Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Park prirode Papuk
  28:11

  19. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Park prirode Papuk

  Mnogima je Slavonija pojam za ravnicu, no bolji poznavatelji znaju da se ona sastoji i od planina koje mjestimice dosežu visinu i od tisuću metara nadmorske visine. U jedno od takvih područja, Park prirode Papuk, vodimo vas u ovom Hrvatskom stilu.

 • Hrvatski stil: Etno zbirka i stvaralaštvo Vere Grgac
  45:00

  17. rujna 2020.

  Hrvatski stil: Etno zbirka i stvaralaštvo Vere Grgac

  Mjesto naše priče je u Novakima Bistranskim, predstavljamo pjesnikinju, vlasnicu etno zbirke i kroničarku, članicu Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske Zaprešić, Kajkavijane i književnog društva svetoga Jeronima u Zagrebu, te savjetnicu važnih hrvatskih institucija: Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Sudjeluje na pjesničkim smotrama, objavljuje u književnim časopisima, dobiva nagrade za svoje pjesništvo i autorica je nekoliko zapaženih knjiga na standardnome i kajkavskome jeziku. Od 2019. Vera Grgac je u mirovini nakon što je 45 godina provela kao nastavnica na Školi za medicinske sestre pri Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu.

 • Hrvatski stil: Pulski filmski festival
  32:35

  10. rujna 2020.

  Hrvatski stil: Pulski filmski festival

  67. Pulski filmski festival održan od 29. kolovoza do 4. rujna obilježili su filmovi s obiteljskom potkom, jakim pojedincima često tragičnih sudbina te filmovi povratničko-iseljeničke tematike. Prevladava zaključak da je sama činjenica da je festival održan, kao jedini veliki filmski festival u svijetu koji ove godine nije išao online nego uživo, govori o njegovu uspjehu.

 • Hrvatski stil - Jelsa
  25:45

  3. rujna 2020.

  Hrvatski stil - Jelsa

  ''Svako malo misto u Dalmaciji je specifično pa tako i naše. Teško je objasniti zašto, valjda ga ljudi učine takvim…'' - kažu mještani Jelse na otoku Hvaru. Procvat je doživjela u 19. stoljeću zahvaljujući moćnim i uglednim kapetanskim obiteljima, ponajviše Dubokovićima. Mještani su oduvijek živjeli od pomorstva, ribarstva, uzgoja vinove loze i maslina, a u novije vrijeme sve veću ulogu u razvoju Jelse ima turizam. Na području općine, u unutrašnjosti, posebice se u tom smislu ističe Humac s klasičnom ambijentalnom graditeljskom baštinom - nekadašnje pastirsko naselje u sustavu obnove izraslo u Eko-etno selo te romantična Vrboska uz more. Dio priče o Jelsi su i njezini iseljenici, doseljenici, ali i povratnici. Oni koji se vraćaju svojoj ''lozi u škripu''. Ovu priču donosimo kao radijsku adaptaciju televizijskog dokumentarnog filma o Jelsi u sklopu ciklusa Otkrivamo Hrvatsku, snimanog u jesen 2019., prema scenariju Silvije Trnčević i u režiji Ljiljane Mandić. Za radio adaptirala i uredila Tanja Rau.

 • Hrvatski stil: Žminjski gušti
  48:26

  23. srpnja 2020.

  Hrvatski stil: Žminjski gušti

  Pod pojmom Žminjski gušti u Istri se prepoznaju proizvodi OPG-a Udovičić iz Žminja koje proizvodi suhe istarske kobasice koje, kao i drugi njihovi proizvodi, trebaju udovoljiti obiteljskom kriteriju "da imaju gušt od nekad".

 • Hrvatski stil (18.06.2020.)
  30:00

  18. lipnja 2020.

  Hrvatski stil (18.06.2020.)

  Na ostacima drevnog antičkoga grada Narone, nedaleko Metkovića, smjestio se Vid. Pitomi krajolik uokolo Vida čini zelena dolina s vijugavim Norinom, pritokom Neretve, a s vrha brežuljka na kojem dominiraju Domagojevi strijelci uz vidonjsku crkvu Ledene Gospe, puca prekrasan pogled na nedirnutu močvaru obraslu trskom i šašem pod Rujnicom, na susjedno selo Prud te na Metković i močvarne parcele u dolini Neretve. Uz bogatu arheološku baštinu koja ukazuje na nekadašnji grčki emporij i znamenitu rimsku koloniju, uprizorenu u popularnom mjesnom muzeju in situ, Vidonjci iznimno njeguju svoju tradicijsku baštinu i običaje, posebice u sklopu Hrvatskog starinarskog športskog kulturnog društva Narona s mladima na čelu, a jednako je i upornih mladih nastavljača tradicijske gastronomije čija su okosnica specijaliteti od jegulja.

 • Hrvatski stil: Sali
  25:08

  4. lipnja 2020.

  Hrvatski stil: Sali

  Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Većina radno sposobnih Saljana radi u tvornici Mardešić, a ostatak stanovništva odlazi u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivamo to malo mjesto na Dugom otoku, koje nudi sve za ugodan život. Tu su škola i knjižnica, tu je tvornica, ali i netaknuta priroda. A kad je o knjižnici riječ, ona je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj – njezini članovi dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike. Ovo je radijska adaptacija dokumentarnog filma iz televizijskog serijala Otkrivamo Hrvatsku, redateljice Tanje Kanceljak. Uredila Tanja Rau.

 • Hrvatski stil: 27 susjedstava Rijeke2020
  27:35

  12. ožujka 2020.

  Hrvatski stil: 27 susjedstava Rijeke2020

  Rijeka - Europska prijestolnica kulture nepresušna je tema ove godine i svaki nam dan nudi mnoštvo programa u kojem svatko može pronaći kutak za sebe. Jedan od tih kutaka, bolje rečeno 27 njih, nudi programski pravac 27 susjedstava Rijeke 2020 koji spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. Istražili smo kako 27 susjedstava postaje Hrvatski stil Europske prijestolnice kulture.

 • Hrvatski stil: novinarski posjet ozaljskom i karlovačkom kraju
  30:28

  5. ožujka 2020.

  Hrvatski stil: novinarski posjet ozaljskom i karlovačkom kraju

  Najstariji hrvatski turistički vodič iz 1827. godine iz pera je Karlovčanina Mihaela Kunića, to je jedna od prvih knjiga tiskanih o tome gradu, a što danas nudi Karlovačka županija, posebice karlovački i ozaljski kraj, krenuli su istraživati turistički novinari iz Hrvatske, Slovenije i Srbije na dvodnevnom studijskom putovanju. Domaćini su pokazali zanimljiva i atraktivna turistička odredišta i brojne izletničke mogućnosti koje čekaju da ih se otkrije i upozna: od spilja i jama, arheološkog nasljeđa, svetišta i utvrđenih gradova, običaja i narodne kulture do tradicijske graditeljske baštine i bogate i raznolike eno i gastro ponude obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na potpuno zapuštena područja vraća se život, Hrvati iz Kanade, Amerike ili Australije dolaze na djedovinu i pomažu u obnovi sakralnih i drugih objekata, zapošljavaju se mladi koji ostaju na imanjima svojih predaka, čuva se autohtoni sortiment i pasmine, izrađuju se narodne nošnje, tradicijski nakit, obnavlja čipkarstvo, pa sve do toga da se u Karlovcu izgradila prva hrvatska replika zaštićenog spomenika kulture, srušen je do temelja i ponovno sagrađen, a potom je sedam puta bio proglašen najboljim kontinentalnim hotelom u našoj zemlji

 • Hrvatski stil: Festival masline u Zagrebu
  30:34

  27. veljače 2020.

  Hrvatski stil: Festival masline u Zagrebu

  U Zagrebu je od 22. - 23. veljače održan 5. Festival maslina na kojem je sudjelovalo više od 30 OPG-ova s vrhunskim maslinovim uljima. Održane su kušaonice maslinova ulja, sira, vina, biljnih likera te prodaja opreme za preradu ulja.

 • Hrvatski stil - Sveti Martin na Muri
  24:00

  20. veljače 2020.

  Hrvatski stil - Sveti Martin na Muri

  Zvuci cimbala, miris domaćeg kruha, šum nabujale rijeke, predivan krajobraz, bogata baština i marljivi stanovnici dobitna su kombinacija Svetog Martina na Muri, naprednog i poželjnog mjesta za život u Hrvatskoj. A sve je počelo prije mnogo godina kad je iz jedne bušotine, ''neugodno'' iznenadivši mještane, umjesto nafte potekla termalna voda. ''Priče iz davnine'' ovog kraja, nisu samo lijepo sjećanje na one koji su ga svojim trudom učinili takvim kakav jest nego i nadahnuće mlađim naraštajima koji ostaju na svom tlu, nastavljajući dalje prema uzoru na svoje prethodnike pod sloganom - sve se može, kad se hoće. Radijska adaptacija TV dokumentarca o Svetom Martinu na Muri - redateljica Ljiljana Mandić, scenaristica Silvija Trnčević, tonski snimatelj Vladimir Gagulić, za radio obradila Tatjana Rau.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh