Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici
  25:57

  16. siječnja 2020.

  Hrvatski stil: Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici

  U Koprivnici je završilo desetodnevno podučavanje o folkloru koje je na radionicama okupilo zaljubljenike u nacionalnu baštinu iz domovine i Hrvate iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Vojvodine, BiH-a, Mađarske, Crne Gore i Argentine. Hrvatska matica iseljenika okupila je tim stručnih predavača i više od 150 sudionika Zimske škole hrvatskog folklora koji su se bavili pjesmom, plesom, nošnjama i nakitom Panonskog područja.

 • Hrvatski stil (18.06.2020.)
  30:00

  18. lipnja 2020.

  Hrvatski stil (18.06.2020.)

  Na ostacima drevnog antičkoga grada Narone, nedaleko Metkovića, smjestio se Vid. Pitomi krajolik uokolo Vida čini zelena dolina s vijugavim Norinom, pritokom Neretve, a s vrha brežuljka na kojem dominiraju Domagojevi strijelci uz vidonjsku crkvu Ledene Gospe, puca prekrasan pogled na nedirnutu močvaru obraslu trskom i šašem pod Rujnicom, na susjedno selo Prud te na Metković i močvarne parcele u dolini Neretve. Uz bogatu arheološku baštinu koja ukazuje na nekadašnji grčki emporij i znamenitu rimsku koloniju, uprizorenu u popularnom mjesnom muzeju in situ, Vidonjci iznimno njeguju svoju tradicijsku baštinu i običaje, posebice u sklopu Hrvatskog starinarskog športskog kulturnog društva Narona s mladima na čelu, a jednako je i upornih mladih nastavljača tradicijske gastronomije čija su okosnica specijaliteti od jegulja.

 • Hrvatski stil: Sali
  25:08

  4. lipnja 2020.

  Hrvatski stil: Sali

  Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Većina radno sposobnih Saljana radi u tvornici Mardešić, a ostatak stanovništva odlazi u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivamo to malo mjesto na Dugom otoku, koje nudi sve za ugodan život. Tu su škola i knjižnica, tu je tvornica, ali i netaknuta priroda. A kad je o knjižnici riječ, ona je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj – njezini članovi dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike. Ovo je radijska adaptacija dokumentarnog filma iz televizijskog serijala Otkrivamo Hrvatsku, redateljice Tanje Kanceljak. Uredila Tanja Rau.

 • Hrvatski stil: 27 susjedstava Rijeke2020
  27:35

  12. ožujka 2020.

  Hrvatski stil: 27 susjedstava Rijeke2020

  Rijeka - Europska prijestolnica kulture nepresušna je tema ove godine i svaki nam dan nudi mnoštvo programa u kojem svatko može pronaći kutak za sebe. Jedan od tih kutaka, bolje rečeno 27 njih, nudi programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 koji spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. Istražili smo kako 27 susjedstava postaje Hrvatski stil Europske prijestolnice kulture.

 • Hrvatski stil: novinarski posjet ozaljskom i karlovačkom kraju
  30:28

  5. ožujka 2020.

  Hrvatski stil: novinarski posjet ozaljskom i karlovačkom kraju

  Najstariji hrvatski turistički vodič iz 1827. godine iz pera je Karlovčanina Mihaela Kunića, to je jedna od prvih knjiga tiskanih o tome gradu, a što danas nudi Karlovačka županija, posebice karlovački i ozaljski kraj, krenuli su istraživati turistički novinari iz Hrvatske, Slovenije i Srbije na dvodnevnom studijskom putovanju. Domaćini su pokazali zanimljiva i atraktivna turistička odredišta i brojne izletničke mogućnosti koje čekaju da ih se otkrije i upozna: od spilja i jama, arheološkog nasljeđa, svetišta i utvrđenih gradova, običaja i narodne kulture do tradicijske graditeljske baštine i bogate i raznolike eno i gastro ponude obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na potpuno zapuštena područja vraća se život, Hrvati iz Kanade, Amerike ili Australije dolaze na djedovinu i pomažu u obnovi sakralnih i drugih objekata, zapošljavaju se mladi koji ostaju na imanjima svojih predaka, čuva se autohtoni sortiment i pasmine, izrađuju se narodne nošnje, tradicijski nakit, obnavlja čipkarstvo, pa sve do toga da se u Karlovcu izgradila prva hrvatska replika zaštićenog spomenika kulture, srušen je do temelja i ponovno sagrađen, a potom je sedam puta bio proglašen najboljim kontinentalnim hotelom u našoj zemlji

 • Hrvatski stil: Festival masline u Zagrebu
  30:34

  27. veljače 2020.

  Hrvatski stil: Festival masline u Zagrebu

  U Zagrebu je od 22. - 23. veljače održan 5. Festival maslina na kojem je sudjelovalo više od 30 OPG-ova s vrhunskim maslinovim uljima. Održane su kušaonice maslinova ulja, sira, vina, biljnih likera te prodaja opreme za preradu ulja.

 • Hrvatski stil - Sveti Martin na Muri
  24:00

  20. veljače 2020.

  Hrvatski stil - Sveti Martin na Muri

  Zvuci cimbala, miris domaćeg kruha, šum nabujale rijeke, predivan krajobraz, bogata baština i marljivi stanovnici dobitna su kombinacija Svetog Martina na Muri, naprednog i poželjnog mjesta za život u Hrvatskoj. A sve je počelo prije mnogo godina kad je iz jedne bušotine, ''neugodno'' iznenadivši mještane, umjesto nafte potekla termalna voda. ''Priče iz davnine'' ovog kraja, nisu samo lijepo sjećanje na one koji su ga svojim trudom učinili takvim kakav jest nego i nadahnuće mlađim naraštajima koji ostaju na svom tlu, nastavljajući dalje prema uzoru na svoje prethodnike pod sloganom - sve se može, kad se hoće. Radijska adaptacija TV dokumentarca o Svetom Martinu na Muri - redateljica Ljiljana Mandić, scenaristica Silvija Trnčević, tonski snimatelj Vladimir Gagulić, za radio obradila Tatjana Rau.

 • Hrvatski stil - Stepinčevo 2020. u Krašiću
  29:10

  13. veljače 2020.

  Hrvatski stil - Stepinčevo 2020. u Krašiću

  U Krašiću je obilježena 60. godišnjica smrti blaženog Alojzija Stepinca u kojem su mnogobrojni vjernici iz Hrvatske molili za njegovo proglašenje svetim. Neki su u toj nakani, kako kažu, tjelesno molili, propješačili su i više od 50 kilometara da bi došli u blaženikov zavičaj, poput Udruge Marijanski zavjet za domovinu. Uz mnogobrojne hodočasnike koji su došli sa svojim župnicima ili samostalno, pomoliti se došla i kuburaška udruga Okić koja inače obilježava blagdane hrvatskih svetaca i mučenika. Licitari i medičari nudili su svoje proizvode uz koje su se vjernici prisjetili svojih djetinjstava kad su s proštenja nosili drvene igračke, licitarska srca, čisla, medenjake ili njihovi djedovi i tate – gvirc, alkoholni napitak od meda osvježavan kockicom leda.

 • Hrvatski stil: Antonja 2020.
  27:24

  6. veljače 2020.

  Hrvatski stil: Antonja 2020.

  U drugoj polovici siječnja u spomen na blagdan katoličkog sveca Antuna Pustinjaka u Rovinjskome Selu priređena je Antonja, manifestacija na kojoj je održana 29. Izložba vina, 17. Izložba maslinova ulja rovinjštine i 7. Festival istarske supe, jednog od prepoznatljivih simbola regionalne eno-gastronomije. Pokazalo se da naglasak na ono baštinsko što poluotok nudi ima svoje mnogobrojne štovatelje i konzumente i mimo velike ljetne sezone kad u Istri ne manjka posjetitelja iz cijeloga svijeta.

 • Hrvatski stil: Fažana - metropola srdela
  28:06

  9. siječnja 2020.

  Hrvatski stil: Fažana - metropola srdela

  Nije sigurno jesu li mitski Argonauti tražeći zlatno runo stigli upravo do Fažane, premda su njezini stanovnici uvjereni da je baš tako, no sasvim se sigurno zna da su u njoj u velikome broju proizvodili strarorimske amfore, po kojima je vjerojatno i dobila ime – Vazianum. I dok su starorimsko m Viom Flaviom koja jer vodila kroz nju, prolazile legije i običan puk, u tamošnjim su amforama čuvali rujno vino od loze iz obližnjih vinograda i zlatno ulje s ulika dozrelih na suncu južne Istre. U kasnoj antici promatrali su je s mora i divili joj se kao ukrasima na lavi lijepe žene, da bi i u kasnijim stoljećima bila poželjno mjesto za boravak svima, od akvilejskih patrijarha, pulskih patricija, venecijanske vlastele, austrijskih careva do suvremenih državnika. Takva je, divna, okupana suncem i morem, naša Fažana. Moderan je imidž sagradila na ribarskoj tradiciji zahvaljujući kojoj je postala metropola srdela. U Hrvatskom stilu upoznajemo Fažanu - mjesto stvoreno za život u punom smislu te riječi!

 • Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela
  30:00

  26. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela

  Mirisi kojima su odisale kuhinje naših baka i prabaka, to je ono što priželjkujemo ovih blagdanskih dana, rekli bismo da se spremanju tradicionalna hrvatska jela, nije nam u tom trenutku važno kojoj su kulinarskoj baštini slična - antičkoj, ilirskoj, austrougarskoj, talijanskoj, francuskoj ili turskoj. Hrvatska kuhinja može se podijeliti u nekoliko regionalnih, poput istarske, dalmatinske, dubrovačke, ličke, zagorske, međimurske, podravske i slavonske kuhinje. Sve imaju karakteristične tradicije kuhanja koje su vrlo često slabo poznate u drugim dijelovima zemlje, no, većina se jela može naći s lokalnim varijantama u cijeloj Hrvatskoj. U emisiji donosimo priču o nekoliko hrvatskih blagdanskih jela.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh