Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

Posljednje emisije

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.10.2020.)
  15:00

  23. listopada 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.10.2020.)

  Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja uvodi vize za digitalne nomade. Od kolikog je to značaja za našu zemlju govorilo se i na konferenciji u Dubrovniku. Popušta najduži lockdown u svijetu - u Melbourneu. Doznajemo kakva je trenutačna situacija? Na inicijativu Odbora za kulturu Hrvatske zajednice iz La Paza, Bolivije, Carlos Alberto Rojas Avila, misleći na mlade ljude hrvatskoga podrijetla, na kojima ostaje briga o očuvanju hrvatskoga jezika i identiteta, s predstavnicima je Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dogovorio realizaciju Zoom videokonferencije za mlade pripadnike hrvatske zajednice. Ove subote, 24.10., svi će zainteresirani moći doznati više o programu "Domovina Birthright" – šesnaestodnevnom putovanju zemljom predaka.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.10.2020.)
  15:00

  16. listopada 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.10.2020.)

  U subotu, 17. listopada na Drugom programu (HRT-HTV2) emitirat će dvosatni prigodni program posvećen 30. obljetnici nogometne utakmice između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, odigranoj u Maksimiru 17. listopada 1990. Poslije uvodne emisije vidjet ćemo i premijeru dokumentarnog filma Hrvatski san autora i producenta Andreja Maksimovića. Govori o stvaranju i poimanju hrvatske države, njene prepoznatljivosti kroz hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Na početku pandemije COVID-a19, Infobip, jedna od najvećih hrvatskih tvrtki s WhatsAppom, dugogodišnjim strateškim partnerom dogovorila je zajedničku suradnju s ciljem da vladama država diljem svijeta omoguće transparentnu komunikaciju vezanu uz koronavirus, i to posve besplatno kako bi se informiralo građane i spriječilo širenje netočnih informacija. Do kraja mjeseca listopada prikupljaju se materijali za virtualni koncert Hrvata iz iseljeništva pod nazivom ''Škrinjica našeg blaga''.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.10.2019.)
  15:00

  9. listopada 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.10.2019.)

  Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić primio je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču predstavnike Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, krovne udruge koja već tri desetljeća u austrijskom glavnom gradu uspješno okuplja više kulturnih i sportskih društava te klubova, a most je povezivanja između Austrije i Hrvatske. Novoizabrani predsjednik Zlatko Šljivić Gale govorio je o planovima udruge, budućim projektima i boljim načinima suradnje.''Za Hrvatsku moje bake'', knjiga autora Michaela Palaicha, američkog Hrvata - prvonagrađena je na tradicionalnom natječaju Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. za najbolju knjigu koja promiče istinu o Domovinskom ratu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.10.2020.)
  15:00

  2. listopada 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.10.2020.)

  Desna narodna stranka u Švicarskoj tvrdi da zbog liberalne migrantske politike godišnje u zemlju ulazi 75 tisuća stanovnika Unije, što dovodi do prenapučenosti, rasta troška stanovanja i pritiska na sustav socijalne skrbi. Protivnici prijedloga smatraju da bi on doveo do nedostatka kvalificiranih radnika i ugrozio švicarsko bogatstvo, a izlazak iz sporazuma otežao bi pristup jedinstvenom europskom tržištu. To je bilo jedno od pet prijedloga o kojima su Švicarci odlučivali na nedavno održanom referendumu. Govorimo i o viznom i poreznom režimu Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama u svjetlu dolaska američkog državnog tajnika Mikea Pompea Dubrovniku. Potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s najvećim svjetskim gospodarstvom bio bi pozitivan korak i za trgovinske i za investicijske odnose, za potencijalne povratnike iz Obećane zemlje, ali i stručnjake koji rade s obje strane Atlantika.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.9.2020.)
  15:00

  25. rujna 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.9.2020.)

  Gost današnje emisije je Tomislav Zorc, velikogoričanin s minhenskom adresom. Maturirao je, upisao Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, a onda se otvorila nova mogućnost – studiranje u Njemačkoj. Diplomirao je poslovnu administraciju, jedno od najtraženijih zanimanja i to na jednom od najboljih tamošnjih sveučilišta Ludwig-Maximilians. Njemačka je, kaže, u početku bila izazov, a namjera – prikupiti što više iskustva. Ali kako to u životu biva, zaljubio se, i u Minhenu ostao. Danas vodi tvrtku orijentiranu na razvoj individualnih digitalnih rješenja za poduzeća svih veličina, od startupa do najvećih europskih koncerna. Posao je u posljednjih 10 godina procvjetao, zapošljavaju 130 ljudi u tri države, a najdraža mu je podružnica, ona u Hrvatskoj, iz koje se iselio prije 25 godina.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.9.2020.=
  15:00

  18. rujna 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.9.2020.=

  Život zbilja piše romane. Ako ste pomislili da je to samo fraza, to znači da još niste upoznali, ne rođenjem, nego srcem Zagrepčanina Marija Katušića. Stanuje na rubu našega velegrada. Posjetili smo ga u njegovu domu u Sesvetama. Marija Galijan Nikolić ovjerena je prevoditeljica hrvatskoga jezika u Rosariu u Argentini. Rođena je 1945. u izbjegličkom kampu u Italiji. S napunjene tri godine stigla je s roditeljima u Argentinu. Podučavala hrvatski jezik u Hrvatskome domu Rosariu i predavala na Filozofskom fakultetu na nacionalnog sveučilišta u tom gradu gdje se njezinom zaslugom osnovala i Katedra za hrvatski jezik. Studentica gastronomije Dora Matošić iz Meksika je stigla u zemlju svojih predaka. Željela je upoznati korijene i bolje razumjeti svoje podrijetlo. Nije slutila da će se baš poput njenih roditelja tu zaljubiti i da će joj to umnogome otežati povratak kući.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.9.2020.)
  15:00

  11. rujna 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.9.2020.)

  Dragan Šaravanja diplomirao je ekonomiju na na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu. U Riznici australske savezne države Novi Južni Wales stekao je bogato iskustvo. Nije ni slutio da će ono biti presudno za njegovo zapošljavanje i ostanak u Hrvatskoj. Tu je stigao u počeku privatizacije banaka i njegovo je znanje bilo itekako traženo. Radio je u Ministarstvu financija, bankarskome sektoru i hrvatskome naftnom poduzeću. Sada je privatni poduzetnik. Kaže da je korona kriza, poslije gospodarske krize 2008. godine ozbiljno uzdrmala svjetsko gospodarstvo. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo hrvatskog branitelja Roberta Zvonara iz Velike Pisanice nadaleko je poznato po proizvodnji jagoda, posebno po korona prodaji, kada su sve narudžbe stizale telefonom, a on ih je zbog nemogućnosti kretanja kupaca dovozio na kućni prag. Iskustvo je godinama stjecao u Njemačkoj, a danas je ponosan i uspješan povratnik.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.9.2020.)
  15:00

  4. rujna 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.9.2020.)

  Južnoafrikanac Jason Davor Newton za Hrvatsku ragbi reprezentaciju igra od 2013. Argentinac Damir Conci iz Cordobe je u zemlju predaka stigao prošle godine. Sa sobom su ponijeli samo kovčeg i snove, a na sportskim terenima već ostvaruju izvrsne rezultate. Braća Mirko i Stjepan Seljan, najpoznatiji su hrvatski istraživači u povijesti. 23. siječnja 1899. godine krenuli su na poznatu ekspediciju u Afriku. Ovih dana u Karlovcu, gradu iz kojega su kretali u svoje pustolovine, obilježena je 145. obljetnica rođenja Stjepana Seljana, čijim se životom i radom bavi Centar za ekspedicionizam, kulturu i istraživanje braća Seljan.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.8.2020.)
  15:00

  28. kolovoza 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.8.2020.)

  U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvara se izložba Dušan Karpatský znan i neznan, posvećena najpoznatijem češkom kroatistu i najvećem promicatelju hrvatske kulture u Češkoj Dušanu Karpatskom. Jubilarni 25. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“, čiji su ovogodišnji pokrovitelji predsjednik HNS-a Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, započinju u Orašju sutra. Festival će otvoriti hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Prigoda je usto progovoriti kako je Hrvatska matica iseljenika vezana uz same temelje te filmske manifestacije i njezina glavnog protagonista.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.8.2020.)
  15:00

  14. kolovoza 2020.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.8.2020.)

  Kako se pametno spakirati za putovanje? Inovativno rješenje kolekcijom odjeće ''Unique Travel Set'' 2017. godine ponudile su svjetskim putnicima modna dizajnerica Katarina Džale i njezina poslovna partnerica Rašeljka Maras. Bio je to pun pogodak, a najviše zainteresiranih iz Sjedinjenih Država. Godinu dana kasnije i same su spakirale kovčege i otisnule se preko oceana. Nisu tada slutile da će nekoliko godina kasnije svijet uzdrmati pandemija koronavirusa, a njih zateći u Los Angelesu. Te su okolnosti obje okrenule na korist tamošnje zajednice.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh