Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

Posljednje emisije

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)
  29:06

  17. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (18.1.2019.)

  Hrvatski diplomatski klub obilježio je Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske predavanjem "Gdje su Hrvatska, Europa i svijet danas?" predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mire Kovača. Današnja je Hrvatska prema njegovoj ocjeni ušla u politički Zapad - u Europsku Uniju i NATO Savez, ali pred njom je još mnogo izazova kako bi postala konkurentno društvo. Uz hrvatsku vojsku i diplomaciju, prije 27 godina, i hrvatsko je iseljeništvo imalo važnu ulogu u međunarodnome priznanju Republike Hrvatske. Na bečkom sajmu "Ferienmesse 2019", najvećem međunarodnom turističkom sajmu u Austriji svoju su ponudu među 800 izlagača iz 80 zemalja predstavili i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba te još 15 izlagača iz domovine. Gost ovogodišnjeg sajma bila je Indonezija, a partner austrijska pokrajina Gradišće.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)
  32:12

  11. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (11.1.2019.)

  Ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić nazočio je u Beču potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Austrijske gospodarske komore. S hrvatske strane Sporazum je potpisao ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, a s austrijske voditelj WIFIa - Instituta za promicanje gospodarstva Austrijske gospodarske komore Michael Landertshammer. Cilj je Sporazuma razviti zajednički projekt o cjeloživotnom obrazovanju, a on će biti u fokusu hrvatskoga predsjedanja EU-om 2020. Dubrovački kavaljeri, popularni hrvatski glazbeni ansambl s bečkom adresom i njihov gost pijanist Hrvoje Jugović u prepunoj dvorani Hrvatskoga centra u Beču održali su Božićni koncert. Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, jedna od najaktivnijih u iseljeništvu, koja mnogobrojnim projektima povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i to ne samo na relaciji Hrvatska-Italija, nerijetko djeluje i humanitarno. 12. siječnja organiziraju humanitarni koncert za djevojčicu Evu Rožajac koja se dvije godine liječi u dječjoj bolnici u Rimu Bambino Gesu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.1.2019.)
  30:02

  4. siječnja 2019.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (4.1.2019.)

  Kakva je bila 2018. na relaciji domovina - iseljeništvo? Podsjećamo na teme i događaje kojima smo se bavili u proteklih 12 mjeseci? Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je 2018. Vodič za povratnike i useljenike, a upoznali smo i jednog mladog useljenika koji danas živi na relaciji Toronto - Zagreb. Zašto u svome drugome domu ne ispušta fotografski aparat iz ruku i što poručuje onima koji su u stvarnosti ili u planu dio velikog iseljeničkog vala iz Hrvatske.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.12.2018.)
  29:24

  28. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (28.12.2018.)

  Hrvatska katolička misija u Švedskoj mjesto je očuvanja vjerskog i nacionalnog identiteta među iseljenicima. Ima ih četiri, u Stockholmu, Jonkopingu, Göteborgu i Malmöu. Tamo se hrvatski iseljenici, osim radi duhovnih i vjerskih potreba, okupljaju i zbog kulturno-društvenih interesa, a tamo se slave i blagdani. Najveća hrvatska udruga u Švedskoj Velebit i ove je godine organizirala polnoćku na hrvatskome jeziku, a u pripremi su i Novogodišnje zabave. Hrvati su dolaskom u Švedsku, očuvali svoje običaje, ali i poprimili nove. Danas slave hrvatsko-švedski Božić. Naša je gošća predsjednica Saveza hrvatskih društava u Švedskoj Diana Vukušić. Krajem 19. stoljeća hrvatska zajednica u Chicagu postala je druga po veličini u Sjedinjem Državama, odmah poslije Pittsburgha. Početkom 20. stoljeća počinju se osnivati hrvatske župe u tome gradu, a jedna od najaktivnijih je župa sv. Jeronima. O hrvatskoj zajednici u tome gradu govori kustos hrvatskih franjevaca Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji, fra Jozo Grbeš.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?(21.12.2018.)
  29:04

  21. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?(21.12.2018.)

  Predsjednik Vlade Andrej Plenković u sklopu dvodnevnog boravka na sastanku na vrhu šefova država i vlada Afrike i Europske unije u Beču susreo se s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga i Katoličkih misija i zajednica u Austriji. Sabor je izglasao Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH pri čemu nije bilo suglasja o tome tekstu. Na inicijativu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u suradnji sa Croaticumom - Centrom za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odsad je svima dostupan besplatan e-tečaj hrvatskoga jezika - razina A2 namijenjen prije svega Hrvatima izvan domovine, ali i svim drugima zainteresiranima za učenje hrvatskoga jezika. Svjetski je biti Hrvat! Slogan je novoga projekta umrežavanja Hrvata Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske - Digitalnog registra hrvatskih subjekata. Kako je odjeknuo među Hrvatima izvan Hrvatske?

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.12.2018.)
  29:26

  14. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.12.2018.)

  Ako su gotovo svi Hrvati koji žive izvan RH uspješni, zašto je poslovni uspjeh Hrvata koji žive u Hrvatskoj tako teško postići? Doneseni su zaključci i preporuke četvrte međunarodne poslovne konferencije Meeting G2. U Beču je otvoren ured Udruge hrvatskih poduzetnika. Tražimo odgovor na pitanje zašto će Austrija sve do 2020. godine zatvoriti svoje tržište hrvatskim radnicima? Gost emisije je Ivan Srpek, povratnik i poduzetnik iz Australije, vlasnik prve privatne vinoteke u Hrvatskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)
  29:47

  7. prosinca 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.12.2018.)

  U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je multimedijska izložba Igračka u srcu nagrađenih likovnih, fotografskih, video i literarnih uradaka djece i mladih iz hrvatskih zajednica u svijetu te radova škola iz Hrvatske. U natječaju je sudjelovalo više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, BiH, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke. U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisan je ugovor o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskoga naroda u BiH - Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.Zastupnica u EU Parlamentu Željana Zovko organizirala je okrugli stol o Bosni i Hercegovini i ugostila mlade iz te zemlje. Na jubilarnoj, tridesetoj tribini na temu inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovao Miroslav Međimorec, čovjek čiji je život obilježilo kazalište, film, televizija, režija književnost i politika. Nakon aktivnog sudjelovanja u Domovinskome ratu, otišao je u diplomaciju i bio naš veleposlanik u Švicarskoj.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.11.2018.)
  30:00

  30. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.11.2018.)

  U povodu obilježavanja 106. rođendana sina posljednjeg austrijskog cara, pokojnog nadvojvode Otta von Habsburga i pete godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju u hrvatskome Veleposlanstvu u Beču prikazan je dokumentarni film Otto i Hrvati / Otto und Kroaten“ scenarista i redatelja Vanje Vinkovića. Film govori o njegovu životu, od habsburškog kraljevića do vizionara ujedinjene Europe s posebnim naglaskom na njegovu privrženost, veze i pomoć Hrvatima i Hrvatskoj, za i u vrijeme Domovinskog rata te na njenom europskome putu. Specijalistica opće medicine Marina Budimir unatoč ljubavi prema svome poslu i povezanosti s pacijentima, odlučila je aktivnije se uključiti u društvene aktivnosti te je napustila poziv liječnice i okrenula se politici. Prije nego što je postala gradonačelnica zajedno s prijateljima pokrenula je udrugu Ilok u kojoj je sugrađanima željela pokazati da joj je stalo do kvalitetnijega i boljeg života u Iloku. S državnim tajnikom Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonkom Milasom i Uredom, Grad Ilok dogovorio je zajedničku suradnju na izdavanju brošure koja će hrvatskim iseljenicima pomoći pri povratku u domovinu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.11.2013.)
  28:38

  23. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.11.2013.)

  Pod imenom Pogled u budućnost u Zagrebu je održana četvrta međunarodna konferencija Meeting G2.4. na kojoj je u dva dana prisustvovalo više od 200 sudionika, od kojih je više od 70 uspješnih poslovnih ljudi hrvatskoga podrijetla iz 19 zemalja. Razgovaramo s Antom Lučićem, povratnikom iz Sirije, koji je prije dvije godine pokrenuo platformu Cronnect.me za povezivanje poslovne domovinske i iseljene Hrvatske. Bez obzira na gospodarsku stagnaciju i velik odljev mozgova, u Hrvatskoj i dalje postoje vrhunski mladi stručnjaci, znanstvenici i tvrtke koje treba podržati, smatra Lučić. Pogled u budućnost zasigurno je i turizam koji u 10 mjeseci ove godine bilježi poraste u dolascima i noćenjima od 6 i 4 posto. Dobar interes i za sljedeću godinu najavljen je s britanskog tržišta na sajmu turizma u Londonu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.11.2018.)
  33:01

  16. studenoga 2018.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.11.2018.)

  Prema posljednjim podacima, doznake našega iseljeništva za 50 posto premašuju strana ulaganja u Hrvatskoj, a Hrvate izvan Hrvatske u Saboru predstavljaju samo tri zastupnika te im je glasovanje na izborima omogućeno isključivo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima koja su mnogima predaleko. Uz promjenu načina glasovanja i bolje informiranje, glavna tema zasjedanja Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske u Šibeniku bile su i izmjene Zakona o državljanstvu. Nakon sjednice drugoga saziva Savjeta Vlade u Šibeniku razgovarali smo s predsjednikom tog Vladina tijela Ivanom Grbešićem i potpredsjednicom Savjeta za Europu i predstavnicom Hrvata u Švicarskoj Ružom Studer-Babić.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh