Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)
  30:31

  15. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)

  Josipa Knežević Draisma, australska glumica, pjevačica i komičarka hrvatskoga podrijetla vraćajući se u prošlost, kada je njezin djed iz Vrsa iselio u daleku Australiju te govoreći o doživljaju rastanka njezine majke od oca, napisala je scenarij za kazališnu predstavu Ljubičica - Wild Violet u kojoj glumi svoju majku Ivicu. Gina Sinožić samouka australska slikarica podrijetlom iz Istre počela je slikati sa sedamdeset godina kako bi svojoj djeci i unucima ispričala kako ih je životni put doveo na australski kontinent. Slike su slučajno završile u jednoj sidnejskoj galeriji i odmah bile rasprodane. U međuvremenu je slikala bez prestanka, a dio svojih slika darovala je Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci te tako postavila temelj za buduću iseljeničku zbirku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.6.2019.)
  33:45

  21. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.6.2019.)

  Pripreme za ljetnu sezonu u punom su jeku, a svake se godine predviđa koliko će nas turista posjetiti te koliko smo prepoznati, poželjni i konkurentni kao turistička destinacija. Kakve signale šaljemo turistima, kako se promičemo? Sljedeće će godine naša zemlja predsjedati Europskom Unijom. Izvrsna je to prilika za brendiranje Hrvatske u svijetu. U Splitu je u tijeku 11. kongres forenzičke i antropološke genetike, a okupio je svjetsku znanstvenu elitu, među kojima čak četiri dobitnika Nobelove nagrade. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu među najuglednijim je fakultetskim ustanovama u Hrvatskoj. Na njemu već šesnaest godina postoji studij na engleskome jeziku, a studiraju mladi iz čak trideset zemalja, među njima i mnogo potomaka hrvatskih iseljenika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.6.2019.)
  30:50

  14. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.6.2019.)

  Austrijskom društvu za kroatistiku iz Beča u hrvatskome Veleposlanstvu uručena je Večernjakova domovnica. Prema izboru čitatelja oni su najuspješnija hrvatska udruga u iseljeništvu u 2019. godini. Posebnu Večernjakovu domovnicu uredništva inozemnog izdanja Večernjeg lista dobila je hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković. Bili smo na znanstvenom predavanju ''Iz hrvatske renesansne baštine: od Marka Marulića do Marina Getaldića'' u Beču. Nina Begičević Ređep prva je žena i dosad najmlađa osoba na čelu jedne od najjačih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj - popularnog varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Ređep je bila stipendistica američke vlade. U procesu pripreme doktorske disertacije rezultate istraživanja predstavljala je na međunarodnim znanstvenim konferencijama, u Španjolskoj i Čileu. U Latinskoj je Americi osvojila nagradu za najbolji znanstveni doprinos, te je pozvana na usavršavanje na University of Pittsburgh u Sjedinjenim Državama. Tamo je i završila doktorsku disertaciju, a onda se vratila na Fakultet na kojemu je diplomirala.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.6.2019.)
  31:52

  7. lipnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.6.2019.)

  Ove se godine obilježava 35. obljetnica Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. Studij je pokrenut i opstao zbog iznimne ustrajnosti hrvatske zajednice u Australiji. Od osnutka do danas vodi ga profesor Luka Budak. Portal Glasa Hrvatske, Moja Domovina urednice Ruže Studer Babić od samih je početaka prepoznat kao mjesto relevantnih informacija i zanimljivih priča. Nakon svega tri godine rada, postao je neizostavna stranica koju otvaraju svakog jutra i na kojoj traže odgovore na pitanja koja ih muče u tuđini. Često je prvi koji otvara vruće teme iz iseljeništva. Švicarska je od 1. lipnja potpuno otvorila tržište rada za državljane Bugarske i Rumunjske, no to se ne odnosi i na radnike iz Hrvatske. Njima će i dalje trebati radna dozvola i tako će naša zemlja do daljnjega ostati jedina članica EU s ograničenjima za svoje radnike koji rade u Švicarskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.5.2019.)
  30:18

  31. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.5.2019.)

  Hrvatski državljani u domovini i svijetu treći su put na izborima birali zastupnike za Europski parlament. I u Hrvatskoj i u inozemstvu zabilježena je veća izlaznost u odnosu na prošle izbore. Hrvatska će u novome sazivu Europskoga parlamenta imati 12 zastupnika, a Hrvati izvan Hrvatske najviše su glasova dali listi Hrvatske demokratske zajednice. Šibenčanka Maja Gnjidić Verdecchia jedina je strankinja koja je dobila titulu Najljepša mama Italije. Taj je izbor odlučila prenijeti i u Hrvatsku, kako bi naglasila važnu ulogu majke u društvu. Održat će se 1. lipnja u Šibeniku. Verdecchia je uspješna poslovna žena koja je u Italiji ostvarila ne samo talijanski već i švedski san, humanitarka koja neprestano pomaže starome kraju. Osnivačica je facebook grupe ''Iz Šibenika si ako….'' koja petu godinu ne gubi na popularnosti. U Zagrebu je gostovao veliki pisac hrvatsko-španjolskoga podrijetla Andres Morales Milohnić. U Društvu hrvatskih književnika predstavio je knjigu pjesama ''Napisano glagoljicom''.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.5.2019.)
  29:39

  24. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.5.2019.)

  Poslije Milsa kod Solbad Halla u austrijskoj pokrajini Tirol knjiga „Hrvati i hrvatske udruge u Austriji“ predstavljena je i u austrijskoj prijestolnici. Izdao ju je Hrvatski svjetski kongres i Hrvatska akademska zajednica. Govori o osnutku i razvoju hrvatskih udruga u Austriji u posljednjih 30-tak godina, značenju tih udruga za iseljenike, ali odgovara i na pitanje - što uopće znači biti iseljenik, odnosno doseljenik u stranoj zemlji. U Splitu je proteklog vikenda održana 2. Međunarodna konferencija o iseljeničkom turizmu te njegovoj nacionalnoj i globalnoj perspektivi. I prvi takav skup održan prije dvije godine u Zadru imao je za cilj povezati Hrvate u domovini s hrvatskim iseljeništvom kako bi istražili mogućnosti ulaganja u turizam. Dvodnevna konferencija u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskoga iseljeništva okupila je znanstvenike , poslovne ljude , iseljenike i povratnike iz Hrvatske i svijeta. U Mostaru je održan 18. Večernjakov pečat. Najprestižniji je to društveni događaj u Bosni i Hercegovini, koji iz godine u godinu afirmira ljude koji svojim djelovanjem u različitim životnim područjima daju pečat vremenu u kojem žive. Osobama godine proglašeni su Vatreni podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.5.2019.)
  30:48

  17. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.5.2019.)

  Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin obilježila je 35-te godišnjicu osnutka i djelovanja. Veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Grlić Radman na svečanome je prijmu pohvalio sve one koji su nesebično davali sebe u zajednici kako bi se očuvao hrvatski jezik i identitet. U današnjem vremenu globalizacije, nezadovoljstva i aktualnog vala iseljavanja, posebna gošća prijma, hrvatsko-kanadska poduzetnica Caroline Spivak iz Toronta, osnivačica Croatian Women's Network/Mreže hrvatskih žena apelirala je na novopridošle i poručila im da nikada ne zaborave odakle su potekli. U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijalna izložba ''DOM - Zapis sjećanja na tijelo'' dizajnerice, likovne umjetnice i savjetnice za kulturu Karine Vuković iz Čilea. Izložba se održava u sklopu Petih dana čileanske kulture u Hrvatskoj. Autorica simbolički ostvaruje "re-imigraciju" inspirirana sjećanjem na Katarinu Šaronić, prabaku koja je početkom 1900. odselila u Južnu Ameriku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.5.2019.)
  28:08

  10. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.5.2019.)

  Dvjema zbirkama poezije, dvama romanima i knjigama pripovijesti, Vladimir Jakopanec dodaje još jedan zanimljiv i napet roman - ''Requiem za Belu Nemeth''. Portetira likove kriminalaca, doušnika, sitnih švercera, ali i liječnika i svećenika u svijetu koji naši ljudi s dugim iseljeničkim stažem, i dalje doživljavaju novim. Dinamičan roman govori o dva paralelna svijeta, u kojima vjerojatno i sam autor živi: australskom i hrvatskom. To nije ništa neobično za mnoge koji su napustili domovinu, ali Jakopanec o iseljeničkom iskustvu piše kao nitko do sada. Britko i bez ustručavanja prikazuje svu kompleksnost života izvan matične zemlje. Poslije Melbournea roman je predstavljen i zagrebačkoj publici u Društvu hrvatskih književnika. Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas se može podičiti bibliografijom nakladničke djelatnosti Hrvata u Australiji i na Novome Zelandu. Cilj je proširiti projekt pod nazivom HIT - Hrvatski iseljenički tisak i na ostale zemlje u kojima žive Hrvati, jer nakladnička je produkcija velika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.5.2019.)
  30:01

  3. svibnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.5.2019.)

  Govorimo o sportskom klubu Sokol iz Antofagaste - sinonimu sporta, uspjeha i zajedništva među tamošnjom hrvatskom zajednicom. Predstavljamo i nov program splitskoga ogranka Hrvatske matice iseljenika ''Hvarski ribari u novome svijetu''. Naši su gosti Branka Bezić Filipović, voditeljica splitskoga ogranka HMI i Ambrosio Restović, predsjednik Sokola. Sve ono što je u desetljećima snažnog političkog utjecaja jugoslavenskog lobija morala potisnuti, hrvatska zajednica sada s velikom ljubavlju obnavlja. Tako je i s hrvatskom pjesmom - u Argentini cvjetaju muške i ženske klape. O hrvatskoj zajednici u Argentini govore docentica s Filozofskog fakulteta, Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Marijeta Rajković Iveta i političar i diplomat Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskome saboru.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.4.2019.)
  31:57

  26. travnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.4.2019.)

  Sposobni i stručni mladi ljudi u Hrvatskoj kao da su dio skrivene scene. Ne dolaze do izražaja i malo se o njima govori. Poduzetnik Ante Lučić to želi promijeniti. Biti pokretač 'brain gain-a' a ne 'brain drain-a' - to je njegova misija. Nakon školovanja u Siriji i Njemačkoj vratio se u Zagreb i osnovao tvrtku koja se bavi karijernim i obrazovnim savjetovanjem i povezuje poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Doktor Dejan Kovač postdoktorand je prestižnog američkog sveučilišta Princeton, član udruženja American Economic Society i Royal Economic Society te prvi Hrvat koji je zaposlen u školi javnih i međunarodnih odnosa Woodrow Wilson. Svojim stečenim znanjem na području mikro i makroekonomije želi pridonijeti unaprjeđenju života u Hrvatskoj. Mlada hrvatska pijanistica i fortepijanistica iz Dubrovnika Ivana Jelača u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču predstavila je nosač zvuka ''Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovu fortepijanu iz Kneževa dvora u Dubrovniku''.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.4.2019.)
  29:24

  19. travnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.4.2019.)

  Vanda Grubišić, doktorica atmosferske znanosti sa Sveučilišta Yale, dopisna članica HAZU-a, ovoga je tjedna u Zagrebu održala predavanje ''U blizini planina: vjetar, valovi, vrijeme i klima''. Članica je Američkog, Austrijskog i Hrvatskog meteorološkog društva te Američke geofizičke unije. Dobila je niz nagrada, a posebno valja istaknuti da je 2013. postala redoviti član Američkog meteorološkog društva te da je 2015. dobila Medalju Spiridion Brusina Hrvatskoga prirodoslovnog društva. ''Snovi, misli, stvarnost'', naziv je izložbe slika i skulptura hrvatskih umjetnika Julije Stapić iz Splita, Antuna Tonče Ferbežara i Josipa Božičevića iz Otoka u Slavoniji, otvorene u Beču.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh