Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Otkrivamo Hrvatsku

Priče o malim mjestima i njihovim vezama s iseljenicima

Dokumentarni serijal "Otkrivamo Hrvatsku" predstavlja mjesta o kojima se možda i ne zna toliko puno. O povijesti, običajima, životu i planovima govore njihovi stanovnici. Otkrivamo kakve su veze tih mjesta s iseljenicima te koliko su domovinska i iseljena Hrvatska međusobno povezane i nedjeljive.

 • Otkrivamo Sutivan
  23:47

  16. listopada 2017.

  Otkrivamo Sutivan

  Nastao je na temeljima drevne starokršćanske bazilike na Bunti nad kojima se uzdigla ckrvica sv. Ivana Krstitelja po kojoj je mjesto dobilo ime.

 • Otkrivamo Susak
  25:13

  27. studenoga 2018.

  Otkrivamo Susak

  Kruh na Susak dolazi kada dopuste bura ili jugo, a više od pola godine gotovo i nema dana bez njih. Dočekivanje i ispraćanje broda ovdje nije tek puka činjenica, nego "obredni događaj". Susak, otok bez automobila i hotela, otok pijeska, trstike, vinograda, boba, arhaičnoga susačkoga govora, šarenih - mini narodnih nošnji... zapravo čine tek dva sela, Gornje i Donje, podjednako pusta. Živjelo je u njima, ne tako davno, gotovo 2000 duša. Razasule ih nedaće po bijelome svijetu, pa je sada Suščana, samo ondje preko bare, u Americi, puno, puno, puno više negoli na otoku. Omjer 3000 prema dvjestotinjak. Malo je onih koji su se vratili zauvijek otvoriti "škure", ali na sreću "Sujćana", kako si tepaju starosjedioci, ima "furešta". Zarobljeni u otočnoj svakodnevici u skladnome suživotu uživaju u miru, točnije čuvaju ga k'o oko u glavi! Barem do ljeta...

 • Otkrivamo Grohote
  24:56

  12. studenoga 2018.

  Otkrivamo Grohote

  Prvi se put Šolta spominje u 4. stoljeću prije Krista, kao Olyntha. Tek u vrijeme mletačke kolonizacije dobiva svoje sadašnje ime. Opjevani u pjesmama, od pamtivijeka šoltanska su sela i dobri duh otoka - Grohote, poželjnim mjestom življenja. Neupitne prirodne ljepote, more, vinogradi, maslinici, ružmarinov med serviran na stolovima kraljeva i vladara, vapnenice u puku zvane ''japnenice''...i ljudi - topli i vrijedni. Ipak dio su ove priče i šoltanski iseljenici, otočani razasuti po svijetu od Australije do hladne Kanade. No mnogi se vraćaju, da bi napokon, kako će reći, uživali i na djedovini ostavili kosti...

 • Otkrivamo Vrbanj
  25:40

  30. listopada 2017.

  Otkrivamo Vrbanj

  Vrbanj je najveće mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara. Njegov život vezan je uz Starogradsko polje, koje skriva bogatstvo maslina, vinove loze i lavande. Vrbanj je vezan i uz more, preko svoje luke, Vrboske. Uz poljodjeljstvo i ribarstvo, ovaj kraj ima i bogatu brodograditeljsku tradiciju. Valovi iseljavanja s otoka oslabili su demografsku sliku, no još je upornih otočana koji ostaju na putovima svojih predaka. I raseljenih Vrbanjaca, koji mu se vraćaju.

 • Otkrivamo Radoboj
  24:27

  23. listopada 2017.

  Otkrivamo Radoboj

  "Tu se najde mira i spokoja" - riječi su ispisane na zastavi Radoboja, malog mjesta u blizini Krapine koje je prepoznatljivo po bajkovitoj ljepoti svojih razbacanih brežuljaka i rijetkom miru. Osim po prekrasnoj prirodi koja ga okružuje, Radoboj je poznat i po vrijednim arheološkim nalazištima, bogatoj povijesnoj baštini, razvijenom ekološkom pristupu životu, limenoj glazbi, ali više od svega ostalog, njegov su znak prepoznavanja rudari i oni imaju svoje mjesto u svakoj radobojskoj priči.

 • Otkrivamo Lastovo
  23:55

  9. listopada 2017.

  Otkrivamo Lastovo

  U 10. stoljeću, kada se pretpostavlja da je Lastovo već bilo pod vlašću hrvatskih vladara, u svojim djelima Porfirogenet ga spominje pod nazivom Lastobon, od kojega potječe današnji naziv tog otoka.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh