Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Na valovima staroga kraja

Emisija koja hrvatske manjine u europskim državama povezuje s njihovim starim hrvatskim krajem, ali i međusobno.

Riječ je o životu i zbivanjima u autohtonim hrvatskim manjinama – gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Bunjevcima i Šokcima u Vojvodini, moliškim Hrvatima u Italiji, Bokeljima ili bokeljskim Hrvatima u Crnoj Gori, karaševskim Hrvatima u Rumunjskoj, Janjevcima na Kosovu, Hrvatima u Makedoniji i Sloveniji.

 • Na valovima staroga kraja (22.06.2020.)
  15:00

  22. lipnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (22.06.2020.)

  Mađarska od utorka 16. lipnja ima novi Zakon o manjinama. Zakon je izglasalo 184 zastupnika, čak 4/5 od ukupnog broja zastupnika u mađarskom parlamentu. Što to znači za Hrvate u Mađarskoj? U Hrvatskoj je 8. lipnja počela ovogodišnja državna matura. U kvalifikacijske procedure uključili su se i maturanti iz Vojvodine koji svoju fakultetsku izobrazbu žele povjeriti visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj. Dodjelom učeničkih knjižica polaznicima hrvatske nastave u Tivtu i Kotoru 15. lipnja je obilježen završetak školske godine. Nastava se, usprkos pandemiji, održavala redovito online te učenici nisu bili na gubitku, već su imali mogućnost biti kreativni, vrijedni i prilagoditi se jednom novom načinu rada, kada je hrvatska nastava u pitanju.

 • Na valovima staroga kraja (10.8.2020.)
  16.36

  10. kolovoza 2020.

  Na valovima staroga kraja (10.8.2020.)

  Adrijan Vuksanović, hrvatski manjinski dužnosnik iz Crne Gore, novinar i pjesnik nositelj je liste Hrvatske građanske inicijative na Parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Posjetili smo kamp Hrvatske kulture i jezika u Udvaru koji je okupio je tridesetak sudionika raznih uzrasta, od tri do osamnaest godina, te nekolicinu studenata Odsjeka za odgajatelje i učitelje bajske Visoke škole. Kamp su vodili zastupnici Hrvatske samouprave Udvara, Petar Balaž i Ivana Božanović.

 • Na valovima staroga kraja 20.07.2020.
  15:00

  27. srpnja 2020.

  Na valovima staroga kraja 20.07.2020.

  U režiji mađarskog redatelja Ivána Funka na sceni Hrvatskog kazališta Pečuh 30. lipnja premijerno su prikazane dvije jednočinke ruskog klasika A.P. Čehova, „Prosidba“ i „Medvjed“. Ove „čehovske komedije“ kroz geste i dijaloge, ovaj put u Funkovoj režiji te glumačkoj interpretaciji Čarne Kršul, Armina Ćatića i Stipana Đurića, ocrtavaju svu složenost muško-ženskih odnosa.

 • Na valovima staroga kraja (13.07.2020.)
  18:00

  15. srpnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (13.07.2020.)

  Izbori u Hrvatskoj pratili su se i među Hrvatima u Vojvodini i Srbiji. No samo mali broj njih i aktivno u njima sudjeluje glasovanjem. Biračko pravo iskoristilo je 437 hrvatskih državljana sa stalnim ili privremenim boravkom u ovoj zemlji. Polovica glasača podržala je HDZ, što su u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini pozdravili i ocijenili kao skromni doprinos pobjedi stranke s kojom je vodstvo zajednice ima odličnu suradnju. Dvadeset šest učenika 12. razreda Hrvatske gimnazije Miroslava Krleže, maturiralo je i oprostilo se od škole. Maturanti su se ovih dana od djelatnika škole i uže rodbine oprostili prigodnim programom, u zatvorenom krugu, kada su istovremeno održane dvije svečanosti: osimoproštaja podijeljene su i svjedodžbe.

 • Na valovima staroga kraja (06.07.2020.)
  15:00

  6. srpnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (06.07.2020.)

  U današnjoj pisanoj čestitci predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi na izborima za X. saziv Hrvatskoga sabora, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je kako su „skromni doprinos takvom uspjehu dali su i članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini“ svojim glasovanjem na biračkim mjestima u Subotici i Beogradu. Branka Pavić Blažetin razgovarala je sa predsjednikom hrvatske državne samouprave Ivanom Guganom o odlukama koje predstoje na skupštinskoj sjednici.

 • Na valovima staroga kraja (29.06.2020.)
  15:00

  29. lipnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (29.06.2020.)

  U nedjelju 21. ovoga mjeseca održani su opći izbori u Srbiji. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je nastupao u sklopu koalicije „Vojvođanska fronta“, sačuvao je mandate samo u Skupštini grada Subotice i mjestu Bač. Bez zastupničkog mjesta, koje su imali od 2016, ostali su u parlamentu Srbije i Vojvodine. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje žaljenje što su protekli izbori u Republici Srbiji održani s brojnim manjkavostima koji su u zemljama konsolidirane demokracije teško zamislivi, što je ocjena i malobrojnih međunarodnih promatrača.Predsjednik stranke Tomislav Žigmanov ističe kako je to izravna posljedica neprovedbe međudržavnog sporazuma Hrvatske i Srbije o osiguravanju zajamčenih mandata u parlamentima i državnim tijelima. Srbija tu obvezu ne provodi i pri tome, ističe Žigmanov, ne osigurava ni regularne uvjete za predizbornu kampanju. Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak i utorak 22. i 23. ovoga mjeseca boravio je u službenome posjetu Crnoj Gori tijekom kojeg se susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem te s predstavnicima crnogorskih Hrvata i hrvatskih tvrki koje posluju u Crnoj Gori.  U Hrvatskom Grobu u Slovačkoj su se 27. lipnja svetom misom sjetili ‘sina sela’, prevoditelja i autora rječnika Ferde Takača. Otac jezuit rođen je točno prije 100 godina u Hrvatskom Grobu, gdje je i pokopan. Autor je velikoga Hrvatsko-slovačkoga rječnika, a napisao je i autobiografiju o svojem duhovničkom životu, zbog koga je za vrijeme komunističkoga režima pet godina bio u zatvoru.

 • Na valovima staroga kraja
  30:00

  18. svibnja 2020.

  Na valovima staroga kraja

  Pred mađarskom Vladom jeodluka o donošenju Zakona o pravima narodnosti, koje je podnio Odbor za narodnosti Mađarskog parlamenta. Uz predsjednika Odbora za narodnosti i zastupnika Nijemaca Imrea Rittera na sjednici su sudjelovali i narodnosni glasnogovornici. Glasnogovornik Hrvata u Mađarskoj Jozo Solga tom prigodom održao je izlaganje.

 • Na valovima staroga kraja (04.05.2020.)
  30:00

  4. svibnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (04.05.2020.)

  Demokratski savez Hrvata u vojvodini poslao je apel i molbu u kojoj traži da Republika Hrvatska ne smije zaboraviti na Hrvate u Srbiji i da treba dati jaču političku podršku kojom bi utjecali na vladu Republike Srbije da što više izjednače društveni položaj i prava hrvatske manjine u Srbiji s onima koja uživaju građani srpske nacionalnosti u Republici Hrvatskoj – od načina njihove uključenosti u procese donošenja odluka na svim razinama vlasti do količine novca koju imaju na raspolaganju za provedbu identitetskih sadržaja.

 • Na valovima staroga kraja (20.04.2020.)
  30:00

  20. travnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (20.04.2020.)

  Današnju emisiju, poštovani slušatelji posvećujemo Jozi Lavički, koji je nedavno umro, a za života neumorno se borio za očuvanje kulture moravskih Hrvata.

 • Na valovima staroga kraja (13.04.2020.)
  30:00
 • Na valovima staroga kraja (06.04.2020.)
  30:00

  6. travnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (06.04.2020.)

  Savez hrvatskih društava u Sloveniji, u vremenu izolacije i dalje radi prvenstveno na akciji prikupljanja humanitarne pomoći za stradale potresom u Hrvatskoj. Akcija je pokrenuta u suradnji s Crvenim križem Republike Slovenije na čije je ime otvoren račun putem kojega se mogu uplaćivati financijska sredstva.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh