Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)
  30:58

  12. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)

  Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan Oružanih snaga svečano je obilježen u Beču prigodnim prijmom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske uz 200 gostiju i uzvanika iz austrijskog političkog, gospodarskog, vjerskog, kulturnog života te strane veleposlanike akreditirane u Austriji, kao i predstavnike Diplomatskog zbora. Hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković podsjetila je na značenje Dana državnosti te postignuća naše zemlje u proteklih 28 godina. Pred nama je puno izazova, a najvažnije je šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske EU-om od 1. siječnja 2020. godine te ulazak Hrvatske u Schengen. U atriju Klovićevih dvora, na ljetnoj pozornici jednog od najljepših ambijenata Gornjega grada, najuspješniji izvođači klapske scene predstavili su se zagrebačkoj publici na prvoj revijalnoj smotri klapa “Ta divna klapska noć“. Posebne su gošće bile ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa. AMCA Toronto, udruga studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta iz Ontarija u Matici Hrvatskoj predstavila je prvi put hrvatskoj javnosti svoj rad i djelovanje. Matica hrvatska i AMCA Toronto potpisali su Sporazum o strateškoj suradnji s ciljem promicanja kulturnih, umjetničkih i prosvjetnih aktivnosti, a što je do sada ostvareno doznajemo u razgovoru s predsjednikom AMCE Krešimirom Mustapićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.1.2020.)
  32:10

  17. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.1.2020.)

  Kako je početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske Unije obilježen u Beču, a kako u Bruxellesu? Predajom vjerodajnica austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu, novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić službeno je stupio na dužnost. Istaknuo je značajnu uloga Hrvatske, posebno tijekom predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. Diplomirani je teolog, a u Hrvatsku je došao iz Njemačke 2012. godine. Kao diplomat radio je u Bonnu i Berlinu, a bio je državni službenik u Službi za međunarodnu pravnu pomoć u MVEP-a te posljednje dvije godine predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. Dugogodišnji je predsjednik Njemačko-hrvatskog društva i član Katoličke udruge znanstvenika i akademika UNITAS-Salia te Njemačko-atlantskog društva. Odlikovan je Spomenicom domovinske zahvalnosti. Prije 28 godina Hrvatsku su priznale članice Europske Unije, a Njemačka koja je uz Vatikan u tome imala ključnu ulogu uspostavila je 15. siječnja i diplomatske odnose s našom zemljom.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.1.2020.)
  28:07

  10. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.1.2020.)

  Osvrćemo se na najvažnije događaje koji su obilježili proteklu godinu, koji nam ukazuju i na učinjene iskorake, ali i na probleme koje još trebamo rješavati kako bismo premošćivali sve prepreke na putu našeg suživota i zajedništva - u razgovoru s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom. Najavljujemo i aktivnosti Ureda planirane za 2020. godinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.1.2020.)
  31:51

  3. siječnja 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (3.1.2020.)

  ''Mala knjižnica'' Društva hrvatskih književnika predstavljena je bečkim Hrvatima u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču. Obnovljena je 2001. godine i do danas je u njoj objavljeno više od 200 naslova u stihu i prozi. To je potvrda da je Društvo hrvatskih književnika ne samo najstarija cehovska udruga bogate tradicije nego i bogate edicije u kojoj su nastajale knjige najboljih i najvažnijih hrvatskih, a i europskih književnika“, rekao je urednik Ivica Matičević. Želja je Male knjižnice poticati i objavljivati suvremenu hrvatsku književnu proizvodnju prvenstveno unutar članova Društva koje okuplja mnoge važne hrvatske pisce i intelektualce iz domovine i iseljeništva. O 120. obljetnici Društva hrvatskih književnika, osnovanog 1910. godine u Zagrebu u hrvatskome je Veleposlanstvu u Beču govorio i Božidar Petrač, dopredsjednik Društva te najavio obilježavanje nekoliko važnih obljetnica hrvatske i svjetske književnosti i kulture ove i sljedeće godine. Važnim smatra ponovnu uspostavu Vijeća za hrvatski jezik, koje bi sačuvalo dignitet hrvatskoga jezika, posebice u onim sredinama, u kojima se on ne uči kao samostalan jezik, kao što je to primjerice u Austriji.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.12.2020.)
  30:42

  27. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.12.2020.)

  Doktorica antropologije, spisateljica, travel blogerica i dobitnica nagrade grada Zagreba za kulturni doprinos, povratnica iz Londona Andrea Pisac putovala je Hrvatskom, razgovarala s našim bakama i zapisivala recepte iz njihovih starih bilježnica. Objavila ih je u knjizi "Croatian Desserts" na engleskome jeziku. Na zahtjevnom austrijskom tržištu Hrvatska slovi kao jedna od najomiljenijih zemalja za odmor. Nekada se u Hrvatsko putovalo uglavnom ljeti, ali to se promijenilo. Austrijski nas turisti rado posjećuju i za vrijeme Adventa i Božića. U organizaciji hrvatskoga kluba Croatije Sacre Paulistane iz São Paula održan je je prvi Nacionalni kongres Hrvata u Brazilu s ciljem povezivanja Hrvata iz svih saveznih država Brazila.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.12.2019.)
  32:28

  20. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.12.2019.)

  Domovinska i iseljena Hrvatska 22. prosinca izlazi na predsjedničke izbore. Hrvati izvan Hrvatske glasat će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za izbore su se morali prethodno registrirati do 11. prosinca. Kakav su interes pokazali te gdje će sve moći ostvariti svoje biračko pravo doznajemo u razgovoru s glasnogovornikom Državnog izbornog povjerenstva Slavenom Hojskim. Zabilježili smo i reakcije Hrvata u Berlinu uoči izbora te one predsjednika Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske Ivana Grbešića. Rođena Osječanka Delfa Kosić s obitelji se u Austriju doselila još za vrijeme Domovinskog rata. Diplomirala je komunikologiju, a trenutačno o temi integracije piše doktorat. Jedna je od prvih Hrvatica koja je ušla u austrijsku politiku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.12.2019.)
  30:00

  13. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.12.2019.)

  Zajedništvo, jedinstvo, okupljanje i čvršće međusobno povezivanje glavne su poruke s Prvog kongresa hrvatskih udruga u Austriji koji se održao u kongresnoj dvorani svjetski poznatog Austrijskog centra Beč. Organizator skupa Hrvatski dom Beč okupio je goste iz javnog i društvenog života Austrije, Hrvatske i BiH. Složili su se da je Austriji potreba snažnija sinergija radi bolje promocije i zaštite nacionalnog identiteta kroz jezik, kulturu, sport i sl., ali i kvalitetnija integracija u austrijsko društvo kojom bi se otvorila mogućnost sukreiranja politika koje utječu i na Hrvate kao jedne od najvažnijih zajednica u Austriji. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prvi se put službeno u Beču susreo s novim bečkim gradonačelnikom, socijaldemokratom Michaelom Ludwigom. U Beču je otvoren prvi hrvatski Božićni sajam u organizaciji Udruge hrvatskih poduzetnika iz Austrije.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)
  30:00

  6. prosinca 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.12.2019.)

  Memoari "Vapaj iz daljine" autora, australskog Hrvata Stjepana Asića kroz paletu osobnih događaja i doživljaja daju pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije u razdoblju od 1976. do 2016. godine. Knjiga je predstavljena u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu. Asićeva je to priča o izazovima iseljeništva i prilagodbi životu u anglofonome svijetu. Uoči predsjedničkih izbora, 22. prosinca, donosimo informacije o tome što moraju učiniti Hrvati izvan RH kako bi ostvarili svoje biračko pravo. U Argentini je proteklog vikenda održan peti, dosad najuspješniji Susret Hrvatske dijaspore Južne Amerike.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.11.2019.)
  32:00

  29. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (29.11.2019.)

  U Buenos Airesu je započeo Peti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Kakvi su bilateralni odnosi Argentine i Hrvatske? Kako bi dvije zemlje mogle bolje gospodarski surađivati? U kojim područjima postoji zanimanje za to? Kako Argentinci gledaju na ulagačku klimu u Hrvatskoj i obrnuto te ima li naša zemlja realnu strategiju povratka? O tome razgovaramo sa zastupnikom u Hrvatskome saboru, izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Davorom Ivom Stierom. Najavljujemo skori Međunarodni znanstveni skup o migracijskim procesima između Hrvatske i Južne Amerike na Hrvatskim studjima u Zagrebu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.11.2019.)
  29:33

  22. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.11.2019.)

  ''Remigracije i kružne migracije kao kohezijska strategija'' - bila je tema tribine Talking Europe održane u Hrvatskoj matici iseljenika. Serija promiče javnu raspravu o postojećim izazovima i budućim perspektivama Europske Unije, koja ima poseban značaj u svjetlu nadolazećeg predsjedanja naše zemlje Vijećem Europske unije. Raspravu su zajednički organizirali Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zaklada Konrad-Adenauer, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj. Glavni cilj istraživanja Alide Vračić, suradnice Europskog vijeća za vanjske odnose (ECFR-a) i izvršne direktorice think-tanka Populari, Luck like the Irish: How emigration can be good for the Western Balkans bilo je otvoriti važnu, možda i najvažniju priču na Jugoistoku Europe, priču o emigraciji ljudi, na nešto drukčiji - konstruktivniji način, ali i ponuditi vladama tih zemalja jasne smjernice za buduće politike. Evo što se po mišljenju Alide Vračić mora promijeniti da bi se taj dio Europe afirmirao.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.11.2019.)
  30:20

  15. studenoga 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.11.2019.)

  Savjet Vlade za Hrvate izvan Hrvatske pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan njenih granica. Zasjeda jednom godišnje, a čine ga predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici hrvatskih institucija. Preporukom članova Savjeta u posljednjih je nekoliko godina povećana podrška Hrvatima u BiH, udvostručena je potpora hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama te u hrvatskome iseljeništvu. U protekle tri godine financirano je više od 1500 projekata za potporu i očuvanje hrvatskoga identiteta diljem svijeta. Članovi sve više u Vladi prepoznaju partnera, no to ne znači da je zahtjeva manje. Treća sjednica drugog saziva Vladina Savjeta održana u Varaždinu protekli vikend otvorila je niz pitanja: od ostvarenja biračkoga prava, informiranja te učenja hrvatskoga jezika. Gošća je emisije potpredsjednica i predstavnica švicarskih Hrvata u Vladinu Savjetu Ruža Studer-Babić.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh