Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil - Stepinčevo 2020. u Krašiću
  29:10

  13. veljače 2020.

  Hrvatski stil - Stepinčevo 2020. u Krašiću

  U Krašiću je obilježena 60. godišnjica smrti blaženog Alojzija Stepinca u kojem su mnogobrojni vjernici iz Hrvatske molili za njegovo proglašenje svetim. Neki su u toj nakani, kako kažu, tjelesno molili, propješačili su i više od 50 kilometara da bi došli u blaženikov zavičaj, poput Udruge Marijanski zavjet za domovinu. Uz mnogobrojne hodočasnike koji su došli sa svojim župnicima ili samostalno, pomoliti se došla i kuburaška udruga Okić koja inače obilježava blagdane hrvatskih svetaca i mučenika. Licitari i medičari nudili su svoje proizvode uz koje su se vjernici prisjetili svojih djetinjstava kad su s proštenja nosili drvene igračke, licitarska srca, čisla, medenjake ili njihovi djedovi i tate – gvirc, alkoholni napitak od meda osvježavan kockicom leda.

 • Hrvatski stil - Sveti Martin na Muri
  24:00

  20. veljače 2020.

  Hrvatski stil - Sveti Martin na Muri

  Zvuci cimbala, miris domaćeg kruha, šum nabujale rijeke, predivan krajobraz, bogata baština i marljivi stanovnici dobitna su kombinacija Svetog Martina na Muri, naprednog i poželjnog mjesta za život u Hrvatskoj. A sve je počelo prije mnogo godina kad je iz jedne bušotine, ''neugodno'' iznenadivši mještane, umjesto nafte potekla termalna voda. ''Priče iz davnine'' ovog kraja, nisu samo lijepo sjećanje na one koji su ga svojim trudom učinili takvim kakav jest nego i nadahnuće mlađim naraštajima koji ostaju na svom tlu, nastavljajući dalje prema uzoru na svoje prethodnike pod sloganom - sve se može, kad se hoće. Radijska adaptacija TV dokumentarca o Svetom Martinu na Muri - redateljica Ljiljana Mandić, scenaristica Silvija Trnčević, tonski snimatelj Vladimir Gagulić, za radio obradila Tatjana Rau.

 • Hrvatski stil: Antonja 2020.
  27:24

  6. veljače 2020.

  Hrvatski stil: Antonja 2020.

  U drugoj polovici siječnja u spomen na blagdan katoličkog sveca Antuna Pustinjaka u Rovinjskome Selu priređena je Antonja, manifestacija na kojoj je održana 29. Izložba vina, 17. Izložba maslinova ulja rovinjštine i 7. Festival istarske supe, jednog od prepoznatljivih simbola regionalne eno-gastronomije. Pokazalo se da naglasak na ono baštinsko što poluotok nudi ima svoje mnogobrojne štovatelje i konzumente i mimo velike ljetne sezone kad u Istri ne manjka posjetitelja iz cijeloga svijeta.

 • Hrvatski stil: Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici
  25:57

  16. siječnja 2020.

  Hrvatski stil: Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici

  U Koprivnici je završilo desetodnevno podučavanje o folkloru koje je na radionicama okupilo zaljubljenike u nacionalnu baštinu iz domovine i Hrvate iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Vojvodine, BiH-a, Mađarske, Crne Gore i Argentine. Hrvatska matica iseljenika okupila je tim stručnih predavača i više od 150 sudionika Zimske škole hrvatskog folklora koji su se bavili pjesmom, plesom, nošnjama i nakitom Panonskog područja.

 • Hrvatski stil: Fažana - metropola srdela
  28:06

  9. siječnja 2020.

  Hrvatski stil: Fažana - metropola srdela

  Nije sigurno jesu li mitski Argonauti tražeći zlatno runo stigli upravo do Fažane, premda su njezini stanovnici uvjereni da je baš tako, no sasvim se sigurno zna da su u njoj u velikome broju proizvodili strarorimske amfore, po kojima je vjerojatno i dobila ime – Vazianum. I dok su starorimsko m Viom Flaviom koja jer vodila kroz nju, prolazile legije i običan puk, u tamošnjim su amforama čuvali rujno vino od loze iz obližnjih vinograda i zlatno ulje s ulika dozrelih na suncu južne Istre. U kasnoj antici promatrali su je s mora i divili joj se kao ukrasima na lavi lijepe žene, da bi i u kasnijim stoljećima bila poželjno mjesto za boravak svima, od akvilejskih patrijarha, pulskih patricija, venecijanske vlastele, austrijskih careva do suvremenih državnika. Takva je, divna, okupana suncem i morem, naša Fažana. Moderan je imidž sagradila na ribarskoj tradiciji zahvaljujući kojoj je postala metropola srdela. U Hrvatskom stilu upoznajemo Fažanu - mjesto stvoreno za život u punom smislu te riječi!

 • Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela
  30:00

  26. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela

  Mirisi kojima su odisale kuhinje naših baka i prabaka, to je ono što priželjkujemo ovih blagdanskih dana, rekli bismo da se spremanju tradicionalna hrvatska jela, nije nam u tom trenutku važno kojoj su kulinarskoj baštini slična - antičkoj, ilirskoj, austrougarskoj, talijanskoj, francuskoj ili turskoj. Hrvatska kuhinja može se podijeliti u nekoliko regionalnih, poput istarske, dalmatinske, dubrovačke, ličke, zagorske, međimurske, podravske i slavonske kuhinje. Sve imaju karakteristične tradicije kuhanja koje su vrlo često slabo poznate u drugim dijelovima zemlje, no, većina se jela može naći s lokalnim varijantama u cijeloj Hrvatskoj. U emisiji donosimo priču o nekoliko hrvatskih blagdanskih jela.

 • Hrvatski stil: Park prirode Papuk
  28:11

  19. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Park prirode Papuk

  Mnogima je Slavonija pojam za ravnicu, no bolji poznavatelji znaju da se ona sastoji i od planina koje mjestimice dosežu visinu i od tisuću metara nadmorske visine. U jedno od takvih područja, Park prirode Papuk, vodimo vas u ovom Hrvatskom stilu.

 • Hrvatski stil - Sali
  25:31

  12. prosinca 2019.

  Hrvatski stil - Sali

  Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Većina radno sposobnih Saljana radi u tvornici Mardešić, a ostatak stanovništva odlazi u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivamo to malo mjesto na Dugom otoku, koje nudi sve za ugodan život. Tu su škola i knjižnica, tu je tvornica, ali i netaknuta priroda. A kad je o knjižnici riječ, ona je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj – njezini članovi dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike.

 • Hrvatski stil: Goranski advent
  30:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Goranski advent

  Uoči otvorenja zagrebačkog adventa, protekle subote u Hrvatskoj kući Materina priča predstavljeni su adventski običaji Gorskog kotara, Ravne gore te su prikazane goranske jaslice. U Hrvatskoj kući Materina priča predstavljena je i goranska kuharica autorice Blažice Sveticki ''Iz bakine škrinjice'' (s posebnim naglaskom na adventske recepte), te je održana radionica filcanja vune Udruge Goranskih vunarica iz Ravne Gore.

 • Hrvatski stil: Bunjevačko kolo – pola stoljeća čuvanja hrvatske baštine
  30:00

  28. studenoga 2019.

  Hrvatski stil: Bunjevačko kolo – pola stoljeća čuvanja hrvatske baštine

  U prostorima Hrvatske matice iseljenika predstavio se Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice te su održane i radionice o bunjevačkoj tradicijskoj baštini. Hrvatsko kulturno društvo „Bunjevačko kolo“ osnovano je 1970. i desetljećima je bilo jedino okupljalište Hrvata u ovom dijelu Bačke. Ovom prigodom Centar je dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika (HMI) za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvata Bunjevaca,

 • Hrvatski stil: Voćin - najmlađa općina u Hrvatskoj
  28:22

  7. studenoga 2019.

  Hrvatski stil: Voćin - najmlađa općina u Hrvatskoj

  Voćin je najmlađa općina u Hrvatskoj, a prosječna starost njezinih stanovnika iznosi tek 34 godine. Od 2400 stanovnika svaki četvrti je dijete. Tome su ponajviše pridonijeli Hrvati doseljeni iz kosovske Letnice 1992. godine koji tradicionalno imaju mnogo djece. Tako je, uz poznato marijansko svetište, Voćin postao mjesto koje se razlikuje od svih drugih u Hrvatskoj i sagradio svoj prepoznatljiv – hrvatski stil.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh