Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.7.2019.)
  33:08

  26. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.7.2019.)

  Ostati, otići ili se vratiti? Pitanje je koje smo si bar nekoliko puta svi mi u Hrvatskoj, ali i izvan nje postavljali. U potrazi za nečim boljim, novim, pravednijim - dvojica su se naših gostiju ipak odlučila za Hrvatsku, a jedan za život na dvama kontinentima. Osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših ljudi, obrazovati, širiti međunarodnu mrežu te biti pokretač 'brain gain-a' a ne 'brain drain-a' - to je misija mladog poduzetnika Ante Lučića. Nakon školovanja u Damasku, Bremenu i Hamburgu i ostvarene karijere u Njemačkoj vratio u Zagreb i osnovao tvrtku koja se bavi karijernim i obrazovnim savjetovanjem, pomaže stranim državljanima koji useljavaju u našu zemlju, hrvatskim tvrtkama u što boljem snalaženju na međunarodnom tržištu, a povezuje i poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Dubai, drugi po veličini grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, nešto više od godinu dana bio je dom liječnika mlade Hrvatske nogometne reprezentacije, dr. Mislava Rakića. . Iz grada s bezbroj mogućnosti vratio se pun dojmova, ali njegov je dom Hrvatska. Ivan Ćosić iz Kanade sa završenim studijem Međunarodnih odnosa i poslijediplomskim studijem francuskoga jezika odlučio se živjeti na relaciji Zagreb-Toronto. Osnivač je projekta "Ljeto in Croatia" i dobitnik nagrade prestižnog časopisa "Travel and leisure" kao jedan od deset najboljih promotora Hrvatske u svijetu za Europu te kao jedini predstavnik za Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)
  33:06

  9. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)

  Hrvatska je 5. kolovoza obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a Hrvatska vojska i policija došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. Ovu smo emisiju danas posvetili braniteljicama i braniteljima. ''Pouke o čovječnosti'' dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića koji je nastao po istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića pretpremijerno je prikazan u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a svoju je premijeru imao u srpnju na Pulskom filmskom festivalu. Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, u noći 29.rujna 1991. godine, uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okružja više od 300 pacijenata psihijatrijske bolnice u Pakracu. Svojim nadasve humanim činom, branitelji su stekli status heroja čovječnosti.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)
  29:31

  2. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)

  Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar poziv za članstvom uputila je 842 članovima iz 59 zemalja, među kojima su dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i direktor fotografije, Zagrepčanin, Vanja Černjul. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. Prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film će kofinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Prods. Vanja Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1996. godine odselio je u Sjedinjene države. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Narančasta je nova crna, Marco Polo i The Deuce, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island, The English Teacher i Suludo bogati Azijci.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.7.2019.)
  30:33

  19. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.7.2019.)

  Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Luka Juriša na tamburici i Marija Pušić na glasoviru te gošća večeri hrvatska sopranistica Lucija Spevec u hrvatskome veleposlanstvu u Beču održali su koncert naziva ''Hrvatska tamburica''. Bečku publiku posebno je oduševio neobičan glazbeni spoj tambure i glasovira. Na kraju koncerta od Beča se oprostio savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić, muzikolog i profesor njemačkog i francuskog jezika. Četverogodišnji mandat pamtit će po mnogobrojnim kulturnim projektima, među kojima posebno ističe Godinu kulture Hrvatska-Austrija 2017., dosad najveći projekt kojim se hrvatska kultura predstavila Austriji od uspostave bilateralnih odnosa. Svjetski poznati tamburaš, skladatelj, aranžer - hrvatski Amerikanac Jerry Grcevich svake godine posjećuje Hrvatsku. Uvijek u potrazi za nadahnućem. Glazbom se bavi duže od 40 godina i majstor je na svim glazbalima tamburaškog ansambla. Potječe iz glazbene obitelji, koja je još početkom 20. stoljeća u Ameriku stigla - s tamburicom. Ljubav prema tom žičanom instrumentu prenosila se s koljena na koljeno, a Jerryiju je priskrbila status tamburaškog virtuoza. Od nje se ne odvaja, kao ni od svojih korijena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)
  30:58

  12. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)

  Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan Oružanih snaga svečano je obilježen u Beču prigodnim prijmom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske uz 200 gostiju i uzvanika iz austrijskog političkog, gospodarskog, vjerskog, kulturnog života te strane veleposlanike akreditirane u Austriji, kao i predstavnike Diplomatskog zbora. Hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković podsjetila je na značenje Dana državnosti te postignuća naše zemlje u proteklih 28 godina. Pred nama je puno izazova, a najvažnije je šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske EU-om od 1. siječnja 2020. godine te ulazak Hrvatske u Schengen. U atriju Klovićevih dvora, na ljetnoj pozornici jednog od najljepših ambijenata Gornjega grada, najuspješniji izvođači klapske scene predstavili su se zagrebačkoj publici na prvoj revijalnoj smotri klapa “Ta divna klapska noć“. Posebne su gošće bile ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa. AMCA Toronto, udruga studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta iz Ontarija u Matici Hrvatskoj predstavila je prvi put hrvatskoj javnosti svoj rad i djelovanje. Matica hrvatska i AMCA Toronto potpisali su Sporazum o strateškoj suradnji s ciljem promicanja kulturnih, umjetničkih i prosvjetnih aktivnosti, a što je do sada ostvareno doznajemo u razgovoru s predsjednikom AMCE Krešimirom Mustapićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.7.2019.)
  31:25

  5. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.7.2019.)

  Ljetni prijem Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj održan je krajem lipnja u Frankfurtu. Mnogobrojni gosti iz svijeta politike i gospodarstva imali su prigodu boje se upoznati i prošiti svoju mrežu kontakata. U fokusu ljetnog prijma bili su predstavnici građevinskog sektora iz Njemačke i Hrvatske. Zanimanje je bilo veliko, rekao je predsjednik Mario Šušak i istaknuo da Hrvatski gospodarski savez zastupa interese obje strane i predstavlja platformu za umrežavanje različitih branši za poduzeća i institucije u Njemačkoj. U okviru projekta „CroActive“ potiče i odlazak naučnika iz Njemačke na praksu u Hrvatsku, čime se potiče povratak ili useljavanje mladih poduzetnika hrvatskoga podrijetla zemlju njihovih predaka. Osim toga, Hrvatski gospodarski savez sudjeluje i u projektima ERASMUS+, MASTER 5 i Zdravstvena pismenost za neovisan život te tako znanje i tehnološki ''know how'' prenose iz Njemačke u Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.6.2019.)
  30:01

  28. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.6.2019.)

  Domovinska i iseljena Hrvatska proslavile su Dan državnosti Republike Hrvatske. 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ. U povodu Dana državnosti kardinal Josip Bozanić služio je Svetu misu za Domovinu u crkvi Sv. Marka, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirala svečani prijem na Pantovčaku. Podsjetila je na demografski problem, kao pitanje svih pitanja u državi. Slavilo se i izvan granica Lijepe naše, a u švicarskome Schaffhausenu bilo je posebno svečano. Koncert Varaždinskog komornog orkestra bio je uvertira u suradnju koju će Grad Varaždin razvijati sa Schaffhausenom. Kako u dalekoj Australiji hrvatska zajednica obilježava Dan državnosti? Koji su se klubovi okupili u Zagrebu na četvrtome svjetskom nogometnom prvenstvu izvandomovinskih klubova? Donosimo priču o nogometnom klubu Croatia Toronto.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.6.2019.)
  33:45

  21. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.6.2019.)

  Pripreme za ljetnu sezonu u punom su jeku, a svake se godine predviđa koliko će nas turista posjetiti te koliko smo prepoznati, poželjni i konkurentni kao turistička destinacija. Kakve signale šaljemo turistima, kako se promičemo? Sljedeće će godine naša zemlja predsjedati Europskom Unijom. Izvrsna je to prilika za brendiranje Hrvatske u svijetu. U Splitu je u tijeku 11. kongres forenzičke i antropološke genetike, a okupio je svjetsku znanstvenu elitu, među kojima čak četiri dobitnika Nobelove nagrade. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu među najuglednijim je fakultetskim ustanovama u Hrvatskoj. Na njemu već šesnaest godina postoji studij na engleskome jeziku, a studiraju mladi iz čak trideset zemalja, među njima i mnogo potomaka hrvatskih iseljenika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.6.2019.)
  30:50

  14. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.6.2019.)

  Austrijskom društvu za kroatistiku iz Beča u hrvatskome Veleposlanstvu uručena je Večernjakova domovnica. Prema izboru čitatelja oni su najuspješnija hrvatska udruga u iseljeništvu u 2019. godini. Posebnu Večernjakovu domovnicu uredništva inozemnog izdanja Večernjeg lista dobila je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. Bili smo na znanstvenom predavanju ''Iz hrvatske renesansne baštine: od Marka Marulića do Marina Getaldića'' u Beču. Nina Begičević Ređep prva je žena i dosad najmlađa osoba na čelu jedne od najjačih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj - popularnog varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Ređep je bila stipendistica američke vlade. U procesu pripreme doktorske disertacije rezultate istraživanja predstavljala je na međunarodnim znanstvenim konferencijama, u Španjolskoj i Čileu. U Latinskoj je Americi osvojila nagradu za najbolji znanstveni doprinos, te je pozvana na usavršavanje na University of Pittsburgh u Sjedinjenim Državama. Tamo je i završila doktorsku disertaciju, a onda se vratila na Fakultet na kojemu je diplomirala.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.6.2019.)
  31:52

  7. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.6.2019.)

  Ove se godine obilježava 35. obljetnica Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. Studij je pokrenut i opstao zbog iznimne ustrajnosti hrvatske zajednice u Australiji. Od osnutka do danas vodi ga profesor Luka Budak. Portal Glasa Hrvatske, Moja Domovina urednice Ruže Studer Babić od samih je početaka prepoznat kao mjesto relevantnih informacija i zanimljivih priča. Nakon svega tri godine rada, postao je neizostavna stranica koju otvaraju svakog jutra i na kojoj traže odgovore na pitanja koja ih muče u tuđini. Često je prvi koji otvara vruće teme iz iseljeništva. Švicarska je od 1. lipnja potpuno otvorila tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske, no to se ne odnosi i na radnike iz Hrvatske. Njima će i dalje trebati radna dozvola i tako će naša zemlja do daljnjega ostati jedina članica EU s ograničenjima za svoje radnike koji rade u Švicarskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.5.2019.)
  30:18

  31. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.5.2019.)

  Hrvatski državljani u domovini i svijetu treći su put na izborima birali zastupnike za Europski parlament. I u Hrvatskoj i u inozemstvu zabilježena je veća izlaznost u odnosu na prošle izbore. Hrvatska će u novome sazivu Europskoga parlamenta imati 12 zastupnika, a Hrvati izvan Hrvatske najviše su glasova dali listi Hrvatske demokratske zajednice. Šibenčanka Maja Gnjidić Verdecchia jedina je strankinja koja je dobila titulu Najljepša mama Italije. Taj je izbor odlučila prenijeti i u Hrvatsku, kako bi naglasila važnu ulogu majke u društvu. Održat će se 1. lipnja u Šibeniku. Verdecchia je uspješna poslovna žena koja je u Italiji ostvarila ne samo talijanski već i švedski san, humanitarka koja neprestano pomaže starome kraju. Osnivačica je facebook grupe ''Iz Šibenika si ako….'' koja petu godinu ne gubi na popularnosti. U Zagrebu je gostovao veliki pisac hrvatsko-španjolskoga podrijetla Andres Morales Milohnić. U Društvu hrvatskih književnika predstavio je knjigu pjesama ''Napisano glagoljicom''.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh