Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.7.2019.)
  30:33

  19. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.7.2019.)

  Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Luka Juriša na tamburici i Marija Pušić na glasoviru te gošća večeri hrvatska sopranistica Lucija Spevec u hrvatskome veleposlanstvu u Beču održali su koncert naziva ''Hrvatska tamburica''. Bečku publiku posebno je oduševio neobičan glazbeni spoj tambure i glasovira. Na kraju koncerta od Beča se oprostio savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić, muzikolog i profesor njemačkog i francuskog jezika. Četverogodišnji mandat pamtit će po mnogobrojnim kulturnim projektima, među kojima posebno ističe Godinu kulture Hrvatska-Austrija 2017., dosad najveći projekt kojim se hrvatska kultura predstavila Austriji od uspostave bilateralnih odnosa. Svjetski poznati tamburaš, skladatelj, aranžer - hrvatski Amerikanac Jerry Grcevich svake godine posjećuje Hrvatsku. Uvijek u potrazi za nadahnućem. Glazbom se bavi duže od 40 godina i majstor je na svim glazbalima tamburaškog ansambla. Potječe iz glazbene obitelji, koja je još početkom 20. stoljeća u Ameriku stigla - s tamburicom. Ljubav prema tom žičanom instrumentu prenosila se s koljena na koljeno, a Jerryiju je priskrbila status tamburaškog virtuoza. Od nje se ne odvaja, kao ni od svojih korijena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.10.2019.)
  30:04

  18. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.10.2019.)

  Protekli je tjedan održana međunarodna konferencija Domovina i dijaspora. Glavni su joj ciljevi bili upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema svojim iseljenicima te odnos dijaspore prema zemlji podrijetla. Stručnjaci s triju kontinenta iznijeli su svoja razmišljanja i mehanizme privlačenja iseljeništva te integracije povratnika. Što možemo naučiti od dobrih primjera iz svijeta te kako se Hrvatska nosi s tim dominantnim izazovima sadašnjice. Tomislav Mihaljević jedan je od najviše pozicioniranih Hrvata u svjetskome biznisu. Kardijalni kirurg - rođeni Zagrepčanin, izvršni je direktor Klinike Cleveland, vodeće svjetske zdravstvene ustanove. Predstavio nam je svoj rad na 4. konferenciji Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka koja je prošloga mjeseca održana u Clevelandu. ''Simfonijskim kolom'' Jakova Gotovca Zagrebačka filharmonija oduševila u bečkome Musikvereinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.10.2019.)
  31:00

  11. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.10.2019.)

  Prema podacima Hrvatske narodne banke, od 2000. do 2017. novčani transferi iseljeništva iznosili su više od 23 milijarde eura - dok izravna strana ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju bila malo viša od 29 milijardi eura. Glavnina novca završi u osobnoj potrošnji građana, pa iseljenici tako izravno pridonose u podizanju kvalitete života u domovini. U Hrvatsku žele doći i vrhunski stručnjaci iz iseljeništva. O svemu tome raspravlja se na drugoj Međunarodnoj konferenciji "Dijaspora i domovina", održanoj u Zagrebu. Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a susreće se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan nje te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan Hrvatske. Njemačka ima čak tri predstavnika u tom Vladinom tijelu. Procjenjuje se da u toj zemlji živi 400 tisuća Hrvata pa broj savjetnika nije neobičan. Uoči novog zasjedanja u studenome u Varaždinu razgovaramo s Ivanom Karlom Stipićem, jednim je od tri izabrana člana Savjeta iz Njemačke.

 • Ovdje Hrvatska, a tkoje tamo? (4.10.2019.)
  29:28

  4. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tkoje tamo? (4.10.2019.)

  Kapital iz Austrije prisutan je u svim granama hrvatskog gospodarstva: od banaka i osiguravajućih društava do industrije, turizma, telekomunikacija i medija. Sve se više ulaže u informatičko-komunikacijski sektor. To je ujedno i najbrže rastuća industrija u svijetu u kojoj hrvatski stručnjaci zauzimaju značajno mjesto. Potvrdio je to i Poslovni forum tehnoloških tvrtki Srednje Europe nedavno održan u Beču, u organizaciji tamošnje Udruge hrvatskih poduzetnika. Cilj je bio povezati tehnološka poduzeća, promicati buduću poslovnu suradnju, predstaviti uspješne priče te Republiku Hrvatsku kao atraktivnu ulagačku destinaciju u području ICT industrije. Turistički klaster Slavonija koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)
  30:39

  27. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskog gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj, kao i stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Poslije Clevelanda, hrvatska predsjednica i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice u Pittburghu, najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. U Buenos Airesu će se od, 28. do 30. studenog, održati 5. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Ta je konferencija za samo četiri godine izrasla u iznimno važan skup za gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske s tim udaljenim dijelom svijeta, potvrdio nam je to ugledni poduzetnik i predsjednik Argentinsko - hrvatske gospodarske komore Marcus Pejačević.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.9.2019.)
  29:19

  20. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.9.2019.)

  Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman protekli je petak boravio u Beču i Željeznom. Susreo se s austrijskim ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Alexanderom Schallenbergom. Središnje su teme bile daljnje unapređenje bilateralnih odnosa dviju država, posebno gospodarskih, hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovini iduće godine, proširenje Unije i zaštita granica. Gradišćanskim je Hrvatima ministar obećao potporu u očuvanju hrvatskoga identiteta, kulture i jezika. Gošća je emisije Diana Vukušić, predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj. Najavljujemo nove jesenske projekte tamošnje hrvatske zajednice. U subotu, 21. rujna, u Göteborgu gostuje predstava ''Vukovarsko svjetlo''. Priča je to o gradu Vukovaru i stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Organizatori su HD Velebit, Savez hrvatskih društava u Švedskoj, HD Croatija Katarina Zrinski, Šokadija i HKM Göteborg.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.9.2019.)
  29:19

  13. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.9.2019.)

  Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji organizira poslovni forum Alpe- Adria pod nazivom „Tehnološki summit Srednje Europe“ koji će se održati 19. rujna u Beču u palači Kursalon Hübner. Forum je usmjeren na tvrtke iz ICT područja, a njegov cilj je osnažiti i umrežiti poduzetnike Srednje Europe. Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka domaćin je četvrte godišnje konferencije u Clevelandu, u državi Ohio, koja će se održati od 19. do 22. rujna. Okupit će američke i međunarodne stručnjake iz raznih područja: diplomacije, poduzetništva, znanosti, pravosuđa, medicine, kulture i medija. Skupu uspješnih poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla nazočit će i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore. ''Gradimo poslovne mostove'', geslo je petog poslovnog skupa Meeting G2, koje će se u Zagrebu održati od 4. do 6. studenog. Želja je povezati poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.9.2019.)
  32:04

  6. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.9.2019.)

  U nedjelju, 8. rujna, u Zagrebu se otvara sedmi Festival svjetske književnosti. U fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje povezuje s domaćim piscima. U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit će se ove godine ćemo 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promidžbu poezije Lyrikline. Naš je gost Tomica Bajsić pjesnik , prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj. Predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, potpredsjednik i voditelj kulturnih tribina Hrvatsko-hispanskog društva prijateljstva i koordinator hrvatskog dijela Lyriklinea, svjetske knjižnice zvučne i pisane poezije. Sveučilište u Čileu odlikovalo je nagradom Manuel Montt, čileansku spisateljicu i novinarku hrvatskog podrijetla Patriciu Štambuk, za književno djelo "Rongo - skrivena povijest Uskršnjeg otoka". Prošle je godine Štambuk postala članicom Čileanske akademije jezika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.8.2019.)
  31:11

  23. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.8.2019.)

  Razgovaramo s hrvatskim iseljenicima iz svih krajeva svijeta koji su se i ovoga ljeta odazvali tradicionalnome susretu iseljenika u Dubrovniku u organizaciji tamošnje podružnice HMI. U Dubrovniku smo susreli i Mirka Ilića, hrvatskog ilustratora i crtača stripova koji se ovoga ljeta predstavlja s dvije izložbe Trenutak pred katastrofu i Tolerancija. Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma "Sin" otvoren je ovogodišnji jubilarni 25. Sarajevski Filmski Festival (SFF), smotra koja je odavno dobila epitet najznačajnije na ovim prostorima zbog sustavnog promicanja filmskog stvaralaštva i kreativnih mladih redatelja, scenarista i glumaca. Ovogodišnji je bio najveći po broju prikazanih naslova jer je publika u tjedan dana imala prigodu pogledati čak 270 filmova iz 56 zemalja. Kako su prošli hrvatski filmovi?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)
  33:06

  9. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)

  Hrvatska je 5. kolovoza obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a Hrvatska vojska i policija došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. Ovu smo emisiju danas posvetili braniteljicama i braniteljima. ''Pouke o čovječnosti'' dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića koji je nastao po istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića pretpremijerno je prikazan u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a svoju je premijeru imao u srpnju na Pulskom filmskom festivalu. Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, u noći 29.rujna 1991. godine, uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okružja više od 300 pacijenata psihijatrijske bolnice u Pakracu. Svojim nadasve humanim činom, branitelji su stekli status heroja čovječnosti.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)
  29:31

  2. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)

  Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar poziv za članstvom uputila je 842 članovima iz 59 zemalja, među kojima su dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i direktor fotografije, Zagrepčanin, Vanja Černjul. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. Prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film će kofinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Prods. Vanja Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1996. godine odselio je u Sjedinjene države. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Narančasta je nova crna, Marco Polo i The Deuce, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island, The English Teacher i Suludo bogati Azijci.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh