Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

Emisija koja prati i promiče hrvatsku glazbenu baštinu.

Ona izvire iz bogate povijesne riznice, kao i ona koja nastaje kroz nove glazbene projekte, koncerte, festivale te domaće i inozemne uspjehe naših skladatelja i interpreta.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 35 godina klape Luka
  19;21

  1. prosinca 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 35 godina klape Luka

  Ženska klapa Luka, koja iza sebe ima tri Porina, sedam nosača zvuka, prva je klapski prepjevala hit zabanvne glazbe i oduševljavala kinesku publiku dalmatinskom pismom i kineskom himnom, ove godine obilježava 35 godina djelovanja. Slavljenički koncert, iako bez publike no s mnogo ljubavi i predanosti, ženska klapa Luka održala je 22. studenog u riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 12.01.2021.
  23;59

  12. siječnja 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 12.01.2021.

  Predstavljamo dva nova nosača zvuka koja su krajem 2020. obogatili hrvatski skladateljski i izvođački opus. Trio Lur koji čine sopranistica Rea Alaburić, flautistica Lucija Petrač i orguljašica Urša LJuban obilježile su prvih deset godina zajedničkog djelovanja prvim nosačem zvuka, "Cor mundum" na kojem su snimile nekoliko skladbi hrvatskih skladatelja pisanih upravo za njihov trio. Pijanistički duo D&B, glazbeni i bračni par Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek koji ćive i rade u Madridu, objavili su novi nosač zvuka "Scaramouche" koji je povezao glasovir, operu, mjuzikl i dramu.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Musical stories
  21;13

  15. prosinca 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Musical stories

  Dvije priče o vrijednim glasovirima i njihovim vlasnicima, jedna s Cipra i druga iz centra Zagreba, ugrijat će ove adventske dane. Protagonisti su naša vrsna pijanistica Matea Leko, zatim otac i sin, pijanisti Ljubomir i Danijel Gašparović, te njihovi vrijedni glasoviri, među kojima i čuveni Pleyel utemeljitelja zagrebačke pijanističke škole, Svetislava Stančića.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 08.12.2020.
  24;30

  8. prosinca 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 08.12.2020.

  Predstavljamo nedavno objavljeni nosač zvuka "Villa idola" koji je naša proslavljena etno-jazz kantautorica Tamara Obrovac snimila u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, a obilježavamo i 50 godina uspješnog djelovanja Glazbene mladeži Split koja je u tih pola stoljeća pokrenula vrhunske koncertne cikluse, glazbena natjecanja te edukativne programe.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 24.11.2020.
  20,40

  24. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 24.11.2020.

  Glasoviti djevojački zbor Brevis iz Osijeka ovog je mjeseca ostvario nekoliko značajnih uspjeha. Zbor koji već godinama vodi maestra Antoaneta Radočaj Jerković objavio je novi album, "Zborsko putovanje kroz stoljeća", te osvojio nekoliko nagrada na dva međunarodna zborska natjecanja. Nagrađen je i naš skladatelj i pijanist Matej Meštrović, na 23. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma zahvaljujući svojoj skladbi posvećenoj Brijunima, Dolcello MediterrAna. U Švicarskom Churu održan je koncert "Ciganska duša" koji je spojio troje naših vrsnih glazbenika, Saru Domjanić koja je rođena i živi u Lihtenštajnu, te Nikolinu Pinko Behrends i Marka Skorina koji žive i rade u Švicarskoj.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 25 godina Barock'n'rolla
  22:55

  17. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 25 godina Barock'n'rolla

  Gošća emisije iznimno je vedrog i dinamičnog duha, svojom kratko podšišanom kosom i velikim, nasmijanim očima odaje dojam djevojčice, a ove godine obilježila je 25 godina pedagoškog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Naša vrsna barokna violinistica, ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla i baroknog festivala na Korčuli te članica londonskog Handel orkestra, barok'n'rollerica Laura Vadjon obilježila je četvrt stoljeća profesorskog rada koncertom uz kolegu Pavla Mašića, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 10. studenog.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 10.11.2020.
  26;53

  11. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 10.11.2020.

  Mladi spitski gitarist Natan Zlodre objavio je svoj debitantski nosač zvuka u nakladi izdavačke kuće Orppheus koja svoja sjedišta ima u New Yorku, Parizu i Madridu, no svoj je album ipak odlučio snimiti u Solinu.pijanist, obrađivač i skladatelj Matija Dedić održao je koncert u sklopu jubilarnog, 30. ciklusa Jazz.hr na kojem mu je uručena ovogodišnja nagrada "Miroslav Sedak Benčić" koju HDS dodjeluje za autorsko stvaralaštvo u području jazza.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Jesen hrvatskog jazza
  24;20

  3. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Jesen hrvatskog jazza

  Čuveni zagrebački festival Jazz.hr proslavio je svojim četverodnevnim jesenskim izdanjem 30 godina postojanja, među ostalim i uz nastup britansko-američke kantautorice Lucy Woodward. Svoj novi, sedmi nosač zvuka objavio je naš glasoviti jazz flautist Damjan Krajačić, koji već više od 25 godina živi i radi u Los Angelesu. Na albumu "BaClave" povezao je vrsne hrvatske i inozemne jazz glazbenike, te kubansku i balkansku etno-jazz glazbu.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 13.10.2020.
  18:08

  13. listopada 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 13.10.2020.

  Nove inozemne uspjehe ostvarili su naši vrsni glazbenici, Tamburaški orkestar g.š. Dugo Selo na Svjetskom folklornom prvenstvu te zagrebačka pijanistica Martina Šver na međunarodnom glazbenom natjecanju u Los Angelesu. Inozeminm glazbenicima koji žive i rade u Hrvatskoj posvećeno je ovogodišnje izdanje festivala Jazz Ex Tempore, koje traje od 14. do 16. listopada.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 06.10.2020.
  18:57

  6. listopada 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 06.10.2020.

  Grad Petrinja odnedavno posjeduje novi koncertni glasovir Steinway, a tu je okolnost mladi pijanist Karlo Ivančić iskoristio kako bi pokrenuo Memorijal Ranka Filjaka, pijanistički festival posvećen ovom glasovitom petrinjskom pijanistu, na čijem je 1. izdanju solistički recital održala njegova kćer, također pijanistica, Martina Filjak. Najavljujemo novu, 67. koncertnu sezonu Zagrebačkih solista koja donosi pregršt odličnih koncerata uz vrsne goste i nekoliko praizvedbi.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (29.09.2020.)
  19,20

  29. rujna 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (29.09.2020.)

  U Cavtatu je i ovog rujna održano već tradicionalni Epidaurus fest, otkrivši svu ljepotu i sjaj Kneževog dvora u tom gradiću pored Dubrovnika. Najavljujemo CroatiaFest u Seattleu koji će ove godine, iako online, okupiti brojne ljubitelje hrvatske tradicijske glazbe, plesa, hrane i običaja.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh