Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

Posljednje emisije

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.9.2018.)
  30:44

  21. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.9.2018.)

  U Zapadnoj Australiji živi oko 32 tisuće Hrvata. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici na tom kontinentu. Njezini prvi pripadnici, uglavnom Dalmatinci, još sredinom 19. stoljeća uplovili su u tada jedinu australsku useljeničku luku, onu u Fremantleu, u okolici Pertha. Već je drugi naraštaj suvremene hrvatske imigracije ostavio traga u javnom životu po mnogočemu najpropulzivnije australske države. Što je pak s trećim naraštajem? Profesor Jim Hlavač sa Sveučilišta Monash u Melbourneu zanima se za problematiku održavanja hrvatskoga jezika među članovima drugoga naraštaja australsko-hrvatske zajednice u drugom najvećem australskom gradu Melbourneu. Još 2009. godine objavio je zanimljivo istraživanje u kojemu je želio prikazati opće podatke o brojčanosti hrvatske govorne zajednice i prezentirati stopu 'prelaženja' na engleski kod djece čiji su roditelji u jednonacionalnim ili dvonacionalnim bračnim zajednicama. Kakve su njegove prognoze o budućnosti hrvatskoga jezika ukoliko sadašnji članovi drugoga naraštaja ne prenesu hrvatski na budući treći naraštaj?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)
  31:08

  14. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)

  Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Franjo Akmadža za vrijeme boravka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Berlinu upozorio na novonastali problem dvostrukoga oporezivanja hrvatskih radnika u Njemačkoj. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Berlinu je održao predavanje “Ekonomska perspektiva Hrvatske i put prema usvajanju eura”. Upoznajemo marketinškoga stručnjaka Antu Ćurčića iz Münchena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)
  30:05

  7. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)

  Hrvatsko-švicarski gospodarski klub sutra u Luzernu organizira tribinu ''Kako u tri mjeseca pokrenuti gospodarski razvoj Hrvatske?'' I zaista mnogi će se upitati kako je to moguće, ali tribina na kojoj će gost predavač biti nagrađeni inovator Josip Stjepandić izazvala je velik interes među tamošnjom zajednicom. Otvoreni su za sve oblike suradnje, a danas okupljaju čak 120 tvrtki iz Austrije i ostvaruju godišnji prihod od 100 milijuna eura. Kojim će smjerom ići Udruga hrvatskih poslodavaca s novim predsjednikom Nikom Ilićem? Za kanadske Hrvatske sport je oduvijek bio jedna od najsnažnijih poveznica s domovinom. O uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Rusiji još se govori istom strašću kao i prije dva mjeseca. S tim su jakim emocijama i još jačom privrženošću domovini organizirali dvije važne manifestacije: Noć hrvatske baštine u Torontu i Hrvatski nacionalni nogometni turnir Sjedinjenih Američkih Država i Kanade u Norvalu. Predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić najavit će i treću sjednicu Vladina Savjeta u novome mandatu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)
  29:01

  31. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (31.8.2018.)

  Motovun je stigao u Zagreb! U kuću za ljude i umjetnost, pa je tako jučer u Laubi započela manifestacija "Motovun u Zagrebu", izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.U sklopu programa „Berlin - grad partner“ otvorena je i izložba "Zidovi i mostovi", čiji su autori naši umjetnici koji žive i rade u Berlinu. Predstavnik tog novog naraštaja berlinske scene je majstor velikih figurativnih slika, jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika s inozemnom adresom Lovro Artuković. Prisjetili smo se kako je nastajala njegova slika koja je izazvala veliku pozornost međunarodne javnosti. Taj osebujan umjetnik u slobodoumnom Berlinu na svoj rad gleda kao na kazališnu scenu, slikarsko platno kao kazališne daske, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu redatelja i glumca. U Berlin je otišao u potrazi za slobodom umjetničkog izražavanja. Taj se njemački grad pokazao kao savršena kulisa.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)
  34:59

  24. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)

  Od ove akademske godine Hrvati izvan Hrvatske prvi će put moći u programu posebne upisne kvote studirati na tridesetak zagrebačkih fakulteta. Zanimljiv je podatak da je svaki peti student Mostarskoga sveučilišta Hrvat. Zašto izabiru baš to sveučilište često na vjetrometini predrasuda te koje su prednosti i mane studiranja na tom najvećem hercegovačkom sveučilištu i jedinom izvan hrvatske na kojemu se nastava održava na hrvatskome jeziku razgovaramo s profesorom Đorđem Obradovićem, docentom Sveučilišta u Dubrovniku, nekadašnjim moreplovcem i kapetanom duge plovidbe, koji danas živi na relaciji Dubrovnik - Mostar.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.8.2018.)
  30:00

  17. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (17.8.2018.)

  Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Vodič za povratnike i useljenike, publikaciju koja sadrži odgovore na mnogobrojne upite Hrvata koji se žele vratiti ili useliti u Hrvatsku. Konačno! Reći će mnogi koji su godinama lutali virtualnim bespućima tražeći korisne informacije. Naša je gošća voditeljica Ureda dobrodošlice Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Marija Matek. A na vrata toga Ureda prije nekoliko je godina pokucao Ivan Ćosić iz Kanade sa završenim studijem Međunarodnih odnosa i poslijediplomskim studijem francuskoga jezika. Danas živi i radi na relaciji Zagreb - Toronto. Osnivač je projekta "Ljeto in Croatia" i dobitnik nagrade prestižnog časopisa "Travel and leisure" kao jedan od deset najboljih promotora Hrvatske u svijetu za Europu te kao jedini predstavnik za Hrvatsku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.8.2018.)
  30:06

  10. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (10.8.2018.)

  I baš kao brod u boci, otputovao je Oliver. Hrvati su se od njega oprostili u domovini i u svijetu. Na posljednji oproštaj pristigli su Splićani sa svih strana svijeta. Kada je srce u pitanju udaljenosti su relativne. Mnogi se njujorški Hrvati i danas prisjećaju nastupa dalmatinske legende u kultnom Carnegie Hallu. Oliver je bio jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogao pohvaliti nastpima i u londoskome Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u Sydneyu. Kako kaže hrvatski glazbenik Nenad Bach, Oliver Dragojević bio je autentičan, a svijet je to prepoznao.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (03.08.2018.)
  30:00

  3. kolovoza 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (03.08.2018.)

  Na svečanosti u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost na kojoj je znanstvenici Vandi Grubišić iz Sjedinjenih Američkih Država dodijeljena povelja dopisne članice. Vandi Grubišić članica je Američkog, Austrijskog i Hrvatskog meteorološkog društva te Američke geofizičke unije. Dobila je niz nagrada, a posebno valja istaknuti da je 2013. postala redoviti član Američkog meteorološkog društva te da je 2015. dobila Medalju Hrvatskoga prirodoslovnog društva.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.7.2018.)
  28:19

  27. srpnja 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (27.7.2018.)

  Parafrazirajući poznatu izreku sreća je negdje drugdje, nekadašnji bečki student, danas ugledni filolog dr. Marko Lukenda ušao je u povijest hrvatske književnosti s naslovom Živjeti negdje drugdje. Odgovor na pitanje tko je određivao adresu onih koji su živjeli negdje drugdje, možda ćemo samo djelomično pronaći u ovoj knjizi, ali jedno je sigurno - uputimo li se u avanturu čitanja, bit će nam jasnije jedne veliko poglavlje hrvatske povijesti, ono koje je obilježilo nastojanje da se u teškim političkim vremenima sačuva hrvatska riječ ma gdje ona bila. Autor knjige, dr. Marko Lukenda, koji je i sam bio sudionikom onoga čime se bavi u ovom znanstveno-istraživačkom radu, svjedok je svih tih zbivanja u hrvatskome iseljeništvu. A želja mu je da se od zaborava otmu događaji i nastojanja hrvatske mladeži i intelektualaca, ali i običnih hrvatskih domoljuba, da sačuvaju i brane svoju slobodu i dostojanstvo, rodoljublje i domovinu, koja u iseljeničkoj duši ima poseban naboj. Ova je knjiga kamenčić u mozaiku slaganja teško oštećene slike o cjelovitoj hrvatskoj povijesti i znanstveni doprinos cjelovitom prikazu djelovanja različitih društava i udruga u Beču u razdoblju od 1972.g. do najnovijeg vremena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.7.2018.)
  33:00

  20. srpnja 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (20.7.2018.)

  Dokumentarni film "Slušaj kamen" novinarke Maje Fišter nastao u produkciji Hrvatske radiotelevizije u Tunisu je nagrađen priznanjem InteRives udruženja javnih medijskih kuća Arapskih zemalja i mediterana čija je tema bila kulturno nasljeđe. Bavi se tradicijom branja i obrade kamena u Pučišćima na otoku Braču, a prikazat će se na javnim televizijama svih zemalja sudionica festivala. Naši su gosti i kolege s britanske televizijske kuće ITV-a u Londonu, Vojislav Brajović i Tihomir Lerner.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh