Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

Emisija koja prati i promiče hrvatsku glazbenu baštinu.

Ona izvire iz bogate povijesne riznice, kao i ona koja nastaje kroz nove glazbene projekte, koncerte, festivale te domaće i inozemne uspjehe naših skladatelja i interpreta.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 12.01.2021.
  23;59

  12. siječnja 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 12.01.2021.

  Predstavljamo dva nova nosača zvuka koja su krajem 2020. obogatili hrvatski skladateljski i izvođački opus. Trio Lur koji čine sopranistica Rea Alaburić, flautistica Lucija Petrač i orguljašica Urša LJuban obilježile su prvih deset godina zajedničkog djelovanja prvim nosačem zvuka, "Cor mundum" na kojem su snimile nekoliko skladbi hrvatskih skladatelja pisanih upravo za njihov trio. Pijanistički duo D&B, glazbeni i bračni par Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek koji ćive i rade u Madridu, objavili su novi nosač zvuka "Scaramouche" koji je povezao glasovir, operu, mjuzikl i dramu.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Solo-popijevke Franje Krežme
  14;32

  9. ožujka 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Solo-popijevke Franje Krežme

  Dvije prijateljice i vrsne glazbenice, pijanistica Mia Elezović i mezzosopranistica Nataša Antoniazzo novim zajedničkim nosačem zvuka podsjećaju Hrvatsku ali i svijet kakvog glazbenog genijalca u svojoj riznici ima hrvatska glazba. Iz arhiva Hrvatskog glazbenog zavoda posegnule su za opusom solo-popijevki violinista Franje Krežme na stihove njemačkih pjesnika iz doba romantizma te tijekom prošle godine praizvele, objavile u notnom izdanju te snimile album "Franjo Krežma - umjetničke popijevke na stihove njemačkih romantičara" koji je objavljen ovih dana.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 02.03.2021.
  17:01

  2. ožujka 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 02.03.2021.

  Gosti emisije dva su mlada hrvatska skladatelja, Dario Cebić i Branimir Norac, koji su u ovu godinu krenuli s novim skladbama i novim nagradama, na uglednim domaćim i inozemnim glazbenim natjecanjima.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Glazbena tribina u Zagrebu
  17;03

  24. veljače 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Glazbena tribina u Zagrebu

  Nakon više od pedeset godina održavanja u Opatiji i Puli, Glazbena tribina koja svake godine predstavlja nova djela suvremenih hrvatskih skladatelja, ove godine po prvi put održava se u Zagrebu. Umjetnički voditelj Tibor Sirovicza predstavlja nam program koji donosi koncerte vrsnih domaćih i inozemnih ansambala s djelima mladih hrvatskih i inozemnih skladatelja.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 26.01.2021..
  23:18

  26. siječnja 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 26.01.2021..

  Klapa sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice godinu u kojoj obilježava 20 godina djelovanja započela je objavom novog nosača zvuka posvećenog pomorcima diljem svijeta, "Plovit se mora", a s drugog kraja svijeta - iz Čilea dolazi nam novi nosač zvuka talentiranog gitarista i kantautora hrvatskih korijena, Franca Ferrere Cvitanovića, s deset autorskih djela za gitaru solo u izvedbi gitarista iz cijelog svijeta.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Mia Elezović
  14;41

  19. siječnja 2021.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Mia Elezović

  Gošća emisije je zagrebačka pijanistica Mia Elezović, japanskih korijena po majci, koja je do danas proputovala čitav svijet kao interpret i glasovirski pedagog, svirala uz najbolje domaće i inozemne ansamble i orkestre, a početkom ove godine svjetlo dana ugledao je njen novi nosač zvuka s djelima suvremenih hrvatskih skladatelja za glasovir i elektroniku, naslovljen "MSGSRV 32" prema skladbi skladatelja Frane Đurovića.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Musical stories
  21;13

  15. prosinca 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Musical stories

  Dvije priče o vrijednim glasovirima i njihovim vlasnicima, jedna s Cipra i druga iz centra Zagreba, ugrijat će ove adventske dane. Protagonisti su naša vrsna pijanistica Matea Leko, zatim otac i sin, pijanisti Ljubomir i Danijel Gašparović, te njihovi vrijedni glasoviri, među kojima i čuveni Pleyel utemeljitelja zagrebačke pijanističke škole, Svetislava Stančića.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 08.12.2020.
  24;30

  8. prosinca 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 08.12.2020.

  Predstavljamo nedavno objavljeni nosač zvuka "Villa idola" koji je naša proslavljena etno-jazz kantautorica Tamara Obrovac snimila u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, a obilježavamo i 50 godina uspješnog djelovanja Glazbene mladeži Split koja je u tih pola stoljeća pokrenula vrhunske koncertne cikluse, glazbena natjecanja te edukativne programe.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 35 godina klape Luka
  19;21

  1. prosinca 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: 35 godina klape Luka

  Ženska klapa Luka, koja iza sebe ima tri Porina, sedam nosača zvuka, prva je klapski prepjevala hit zabanvne glazbe i oduševljavala kinesku publiku dalmatinskom pismom i kineskom himnom, ove godine obilježava 35 godina djelovanja. Slavljenički koncert, iako bez publike no s mnogo ljubavi i predanosti, ženska klapa Luka održala je 22. studenog u riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 24.11.2020.
  20,40

  24. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo 24.11.2020.

  Glasoviti djevojački zbor Brevis iz Osijeka ovog je mjeseca ostvario nekoliko značajnih uspjeha. Zbor koji već godinama vodi maestra Antoaneta Radočaj Jerković objavio je novi album, "Zborsko putovanje kroz stoljeća", te osvojio nekoliko nagrada na dva međunarodna zborska natjecanja. Nagrađen je i naš skladatelj i pijanist Matej Meštrović, na 23. Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma zahvaljujući svojoj skladbi posvećenoj Brijunima, Dolcello MediterrAna. U Švicarskom Churu održan je koncert "Ciganska duša" koji je spojio troje naših vrsnih glazbenika, Saru Domjanić koja je rođena i živi u Lihtenštajnu, te Nikolinu Pinko Behrends i Marka Skorina koji žive i rade u Švicarskoj.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 25 godina Barock'n'rolla
  22:55

  17. studenoga 2020.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. 25 godina Barock'n'rolla

  Gošća emisije iznimno je vedrog i dinamičnog duha, svojom kratko podšišanom kosom i velikim, nasmijanim očima odaje dojam djevojčice, a ove godine obilježila je 25 godina pedagoškog rada na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Naša vrsna barokna violinistica, ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla i baroknog festivala na Korčuli te članica londonskog Handel orkestra, barok'n'rollerica Laura Vadjon obilježila je četvrt stoljeća profesorskog rada koncertom uz kolegu Pavla Mašića, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 10. studenog.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh