Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Informativna - mozaična tematska emisija o životu i aktivnostima Hrvata izvan Hrvatske.

Prati teme iz politike, gospodarstva, s posebnim naglaskom na mogućnosti ulaganja u domovini, poduzetnike izvan Hrvatske, kulturne i umjetničke projekte, uspjehe naših znanstvenika, turističku promidžbu Hrvatske, ali i život i svakodnevicu Hrvata u potrazi za boljim životom u inozemstvu ili povratku u domovinu. Bavi se pitanjima jezika, krize identiteta u multikulturnom okruženju, životom hrvatskih zajednica i stvaralaštvom Hrvata izvan Hrvatske.

Posljednje emisije

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.4.2021.)
  15:00

  9. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.4.2021.)

  Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH podnio je svoje godišnje izvješće. Biskupe je upoznao s radom hrvatskih katoličkih misija i župa diljem svijeta, koje su pokrenule razne načine pomoći osobama pogođenim nedavnim potresima na područjima Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije. Bilo je riječi i o izazovnom vremenu pandemije, koja je uzrokovala velike probleme i pastoralne poteškoće te o odlasku svećenika na službu među hrvatske iseljenike. Hrvatska je obećana zemlja za Vanessu Mioč. Premda je odrasla u uređenoj Švicarskoj, hrvatski joj način života više odgovara, a topliji međuljudski odnosi uvijek će joj, priznaje, biti na prvome mjestu.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.4.2021.)
  15:00

  2. travnja 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (2.4.2021.)

  Tridesetak organizacija iz Hrvatske i iseljeništva udružile su se kako bi pomogle stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Inicijativom "Jedna Hrvatska" prikupljeno je više od 220.000 dolara za to područje, a sredstvima upravlja Humanitarna zaklada Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka, ACAP-a. Naša je gošća potpredsjednica zagrebačke podružnice ACAP-a Mašenjka Katić.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.3.2021.)
  15:00

  26. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.3.2021.)

  Duboko suosjećajući sa stanovnicima Banovine, nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio ovo područje krajem prošle godine, u kojemu je život izgubilo sedmero ljudi, a mnogo njih ostalo bez krova nad glavom, Zagrepčani se ovih dana prisjećaju vlastite tragedije – tog ranog jutra, 22. ožujka 2020., kad je središte grada pogodio potres jačine 5 i pol stupnjeva prema Richteru, kad je u tome život izgubilo jedno dijete, a grad zauvijek promijenio svoje nekadašnje lice. Bez obzira na posvemašnja zaključavanja i izloženost pandemiji COVID-a 19 u svijetu, prenijeli smo tada i putem naših emisija, i putem mrežne stranice Glasa Hrvatske, nebrojene reakcije potpore glavnom gradu Lijepe naše, od naših susjeda, do Hrvata u najudaljenijim zemljama svijeta.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.3.2021.)
  15:00

  19. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.3.2021.)

  U Neumu je održana konferencija Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske. Nastavak je to konferencijskog ciklusa o najizraženijim društvenim i politološkim pitanjima koji opterećuju daytonsku Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski svjetski kongres uputio je Senatu Sjedinjenih Američkih Država dokument u kojemu ukazuju na problematiku vezanu uz bošnjačko-muslimansko vodstvo u BiH.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.3.2021.)
  15:00

  12. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.3.2021.)

  Obilježavajući mjesec hrvatskoga jezika otvaramo vrata Male škole hrvatskoga jezika i kulture. U kontinuitetu se održava od 1993. godine. Do sada je u njoj sudjelovalo više od 1500 sudionika iz trideset zemalja. Školu organizira Hrvatska matica iseljenika, a njezina je voditeljica je naša današnja gošća Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i sport.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.3.2021.)
  15:00

  5. ožujka 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.3.2021.)

  Micaela Liwko Mileta, mlada Argentinka hrvatskih korijena u Hrvatskoj je trebala ostati nekoliko dana, no zbog pandemije ostala je nekoliko mjeseci. Vrijeme je iskoristila za upoznavanje sa svojim korijenima. Upoznala je Postire, na otoku Braču, gdje je rođen njezin pradjed Stanko Škarić. Posjetila je i kuću drugoga pradjeda Srećka Milete u Jelsi na otoku Hvaru. Boravak u Hrvatskoj pomogao joj je da shvati zašto njezina baka toliko voli ići na kavu i još mnogo malih stvari koje život znače. Upoznajemo Južnoafrikanca Jasona Davora Newtona, koji za Hrvatsku ragbi reprezentaciju igra od 2013. te Argentinca Damira Concija iz Cordobe, koji je u zemlju predaka stigao prošle godine. Sa sobom su ponijeli samo kovčeg i snove, a na sportskim terenima već ostvaruju izvrsne rezultate.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.2.2021.)
  15:00

  26. veljače 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.2.2021.)

  30. hrvatska franšiza Muzeja iluzija otvorena u dalekoj Indiji, u New Delhiju. Što ovaj originalni hrvatski muzej čini najvećim privatnim muzejskim brendom u svijetu? Brojni su primjeri uspješnosti naših žena u europskim društvima. Visokim kriterijima koji se pred njih postavljaju udovoljavaju bez problema, no uz golem rad i znanje. Jedna takva priča vodi nas u glavni grad Češke, u Prag, u kojemu živi Lidija Kovarik, direktorica praškog muzeja Iluzivne umjetnosti, predsjednica Udruge Lastavice.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.2.2021.)
  15:00

  19. veljače 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (19.2.2021.)

  Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić u Gradskoj vijećnici u Grazu primio je donaciju Grada Graza u vrijednosti od 15.000 eura namijenjenu kupnji stambenih kontejnera za nastradale u potresu u Sisačko-moslavačkog županiji. U Hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču slavljena je sveta misa zadušnica za pokojnog dr. Josipa Seršića, poznatog kroatista i uglednog člana hrvatske zajednice u Beču i Austriji. Taj je bečki liječnik bio legenda hrvatske kulturne scene u Austriji i stručnjak za austrijsko-hrvatske veze te aktivni suradnik brojnih hrvatskih novina i uvijek budni kroničar i komentator društvenih događanja. Uputio je svojim kolegama i svim Hrvatima u Austriji, nedugo prije svoje smrti važnu poruku: ''Osnažite svoju borbu za hrvatski materinski jezik kao nastavni jezik u austrijskim školama''.

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.2.2021.)
  15:00

  12. veljače 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (12.2.2021.)

  Maja Grošinić austrijsku je prijestolnicu zamijenila hrvatskom, a Sveučilište u Beču zagrebačkim. Razlog je doktorat na temu hrvatskih zajednica, organizacija i institucija iseljenih Hrvata: usporedbe između Austrije i Australije. Kakva su joj dosadašnja iskustva i saznanja. Kako se prilagodila hrvatskom školskom sustavu i svakodnevici…

 • Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.2.2021.)
  15:00

  5. veljače 2021.

  Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (5.2.2021.)

  Nakladnik "Mozaik knjiga" objavio je novu knjigu istaknutog hrvatsko-američkog pisca s kanadskom adresom Josipa Novakovića, zbirku priča "Ljudi", u kojoj taj najistaknutiji hrvatski iseljenički književnik donosi portrete svojih poznanika i prijatelja od djetinjstva do danas. 40 je to portreta, od likova iz piščeva djetinjstva u Daruvaru, preko studija prvo u Novom Sadu pa onda i u Americi i dalje, gotovo po cijelome svijetu, koji je proputovao uzduž i poprijeko. Jedan je od najcjenjenijih i najistaknutijih hrvatskih književnika sa stranom adresom. Njegovo prvo objavljeno djelo je kratka priča izašla 1988. godine u listu New England Review, kada je imao 32 godine. Razvio je prepoznatljiv stil pisanja s elementima crne komedije, a kritika ga naziva "jednim od najsnažnijih i najoriginalnijih suvremenih esejističkih glasova engleskog jezika" koji u svojim pričama "punim neobičnog optimizma" opisuje trenutke "istodobno smiješne i bizarne, ali bez predbacivanja, prikazujući svijet otuđenosti, melankolije i okrutnosti". Ovaj svijet u kojemu živimo nalik je socijalnom eksperimentu. Pronalazi li nadahnuće u novonastaloj situaciji?

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh