Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)
  31:45

  19. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)

  Na frankfurtskom sajmu knjiga prvi put s njemačkim romanom Die Stimme / Glas, predstavila se književnica i novinarka Marijana Dokoza. Samo nekoliko dana nakon Sajma, roman je predstavljen i u Karlsruheu, a uskoro kreće na književnu turneju po njemačkim gradovima, od Kölna, Münchena, Stuttgarta...Glavni junaci romana su Keira Hrost, perspektivna mlada liječnica i znanstvenica i Marcus Costava, mladi poslovni čovjek, podrijetlom iz Portugala. Keirin se život našao na granici noćne more kada je na pogrebu starice Johanne shvatila da nitko od ljudi koji je okružuju nije staricu poznavao. Slično proživljava i mladi Costava na drugom kraju svijeta, u Americi. Liječnicu Horst i mladoga Costavu povezat će jedan te isti fenomen, iako žive na prekooceanskim udaljenostima. Roman Glas prvi je roman Marijane Dokoze na njemačkome jeziku, a njemački izdavač Dittrich Verlag zainteresirao se i za njezin nagrađivani roman Grijesi.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)
  30:31

  15. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)

  Josipa Knežević Draisma, australska glumica, pjevačica i komičarka hrvatskoga podrijetla vraćajući se u prošlost, kada je njezin djed iz Vrsa iselio u daleku Australiju te govoreći o doživljaju rastanka njezine majke od oca, napisala je scenarij za kazališnu predstavu Ljubičica - Wild Violet u kojoj glumi svoju majku Ivicu. Gina Sinožić samouka australska slikarica podrijetlom iz Istre počela je slikati sa sedamdeset godina kako bi svojoj djeci i unucima ispričala kako ih je životni put doveo na australski kontinent. Slike su slučajno završile u jednoj sidnejskoj galeriji i odmah bile rasprodane. U međuvremenu je slikala bez prestanka, a dio svojih slika darovala je Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci te tako postavila temelj za buduću iseljeničku zbirku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.3.2019.)
  30:36

  8. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.3.2019.)

  U povodu Međunarodnog dana žena Croatian Women's Network/Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu u Hrvatskoj matici iseljenika organizira međunarodnu konferenciju ''Napredak žena. napredak ekonomije. ostvari potencijal!'' i uručuje 19 nagrada ''Utjecajne hrvatske žene'' i ''Buduće liderice'' ženama iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država i Australije. Na taj se dan slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola, no kako stoje na ljestvici moći i uspjeha? Na izbornoj sjednici u Hrvatskome centru u Beču, Matica Hrvatska (MH) u Austriji ponovno je za predsjednicu izabrala Željku Caparin Vučur, pijanisticu, komornu glazbenicu i muzikologinju, i to jednoglasno. „Sestra Marija od Presvetoga Srca Anka Petričević - pjesnikinja religiozne i domoljubne inspiracije“, naziv je nedavno održanog predavanja koje je u u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču održala prof. Branislava Zaradić, sestra 89-godišnje hrvatske književnice.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (01.03.2019.)
  27:55

  1. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (01.03.2019.)

  Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani ulagač. Njemački poduzetnici drže da hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru, no potrebno je provesti strukturne reforme. Kao glavne prednosti ističu kvalificiranu i produktivnu radnu snagu, članstvo u EU te dobru infrastrukturu. Hrvatske tvrtke prepoznate su na njemačkom tržištu kao pouzdane i konkurentne. Riješen je i problem dvostrukog oporezivanja hrvatskih radnika koji posluju na oba tržišta. U što boljoj prilagodbi pomaže im Hrvatsko-njemački gospodarski savez, koji je na tradicionalnom, 15. gospodarskom forumu u Mainzu predstavio mogućnosti razvoja njemačko-hrvatskih bilateralnih i gospodarskih odnosa.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.02.2019.)
  28:00

  22. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.02.2019.)

  Film 'Za ona dobra stara vremena' krajem siječnja počeo se prikazivati u hrvatskim kinima. Obrađuje uvijek aktualnu temu iseljavanja u potrazi za boljim životom. Radnjom nas vodi u burne godine nastanka hrvatske države, tranziciju iz socijalizma u kapitalizam i (ne)spremnost na promjene koje ista donosi. Upoznajemo Berislava Sokača kojemu je njujorški maraton promijenio život. Inženjer primijenjene informatike postao je jedini Hrvat i 13. čovjek na svijetu koji je istrčao 6 velikih maratona - njujorški, bostonski, čikaški, berlinski, londonski i tokijski. I nakon toga svoj američki san odlučio ostvariti u Hrvatskoj. Kulturna ruta - destinacija Napoleon tek je jedna od zanimljivih kulturnih ruta Lijepe Naše. One predstavljaju jedan drukčiji oblik interaktivnog i osjećajnog kulturno turističkog proizvoda. To je za Hrvatsku nov proizvod, no ne i za Europu pa je tako u strateškom dokumentu razvoja hrvatskog turizma, kulturni među deset ključnih turističkih proizvoda koji su u fokusu do 2020.godine.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)
  27:26

  15. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.2.2019.)

  Osam tematskih cjelina Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2019.,- Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Baština, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige - donose 32 priloga koja povezuju četiri kontinenta i četiri naraštaja. Autori ruše stereotipe o Hrvatima izvan Hrvatske, predstavljajući autentičan mozaik stvaralaštva hrvatskog iseljeništva 21. stoljeća. Pri kraju je Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn - Essen - Lovas - Karaševo čiji su domaćini ove godine Njemačka, Hrvatska i Rumunjska.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)
  30:45

  8. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.2.2019.)

  Turistički klaster „Slavonija“ koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču. Prošetali smo Zagrebom s Nenadom Bachom, hrvatskim glazbenikom, skladateljem, performance umjetnikom, producentom i mirovnim aktivistom. Nenad u Velikoj jabuci s obitelji živi od 1984. godine. Nedavno je boravio u Zagrebu zbog filmskog projekta 'Krug časti', koji je nastao u produkciji HRT-a. To je priča o Hrvatu iz Preloga Peteru Tomichu. U Dubrovniku i diljem svijeta proslavljena je 1047. festa sv. Vlaha.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)
  30:17

  1. veljače 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.2.2019.)

  Izložbom Laval Nugent - ratnik i kolekcionar, zagrebački Arheološki muzej gostuje u dublinskom Muzeju irske emigracije. Nugent je rođeni Irac, bio je grof i feldmaršal Habsburške monarhije te velik zagovornik Ilirskog preporoda. Naša je gošća studentica arhitektonskoga fakulteta Universidad Catolica u Santiagu Ivana Ivin. Rodni je grad napustila još kao dijete i s obitelji preselila u Buenos Aires. Zavoljela je Argentinu ponajviše zbog prijateljstava koje je tamo stekla i koja su danas neraskidiva i zemlje toliko različite od njezine Hrvatske. Pet je godina proletjelo i obitelj se vratila u Hrvatsku. Po završetku gimnazije majka je dobila nov mandat, u naizgled ne tako dalekoj i ne tako različitoj zemlji od Argentine – Čileu. I tada započinje njezina prava životna avantura, snalaženje u gradu koji ima više stanovnika od njezine domovine. Trebalo je probiti led. I uspjela je. Nedavno je u Zagrebu upravo njezinom zaslugom potpisan Sporazum o razmjeni studenata između arhtitektonskoga fakulteta u Zagrebu i onoga u Čileu, a uskoro će na tom fakultetu održati i predavanje o studiju arhitekture u Santiagu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)
  29:52

  25. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.1.2019.)

  Guverneri središnjih banaka središnje i istočne Europe okupljeni u Beču na Konferenciji Euromoney na panelu o monetarnoj politici vjeruju da će ova regija koja plijeni pozornost zapadnih investitora nastaviti gospodarski rasti i u 2019. godini. Na panel raspravi o monetarnoj politici o središnjoj i istočnoj Europi sudjelovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Rekao je da ove godine možemo očekivati i značajniji doprinos od investicija u usporedbi s 2018. godinom, prvenstveno onih ''potaknutih apsorpcijom EU fondova''. U Davosu traje Svjetski gospodarski forum na kojemu lideri svijeta, politike i biznisa raspravljaju o tome što učiniti kako bi se poboljšao svijet u kojem živimo. A kako poboljšati suradnju poduzetnika iz Hrvatske s onima hrvatskoga podrijetla u svijetu, kako što bolje plasirati naše proizvode na inozemnim tržištima, kako se profilirati, o tome razgovaramo s Nebom Chupinom, proizvođačem džemova, čija je životna priča nadahnula Hollywood. Danas je Neb Chupin ili Nebojša Čupin i holivudski producent, a njegova tvrtka Hermes International pokraj Varaždina plasirala se među najuspješnije proizvođače džemova na američkom tržištu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)
  29:06

  17. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)

  Hrvatski diplomatski klub obilježio je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predavanjem "Gdje su Hrvatska, Europa i svijet danas?" predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mire Kovača. Današnja je Hrvatska prema njegovoj ocjeni ušla u politički Zapad - u Europsku Uniju i NATO Savez, ali pred njom je još mnogo izazova kako bi postala konkurentno društvo. Uz hrvatsku vojsku i diplomaciju, prije 27 godina, i hrvatsko je iseljeništvo imalo važnu ulogu u međunarodnome priznanju Republike Hrvatske. Na bečkom sajmu "Ferienmesse 2019", najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Austriji svoju su ponudu među 800 izlagača iz 80 zemalja predstavili i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te još 15 izlagača iz domovine. Gost ovogodišnjeg sajma bila je Indonezija, a partner austrijska pokrajina Gradišće.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)
  32:12

  11. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)

  Ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić nazočio je u Beču potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Austrijske gospodarske komore. S hrvatske strane Sporazum je potpisao ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, a s austrijske voditelj WIFIa - Instituta za promicanje gospodarstva Austrijske gospodarske komore Michael Landertshammer. Cilj je Sporazuma razviti zajednički projekt o cjeloživotnom obrazovanju, a on će biti u fokusu hrvatskoga predsjedanja EU-om 2020. Dubrovački kavaljeri, popularni hrvatski glazbeni ansambl s bečkom adresom i njihov gost pijanist Hrvoje Jugović u prepunoj dvorani Hrvatskoga centra u Beču održali su Božićni koncert. Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, jedna od najaktivnijih u iseljeništvu, koja mnogobrojnim projektima povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i to ne samo na relaciji Hrvatska-Italija, nerijetko djeluje i humanitarno. 12. siječnja organiziraju humanitarni koncert za djevojčicu Evu Rožajac koja se dvije godine liječi u dječjoj bolnici u Rimu Bambino Gesu.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh