Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)
  30:58

  12. srpnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.7.2019.)

  Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan Oružanih snaga svečano je obilježen u Beču prigodnim prijmom u Veleposlanstvu Republike Hrvatske uz 200 gostiju i uzvanika iz austrijskog političkog, gospodarskog, vjerskog, kulturnog života te strane veleposlanike akreditirane u Austriji, kao i predstavnike Diplomatskog zbora. Hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković podsjetila je na značenje Dana državnosti te postignuća naše zemlje u proteklih 28 godina. Pred nama je puno izazova, a najvažnije je šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske EU-om od 1. siječnja 2020. godine te ulazak Hrvatske u Schengen. U atriju Klovićevih dvora, na ljetnoj pozornici jednog od najljepših ambijenata Gornjega grada, najuspješniji izvođači klapske scene predstavili su se zagrebačkoj publici na prvoj revijalnoj smotri klapa “Ta divna klapska noć“. Posebne su gošće bile ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa. AMCA Toronto, udruga studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta iz Ontarija u Matici Hrvatskoj predstavila je prvi put hrvatskoj javnosti svoj rad i djelovanje. Matica hrvatska i AMCA Toronto potpisali su Sporazum o strateškoj suradnji s ciljem promicanja kulturnih, umjetničkih i prosvjetnih aktivnosti, a što je do sada ostvareno doznajemo u razgovoru s predsjednikom AMCE Krešimirom Mustapićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.10.2019.)
  30:04

  18. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.10.2019.)

  Protekli je tjedan održana međunarodna konferencija Domovina i dijaspora. Glavni su joj ciljevi bili upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema svojim iseljenicima te odnos dijaspore prema zemlji podrijetla. Stručnjaci s triju kontinenta iznijeli su svoja razmišljanja i mehanizme privlačenja iseljeništva te integracije povratnika. Što možemo naučiti od dobrih primjera iz svijeta te kako se Hrvatska nosi s tim dominantnim izazovima sadašnjice. Tomislav Mihaljević jedan je od najviše pozicioniranih Hrvata u svjetskome biznisu. Kardijalni kirurg - rođeni Zagrepčanin, izvršni je direktor Klinike Cleveland, vodeće svjetske zdravstvene ustanove. Predstavio nam je svoj rad na 4. konferenciji Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka koja je prošloga mjeseca održana u Clevelandu. ''Simfonijskim kolom'' Jakova Gotovca Zagrebačka filharmonija oduševila u bečkome Musikvereinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.10.2019.)
  31:00

  11. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.10.2019.)

  Prema podacima Hrvatske narodne banke, od 2000. do 2017. novčani transferi iseljeništva iznosili su više od 23 milijarde eura - dok izravna strana ulaganja u Hrvatsku u tom razdoblju bila malo viša od 29 milijardi eura. Glavnina novca završi u osobnoj potrošnji građana, pa iseljenici tako izravno pridonose u podizanju kvalitete života u domovini. U Hrvatsku žele doći i vrhunski stručnjaci iz iseljeništva. O svemu tome raspravlja se na drugoj Međunarodnoj konferenciji "Dijaspora i domovina", održanoj u Zagrebu. Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske je savjetodavno tijelo koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske, a susreće se najmanje jednom godišnje u Hrvatskoj i raspravlja o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan nje te drugim pitanjima od interesa za Hrvate izvan Hrvatske. Njemačka ima čak tri predstavnika u tom Vladinom tijelu. Procjenjuje se da u toj zemlji živi 400 tisuća Hrvata pa broj savjetnika nije neobičan. Uoči novog zasjedanja u studenome u Varaždinu razgovaramo s Ivanom Karlom Stipićem, jednim je od tri izabrana člana Savjeta iz Njemačke.

 • Ovdje Hrvatska, a tkoje tamo? (4.10.2019.)
  29:28

  4. listopada 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tkoje tamo? (4.10.2019.)

  Kapital iz Austrije prisutan je u svim granama hrvatskog gospodarstva: od banaka i osiguravajućih društava do industrije, turizma, telekomunikacija i medija. Sve se više ulaže u informatičko-komunikacijski sektor. To je ujedno i najbrže rastuća industrija u svijetu u kojoj hrvatski stručnjaci zauzimaju značajno mjesto. Potvrdio je to i Poslovni forum tehnoloških tvrtki Srednje Europe nedavno održan u Beču, u organizaciji tamošnje Udruge hrvatskih poduzetnika. Cilj je bio povezati tehnološka poduzeća, promicati buduću poslovnu suradnju, predstaviti uspješne priče te Republiku Hrvatsku kao atraktivnu ulagačku destinaciju u području ICT industrije. Turistički klaster Slavonija koji objedinjuje svih pet slavonskih županija, Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Brodsko posavsku i Virovitičko-podravsku, predstavljen je austrijskim novinarima i poslovnim partnerima u Beču.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)
  30:39

  27. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.9.2019.)

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, a u obraćanju je zahvalila članovima na trudu i radu u korist razvoja hrvatskog gospodarstva i društva te jačanju tradicionalno dobrih gospodarskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Pozdravila je američka ulaganja u Hrvatskoj, kao i stalna nastojanja hrvatske i američke strane za pregovaranjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država. Poslije Clevelanda, hrvatska predsjednica i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovali su na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice u Pittburghu, najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu. U Buenos Airesu će se od, 28. do 30. studenog, održati 5. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Ta je konferencija za samo četiri godine izrasla u iznimno važan skup za gospodarsku i kulturnu suradnju Hrvatske s tim udaljenim dijelom svijeta, potvrdio nam je to ugledni poduzetnik i predsjednik Argentinsko - hrvatske gospodarske komore Marcus Pejačević.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.9.2019.)
  29:19

  20. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.9.2019.)

  Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman protekli je petak boravio u Beču i Željeznom. Susreo se s austrijskim ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Alexanderom Schallenbergom. Središnje su teme bile daljnje unapređenje bilateralnih odnosa dviju država, posebno gospodarskih, hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovini iduće godine, proširenje Unije i zaštita granica. Gradišćanskim je Hrvatima ministar obećao potporu u očuvanju hrvatskoga identiteta, kulture i jezika. Gošća je emisije Diana Vukušić, predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj. Najavljujemo nove jesenske projekte tamošnje hrvatske zajednice. U subotu, 21. rujna, u Göteborgu gostuje predstava ''Vukovarsko svjetlo''. Priča je to o gradu Vukovaru i stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Organizatori su HD Velebit, Savez hrvatskih društava u Švedskoj, HD Croatija Katarina Zrinski, Šokadija i HKM Göteborg.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.9.2019.)
  29:19

  13. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (13.9.2019.)

  Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji organizira poslovni forum Alpe- Adria pod nazivom „Tehnološki summit Srednje Europe“ koji će se održati 19. rujna u Beču u palači Kursalon Hübner. Forum je usmjeren na tvrtke iz ICT područja, a njegov cilj je osnažiti i umrežiti poduzetnike Srednje Europe. Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka domaćin je četvrte godišnje konferencije u Clevelandu, u državi Ohio, koja će se održati od 19. do 22. rujna. Okupit će američke i međunarodne stručnjake iz raznih područja: diplomacije, poduzetništva, znanosti, pravosuđa, medicine, kulture i medija. Skupu uspješnih poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla nazočit će i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore. ''Gradimo poslovne mostove'', geslo je petog poslovnog skupa Meeting G2, koje će se u Zagrebu održati od 4. do 6. studenog. Želja je povezati poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.9.2019.)
  32:04

  6. rujna 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (6.9.2019.)

  U nedjelju, 8. rujna, u Zagrebu se otvara sedmi Festival svjetske književnosti. U fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje povezuje s domaćim piscima. U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit će se ove godine ćemo 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promidžbu poezije Lyrikline. Naš je gost Tomica Bajsić pjesnik , prozaik, crtač, grafički dizajner i prevoditelj. Predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, potpredsjednik i voditelj kulturnih tribina Hrvatsko-hispanskog društva prijateljstva i koordinator hrvatskog dijela Lyriklinea, svjetske knjižnice zvučne i pisane poezije. Sveučilište u Čileu odlikovalo je nagradom Manuel Montt, čileansku spisateljicu i novinarku hrvatskog podrijetla Patriciu Štambuk, za književno djelo "Rongo - skrivena povijest Uskršnjeg otoka". Prošle je godine Štambuk postala članicom Čileanske akademije jezika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.8.2019.)
  31:11

  23. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.8.2019.)

  Razgovaramo s hrvatskim iseljenicima iz svih krajeva svijeta koji su se i ovoga ljeta odazvali tradicionalnome susretu iseljenika u Dubrovniku u organizaciji tamošnje podružnice HMI. U Dubrovniku smo susreli i Mirka Ilića, hrvatskog ilustratora i crtača stripova koji se ovoga ljeta predstavlja s dvije izložbe Trenutak pred katastrofu i Tolerancija. Premijernom projekcijom bosanskohercegovačkog igranog filma "Sin" otvoren je ovogodišnji jubilarni 25. Sarajevski Filmski Festival (SFF), smotra koja je odavno dobila epitet najznačajnije na ovim prostorima zbog sustavnog promicanja filmskog stvaralaštva i kreativnih mladih redatelja, scenarista i glumaca. Ovogodišnji je bio najveći po broju prikazanih naslova jer je publika u tjedan dana imala prigodu pogledati čak 270 filmova iz 56 zemalja. Kako su prošli hrvatski filmovi?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)
  33:06

  9. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.8.2019.)

  Hrvatska je 5. kolovoza obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Blagdan je to kada se Hrvatska prisjeća 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođen grad Knin. Nakon 84 sata, uz Knin, oslobođeno je jedanaest tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a Hrvatska vojska i policija došle na samu međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH. Ovu smo emisiju danas posvetili braniteljicama i braniteljima. ''Pouke o čovječnosti'' dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića koji je nastao po istoimenoj knjizi Veljka Đorđevića pretpremijerno je prikazan u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a svoju je premijeru imao u srpnju na Pulskom filmskom festivalu. Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, u noći 29.rujna 1991. godine, uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okružja više od 300 pacijenata psihijatrijske bolnice u Pakracu. Svojim nadasve humanim činom, branitelji su stekli status heroja čovječnosti.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)
  29:31

  2. kolovoza 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.8.2019.)

  Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti, koja dodjeljuje nagrade Oscar poziv za članstvom uputila je 842 članovima iz 59 zemalja, među kojima su dubrovačka redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i direktor fotografije, Zagrepčanin, Vanja Černjul. Antoneta Alamat Kusijanović magistrirala je filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku. Prva je Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinefondation na kojoj je nekoliko mjeseci radila na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Murina. Film će kofinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Prods. Vanja Černjul je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a 1996. godine odselio je u Sjedinjene države. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Narančasta je nova crna, Marco Polo i The Deuce, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island, The English Teacher i Suludo bogati Azijci.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh