Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

Emisija koja prati i promiče hrvatsku glazbenu baštinu.

Ona izvire iz bogate povijesne riznice, kao i ona koja nastaje kroz nove glazbene projekte, koncerte, festivale te domaće i inozemne uspjehe naših skladatelja i interpreta.

Posljednje emisije

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (19.06.2018.)
  52;37

  20. lipnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (19.06.2018.)

  Naš glasoviti orguljaš Pavao Mašić nastupio je u glavnom kolumbijskom gradu, u koncertnom ciklusu "Bach en Bogota", a osječki bariton Berislav Jerković te njegova supruga, dirigentica Antoaneta Radočaj Jerković održali su predavanje u Južnoafričkoj republici o hrvatskoj tradicijskoj glazbi i instrumentima! Ansambl Projekt Lazarus koncertom u Zagrebu obilježio je 370. obljetnicu smrti našeg glasovitog skladatelja Ivana Lukačića.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (12.06.2018.)
  53;12

  13. lipnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (12.06.2018.)

  2018. je godina velikih obljetnica za FA SKUD Ivan Goran Kovačić te Hrvatski pjevački zbor Ivan pl. Zajc, a Akademski muški zbor FER-a vratio se s dvodnevne turneje po Srbiji. Prisjećamo se i života i djela našeg skladatelja, pijanista, dirigenta i glazbenog pedagoga Željka Brkanovića.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (5.6.2018.)
  45:00

  5. lipnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (5.6.2018.)

  U Zadru je održano 11. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova na koje su, osim hrvatskih, pristigli zboraši iz Švedske, Njemačke, i Češke a pobjedu su odnijeli - američki Cardinal Singers! Ovog proljeća nagrade na natjecanjima u Europi i svijetu osvojili su naši mladi skladatelji i interpreti - Margareta Ferek - Petrić, Ivan Božičević i Franjo Bilić.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (29.5.2018.)
  45:00

  29. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (29.5.2018.)

  Simfonijski orkestar HRT-a i orguljaš Pavao Mašić praizveli su Koncert za orgulje i orkestar skladatelja Silvija Foretića na programu koncerta "Svečanost ritma" u Velikoj dvorani Lisinski i oduševili publiku i kritiku. Mladi dugoselski skladatelj Dario Cebić osvojio novu nagradu svojim opusom! Njegova 5. Komorna simfonija osvojila je 2. mjesto na jednom prestižnom skladateljskom natjecanju u Italiji. Najavljujemo 4. Zrinfest - festival posvećen plemenitaškoj obitelji Zrinski i njihovoj utvrdi, stvoren za ljubitelje klasične glazbe u netaknutoj prirodi.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (22.05.2018.)
  48:00

  22. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (22.05.2018.)

  Posljednji dani svibnja u Samoboru protječu u znaku Jazz festivala, dok se jedan od najvećih zagrebačkih dječjih zborova, Zagrebački anđeli, priprema za svoj prvi veliki samostalan koncert. U novom kulturnom projektu Ilica Q'Art oživljava najveća zagrebačka ulica, a predstavljamo vam i jedan mladi komorni ansambl - Croazzolla Concertante.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (15.05.2018.)
  53;03

  15. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (15.05.2018.)

  Orguljaš Edmund Andler Borić objavio treći nosač zvuka iz edicije "Orgulje sisačke biskupije", snimljen na orguljama zagrebačkog majstora Antuna Schimenza iz 1863, u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Ove nedjelje oživjet će i orgulje u Zagrebačkoj katedrali, zahvaljujući koncertu Trija Solemnis, a za svoj debitantski koncert u Šibeniku priprema se Max Bruch trio. Prisjećamo se života i djela našeg glasovitog klarinetista i glazbenog pedagoga, Giovannija Cavallina, koji je preminuo 9. svibnja u 87. godini života.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (08.05.2018.)
  51:56

  8. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (08.05.2018.)

  Dubrovačka pijanistica govori nam o svojim putovanjima na Siciliju i u Andaluziju, gdje je u ožujku i travnju održala koncerte s vrsnim inozemnim glazbenicima. Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić krajem travnja nastupio je u Munchenu na poziv Matice hrvatske i oduševio hrvatsku i njemačku publiku pjesmom, plesovima i narodnim nošnjama iz hrvatske tradicijske riznice. Nakon deset godina uspješnog djelovanja Mješovitog zbora Schola Cantorum u Rijeci, svoj debitantski koncert u Svetištu Majke Božje Trsatske održao je i Ženski komorni zbor Schola cantorum s programom tradicionalnih marijanskih napjeva, te djelima duhovne glazbe iz hrvatskog i svjetskog skladateljskog opusa. Najavljujemo 9. Hrvatsko harmonikaško natjecanje u Daruvaru, u organizaciji Harmonikaškog centra, na koje se prijavilo čak 97 mladih harmonikaša!

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (01.05.2018.)
  50:51

  2. svibnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (01.05.2018.)

  Prošlog vikenda u Dugom selu održan je 7. Festival klasične glazbe u novouređenoj, vrhunskoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Dugo selo. Koncerte pred prepunom dvoranom održali su austrijski ALEA ansambl te Simfonijski orkestar iz Graza, među ostalim i s djelima našeg diljem svijeta nagrađivanog, dugoselskog skladatelja Darija Cebića. Tom prigodom predstavljen je i novi nosač zvuka G.Š. Dugo selo, "Uspomene". Najavljujemo 7. "Razglednicu", godišnju kulturnu manifestaciju Hrvatskog sabora kulture, koja u dvorani Lisinski okuplja najbolje glazbene, likovne, literarne i plesne amatere iz cijele Hrvatske, laureate županijskih susreta koji se održavaju tijekom godine. No, ovogodišnja "Razglednica" posebna je jer Hrvatski sabor kulture obilježava 70 godina djelovanja.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (24.04.2018.)
  54:02

  24. travnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo (24.04.2018.)

  Uskoro počinju 12. Ars organi Siciae na vrijednim orguljama u Sisku i okolici, te 6. Dani flaute u organizaciji Glazbene mladeži Split. U dalekoj Australiji praizvedeno djelo mlade hrvatske skladateljice Viktorije Čop, na inicijativu australskog skladatelja i dirigenta Alana Holleya.

 • Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Balkan madness
  47:02

  18. travnja 2018.

  Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo: Balkan madness

  Predstavljamo vam jedan novi nosač zvuka, dugogodišnju ideju i napokon realiziranu želju mladog bosanskohercegovačkog pijanista Bartolomeja Stankovića. Pod nazivom "Balkan madness", prema istoimenoj skladbi sarajevskog skladatelja Samira Fejzića, Bartolomej Stanković snimio je djela deset vrsnih bosanskohercegovačkih skladatelja, od onih prvih generacija dvadesetog stoljeća do sasvim mladih skladatelja koji tek grade svoj put. Iznio je tako na ovom izdanju Bartolomej Stanković lijep presjek glazbenog stvaralaštva na području Bosne i Hercegovine do danas, uz jedan vlastiti ciklus preludija za glasovir a sve pod zajedničkim nazivnikom Balkan madness, koji daje naslutiti inspiraciju bosanskim, ali i istarskim i dalmatinskim folklornim motivima prisutnim u djelima ovih skladatelja.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh