Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

Emisija koja prati i promiče hrvatsku glazbenu baštinu.

Ona izvire iz bogate povijesne riznice, kao i ona koja nastaje kroz nove glazbene projekte, koncerte, festivale te domaće i inozemne uspjehe naših skladatelja i interpreta.

Posljednje emisije

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (22.05.2018.)
  48:00

  22. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (22.05.2018.)

  Posljednji dani svibnja u Samoboru protječu u znaku Jazz festivala, dok se jedan od najvećih zagrebačkih dječjih zborova, Zagrebački anđeli, priprema za svoj prvi veliki samostalan koncert. U novom kulturnom projektu Ilica Q'Art oživljava najveća zagrebačka ulica, a predstavljamo vam i jedan mladi komorni ansambl - Croazzolla Concertante.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (15.05.2018.)
  53;03

  15. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (15.05.2018.)

  Orguljaš Edmund Andler Borić objavio treći nosač zvuka iz edicije "Orgulje sisačke biskupije", snimljen na orguljama zagrebačkog majstora Antuna Schimenza iz 1863, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Ove nedjelje oživjet će i orgulje u Zagrebačkoj katedrali, zahvaljujući koncertu Trija Solemnis, a za svoj debitantski koncert u Šibeniku priprema se Max Bruch trio. Prisjećamo se života i djela našeg glasovitog klarinetista i glazbenog pedagoga, Giovannija Cavallina, koji je preminuo 9. svibnja u 87. godini života.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (08.05.2018.)
  51:56

  8. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (08.05.2018.)

  Dubrovačka pijanistica govori nam o svojim putovanjima na Siciliju i u Andaluziju, gdje je u ožujku i travnju održala koncerte s vrsnim inozemnim glazbenicima. Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić krajem travnja nastupio je u Munchenu na poziv Matice hrvatske i oduševio hrvatsku i njemačku publiku pjesmom, plesovima i narodnim nošnjama iz hrvatske tradicijske riznice. Nakon deset godina uspješnog djelovanja Mješovitog zbora Schola Cantorum u Rijeci, svoj debitantski koncert u Svetištu Majke Božje Trsatske održao je i Ženski komorni zbor Schola cantorum s programom tradicionalnih marijanskih napjeva, te djelima duhovne glazbe iz hrvatskog i svjetskog skladateljskog opusa. Najavljujemo 9. Hrvatsko harmonikaško natjecanje u Daruvaru, u organizaciji Harmonikaškog centra, na koje se prijavilo čak 97 mladih harmonikaša!

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (01.05.2018.)
  50:51

  2. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (01.05.2018.)

  Prošlog vikenda u Dugom selu održan je 7. Festival klasične glazbe u novouređenoj, vrhunskoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Dugo selo. Koncerte pred prepunom dvoranom održali su austrijski ALEA ansambl te Simfonijski orkestar iz Graza, među ostalim i s djelima našeg diljem svijeta nagrađivanog, dugoselskog skladatelja Darija Cebića. Tom prigodom predstavljen je i novi nosač zvuka G.Š. Dugo selo, "Uspomene". Najavljujemo 7. "Razglednicu", godišnju kulturnu manifestaciju Hrvatskog sabora kulture, koja u dvorani Lisinski okuplja najbolje glazbene, likovne, literarne i plesne amatere iz cijele Hrvatske, laureate županijskih susreta koji se održavaju tijekom godine. No, ovogodišnja "Razglednica" posebna je jer Hrvatski sabor kulture obilježava 70 godina djelovanja.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (24.04.2018.)
  54:02

  24. travnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (24.04.2018.)

  Uskoro počinju 12. Ars organi Siciae na vrijednim orguljama u Sisku i okolici, te 6. Dani flaute u organizaciji Glazbene mladeži Split. U dalekoj Australiji praizvedeno djelo mlade hrvatske skladateljice Viktorije Čop, na inicijativu australskog skladatelja i dirigenta Alana Holleya.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Balkan madness
  47:02

  18. travnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Balkan madness

  Predstavljamo vam jedan novi nosač zvuka, dugogodišnju ideju i napokon realiziranu želju mladog bosanskohercegovačkog pijanista Bartolomeja Stankovića. Pod nazivom "Balkan madness", prema istoimenoj skladbi sarajevskog skladatelja Samira Fejzića, Bartolomej Stanković snimio je djela deset vrsnih bosanskohercegovačkih skladatelja, od onih prvih generacija dvadesetog stoljeća do sasvim mladih skladatelja koji tek grade svoj put. Iznio je tako na ovom izdanju Bartolomej Stanković lijep presjek glazbenog stvaralaštva na području Bosne i Hercegovine do danas, uz jedan vlastiti ciklus preludija za glasovir a sve pod zajedničkim nazivnikom Balkan madness, koji daje naslutiti inspiraciju bosanskim, ali i istarskim i dalmatinskim folklornim motivima prisutnim u djelima ovih skladatelja.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (10.04.2018.)
  47;20

  11. travnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (10.04.2018.)

  Ovotjedno izdanje donosi skladbe nagrađene na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Porin, u kategorijama ozbiljne glazbe. U kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe Porina su dobili splitska skladateljica Olja Jelaska i zagrebački skladatelj i pijanist Bruno Vlahek, a u čak četiri kategorije, među kojima je i ona najbolje izvedbe klasične glazbe, nagrađen je šibenski orguljaš i čembalist Pavao Mašić.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (20.03.2018.)
  51:12

  23. ožujka 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (20.03.2018.)

  Počele su 27. Svečanosti pasionske baštine, koje donose pregršt tradicijskih korizmenih napjeva iz čitave Hrvatske, djela suvremenih autora, a ugostit će i ansamble iz Vojvodine te Rusije. Korizmenim koncertom u Bazilici Srca Isusova 70. godina djelovanja proslavio je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Pod ravnanjem maestra Luke Vukšića, koji je ovom prigodom proslavio 15 godina ravnanja zborom, izvedena je maestralna "Hrvatska misa" Borisa Papandopula. Na Kanarskom otočju uskoro počinje 1. Međunarodni klarinetistički festival pod umjetničkim vodstvom našeg klarinetista Radovana Cavallina Žerjala.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (13.03.2018.)
  52;30

  13. ožujka 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (13.03.2018.)

  Imamo predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih 2018. u Edinburghu! To je mladi saksofonist Jan Tominić, koji za Glas Hrvatske govori o svom glazbenom pozivu i pripremama za natjecanje. Zagrebačka filharmonija objavila je novi nosač zvuka s djelima Igora Stravinskog, pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitayenka, u nakladi ugledne njemačke izdavačke kuće "Ohems classics". Prisjećamo se života i djela skladatelja Milka Kelemena, koji je preminuo 8. ožujka u 93. godini života u svom domu u Stuttgartu.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (06.03.2018.)
  52:38

  7. ožujka 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (06.03.2018.)

  U Hrvatsku se ponovno vratila japanska pijanistica Yoko Nishii, našoj publici već dobro poznata kao vrsna interpretkinja opusa Dore Pejačević. U tjednu kad obilježavamo obljetnicu smrti ove naše glasovite skladateljice, Yoko Nishii posvetiti će se još jednom našem skladatelju, Franju Krežmi, čije je minijature za glasovir i violinu snimila na upravo obljavljenom nosaču zvuka sa zagrebačkim violinistom Krešimirom Marmilićem. Velik dio svog života hrvatskim skladateljima posvetila je i ovogodišnja dobitnica nagrade Porin za životno djelo, pijanistica Pavica Gvozdić!

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh