Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)
  30:31

  15. ožujka 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.3.2019.)

  Josipa Knežević Draisma, australska glumica, pjevačica i komičarka hrvatskoga podrijetla vraćajući se u prošlost, kada je njezin djed iz Vrsa iselio u daleku Australiju te govoreći o doživljaju rastanka njezine majke od oca, napisala je scenarij za kazališnu predstavu Ljubičica - Wild Violet u kojoj glumi svoju majku Ivicu. Gina Sinožić samouka australska slikarica podrijetlom iz Istre počela je slikati sa sedamdeset godina kako bi svojoj djeci i unucima ispričala kako ih je životni put doveo na australski kontinent. Slike su slučajno završile u jednoj sidnejskoj galeriji i odmah bile rasprodane. U međuvremenu je slikala bez prestanka, a dio svojih slika darovala je Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci te tako postavila temelj za buduću iseljeničku zbirku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.9.2019.)
  29:19

  20. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.9.2019.)

  Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman protekli je petak boravio u Beču i Željeznom. Susreo se s austrijskim ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Alexanderom Schallenbergom. Središnje su teme bile daljnje unapređenje bilateralnih odnosa dviju država, posebno gospodarskih, hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovini iduće godine, proširenje Unije i zaštita granica. Gradišćanskim je Hrvatima ministar obećao potporu u očuvanju hrvatskoga identiteta, kulture i jezika. Gošća je emisije Diana Vukušić, predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj. Najavljujemo nove jesenske projekte tamošnje hrvatske zajednice. U subotu, 21. rujna, u Göteborgu gostuje predstava ''Vukovarsko svjetlo''. Priča je to o gradu Vukovaru i stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Organizatori su HD Velebit, Savez hrvatskih društava u Švedskoj, HD Croatija Katarina Zrinski, Šokadija i HKM Göteborg.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.9.2019.)
  29:19

  13. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.9.2019.)

  Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji organizira poslovni forum Alpe- Adria pod nazivom „Tehnološki summit Srednje Europe“ koji će se održati 19. rujna u Beču u palači Kursalon Hübner. Forum je usmjeren na tvrtke iz ICT područja, a njegov cilj je osnažiti i umrežiti poduzetnike Srednje Europe. Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka domaćin je četvrte godišnje konferencije u Clevelandu, u državi Ohio, koja će se održati od 19. do 22. rujna. Okupit će američke i međunarodne stručnjake iz raznih područja: diplomacije, poduzetništva, znanosti, pravosuđa, medicine, kulture i medija. Skupu uspješnih poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla nazočit će i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore. ''Gradimo poslovne mostove'', geslo je petog poslovnog skupa Meeting G2, koje će se u Zagrebu održati od 4. do 6. studenog. Želja je povezati poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.9.2019.)
  32:04

  6. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.9.2019.)

  U nedjelju, 8. rujna, u Zagrebu se otvara sedmi Festival svjetske književnosti. U fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje povezuje s domaćim piscima. U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit će se ove godine ćemo 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promidžbu poezije Lyrikline. Naš je gost Tomica Bajsić pjesnik , prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj. Predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, potpredsjednik i voditelj kulturnih tribina Hrvatsko-hispanskog društva prijateljstva i koordinator hrvatskog dijela Lyriklinea, svjetske knjižnice zvučne i pisane poezije. Sveučilište u Čileu odlikovalo je nagradom Manuel Montt, čileansku spisateljicu i novinarku hrvatskog podrijetla Patriciu Štambuk, za književno djelo "Rongo - skrivena povijest Uskršnjeg otoka". Prošle je godine Štambuk postala članicom Čileanske akademije jezika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.8.2019.)
  31:11

  23. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.8.2019.)

  Razgovaramo s hrvatskim iseljenicima iz svih krajeva svijeta koji su se i ovoga ljeta odazvali tradicionalnome susretu iseljenika u Dubrovniku u organizaciji tamošnje podružnice HMI. U Dubrovniku smo susreli i Mirka Ilića, hrvatskog ilustratora i crtača stripova koji se ovoga ljeta predstavlja s dvije izložbe Trenutak pred katastrofu i Tolerancija. Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma "Sin" otvoren je ovogodišnji jubilarni 25. Sarajevski Filmski Festival (SFF), smotra koja je odavno dobila epitet najznačajnije na ovim prostorima zbog sustavnog promicanja filmskog stvaralaštva i kreativnih mladih redatelja, scenarista i glumaca. Ovogodišnji je bio najveći po broju prikazanih naslova jer je publika u tjedan dana imala prigodu pogledati čak 270 filmova iz 56 zemalja. Kako su prošli hrvatski filmovi?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)
  33:06

  9. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)

  Hrvatska je 5. kolovoza obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a Hrvatska vojska i policija došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. Ovu smo emisiju danas posvetili braniteljicama i braniteljima. ''Pouke o čovječnosti'' dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića koji je nastao po istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića pretpremijerno je prikazan u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a svoju je premijeru imao u srpnju na Pulskom filmskom festivalu. Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, u noći 29.rujna 1991. godine, uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okružja više od 300 pacijenata psihijatrijske bolnice u Pakracu. Svojim nadasve humanim činom, branitelji su stekli status heroja čovječnosti.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)
  29:31

  2. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)

  Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar poziv za članstvom uputila je 842 članovima iz 59 zemalja, među kojima su dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i direktor fotografije, Zagrepčanin, Vanja Černjul. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. Prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film će kofinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Prods. Vanja Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1996. godine odselio je u Sjedinjene države. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Narančasta je nova crna, Marco Polo i The Deuce, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island, The English Teacher i Suludo bogati Azijci.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.7.2019.)
  33:08

  26. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.7.2019.)

  Ostati, otići ili se vratiti? Pitanje je koje smo si bar nekoliko puta svi mi u Hrvatskoj, ali i izvan nje postavljali. U potrazi za nečim boljim, novim, pravednijim - dvojica su se naših gostiju ipak odlučila za Hrvatsku, a jedan za život na dvama kontinentima. Osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših ljudi, obrazovati, širiti međunarodnu mrežu te biti pokretač 'brain gain-a' a ne 'brain drain-a' - to je misija mladog poduzetnika Ante Lučića. Nakon školovanja u Damasku, Bremenu i Hamburgu i ostvarene karijere u Njemačkoj vratio u Zagreb i osnovao tvrtku koja se bavi karijernim i obrazovnim savjetovanjem, pomaže stranim državljanima koji useljavaju u našu zemlju, hrvatskim tvrtkama u što boljem snalaženju na međunarodnom tržištu, a povezuje i poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Dubai, drugi po veličini grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, nešto više od godinu dana bio je dom liječnika mlade Hrvatske nogometne reprezentacije, dr. Mislava Rakića. . Iz grada s bezbroj mogućnosti vratio se pun dojmova, ali njegov je dom Hrvatska. Ivan Ćosić iz Kanade sa završenim studijem Međunarodnih odnosa i poslijediplomskim studijem francuskoga jezika odlučio se živjeti na relaciji Zagreb-Toronto. Osnivač je projekta "Ljeto in Croatia" i dobitnik nagrade prestižnog časopisa "Travel and leisure" kao jedan od deset najboljih promotora Hrvatske u svijetu za Europu te kao jedini predstavnik za Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.7.2019.)
  30:33

  19. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.7.2019.)

  Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Luka Juriša na tamburici i Marija Pušić na glasoviru te gošća večeri hrvatska sopranistica Lucija Spevec u hrvatskome veleposlanstvu u Beču održali su koncert naziva ''Hrvatska tamburica''. Bečku publiku posebno je oduševio neobičan glazbeni spoj tambure i glasovira. Na kraju koncerta od Beča se oprostio savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji Domagoj Marić, muzikolog i profesor njemačkog i francuskog jezika. Četverogodišnji mandat pamtit će po mnogobrojnim kulturnim projektima, među kojima posebno ističe Godinu kulture Hrvatska-Austrija 2017., dosad najveći projekt kojim se hrvatska kultura predstavila Austriji od uspostave bilateralnih odnosa. Svjetski poznati tamburaš, skladatelj, aranžer - hrvatski Amerikanac Jerry Grcevich svake godine posjećuje Hrvatsku. Uvijek u potrazi za nadahnućem. Glazbom se bavi duže od 40 godina i majstor je na svim glazbalima tamburaškog ansambla. Potječe iz glazbene obitelji, koja je još početkom 20. stoljeća u Ameriku stigla - s tamburicom. Ljubav prema tom žičanom instrumentu prenosila se s koljena na koljeno, a Jerryiju je priskrbila status tamburaškog virtuoza. Od nje se ne odvaja, kao ni od svojih korijena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)
  30:58

  12. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)

  Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan Oružanih snaga svečano je obilježen u Beču prigodnim prijmom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske uz 200 gostiju i uzvanika iz austrijskog političkog, gospodarskog, vjerskog, kulturnog života te strane veleposlanike akreditirane u Austriji, kao i predstavnike Diplomatskog zbora. Hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković podsjetila je na značenje Dana državnosti te postignuća naše zemlje u proteklih 28 godina. Pred nama je puno izazova, a najvažnije je šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske EU-om od 1. siječnja 2020. godine te ulazak Hrvatske u Schengen. U atriju Klovićevih dvora, na ljetnoj pozornici jednog od najljepših ambijenata Gornjega grada, najuspješniji izvođači klapske scene predstavili su se zagrebačkoj publici na prvoj revijalnoj smotri klapa “Ta divna klapska noć“. Posebne su gošće bile ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa. AMCA Toronto, udruga studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta iz Ontarija u Matici Hrvatskoj predstavila je prvi put hrvatskoj javnosti svoj rad i djelovanje. Matica hrvatska i AMCA Toronto potpisali su Sporazum o strateškoj suradnji s ciljem promicanja kulturnih, umjetničkih i prosvjetnih aktivnosti, a što je do sada ostvareno doznajemo u razgovoru s predsjednikom AMCE Krešimirom Mustapićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.7.2019.)
  31:25

  5. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.7.2019.)

  Ljetni prijem Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj održan je krajem lipnja u Frankfurtu. Mnogobrojni gosti iz svijeta politike i gospodarstva imali su prigodu boje se upoznati i prošiti svoju mrežu kontakata. U fokusu ljetnog prijma bili su predstavnici građevinskog sektora iz Njemačke i Hrvatske. Zanimanje je bilo veliko, rekao je predsjednik Mario Šušak i istaknuo da Hrvatski gospodarski savez zastupa interese obje strane i predstavlja platformu za umrežavanje različitih branši za poduzeća i institucije u Njemačkoj. U okviru projekta „CroActive“ potiče i odlazak naučnika iz Njemačke na praksu u Hrvatsku, čime se potiče povratak ili useljavanje mladih poduzetnika hrvatskoga podrijetla zemlju njihovih predaka. Osim toga, Hrvatski gospodarski savez sudjeluje i u projektima ERASMUS+, MASTER 5 i Zdravstvena pismenost za neovisan život te tako znanje i tehnološki ''know how'' prenose iz Njemačke u Hrvatsku.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh