Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

Posljednje emisije

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.11.2018.)
  29:49

  9. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.11.2018.)

  Posljednjeg dana posjeta Kini hrvatsko izaslanstvo na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Šangaju je sudjelovalo na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu, na kojemu su se okupili predstavnici tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih tvrtki. Otvarajući forum, Plenković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu. Doznajemo zašto je Hrvatska sve omiljenija turistička destinacija Kinezima te kako u Kini živi mala, ali uspješna hrvatska zajednica. Dio te zajednice nekoliko godina je i gost emisije Ivan Livić. Pod pokroviteljstvom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović te u organizaciji udruge Hrvatska uzdanica i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, u Zagrebu je održana Večer hrvatskih povratnika. Državni tajnik Zvonko Milas govorio je o ulozi hrvatskoga iseljeništva u stvaranju, obrani i izgradnji moderne hrvatske države te o tome što Hrvatska čini kako bi olakšala povratak i povezala Hrvate diljem svijeta.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.11.2018.)
  32:42

  2. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.11.2018.)

  Treća godišnja konferencija Udruženja hrvatsko-američkog stručnjaka u Silicijskoj je dolini bila usmjerena na izazove s kojima se susreće hrvatsko iseljeništvo pri investiranju u domovini, kao i na što brže i učinkovitije rješavanje administrativnih kočnica i problema kao što su dvostruko oporezivanje i vizni režim. Četverodnevni susret okupio je više od 300 stručnjaka, akademika, studenata, kao i aktivnih članova pojedinih zajednica iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Škotske, Australije i Hrvatske. Cilj susreta bio je razmjena znanja i umrežavanje te poticaj na suradnju i izgradnju hrvatskih zajednica u Sjedinjenim Državama i šire. Povezujuċi hrvatsko-američke stručnjake članovi udruženja žele pomoći i svojim dvjema domovinama, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U Zagrebu je nedavno otvorena podružnica Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u čijem će fokusu također biti dva otvorena pitanja sa Sjedinjenim Državama. Na svečanoj večeri Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u San Joseu glavni govornik bio je predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić, a na njoj je sudjelovao i državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas za vrijeme službenog boravka u saveznim državama Kaliforniji i New Yorku.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.10.2018.)
  29:36

  26. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.10.2018.)

  “Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku?” knjiga autora Tade Jurića progovara o razlozima iseljavanja nekada i danas. ''Hrvati iseljavaju zbog nepravde, a ne zbog siromaštva'', rekao je autor te ukazao na to da su nemoral političkih elita, pravna nesigurnost, nepotizam i korupcija pri vrhu motiva iseljavanja. Broj hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj u stalnom je porastu pa je, prema najnovijim podacima, početkom ove godine u Njemačkoj živjelo 367.900 osoba s hrvatskom putovnicom. Time je nastavljen snažan uzastopni rast broja stanovnika Njemačke hrvatskog državljanstva, započet ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Ove godine protječe pedeset godina od međudržavnog sporazuma o uvozu radne snage između Jugoslavije i Njemačke. Tada je s naših prostora krenuo masovni val odlazaka radnika u inozemstvo. Pedeset godina kasnije, povijest se ponavlja. O tome razgovaramo s predsjednikom Matice hrvatske Karlsruhe Vladom Bulićem.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)
  31:45

  19. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.10.2018.)

  Na frankfurtskom sajmu knjiga prvi put s njemačkim romanom Die Stimme / Glas, predstavila se književnica i novinarka Marijana Dokoza. Samo nekoliko dana nakon Sajma, roman je predstavljen i u Karlsruheu, a uskoro kreće na književnu turneju po njemačkim gradovima, od Kölna, Münchena, Stuttgarta...Glavni junaci romana su Keira Hrost, perspektivna mlada liječnica i znanstvenica i Marcus Costava, mladi poslovni čovjek, podrijetlom iz Portugala. Keirin se život našao na granici noćne more kada je na pogrebu starice Johanne shvatila da nitko od ljudi koji je okružuju nije staricu poznavao. Slično proživljava i mladi Costava na drugom kraju svijeta, u Americi. Liječnicu Horst i mladoga Costavu povezat će jedan te isti fenomen, iako žive na prekooceanskim udaljenostima. Roman Glas prvi je roman Marijane Dokoze na njemačkome jeziku, a njemački izdavač Dittrich Verlag zainteresirao se i za njezin nagrađivani roman Grijesi.

 • Ovdje Hrvatska,a tko je tamo (12.10.2018.)
  45:00

  12. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska,a tko je tamo (12.10.2018.)

  Hrvatska je uspješna priča, unatoč nizu izazova, koje još treba riješiti, a jedno od ključnih je iseljavanje mladih, čulo se u Beču na obilježavanju pete obljetnice hrvatskoga članstva u Europskoj Uniji. Istoimeni panel na kojemu su, među ostalima, govorili predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i nekadašnji ministar obrazovanja Pavo Barišić organizirali su austrijski Institut za Podunavlje i Srednju Europu (IDM) i Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču u suradnji s predstavništvom Europske komisije i Uredom Europskog parlamenta u Austriji. Hrvatski iseljenici jedni su od najbolje integriranih iseljeničkih zajednica u Njemačkoj. Posljednjih godina broj Hrvata u najrazvijenijoj njemačkoj pokrajini, Bavarskoj, svakoga se dana sve više povećava. Kako bi se hrvatski identitet, jezik i kultura trajno očuvali, hrvatske udruge pokrenule su projekt izgradnje Hrvatske kuće u Munchenu čija se realizacija nakon nekoliko godina privodi kraju.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)
  30:12

  5. listopada 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.10.2018.)

  U Buenos Airesu objavljena je dvojezična knjiga Historia de la revista Studia Craoatica, Primera parte / Povijest časopisa Studia Croatica od 1960. do 2018., Prvi dio koju je uredio istaknuti publicist Joza Vrljičak. Revija Studia Croatica objavila je dosad 147 tiskanih brojeva s područja širokog spektra tisućljetne hrvatske kulturne i jezične riznice, povijesti i politike, uključujući tekstove o pravu na samoodređenje naroda. Studia Croatica od samih je početaka časopis koji je bio puno više od pukoga sredstva informiranja. Obavljao je važnu informativnu djelatnost i unutar onog naraštaja hrvatskih emigranata Latinske Amerike koja slabo poznaje hrvatski jezik. Poznavanje hrvatske povijesti, kulture i nacionalnih težnji postalo im je dostupnim tek preko revije Studia Croatica na španjolskom jeziku. Gost emisije je Joza Vrljičak, dugogodišnji urednik jednog od najčitanijih iseljeničkih portala u iseljeništvu, Studie Croatice.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.9.2018.)
  30:28

  28. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.9.2018.)

  Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović održala je govor pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku. Hrvatsku je predstavila kao primjer pozitivne transformacije, koju donosi članstvo u EU i zauzela se za proširenje Unije na jugoistok Europe. Posebno se osvrnula na uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome prvenstvu, što, mnogim malim zemljama može bit primjer da mogu postići velike uspjehe i dokazati da se vrijednost jedne nacije ne mjeri prema njezinoj veličini. Svoj je šestodnevni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama predsjednica Grabar-Kitarović započela susretom s hrvatskim iseljenicima i nazočila svečanom programu obilježavanja 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata. U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske predstavljen je izvorni pilot projekt ''Registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske'' kojemu je cilj umrežiti Hrvate diljem svijeta i povezati ih s domovinom.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.9.2018.)
  30:44

  21. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (21.9.2018.)

  U Zapadnoj Australiji živi oko 32 tisuće Hrvata. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici na tom kontinentu. Njezini prvi pripadnici, uglavnom Dalmatinci, još sredinom 19. stoljeća uplovili su u tada jedinu australsku useljeničku luku, onu u Fremantleu, u okolici Pertha. Već je drugi naraštaj suvremene hrvatske imigracije ostavio traga u javnom životu po mnogočemu najpropulzivnije australske države. Što je pak s trećim naraštajem? Profesor Jim Hlavač sa Sveučilišta Monash u Melbourneu zanima se za problematiku održavanja hrvatskoga jezika među članovima drugoga naraštaja australsko-hrvatske zajednice u drugom najvećem australskom gradu Melbourneu. Još 2009. godine objavio je zanimljivo istraživanje u kojemu je želio prikazati opće podatke o brojčanosti hrvatske govorne zajednice i prezentirati stopu 'prelaženja' na engleski kod djece čiji su roditelji u jednonacionalnim ili dvonacionalnim bračnim zajednicama. Kakve su njegove prognoze o budućnosti hrvatskoga jezika ukoliko sadašnji članovi drugoga naraštaja ne prenesu hrvatski na budući treći naraštaj?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)
  31:08

  14. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)

  Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Franjo Akmadža za vrijeme boravka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Berlinu upozorio na novonastali problem dvostrukoga oporezivanja hrvatskih radnika u Njemačkoj. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Berlinu je održao predavanje “Ekonomska perspektiva Hrvatske i put prema usvajanju eura”. Upoznajemo marketinškoga stručnjaka Antu Ćurčića iz Münchena.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)
  30:05

  7. rujna 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)

  Hrvatsko-švicarski gospodarski klub sutra u Luzernu organizira tribinu ''Kako u tri mjeseca pokrenuti gospodarski razvoj Hrvatske?'' I zaista mnogi će se upitati kako je to moguće, ali tribina na kojoj će gost predavač biti nagrađeni inovator Josip Stjepandić izazvala je velik interes među tamošnjom zajednicom. Otvoreni su za sve oblike suradnje, a danas okupljaju čak 120 tvrtki iz Austrije i ostvaruju godišnji prihod od 100 milijuna eura. Kojim će smjerom ići Udruga hrvatskih poslodavaca s novim predsjednikom Nikom Ilićem? Za kanadske Hrvatske sport je oduvijek bio jedna od najsnažnijih poveznica s domovinom. O uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Rusiji još se govori istom strašću kao i prije dva mjeseca. S tim su jakim emocijama i još jačom privrženošću domovini organizirali dvije važne manifestacije: Noć hrvatske baštine u Torontu i Hrvatski nacionalni nogometni turnir Sjedinjenih Američkih Država i Kanade u Norvalu. Predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić najavit će i treću sjednicu Vladina Savjeta u novome mandatu.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh