Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)
  34:59

  24. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)

  Od ove akademske godine Hrvati izvan Hrvatske prvi će put moći u programu posebne upisne kvote studirati na tridesetak zagrebačkih fakulteta. Zanimljiv je podatak da je svaki peti student Mostarskoga sveučilišta Hrvat. Zašto izabiru baš to sveučilište često na vjetrometini predrasuda te koje su prednosti i mane studiranja na tom najvećem hercegovačkom sveučilištu i jedinom izvan hrvatske na kojemu se nastava održava na hrvatskome jeziku razgovaramo s profesorom Đorđem Obradovićem, docentom Sveučilišta u Dubrovniku, nekadašnjim moreplovcem i kapetanom duge plovidbe, koji danas živi na relaciji Dubrovnik - Mostar.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)
  27:26

  15. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)

  Osam tematskih cjelina Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2019.,- Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Baština, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige - donose 32 priloga koja povezuju četiri kontinenta i četiri naraštaja. Autori ruše stereotipe o Hrvatima izvan Hrvatske, predstavljajući autentičan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća. Pri kraju je Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn - Essen - Lovas - Karaševo čiji su domaćini ove godine Njemačka, Hrvatska i Rumunjska.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)
  30:45

  8. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)

  Turistički klaster „Slavonija“ koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču. Prošetali smo Zagrebom s Nenadom Bachom, hrvatskim glazbenikom, skladateljem, performance umjetnikom, producentom i mirovnim aktivistom. Nenad u Velikoj jabuci s obitelji živi od 1984. godine. Nedavno je boravio u Zagrebu zbog filmskog projekta 'Krug časti', koji je nastao u produkciji HRT-a. To je priča o Hrvatu iz Preloga Peteru Tomichu. U Dubrovniku i diljem svijeta proslavljena je 1047. festa sv. Vlaha.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)
  30:17

  1. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)

  Izložbom Laval Nugent - ratnik i kolekcionar, zagrebački Arheološki muzej gostuje u dublinskom Muzeju irske emigracije. Nugent je rođeni Irac, bio je grof i feldmaršal Habsburške monarhije te velik zagovornik Ilirskog preporoda. Naša je gošća studentica arhitektonskoga fakulteta Universidad Catolica u Santiagu Ivana Ivin. Rodni je grad napustila još kao dijete i s obitelji preselila u Buenos Aires. Zavoljela je Argentinu ponajviše zbog prijateljstava koje je tamo stekla i koja su danas neraskidiva i zemlje toliko različite od njezine Hrvatske. Pet je godina proletjelo i obitelj se vratila u Hrvatsku. Po završetku gimnazije majka je dobila nov mandat, u naizgled ne tako dalekoj i ne tako različitoj zemlji od Argentine – Čileu. I tada započinje njezina prava životna avantura, snalaženje u gradu koji ima više stanovnika od njezine domovine. Trebalo je probiti led. I uspjela je. Nedavno je u Zagrebu upravo njezinom zaslugom potpisan Sporazum o razmjeni studenata između arhtitektonskoga fakulteta u Zagrebu i onoga u Čileu, a uskoro će na tom fakultetu održati i predavanje o studiju arhitekture u Santiagu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)
  29:52

  25. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)

  Guverneri središnjih banaka središnje i istočne Europe okupljeni u Beču na Konferenciji Euromoney na panelu o monetarnoj politici vjeruju da će ova regija koja plijeni pozornost zapadnih investitora nastaviti gospodarski rasti i u 2019. godini. Na panel raspravi o monetarnoj politici o središnjoj i istočnoj Europi sudjelovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Rekao je da ove godine možemo očekivati i značajniji doprinos od investicija u usporedbi s 2018. godinom, prvenstveno onih ''potaknutih apsorpcijom EU fondova''. U Davosu traje Svjetski gospodarski forum na kojemu lideri svijeta, politike i biznisa raspravljaju o tome što učiniti kako bi se poboljšao svijet u kojem živimo. A kako poboljšati suradnju poduzetnika iz Hrvatske s onima hrvatskoga podrijetla u svijetu, kako što bolje plasirati naše proizvode na inozemnim tržištima, kako se profilirati, o tome razgovaramo s Nebom Chupinom, proizvođačem džemova, čija je životna priča nadahnula Hollywood. Danas je Neb Chupin ili Nebojša Čupin i holivudski producent, a njegova tvrtka Hermes International pokraj Varaždina plasirala se među najuspješnije proizvođače džemova na američkom tržištu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)
  29:06

  17. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)

  Hrvatski diplomatski klub obilježio je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predavanjem "Gdje su Hrvatska, Europa i svijet danas?" predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mire Kovača. Današnja je Hrvatska prema njegovoj ocjeni ušla u politički Zapad - u Europsku Uniju i NATO Savez, ali pred njom je još mnogo izazova kako bi postala konkurentno društvo. Uz hrvatsku vojsku i diplomaciju, prije 27 godina, i hrvatsko je iseljeništvo imalo važnu ulogu u međunarodnome priznanju Republike Hrvatske. Na bečkom sajmu "Ferienmesse 2019", najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Austriji svoju su ponudu među 800 izlagača iz 80 zemalja predstavili i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te još 15 izlagača iz domovine. Gost ovogodišnjeg sajma bila je Indonezija, a partner austrijska pokrajina Gradišće.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)
  32:12

  11. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)

  Ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić nazočio je u Beču potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Austrijske gospodarske komore. S hrvatske strane Sporazum je potpisao ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, a s austrijske voditelj WIFIa - Instituta za promicanje gospodarstva Austrijske gospodarske komore Michael Landertshammer. Cilj je Sporazuma razviti zajednički projekt o cjeloživotnom obrazovanju, a on će biti u fokusu hrvatskoga predsjedanja EU-om 2020. Dubrovački kavaljeri, popularni hrvatski glazbeni ansambl s bečkom adresom i njihov gost pijanist Hrvoje Jugović u prepunoj dvorani Hrvatskoga centra u Beču održali su Božićni koncert. Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, jedna od najaktivnijih u iseljeništvu, koja mnogobrojnim projektima povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i to ne samo na relaciji Hrvatska-Italija, nerijetko djeluje i humanitarno. 12. siječnja organiziraju humanitarni koncert za djevojčicu Evu Rožajac koja se dvije godine liječi u dječjoj bolnici u Rimu Bambino Gesu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.1.2019.)
  30:02

  4. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.1.2019.)

  Kakva je bila 2018. na relaciji domovina - iseljeništvo? Podsjećamo na teme i događaje kojima smo se bavili u proteklih 12 mjeseci? Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je 2018. Vodič za povratnike i useljenike, a upoznali smo i jednog mladog useljenika koji danas živi na relaciji Toronto - Zagreb. Zašto u svome drugome domu ne ispušta fotografski aparat iz ruku i što poručuje onima koji su u stvarnosti ili u planu dio velikog iseljeničkog vala iz Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.12.2018.)
  29:24

  28. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.12.2018.)

  Hrvatska katolička misija u Švedskoj mjesto je očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta među iseljenicima. Ima ih četiri, u Stockholmu, Jonkopingu, Göteborgu i Malmöu. Tamo se hrvatski iseljenici, osim radi duhovnih i vjerskih potreba, okupljaju i zbog kulturno-društvenih interesa, a tamo se slave i blagdani. Najveća hrvatska udruga u Švedskoj Velebit i ove je godine organizirala polnoćku na hrvatskome jeziku, a u pripremi su i Novogodišnje zabave. Hrvati su dolaskom u Švedsku, očuvali svoje običaje, ali i poprimili nove. Danas slave hrvatsko-švedski Božić. Naša je gošća predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj Diana Vukušić. Krajem 19. stoljeća hrvatska zajednica u Chicagu postala je druga po veličini u Sjedinjem Državama, odmah poslije Pittsburgha. Početkom 20. stoljeća počinju se osnivati hrvatske župe u tome gradu, a jedna od najaktivnijih je župa sv. Jeronima. O hrvatskoj zajednici u tome gradu govori kustos hrvatskih franjevaca Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji, fra Jozo Grbeš.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?(21.12.2018.)
  29:04

  21. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?(21.12.2018.)

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković u sklopu dvodnevnog boravka na sastanku na vrhu šefova država i vlada Afrike i Europske unije u Beču susreo se s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga i Katoličkih misija i zajednica u Austriji. Sabor je izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH pri čemu nije bilo suglasja o tome tekstu. Na inicijativu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji sa Croaticumom - Centrom za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odsad je svima dostupan besplatan e-tečaj hrvatskoga jezika - razina A2 namijenjen prije svega Hrvatima izvan domovine, ali i svim drugima zainteresiranima za učenje hrvatskoga jezika. Svjetski je biti Hrvat! Slogan je novoga projekta umrežavanja Hrvata Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske - Digitalnog registra hrvatskih subjekata. Kako je odjeknuo među Hrvatima izvan Hrvatske?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.12.2018.)
  29:26

  14. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.12.2018.)

  Ako su gotovo svi Hrvati koji žive izvan RH uspješni, zašto je poslovni uspjeh Hrvata koji žive u Hrvatskoj tako teško postići? Doneseni su zaključci i preporuke četvrte međunarodne poslovne konferencije Meeting G2. U Beču je otvoren ured Udruge hrvatskih poduzetnika. Tražimo odgovor na pitanje zašto će Austrija sve do 2020. godine zatvoriti svoje tržište hrvatskim radnicima? Gost emisije je Ivan Srpek, povratnik i poduzetnik iz Australije, vlasnik prve privatne vinoteke u Hrvatskoj.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh