Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Park prirode Papuk
  28:11

  19. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Park prirode Papuk

  Mnogima je Slavonija pojam za ravnicu, no bolji poznavatelji znaju da se ona sastoji i od planina koje mjestimice dosežu visinu i od tisuću metara nadmorske visine. U jedno od takvih područja, Park prirode Papuk, vodimo vas u ovom Hrvatskom stilu.

 • Hrvatski stil - Dani Prigorja u Zagrebu 2020.
  40:27

  5. studenoga 2020.

  Hrvatski stil - Dani Prigorja u Zagrebu 2020.

  Na glavnom zagrebačkom trgu do nedjelje 8. studenoga u tijeku su Dani Prigorja koje organizira KUD Prepuštovec uz podršku grada Zagreba. Okupili su se čuvari prigorske baštine, proizvođači hrane i pića uz goste iz Dalmacije i Slavonije. Prigorje je područje Hrvatske koje se proteže najvećim dijelom oko Zagreba. Točnije, to je područje uz južne obronke Medvednice do rijeke Save. Na jugozapadu graniči sa Žumberkom, na istoku s Moslavinom, na zapadu je rubno naselje Harmica, a na sjeveroistoku Sveti Ivan Zelina, odnosno neznatno sjeverno od Zeline završava Kalničkim prigorjem.

 • Hrvatski stil: Muzej ratne i vojne povijesti
  43:06

  29. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Muzej ratne i vojne povijesti

  Pakrac je grad obilježen poviješću, od ranosrednjovjekovne do suvremene, a svatko tko ga posjeti u to se može i osobno uvjeriti. U Pakrac se uvijek rado vraćamo, posebice zato što nas, bez obzira na njegovu veličinu, tamo uvijek pronađemo nešto novo i zanimljivo. Ovoga puta, došli smo na poziv osnivača i voditelja Muzeja ratne i vojne povijesti Marija Tušeka koji je svoju ideju o jedinstvenome muzeju uz puno dobre volje uspio provesti u djelo.

 • Hrvatski stil: Studijsko putovanje novinara po Krapinsko-zagorskoj županiji 2020.
  45.28

  22. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Studijsko putovanje novinara po Krapinsko-zagorskoj županiji 2020.

  U sklopu programa „Zeleni bregi i vinske staze Zagorja“ koji se provodi na području Desinića, Pregrade i Krapinskih Toplica, Incredible Tours i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije organizirali su studijsko putovanje za novinare. U bogatom programu nastojalo nas se upoznati s raznolikom prirodnom, enološkom i gastronomskom ponudom tog jedinstvenog područja. Naime, jedino su Zagorci na nacionalnoj razini uspjeli brendirati cijeli jelovnik zaštićen oznakom geografskog podrijetla: to je puran zagorskih brega sa zagorskim mlincima i šrukli. Bogata zagorska graditeljska baština na Vuglec bregu dobila je novu turističku namjenu, vinogradi hrvatskog književnika Janka Leskovara u posjedu su Roberta Zdolca koji čuva dvjestogodišnju prešu za grožđe, a priznati vinar Zdravko Sever motivira prijatelje da se sačuva jedna od devet autohtonih zagorskih sorti i radi na brendiranju Sokola, sorte koja se prvi put spominje 1630. godine.

 • Hrvatski stil: Mrkopalj
  23:50

  15. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Mrkopalj

  Općina Mrkopalj smjestila se na zapadnim obroncima Velike Kapele u idiličnom krajobrazu Gorskoga Kotara. Prvi put ovo planinsko mjesto spominje se 1477. godine, u vrijeme plemenitaša Frankopana. Malo je poznato da je Mrkopalj kolijevka hrvatskog skijanja u kojoj su svoje prve skijaške ''korake'' napravili mnogi naši sportaši i olimpijci. No, Mrkopalj su njegovi žitelji, starosjedioci, došljaci koji žive u suglasju s prirodom – ''malo-pomalo'', kako kaže i ''himna'' Mrkopaljaca.

 • Hrvatski stil: "Garantirano z Varaždinske županije" u Zagrebu
  39:04

  8. listopada 2020.

  Hrvatski stil: "Garantirano z Varaždinske županije" u Zagrebu

  Drugog i trećeg listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana je manifestacija „Garantirano z Varaždinske županije.“ Predstavilo se šezdesetak OPG-ova, obrtnika, domaćih radinosti, tvrtki i pojedinaca koji su Zagrepčanima i mnogobrojnim turistima predstavili izvorne proizvode. Već tradicionalno se mogla pojesti izvrsna sarma od izvornog zaštićenog varaždinskog zelja, kušati zaštićeno varaždinsko bučino ulje koje čeka i europsku markicu, poglede i uzdahe na riječ „domaće“ mamile su rakije, voće i povrće, sirevi, ručno rađena tjestenina ili barokno pivo posvećeno Baroknim večerima koje možete popiti samo u Varaždinu.

 • Hrvatski stil: 100 posto zagorsko 2020.
  37:44

  24. rujna 2020.

  Hrvatski stil: 100 posto zagorsko 2020.

  U Zagrebu je 19. rujna završila prodajno-izložbena manifestacija "100% zagorsko". Na glavnom gradskom trgu širili su se mirisi zagorskih kulinarskih delicija uz proizvode sa zagorskih polja i brežuljaka. Na dvodnevnoj priredbi svoje su proizvode predstavili od onih koji uzgajaju na tradicijski i ekološki način, do onih koji čuvaju i obnavljaju svoje zavičajno nasljeđe, a Hrvatsko Zagorje je posebno u svijetu jer se jedino tamo na tako malom prostoru diče s čak tri fenomena upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva: licitarstvo, čipku i drvene igračke.

 • Hrvatski stil: Etno zbirka i stvaralaštvo Vere Grgac
  45:00

  17. rujna 2020.

  Hrvatski stil: Etno zbirka i stvaralaštvo Vere Grgac

  Mjesto naše priče je u Novakima Bistranskim, predstavljamo pjesnikinju, vlasnicu etno zbirke i kroničarku, članicu Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske Zaprešić, Kajkavijane i književnog društva svetoga Jeronima u Zagrebu, te savjetnicu važnih hrvatskih institucija: Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Sudjeluje na pjesničkim smotrama, objavljuje u književnim časopisima, dobiva nagrade za svoje pjesništvo i autorica je nekoliko zapaženih knjiga na standardnome i kajkavskome jeziku. Od 2019. Vera Grgac je u mirovini nakon što je 45 godina provela kao nastavnica na Školi za medicinske sestre pri Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu.

 • Hrvatski stil: Pulski filmski festival
  32:35

  10. rujna 2020.

  Hrvatski stil: Pulski filmski festival

  67. Pulski filmski festival održan od 29. kolovoza do 4. rujna obilježili su filmovi s obiteljskom potkom, jakim pojedincima često tragičnih sudbina te filmovi povratničko-iseljeničke tematike. Prevladava zaključak da je sama činjenica da je festival održan, kao jedini veliki filmski festival u svijetu koji ove godine nije išao online nego uživo, govori o njegovu uspjehu.

 • Hrvatski stil - Jelsa
  25:45

  3. rujna 2020.

  Hrvatski stil - Jelsa

  ''Svako malo misto u Dalmaciji je specifično pa tako i naše. Teško je objasniti zašto, valjda ga ljudi učine takvim…'' - kažu mještani Jelse na otoku Hvaru. Procvat je doživjela u 19. stoljeću zahvaljujući moćnim i uglednim kapetanskim obiteljima, ponajviše Dubokovićima. Mještani su oduvijek živjeli od pomorstva, ribarstva, uzgoja vinove loze i maslina, a u novije vrijeme sve veću ulogu u razvoju Jelse ima turizam. Na području općine, u unutrašnjosti, posebice se u tom smislu ističe Humac s klasičnom ambijentalnom graditeljskom baštinom - nekadašnje pastirsko naselje u sustavu obnove izraslo u Eko-etno selo te romantična Vrboska uz more. Dio priče o Jelsi su i njezini iseljenici, doseljenici, ali i povratnici. Oni koji se vraćaju svojoj ''lozi u škripu''. Ovu priču donosimo kao radijsku adaptaciju televizijskog dokumentarnog filma o Jelsi u sklopu ciklusa Otkrivamo Hrvatsku, snimanog u jesen 2019., prema scenariju Silvije Trnčević i u režiji Ljiljane Mandić. Za radio adaptirala i uredila Tanja Rau.

 • Hrvatski stil: Žminjski gušti
  48:26

  23. srpnja 2020.

  Hrvatski stil: Žminjski gušti

  Pod pojmom Žminjski gušti u Istri se prepoznaju proizvodi OPG-a Udovičić iz Žminja koje proizvodi suhe istarske kobasice koje, kao i drugi njihovi proizvodi, trebaju udovoljiti obiteljskom kriteriju "da imaju gušt od nekad".

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh