Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Na valovima staroga kraja

Emisija koja hrvatske manjine u europskim državama povezuje s njihovim starim hrvatskim krajem, ali i međusobno.

Riječ je o životu i zbivanjima u autohtonim hrvatskim manjinama – gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Bunjevcima i Šokcima u Vojvodini, moliškim Hrvatima u Italiji, Bokeljima ili bokeljskim Hrvatima u Crnoj Gori, karaševskim Hrvatima u Rumunjskoj, Janjevcima na Kosovu, Hrvatima u Makedoniji i Sloveniji.

 • Na valovima staroga kraja (21.09.2020.)
  15:00

  21. rujna 2020.

  Na valovima staroga kraja (21.09.2020.)

  Sto godina modernog i samostalnog političkog djelovanja Hrvata u Bačkoj. Pratili smo  26. Bošnjačko sijelo Hrvata u Kukinju u Mađarskoj. Ženska klapa ‘Cavtajke’ osvojila je u subotu, 12. rujna estivala klapa Perast u Crnoj Gori. Postale su tako i ovogodišnjim laureatom u kategoriji ženskog pjevanja. Klapa je nagradu zaslužila izvodeći napjeve ‘Nevina djeva polako hodi’ u obradi Matije Novakovića i ‘Prolećele bijele vile’ u obradi Krešimira Magdića.

 • Na valovima staroga kraja (07.09.2020.)
  15:00

  8. rujna 2020.

  Na valovima staroga kraja (07.09.2020.)

  Prvi put nakon više od 30 godina Demokratska partija socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića trebala bi završiti u oporbi.Hrvati nakon izbora neće dobiti predstavnika u parlamentu. Iako neki slave Đukanovićev pad, on je i dalje predsjednik Crne Gore jer se o toj funkciji na ovim izborima nije ni odlučivalo. Što mogući rezultati izbora donose Hrvatima u toj zemlji?

 • Na valovima staroga kraja 31.08.2020.
  15:00

  31. kolovoza 2020.

  Na valovima staroga kraja 31.08.2020.

  U organizaciji Hrvatske samouprave Pogana održan je prvi Hrvatski kamp koji je okupio djecu iz Pogana. Četrnaestero mališana osnovnoškolske dobi, od kojih su njih četvero učenici Hrvatske osnovne škole Miroslava Krleže uživalo je u brojnim i raznovrsnim sadržajima. Kako nam je rekla predsjednica Hrvatske samouprave Pogana Agica Dragovac, za kamp su iz Fonda „Gábor Bethlen“, dobili potporu od 300 tisuća forinti. Naravno, kako ista nije bila dovoljna, ostatak sredstava iz svojeg proračuna osigurala je Hrvatska samouprava Pogana.

 • Na valovima staroga kraja (24.08.2020.)
  15:00

  24. kolovoza 2020.

  Na valovima staroga kraja (24.08.2020.)

  Nositeljica liste Hrvatske građanske inicijative na lokalnim izborima u Kotoru, koji se trebaju održati 30.8., bit će dosadašnja predsjednica Općinskog odbora  HGI –ja u Kotoru Ljiljana Velić. U Krku završena Ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture za nastavnike i studente hrvatskoga jezika iz iseljeništva Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 • Na valovima staroga kraja (17.08.2020.)
  15:00

  17. kolovoza 2020.

  Na valovima staroga kraja (17.08.2020.)

  Na inicijativu nekoliko mladih iz mjesta Karaševa u Rumunjskoj u kojemu žive rumunjski Hrvati pod geslom "Promjena je u našim rukama" osnovana je Grupa volontera "Moje Karaševo" koja će uskoro i službeno postati udruga. Na temelju povelje o prijateljstvu i suradnji koja je 2017. potpisana između Hrvatske državne samouprave u Republici Mađarskoj, Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji , održan je sastanak predsjednika Hrvatske državne samouprave Hrvata u Mađarskoj, Ivana Gugana i predsjednika Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Đanina Kutnjaka.

 • Na valovima staroga kraja (10.8.2020.)
  16.36

  10. kolovoza 2020.

  Na valovima staroga kraja (10.8.2020.)

  Adrijan Vuksanović, hrvatski manjinski dužnosnik iz Crne Gore, novinar i pjesnik nositelj je liste Hrvatske građanske inicijative na Parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Posjetili smo kamp Hrvatske kulture i jezika u Udvaru koji je okupio je tridesetak sudionika raznih uzrasta, od tri do osamnaest godina, te nekolicinu studenata Odsjeka za odgajatelje i učitelje bajske Visoke škole. Kamp su vodili zastupnici Hrvatske samouprave Udvara, Petar Balaž i Ivana Božanović.

 • Na valovima staroga kraja 20.07.2020.
  15:00

  27. srpnja 2020.

  Na valovima staroga kraja 20.07.2020.

  U režiji mađarskog redatelja Ivána Funka na sceni Hrvatskog kazališta Pečuh 30. lipnja premijerno su prikazane dvije jednočinke ruskog klasika A.P. Čehova, „Prosidba“ i „Medvjed“. Ove „čehovske komedije“ kroz geste i dijaloge, ovaj put u Funkovoj režiji te glumačkoj interpretaciji Čarne Kršul, Armina Ćatića i Stipana Đurića, ocrtavaju svu složenost muško-ženskih odnosa.

 • Na valovima staroga kraja (13.07.2020.)
  18:00

  15. srpnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (13.07.2020.)

  Izbori u Hrvatskoj pratili su se i među Hrvatima u Vojvodini i Srbiji. No samo mali broj njih i aktivno u njima sudjeluje glasovanjem. Biračko pravo iskoristilo je 437 hrvatskih državljana sa stalnim ili privremenim boravkom u ovoj zemlji. Polovica glasača podržala je HDZ, što su u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini pozdravili i ocijenili kao skromni doprinos pobjedi stranke s kojom je vodstvo zajednice ima odličnu suradnju. Dvadeset šest učenika 12. razreda Hrvatske gimnazije Miroslava Krleže, maturiralo je i oprostilo se od škole. Maturanti su se ovih dana od djelatnika škole i uže rodbine oprostili prigodnim programom, u zatvorenom krugu, kada su istovremeno održane dvije svečanosti: osimoproštaja podijeljene su i svjedodžbe.

 • Na valovima staroga kraja (06.07.2020.)
  15:00

  6. srpnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (06.07.2020.)

  U današnjoj pisanoj čestitci predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću na uvjerljivoj pobjedi na izborima za X. saziv Hrvatskoga sabora, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuo je kako su „skromni doprinos takvom uspjehu dali su i članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini“ svojim glasovanjem na biračkim mjestima u Subotici i Beogradu. Branka Pavić Blažetin razgovarala je sa predsjednikom hrvatske državne samouprave Ivanom Guganom o odlukama koje predstoje na skupštinskoj sjednici.

 • Na valovima staroga kraja (29.06.2020.)
  15:00

  29. lipnja 2020.

  Na valovima staroga kraja (29.06.2020.)

  U nedjelju 21. ovoga mjeseca održani su opći izbori u Srbiji. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je nastupao u sklopu koalicije „Vojvođanska fronta“, sačuvao je mandate samo u Skupštini grada Subotice i mjestu Bač. Bez zastupničkog mjesta, koje su imali od 2016, ostali su u parlamentu Srbije i Vojvodine. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini iskazuje žaljenje što su protekli izbori u Republici Srbiji održani s brojnim manjkavostima koji su u zemljama konsolidirane demokracije teško zamislivi, što je ocjena i malobrojnih međunarodnih promatrača.Predsjednik stranke Tomislav Žigmanov ističe kako je to izravna posljedica neprovedbe međudržavnog sporazuma Hrvatske i Srbije o osiguravanju zajamčenih mandata u parlamentima i državnim tijelima. Srbija tu obvezu ne provodi i pri tome, ističe Žigmanov, ne osigurava ni regularne uvjete za predizbornu kampanju. Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak i utorak 22. i 23. ovoga mjeseca boravio je u službenome posjetu Crnoj Gori tijekom kojeg se susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem te s predstavnicima crnogorskih Hrvata i hrvatskih tvrki koje posluju u Crnoj Gori.  U Hrvatskom Grobu u Slovačkoj su se 27. lipnja svetom misom sjetili ‘sina sela’, prevoditelja i autora rječnika Ferde Takača. Otac jezuit rođen je točno prije 100 godina u Hrvatskom Grobu, gdje je i pokopan. Autor je velikoga Hrvatsko-slovačkoga rječnika, a napisao je i autobiografiju o svojem duhovničkom životu, zbog koga je za vrijeme komunističkoga režima pet godina bio u zatvoru.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh