Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.7.2018.)
  28:19

  27. srpnja 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.7.2018.)

  Parafrazirajući poznatu izreku sreća je negdje drugdje, nekadašnji bečki student, danas ugledni filolog dr. Marko Lukenda ušao je u povijest hrvatske književnosti s naslovom Živjeti negdje drugdje. Odgovor na pitanje tko je određivao adresu onih koji su živjeli negdje drugdje, možda ćemo samo djelomično pronaći u ovoj knjizi, ali jedno je sigurno - uputimo li se u avanturu čitanja, bit će nam jasnije jedne veliko poglavlje hrvatske povijesti, ono koje je obilježilo nastojanje da se u teškim političkim vremenima sačuva hrvatska riječ ma gdje ona bila. Autor knjige, dr. Marko Lukenda, koji je i sam bio sudionikom onoga čime se bavi u ovom znanstveno-istraživačkom radu, svjedok je svih tih zbivanja u hrvatskome iseljeništvu. A želja mu je da se od zaborava otmu događaji i nastojanja hrvatske mladeži i intelektualaca, ali i običnih hrvatskih domoljuba, da sačuvaju i brane svoju slobodu i dostojanstvo, rodoljublje i domovinu, koja u iseljeničkoj duši ima poseban naboj. Ova je knjiga kamenčić u mozaiku slaganja teško oštećene slike o cjelovitoj hrvatskoj povijesti i znanstveni doprinos cjelovitom prikazu djelovanja različitih društava i udruga u Beču u razdoblju od 1972.g. do najnovijeg vremena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)
  31:45

  19. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)

  Na frankfurtskom sajmu knjiga prvi put s njemačkim romanom Die Stimme / Glas, predstavila se književnica i novinarka Marijana Dokoza. Samo nekoliko dana nakon Sajma, roman je predstavljen i u Karlsruheu, a uskoro kreće na književnu turneju po njemačkim gradovima, od Kölna, Münchena, Stuttgarta...Glavni junaci romana su Keira Hrost, perspektivna mlada liječnica i znanstvenica i Marcus Costava, mladi poslovni čovjek, podrijetlom iz Portugala. Keirin se život našao na granici noćne more kada je na pogrebu starice Johanne shvatila da nitko od ljudi koji je okružuju nije staricu poznavao. Slično proživljava i mladi Costava na drugom kraju svijeta, u Americi. Liječnicu Horst i mladoga Costavu povezat će jedan te isti fenomen, iako žive na prekooceanskim udaljenostima. Roman Glas prvi je roman Marijane Dokoze na njemačkome jeziku, a njemački izdavač Dittrich Verlag zainteresirao se i za njezin nagrađivani roman Grijesi.

 • Ovdje Hrvatska,a tko je tamo (12.10.2018.)
  45:00

  12. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska,a tko je tamo (12.10.2018.)

  Hrvatska je uspješna priča, unatoč nizu izazova, koje još treba riješiti, a jedno od ključnih je iseljavanje mladih, čulo se u Beču na obilježavanju pete obljetnice hrvatskoga članstva u Europskoj Uniji. Istoimeni panel na kojemu su, među ostalima, govorili predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i nekadašnji ministar obrazovanja Pavo Barišić organizirali su austrijski Institut za Podunavlje i Srednju Europu (IDM) i Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s predstavništvom Europske komisije i Uredom Europskog parlamenta u Austriji. Hrvatski iseljenici jedni su od najbolje integriranih iseljeničkih zajednica u Njemačkoj. Posljednjih godina broj Hrvata u najrazvijenijoj njemačkoj pokrajini, Bavarskoj, svakoga se dana sve više povećava. Kako bi se hrvatski identitet, jezik i kultura trajno očuvali, hrvatske udruge pokrenule su projekt izgradnje Hrvatske kuće u Munchenu čija se realizacija nakon nekoliko godina privodi kraju.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)
  30:12

  5. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)

  U Buenos Airesu objavljena je dvojezična knjiga Historia de la revista Studia Craoatica, Primera parte / Povijest časopisa Studia Croatica od 1960. do 2018., Prvi dio koju je uredio istaknuti publicist Joza Vrljičak. Revija Studia Croatica objavila je dosad 147 tiskanih brojeva s područja širokog spektra tisućljetne hrvatske kulturne i jezične riznice, povijesti i politike, uključujući tekstove o pravu na samoodređenje naroda. Studia Croatica od samih je početaka časopis koji je bio puno više od pukoga sredstva informiranja. Obavljao je važnu informativnu djelatnost i unutar onog naraštaja hrvatskih emigranata Latinske Amerike koja slabo poznaje hrvatski jezik. Poznavanje hrvatske povijesti, kulture i nacionalnih težnji postalo im je dostupnim tek preko revije Studia Croatica na španjolskom jeziku. Gost emisije je Joza Vrljičak, dugogodišnji urednik jednog od najčitanijih iseljeničkih portala u iseljeništvu, Studie Croatice.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.9.2018.)
  30:28

  28. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.9.2018.)

  Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović održala je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Hrvatsku je predstavila kao primjer pozitivne transformacije, koju donosi članstvo u EU i zauzela se za proširenje Unije na jugoistok Europe. Posebno se osvrnula na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome prvenstvu, što, mnogim malim zemljama može bit primjer da mogu postići velike uspjehe i dokazati da se vrijednost jedne nacije ne mjeri prema njezinoj veličini. Svoj je šestodnevni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica Grabar-Kitarović započela susretom s hrvatskim iseljenicima i nazočila svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata. U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavljen je izvorni pilot projekt ''Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske'' kojemu je cilj umrežiti Hrvate diljem svijeta i povezati ih s domovinom.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.9.2018.)
  30:44

  21. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.9.2018.)

  U Zapadnoj Australiji živi oko 32 tisuće Hrvata. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici na tom kontinentu. Njezini prvi pripadnici, uglavnom Dalmatinci, još sredinom 19. stoljeća uplovili su u tada jedinu australsku useljeničku luku, onu u Fremantleu, u okolici Pertha. Već je drugi naraštaj suvremene hrvatske imigracije ostavio traga u javnom životu po mnogočemu najpropulzivnije australske države. Što je pak s trećim naraštajem? Profesor Jim Hlavač sa Sveučilišta Monash u Melbourneu zanima se za problematiku održavanja hrvatskoga jezika među članovima drugoga naraštaja australsko-hrvatske zajednice u drugom najvećem australskom gradu Melbourneu. Još 2009. godine objavio je zanimljivo istraživanje u kojemu je želio prikazati opće podatke o brojčanosti hrvatske govorne zajednice i prezentirati stopu 'prelaženja' na engleski kod djece čiji su roditelji u jednonacionalnim ili dvonacionalnim bračnim zajednicama. Kakve su njegove prognoze o budućnosti hrvatskoga jezika ukoliko sadašnji članovi drugoga naraštaja ne prenesu hrvatski na budući treći naraštaj?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)
  31:08

  14. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)

  Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Franjo Akmadža za vrijeme boravka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Berlinu upozorio na novonastali problem dvostrukoga oporezivanja hrvatskih radnika u Njemačkoj. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Berlinu je održao predavanje “Ekonomska perspektiva Hrvatske i put prema usvajanju eura”. Upoznajemo marketinškoga stručnjaka Antu Ćurčića iz Münchena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)
  30:05

  7. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)

  Hrvatsko-švicarski gospodarski klub sutra u Luzernu organizira tribinu ''Kako u tri mjeseca pokrenuti gospodarski razvoj Hrvatske?'' I zaista mnogi će se upitati kako je to moguće, ali tribina na kojoj će gost predavač biti nagrađeni inovator Josip Stjepandić izazvala je velik interes među tamošnjom zajednicom. Otvoreni su za sve oblike suradnje, a danas okupljaju čak 120 tvrtki iz Austrije i ostvaruju godišnji prihod od 100 milijuna eura. Kojim će smjerom ići Udruga hrvatskih poslodavaca s novim predsjednikom Nikom Ilićem? Za kanadske Hrvatske sport je oduvijek bio jedna od najsnažnijih poveznica s domovinom. O uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Rusiji još se govori istom strašću kao i prije dva mjeseca. S tim su jakim emocijama i još jačom privrženošću domovini organizirali dvije važne manifestacije: Noć hrvatske baštine u Torontu i Hrvatski nacionalni nogometni turnir Sjedinjenih Američkih Država i Kanade u Norvalu. Predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić najavit će i treću sjednicu Vladina Savjeta u novome mandatu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)
  29:01

  31. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)

  Motovun je stigao u Zagreb! U kuću za ljude i umjetnost, pa je tako jučer u Laubi započela manifestacija "Motovun u Zagrebu", izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.U sklopu programa „Berlin - grad partner“ otvorena je i izložba "Zidovi i mostovi", čiji su autori naši umjetnici koji žive i rade u Berlinu. Predstavnik tog novog naraštaja berlinske scene je majstor velikih figurativnih slika, jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika s inozemnom adresom Lovro Artuković. Prisjetili smo se kako je nastajala njegova slika koja je izazvala veliku pozornost međunarodne javnosti. Taj osebujan umjetnik u slobodoumnom Berlinu na svoj rad gleda kao na kazališnu scenu, slikarsko platno kao kazališne daske, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu redatelja i glumca. U Berlin je otišao u potrazi za slobodom umjetničkog izražavanja. Taj se njemački grad pokazao kao savršena kulisa.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)
  34:59

  24. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)

  Od ove akademske godine Hrvati izvan Hrvatske prvi će put moći u programu posebne upisne kvote studirati na tridesetak zagrebačkih fakulteta. Zanimljiv je podatak da je svaki peti student Mostarskoga sveučilišta Hrvat. Zašto izabiru baš to sveučilište često na vjetrometini predrasuda te koje su prednosti i mane studiranja na tom najvećem hercegovačkom sveučilištu i jedinom izvan hrvatske na kojemu se nastava održava na hrvatskome jeziku razgovaramo s profesorom Đorđem Obradovićem, docentom Sveučilišta u Dubrovniku, nekadašnjim moreplovcem i kapetanom duge plovidbe, koji danas živi na relaciji Dubrovnik - Mostar.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.8.2018.)
  30:00

  17. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.8.2018.)

  Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Vodič za povratnike i useljenike, publikaciju koja sadrži odgovore na mnogobrojne upite Hrvata koji se žele vratiti ili useliti u Hrvatsku. Konačno! Reći će mnogi koji su godinama lutali virtualnim bespućima tražeći korisne informacije. Naša je gošća voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Marija Matek. A na vrata toga Ureda prije nekoliko je godina pokucao Ivan Ćosić iz Kanade sa završenim studijem Međunarodnih odnosa i poslijediplomskim studijem francuskoga jezika. Danas živi i radi na relaciji Zagreb - Toronto. Osnivač je projekta "Ljeto in Croatia" i dobitnik nagrade prestižnog časopisa "Travel and leisure" kao jedan od deset najboljih promotora Hrvatske u svijetu za Europu te kao jedini predstavnik za Hrvatsku.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh