Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Otkrivamo Hrvatsku

Priče o malim mjestima i njihovim vezama s iseljenicima

Dokumentarni serijal "Otkrivamo Hrvatsku" predstavlja mjesta o kojima se možda i ne zna toliko puno. O povijesti, običajima, životu i planovima govore njihovi stanovnici. Otkrivamo kakve su veze tih mjesta s iseljenicima te koliko su domovinska i iseljena Hrvatska međusobno povezane i nedjeljive.

 • Otkrivamo Lastovo
  23:55

  9. listopada 2017.

  Otkrivamo Lastovo

  U 10. stoljeću, kada se pretpostavlja da je Lastovo već bilo pod vlašću hrvatskih vladara, u svojim djelima Porfirogenet ga spominje pod nazivom Lastobon, od kojega potječe današnji naziv tog otoka.

 • Otkrivamo Susak
  25:13

  27. studenoga 2018.

  Otkrivamo Susak

  Kruh na Susak dolazi kada dopuste bura ili jugo, a više od pola godine gotovo i nema dana bez njih. Dočekivanje i ispraćanje broda ovdje nije tek puka činjenica, nego "obredni događaj". Susak, otok bez automobila i hotela, otok pijeska, trstike, vinograda, boba, arhaičnoga susačkoga govora, šarenih - mini narodnih nošnji... zapravo čine tek dva sela, Gornje i Donje, podjednako pusta. Živjelo je u njima, ne tako davno, gotovo 2000 duša. Razasule ih nedaće po bijelome svijetu, pa je sada Suščana, samo ondje preko bare, u Americi, puno, puno, puno više negoli na otoku. Omjer 3000 prema dvjestotinjak. Malo je onih koji su se vratili zauvijek otvoriti "škure", ali na sreću "Sujćana", kako si tepaju starosjedioci, ima "furešta". Zarobljeni u otočnoj svakodnevici u skladnome suživotu uživaju u miru, točnije čuvaju ga k'o oko u glavi! Barem do ljeta...

 • Otkrivamo Grohote
  24:56

  12. studenoga 2018.

  Otkrivamo Grohote

  Prvi se put Šolta spominje u 4. stoljeću prije Krista, kao Olyntha. Tek u vrijeme mletačke kolonizacije dobiva svoje sadašnje ime. Opjevani u pjesmama, od pamtivijeka šoltanska su sela i dobri duh otoka - Grohote, poželjnim mjestom življenja. Neupitne prirodne ljepote, more, vinogradi, maslinici, ružmarinov med serviran na stolovima kraljeva i vladara, vapnenice u puku zvane ''japnenice''...i ljudi - topli i vrijedni. Ipak dio su ove priče i šoltanski iseljenici, otočani razasuti po svijetu od Australije do hladne Kanade. No mnogi se vraćaju, da bi napokon, kako će reći, uživali i na djedovini ostavili kosti...

 • Otkrivamo Vrbanj
  25:40

  30. listopada 2017.

  Otkrivamo Vrbanj

  Vrbanj je najveće mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara. Njegov život vezan je uz Starogradsko polje, koje skriva bogatstvo maslina, vinove loze i lavande. Vrbanj je vezan i uz more, preko svoje luke, Vrboske. Uz poljodjeljstvo i ribarstvo, ovaj kraj ima i bogatu brodograditeljsku tradiciju. Valovi iseljavanja s otoka oslabili su demografsku sliku, no još je upornih otočana koji ostaju na putovima svojih predaka. I raseljenih Vrbanjaca, koji mu se vraćaju.

 • Otkrivamo Radoboj
  24:27

  23. listopada 2017.

  Otkrivamo Radoboj

  "Tu se najde mira i spokoja" - riječi su ispisane na zastavi Radoboja, malog mjesta u blizini Krapine koje je prepoznatljivo po bajkovitoj ljepoti svojih razbacanih brežuljaka i rijetkom miru. Osim po prekrasnoj prirodi koja ga okružuje, Radoboj je poznat i po vrijednim arheološkim nalazištima, bogatoj povijesnoj baštini, razvijenom ekološkom pristupu životu, limenoj glazbi, ali više od svega ostalog, njegov su znak prepoznavanja rudari i oni imaju svoje mjesto u svakoj radobojskoj priči.

 • Otkrivamo Sutivan
  23:47

  16. listopada 2017.

  Otkrivamo Sutivan

  Nastao je na temeljima drevne starokršćanske bazilike na Bunti nad kojima se uzdigla ckrvica sv. Ivana Krstitelja po kojoj je mjesto dobilo ime.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh