RH kako bi ostvarili svoje biračko pravo. U Argentini je proteklog vikenda održan peti, dosad najuspješniji Susret Hrvatske dijaspore Južne Amerike.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh