Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.7.2019.)
  33:08

  26. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.7.2019.)

  Ostati, otići ili se vratiti? Pitanje je koje smo si bar nekoliko puta svi mi u Hrvatskoj, ali i izvan nje postavljali. U potrazi za nečim boljim, novim, pravednijim - dvojica su se naših gostiju ipak odlučila za Hrvatsku, a jedan za život na dvama kontinentima. Osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših ljudi, obrazovati, širiti međunarodnu mrežu te biti pokretač 'brain gain-a' a ne 'brain drain-a' - to je misija mladog poduzetnika Ante Lučića. Nakon školovanja u Damasku, Bremenu i Hamburgu i ostvarene karijere u Njemačkoj vratio u Zagreb i osnovao tvrtku koja se bavi karijernim i obrazovnim savjetovanjem, pomaže stranim državljanima koji useljavaju u našu zemlju, hrvatskim tvrtkama u što boljem snalaženju na međunarodnom tržištu, a povezuje i poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Dubai, drugi po veličini grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, nešto više od godinu dana bio je dom liječnika mlade Hrvatske nogometne reprezentacije, dr. Mislava Rakića. . Iz grada s bezbroj mogućnosti vratio se pun dojmova, ali njegov je dom Hrvatska. Ivan Ćosić iz Kanade sa završenim studijem Međunarodnih odnosa i poslijediplomskim studijem francuskoga jezika odlučio se živjeti na relaciji Zagreb-Toronto. Osnivač je projekta "Ljeto in Croatia" i dobitnik nagrade prestižnog časopisa "Travel and leisure" kao jedan od deset najboljih promotora Hrvatske u svijetu za Europu te kao jedini predstavnik za Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)
  30:00

  6. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)

  Memoari "Vapaj iz daljine" autora, australskog Hrvata Stjepana Asića kroz paletu osobnih događaja i doživljaja daju pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije u razdoblju od 1976. do 2016. godine. Knjiga je predstavljena u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Asićeva je to priča o izazovima iseljeništva i prilagodbi životu u anglofonome svijetu. Uoči predsjedničkih izbora, 22. prosinca, donosimo informacije o tome što moraju učiniti Hrvati izvan RH kako bi ostvarili svoje biračko pravo. U Argentini je proteklog vikenda održan peti, dosad najuspješniji Susret Hrvatske dijaspore Južne Amerike.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.11.2019.)
  32:00

  29. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.11.2019.)

  U Buenos Airesu je započeo Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Kakvi su bilateralni odnosi Argentine i Hrvatske? Kako bi dvije zemlje mogle bolje gospodarski surađivati? U kojim područjima postoji zanimanje za to? Kako Argentinci gledaju na ulagačku klimu u Hrvatskoj i obrnuto te ima li naša zemlja realnu strategiju povratka? O tome razgovaramo sa zastupnikom u Hrvatskome saboru, izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Davorom Ivom Stierom. Najavljujemo skori Međunarodni znanstveni skup o migracijskim procesima između Hrvatske i Južne Amerike na Hrvatskim studjima u Zagrebu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.11.2019.)
  29:33

  22. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.11.2019.)

  ''Remigracije i kružne migracije kao kohezijska strategija'' - bila je tema tribine Talking Europe održane u Hrvatskoj matici iseljenika. Serija promiče javnu raspravu o postojećim izazovima i budućim perspektivama Europske Unije, koja ima poseban značaj u svjetlu nadolazećeg predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije. Raspravu su zajednički organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zaklada Konrad-Adenauer, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj. Glavni cilj istraživanja Alide Vračić, suradnice Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR-a) i izvršne direktorice think-tanka Populari, Luck like the Irish: How emigration can be good for the Western Balkans bilo je otvoriti važnu, možda i najvažniju priču na Jugoistoku Europe, priču o emigraciji ljudi, na nešto drukčiji - konstruktivniji način, ali i ponuditi vladama tih zemalja jasne smjernice za buduće politike. Evo što se po mišljenju Alide Vračić mora promijeniti da bi se taj dio Europe afirmirao.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.11.2019.)
  30:20

  15. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.11.2019.)

  Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan njenih granica. Zasjeda jednom godišnje, a čine ga predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici hrvatskih institucija. Preporukom članova Savjeta u posljednjih je nekoliko godina povećana podrška Hrvatima u BiH, udvostručena je potpora hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama te u hrvatskome iseljeništvu. U protekle tri godine financirano je više od 1500 projekata za potporu i očuvanje hrvatskoga identiteta diljem svijeta. Članovi sve više u Vladi prepoznaju partnera, no to ne znači da je zahtjeva manje. Treća sjednica drugog saziva Vladina Savjeta održana u Varaždinu protekli vikend otvorila je niz pitanja: od ostvarenja biračkoga prava, informiranja te učenja hrvatskoga jezika. Gošća je emisije potpredsjednica i predstavnica švicarskih Hrvata u Vladinu Savjetu Ruža Studer-Babić.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (08.11.2019.)
  30:00

  8. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (08.11.2019.)

  Zagreb je petu godinu bio domaćin dvodnevne konferencije Meeting G2. Održana je pod sloganom ''Gradimo mostove zajedno''. Više od 200 uspješnih Hrvata iz 18 zemalja tražili su bolje načine umrežavanja, poticanja partnerstva i ulaganja. Projekt Meeting G2 pokrenut je s ciljem povezivanja poslovne domovinske i iseljene Hrvatske, ali i kako bi se predstavili potencijali koji bi mogli pridonijeti razvoju gospodarstva. Peta poslovna konferencija Meeting G2 bila je za mnoge sudionike inspirativna. Predstavila je nekoliko takvih poslovnih priča. Primjerice, Ivana Mrvoša i njegovu svjetski prepoznatu pametnu klupu te najbolje proizvođače gina na svijetu. Mladi Fran Rajzl istaknuo se kao jedan od inovativnih proizvođača čokolade. Prije 2 godine otvorio je s obitelji tvrtku u Hrvatskoj, a danas već posluju s nekoliko europskih država i dalekim Japanom.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (01.11.2019.)
  30:00

  1. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (01.11.2019.)

  Prvoga dana mjeseca studenoga obilježava se svetkovina Svih svetih. U dubrovačkoj podružnici Hrvatske matice iseljenika održan je program pod nazivom Okusi tradicije "Blatska trpeza" uz prezentaciju tradicionalnih slastica i blatske lumblije, kolača koji se posebno priprema na taj dan. Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezati Dalmaciju, naše otoke i naše iseljeništvo. Iseljenike s područja Dalmacije u većem broju slučajeva povezuje jedna tragična okolnost, a to je da su se u većini slučajeva iseljavali iz neimaštine i skoro pa da se može reći potrebe za preživljavanjem. U tim vremenima kada su materijalna dobra bila nedostupna - jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Gost je emisije dr. Ivan Čizmić. Osvrće se na zapise autora Ante Tresića Pavičića, koji je \cf1 u svojoj knjizi Preko Atlantika do Pacifika: Život Hrvata u Sjevernoj Americi otvorio temu žrtve hrvatskih useljenika, kao njihovog najvećeg prinosa novim domovinama. Potaknut je bio istraživanjem stope smrtnosti naših ljudi koja je bila iznenađujuće visoka u odnosu na druge etničke skupine. Tako su nastajala dobrotvorna društva i bratske organizacije, koje su im jamčile pristojan pogreb.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.10.2019.)
  30:04

  18. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.10.2019.)

  Protekli je tjedan održana međunarodna konferencija Domovina i dijaspora. Glavni su joj ciljevi bili upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema svojim iseljenicima te odnos dijaspore prema zemlji podrijetla. Stručnjaci s triju kontinenta iznijeli su svoja razmišljanja i mehanizme privlačenja iseljeništva te integracije povratnika. Što možemo naučiti od dobrih primjera iz svijeta te kako se Hrvatska nosi s tim dominantnim izazovima sadašnjice. Tomislav Mihaljević jedan je od najviše pozicioniranih Hrvata u svjetskome biznisu. Kardijalni kirurg - rođeni Zagrepčanin, izvršni je direktor Klinike Cleveland, vodeće svjetske zdravstvene ustanove. Predstavio nam je svoj rad na 4. konferenciji Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka koja je prošloga mjeseca održana u Clevelandu. ''Simfonijskim kolom'' Jakova Gotovca Zagrebačka filharmonija oduševila u bečkome Musikvereinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.10.2019.)
  31:00

  11. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.10.2019.)

  Prema podacima Hrvatske narodne banke, od 2000. do 2017. novčani transferi iseljeništva iznosili su više od 23 milijarde eura - dok izravna strana ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju bila malo viša od 29 milijardi eura. Glavnina novca završi u osobnoj potrošnji građana, pa iseljenici tako izravno pridonose u podizanju kvalitete života u domovini. U Hrvatsku žele doći i vrhunski stručnjaci iz iseljeništva. O svemu tome raspravlja se na drugoj Međunarodnoj konferenciji "Dijaspora i domovina", održanoj u Zagrebu. Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a susreće se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan nje te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan Hrvatske. Njemačka ima čak tri predstavnika u tom Vladinom tijelu. Procjenjuje se da u toj zemlji živi 400 tisuća Hrvata pa broj savjetnika nije neobičan. Uoči novog zasjedanja u studenome u Varaždinu razgovaramo s Ivanom Karlom Stipićem, jednim je od tri izabrana člana Savjeta iz Njemačke.

 • Ovdje Hrvatska, a tkoje tamo? (4.10.2019.)
  29:28

  4. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tkoje tamo? (4.10.2019.)

  Kapital iz Austrije prisutan je u svim granama hrvatskog gospodarstva: od banaka i osiguravajućih društava do industrije, turizma, telekomunikacija i medija. Sve se više ulaže u informatičko-komunikacijski sektor. To je ujedno i najbrže rastuća industrija u svijetu u kojoj hrvatski stručnjaci zauzimaju značajno mjesto. Potvrdio je to i Poslovni forum tehnoloških tvrtki Srednje Europe nedavno održan u Beču, u organizaciji tamošnje Udruge hrvatskih poduzetnika. Cilj je bio povezati tehnološka poduzeća, promicati buduću poslovnu suradnju, predstaviti uspješne priče te Republiku Hrvatsku kao atraktivnu ulagačku destinaciju u području ICT industrije. Turistički klaster Slavonija koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)
  30:39

  27. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskog gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj, kao i stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Poslije Clevelanda, hrvatska predsjednica i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice u Pittburghu, najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. U Buenos Airesu će se od, 28. do 30. studenog, održati 5. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Ta je konferencija za samo četiri godine izrasla u iznimno važan skup za gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske s tim udaljenim dijelom svijeta, potvrdio nam je to ugledni poduzetnik i predsjednik Argentinsko - hrvatske gospodarske komore Marcus Pejačević.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh