Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

Emisija koja prati i promiče hrvatsku glazbenu baštinu.

Ona izvire iz bogate povijesne riznice, kao i ona koja nastaje kroz nove glazbene projekte, koncerte, festivale te domaće i inozemne uspjehe naših skladatelja i interpreta.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (20.11.2018.)
  56:42

  22. studenoga 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (20.11.2018.)

  Dječji zbor Zagrebački anđeli nastupili su u Salzburgu, a dubrovačka ženska klapa Amfora vratila se sa svog nastupa u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Najavljujemo inozemne nastupe naših gitarista, Petra Čulića koji krajem tjedna kreće na američku turneju, te Srđana Bulata koji početkom prosinca putuje u Rusiju.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 24.11.2020.
  20,40

  24. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 24.11.2020.

  Glasoviti djevojački zbor Brevis iz Osijeka ovog je mjeseca ostvario nekoliko značajnih uspjeha. Zbor koji već godinama vodi maestra Antoaneta Radočaj Jerković objavio je novi album, "Zborsko putovanje kroz stoljeća", te osvojio nekoliko nagrada na dva međunarodna zborska natjecanja. Nagrađen je i naš skladatelj i pijanist Matej Meštrović, na 23. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma zahvaljujući svojoj skladbi posvećenoj Brijunima, Dolcello MediterrAna. U Švicarskom Churu održan je koncert "Ciganska duša" koji je spojio troje naših vrsnih glazbenika, Saru Domjanić koja je rođena i živi u Lihtenštajnu, te Nikolinu Pinko Behrends i Marka Skorina koji žive i rade u Švicarskoj.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 25 godina Barock'n'rolla
  22:55

  17. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 25 godina Barock'n'rolla

  Gošća emisije iznimno je vedrog i dinamičnog duha, svojom kratko podšišanom kosom i velikim, nasmijanim očima odaje dojam djevojčice, a ove godine obilježila je 25 godina pedagoškog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Naša vrsna barokna violinistica, ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla i baroknog festivala na Korčuli te članica londonskog Handel orkestra, barok'n'rollerica Laura Vadjon obilježila je četvrt stoljeća profesorskog rada koncertom uz kolegu Pavla Mašića, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 10. studenog.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 10.11.2020.
  26;53

  11. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 10.11.2020.

  Mladi spitski gitarist Natan Zlodre objavio je svoj debitantski nosač zvuka u nakladi izdavačke kuće Orppheus koja svoja sjedišta ima u New Yorku, Parizu i Madridu, no svoj je album ipak odlučio snimiti u Solinu.pijanist, obrađivač i skladatelj Matija Dedić održao je koncert u sklopu jubilarnog, 30. ciklusa Jazz.hr na kojem mu je uručena ovogodišnja nagrada "Miroslav Sedak Benčić" koju HDS dodjeluje za autorsko stvaralaštvo u području jazza.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Jesen hrvatskog jazza
  24;20

  3. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Jesen hrvatskog jazza

  Čuveni zagrebački festival Jazz.hr proslavio je svojim četverodnevnim jesenskim izdanjem 30 godina postojanja, među ostalim i uz nastup britansko-američke kantautorice Lucy Woodward. Svoj novi, sedmi nosač zvuka objavio je naš glasoviti jazz flautist Damjan Krajačić, koji već više od 25 godina živi i radi u Los Angelesu. Na albumu "BaClave" povezao je vrsne hrvatske i inozemne jazz glazbenike, te kubansku i balkansku etno-jazz glazbu.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 13.10.2020.
  18:08

  13. listopada 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 13.10.2020.

  Nove inozemne uspjehe ostvarili su naši vrsni glazbenici, Tamburaški orkestar g.š. Dugo Selo na Svjetskom folklornom prvenstvu te zagrebačka pijanistica Martina Šver na međunarodnom glazbenom natjecanju u Los Angelesu. Inozeminm glazbenicima koji žive i rade u Hrvatskoj posvećeno je ovogodišnje izdanje festivala Jazz Ex Tempore, koje traje od 14. do 16. listopada.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 06.10.2020.
  18:57

  6. listopada 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 06.10.2020.

  Grad Petrinja odnedavno posjeduje novi koncertni glasovir Steinway, a tu je okolnost mladi pijanist Karlo Ivančić iskoristio kako bi pokrenuo Memorijal Ranka Filjaka, pijanistički festival posvećen ovom glasovitom petrinjskom pijanistu, na čijem je 1. izdanju solistički recital održala njegova kćer, također pijanistica, Martina Filjak. Najavljujemo novu, 67. koncertnu sezonu Zagrebačkih solista koja donosi pregršt odličnih koncerata uz vrsne goste i nekoliko praizvedbi.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (29.09.2020.)
  19,20

  29. rujna 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (29.09.2020.)

  U Cavtatu je i ovog rujna održano već tradicionalni Epidaurus fest, otkrivši svu ljepotu i sjaj Kneževog dvora u tom gradiću pored Dubrovnika. Najavljujemo CroatiaFest u Seattleu koji će ove godine, iako online, okupiti brojne ljubitelje hrvatske tradicijske glazbe, plesa, hrane i običaja.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 18.09.2020.
  24:33

  15. rujna 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 18.09.2020.

  Predstavljamo program jubilarnih, 50. Varaždinskih baroknih večeri kroz razgovor s ravnateljem festivala, skladateljem Davorom Bobićem. Donosimo i portret mlade pijanistice Mije Pečnik koja studira i živi u Kolnu, a ove godine ostvarila je brojne uspjehe, poput nagrade na međunarodnom natjecanju u Finskoj, stipendije koja će joj donijeti više od 6 koncerata diljem Njemačke, te brojnih nastupa diljem Hrvatske ovog ljeta.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Ljeto gitare
  17;30

  8. rujna 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Ljeto gitare

  Protagonisti emisije naši su ugledni gitaristi Petar Čulić, koji je krajem ljeta praizveo deset skladbi svjetskih skladatelja pisanih upravo za njega, te Srđan Bulat koji je početkom rujna održao online predavanje za indijsku, a potom i online koncert za čileansku publiku.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo - Lipanjski festivali
  33;51

  17. lipnja 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo - Lipanjski festivali

  Pred nama su tri prekrasna lipanjska festivala. Jedan nas vodi kroz drvene kapele kontinentalne Hrvatske pod nazivom Sancta Barbara, drugi u dvorac Mailath-Prandau u Donjem Miholjcu, a treći, jubilarni festival Ana u gradu na već tradicionalno mjesto, dubrovački Srđ.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh