Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Na valovima staroga kraja

Emisija koja hrvatske manjine u europskim državama povezuje s njihovim starim hrvatskim krajem, ali i međusobno.

Riječ je o životu i zbivanjima u autohtonim hrvatskim manjinama – gradišćanskim Hrvatima u Austriji, Bunjevcima i Šokcima u Vojvodini, moliškim Hrvatima u Italiji, Bokeljima ili bokeljskim Hrvatima u Crnoj Gori, karaševskim Hrvatima u Rumunjskoj, Janjevcima na Kosovu, Hrvatima u Makedoniji i Sloveniji.

Posljednje emisije

 • Na valovima staroga kraja (25.01.2021.)
  15:00

  25. siječnja 2021.

  Na valovima staroga kraja (25.01.2021.)

  Na put je 19. siječnja krenula materijalna donacija za pomoć žrtvama potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, koju je pod pokroviteljstvom stolnobiogradskog biskupa, predsjednika Biskupijskog Caritasa Antala Spányija, prikupljala Hrvatska samouprava Stolnog Biograda, Biskupijski Caritas i Dom za vjeronauk i kulturu „sv. Stjepan”. Riječ je o donaciji vrijednoj oko 4 milijuna forinti, koja se prikupila za četiri dana. Prikuplja se i financijska pomoć, za koju je među prvima Grad Stolni Biograd/Székesfehérvár (na čelu s gradonačelnikom dr. Andrásem Cser-Palkovicsem donirao milijun forinti. Nakon protokolarnog susreta, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, stolnobiogradski biskup mons. Antal Spányi, dogradonačelnik Stolnog Biograda Zsolt Lehner i predsjednica Hrvatske samouprave grada Janja Cindrić Jakubek održali su kratku konferenciju za novinare. U utovaru predmeta, uz svih prisutnih, sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske koji borave u Stolnom Biogradu, na čelu s generalom-bojnikom Denisem Tretinjakom.

 • Na valovima staroga kraja18.01.2021.
  15:00
 • Na valovima staroga kraja (11.01.2021.)
  15:00

  11. siječnja 2021.

  Na valovima staroga kraja (11.01.2021.)

  Navršilo se 15 godina od početka nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" iz Subotice. Urednik toga odjela ustanove Zvonko Sarić taj je pothvat nazvao avanturom koju su je proživjeli s desecima autora hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji. Među njima bilo je mnogo etabliranih književnika, ali i novaka u tome svijetu riječi i slova.

 • Na valovima staroga kraja (04.01.2021.)
  15:00

  4. siječnja 2021.

  Na valovima staroga kraja (04.01.2021.)

  Potres u Hrvatskoj zauzima središnji medijski prostor i u susjednim državama, a Hrvati su tamo već počeli prikupljati financijsku pomoć za stradale u pogođenom području matične domovine.

 • Na valovima staroga kraja 28.12.2020.
  15:00
 • Na valovima staroga kraja (21.12.2020.)
  15:00

  21. prosinca 2020.

  Na valovima staroga kraja (21.12.2020.)

  organizaciji Hrvatske matice iseljenika, 16. prosinca 2020. godine, održana je virtualna konferencija na temu Republika Hrvatska i projekti hrvatskih manjinskih zajednica – spone koje nas povezuju, što je nadomjestak tradicionalnom Forumu hrvatskih manjina, koji se nakon četvrt stoljeća održava na ovaj, virtualni način. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika i manjinskih zajednica.   Nastavljaju se priprave za božićne blagdane u Subotici. Poslije udruge „Matija Gubec“ u Tavankutu tradicijsku izložbu božićnih ukrasnih kolača održalo je i Katoličko društvo „Ivan Antunović“. Skromnija po broju sudionika i izloženih božićnjaka svečanost je ukazala na važnost očuvanja blagdanskih i identitetskih običaja i u teškim vremenima. Uz poštovanje epidemioloških mjera izložba je održana u HKC „Bunjevačko kolo“ u Subotici.

 • Na valovima staroga kraja 14.12.2020.)
  15:00

  14. prosinca 2020.

  Na valovima staroga kraja 14.12.2020.)

  U Hrvatskoj osnovnoj školi i gimnaziji (HOŠIG) u Budimpešti od 7. do 10. prosinca 2020. godine, održan je Tjedan hrvatske kulture. U izvanrednim uvjetima pandemije odvijao se virtualno, zadržavši i na taj način uobičajene aktivnosti kao što su povijesni kviz o Nikoli VII. Zrinskom, pjevačko natjecanje 'HOŠIG traži zvijezdu' i likovna izložba 'Moja škola', uz on-line susrete s prijateljskim školama iz Hrvatske – OŠ 'Ante Kovačić' iz Zagreba i Gimnazijom Pula. Tjedan hrvatske kulture otvoren je 7. prosinca 2020. godine i prenošen putem Facebooka, uz kratki program HOŠIG-ovog pjevačkog zbora učenika nižih razreda i plesne skupine mlađeg naraštaja 'Tamburica', kao i pozdravne riječi predsjednika Hrvatske državne samouprave Ivana Gugana on-line iz Pečuha, te u HOŠIG-u prisutnih veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladena Andrlića i ravnateljice HOŠIG-a Ane Gojtan.

 • Na valovima staroga kraja (07.12.2020.)
  15:00
 • Na valovima staroga kraja (23.11.2020.)
  15:00

  23. studenoga 2020.

  Na valovima staroga kraja (23.11.2020.)

  U Budimpešti i u Stolnom Biogradu obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Velika zajednica Hrvata u glavnom gradu Srbije dobila je centar okupljanja. Njima su na višegodišnje inzistiranje vodstva zajednice i Hrvatske u središtu Beograda ustupljene prostorije koje će biti sjedište udruga i Hrvatskog nacionalnog vijeća.Utemeljena je zaklada koja će upravljati prostorom, okupljati Hrvate i poticati ih na uključivanje u programe očuvanja nacionalnoga identiteta.

 • Na valovima staroga kraja (16.11.2020.
  15:00

  16. studenoga 2020.

  Na valovima staroga kraja (16.11.2020.

  Folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata "Kolo Slavuj" iz Beča na čelu s predsjednicom Gabrijelom Novak-Karall izvijestio je austrijsku i hrvatsku javnost kako zbog koronamjera i ograničenja nastavlja svoj rad digitalnim putem.U Izjavi za medije koju je potpisala mlada članica ansambla Lydia Novak stoji:"Teška i izazovna vremena ponekad imaju i pozitivne strane, stoga treba koristiti mogućnosti i šanse za nove i pozitivne stvari.Tako je FA "Kolo Slavuj" konačno ostvario već dulje vrijeme postojeće planove  da svoje glazbene  produkcije budu dostupne i putem različnih platformi.  Ansambl se na taj način i prilagođava  načinu  kako se danas konzumira i sluša glazba. Dio mlade ekipe unutar ansambla je uspjela riješiti tehnička, grafička i administrativna pitanja da se dva zadnja  CD-a, i to live-CD "Šarolikolo" i CD s adventskim, božićnim i marijanskim pjesmama "Zajačimo maljahnomu" sada mogu slušati i putem streaming platformi (Spotify, Apple Music, Amazon, Shazam).Plan je da i starije glazbene produkcije "Kolomije" i "Iskre" u dogledno vrijeme također  budu dostupne na tim platformama.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh