Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Park prirode Papuk
  28:11

  19. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Park prirode Papuk

  Mnogima je Slavonija pojam za ravnicu, no bolji poznavatelji znaju da se ona sastoji i od planina koje mjestimice dosežu visinu i od tisuću metara nadmorske visine. U jedno od takvih područja, Park prirode Papuk, vodimo vas u ovom Hrvatskom stilu.

 • Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni
  31.41

  5. ožujka 2021.

  Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni

  Koliko je u Slavoniji cijenjena i bez koje nema društvenoga života od krštenja do ispraćaja, govori stih bećarca: Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu! Povijest pripremanja tog čuvenog alkoholnog pića izuzetno je bogata. U Šokadiji nije bilo kuće ili zadruge koja nije imala šljivik. Ako bi šljiva urodila, pekao bi se džem, plod se sušio za kompot i kolače, ali, najveselije društveno okupljanje bilo bi pečenje rakije, uz kulen, sir i pjesmu. Šljiva je popularna, ali ne zaostaju dobra stara pića poput viljamovke, rakije od drenka, oskoruše, travarice, orahovca ili višnjevca. I danas se ta pića nastoji napraviti s daškom tradicije, tako to čini Marko Jukić iz Cerne koji u svojem vinkovačkom zavičaju ima šljivik s više od dvije tisuće stabala, drži do starine, pa i nagrada nije manjkalo za kvalitetu Markove šljivovice, Markova orahovca ili Markova višnjevca.

 • Hrvatski stil - Dudov svilac u Konavlima
  25:25

  25. veljače 2021.

  Hrvatski stil - Dudov svilac u Konavlima

  Na krajnjem jugu Hrvatske, u Konavlima, glasovitom dubrovačkom zaleđu podno planine Sniježnice, uz blagodati konavoskoga polja – vinovu lozu, masline, smokve, i ine tradicijske poljoprivredne kulture, uz obnovljena povijesna zdanja utvrda, crkava, dvorova, konala, mlinova, uz zvuk ljerice i tradicionalne poskočice, s posebnom brigom i pažnjom njeguje se i konavosko narodno ruho. A raskoš toga ruha zahvaljuje se uzgoju dudova svilca. Pa će se i ovog proljeća, na Veliku subotu pred Uskrs, uz uobičajeno jelo na blagoslov ponijeti i sjeme ove vrijedne bubice, kao što su to stoljećima prije činile none i pranone. Kao što to cijeli svoj život čini konavoska svilarica Marija Drobac iz zaseoka Glušići ili pak Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima. Autorica Tanja Rau

 • Korizma u Istri
  26:55

  18. veljače 2021.

  Korizma u Istri

  Korizma je vrijeme duhovne i materijalne pripreme za najveću katoličku svetikovinu - Uskrs. Baštinski put nas je odveo u Sveti Petar u šumi, maleno istarsko mjesto u kojem se drže tradicijski običaji, posebice oni vezani uz katoličke blagdane i svetkovine. Njih poznaje i prenosi Marija Bratulić koja svoje unuke poučava običajima, važno joj je da znaju što su, otkud i da drže do svojega.

 • Hrvatski stil: Hrv. bratovština Bokeljske mornarice
  30:00

  12. veljače 2021.

  Hrvatski stil: Hrv. bratovština Bokeljske mornarice

  U Rijeci se početkom veljače tradicionalno bala, dakle, pleše u čast katoličkome svecu Tripunu. Blagdan korijene vuče iz 809. godine kad su kotorski mornari prenijeli moći sveca s mletačkog broda u Kotor. Taj su običaj Bokelji donijeli sa sobom u Hrvatsku i održavaju ga od 1924., kad su u Zagrebu osnovali zavičajnu udrugu, pa potom u Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku. Kulturološke vrijednosti te tradicije prepoznate su i danas, tako da je Proslava sv. Tripuna način kako je obilježavaju Bokelji u Hrvatskoj upisana u registar nematerijalnih kulturnih dobara RH-a. 7. veljače služena je sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, to je dom Bokelja u Rijeci u kojem je i ove godine proslavljen nebeski zaštitnik Kotorske biskupije i Bokelja.

 • Hrvatski stil: Baština DU - Festa sv. Vlaha
  24:00

  21. siječnja 2021.

  Hrvatski stil: Baština DU - Festa sv. Vlaha

  Dubrovčani u domovini i svijetu, i ove godine nastavljaju tisućljetnu tradiciju proslave svoga Parca, zagovornika, zaštitnika – svetoga Vlaha, kroz Festu sv. Vlaha, koja je u jesen 2009. godine uvrštena na UNESCOvu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine. Brojne je radijske emisije u sklopu dugogodišnjeg ciklusa Baštine Radio Dubrovnika, koju prenosi i Glas Hrvatske, ovoj temi posvetila kolegica Maja Nodari. U sklopu priprema za ovogodišnju Festu i proslave blagdana 03. veljače, odabrali smo Baštinu koju je autorica snimila 22. veljače 2015. godine i naslovila ju: Festa sv. Vlaha UNESCOVA baština čovječanstva.

 • Hrvatski stil: Pučišća
  39:00

  18. prosinca 2020.

  Hrvatski stil: Pučišća

  "Sjećam se onog jutra kad sam brodom na jedra ulazio u Pučišća kao u začarani svijet. Kuće su imale izgled ljudi... Ali, te slike ranog djetinjstva koje palucaju u dubini samoće, u bjelini popločanih krovova, otimlju se riječima i tonu neuhvatljive, uranjaju i izranjaju iz bezdana vremena." - Tako je zborio ili, bolje reći, zapisao Jure Kaštelan, prisjećajući se svog susreta s Pučišćima u doba kad su u pučišćkoj vali sidrili jedrenjaci. Kad se zagledaš u one rukom klesane bijele kamene krovove i pomisliš koliko truda je čovjek uložio da bi vlastitim potpisom u kamenu, zapečatio svoj krov nad glavom, shvatiš da si došao u jedno posebno mjesto. Tu ljudi doista znaju pokazati što znači biti svoj na svome, a s druge strane, prigrle te kao da si njihov, ma iz kog kraja svijeta stigao u tu njihovu lipu, duboku valu. I tako ostaneš faciniran ne samo bogatom i znamenitom poviješću, glasovitim klesarskim umijećem Pučišćana i brojnim drugim talentima, nego i tom toplinom koja struji između ljudi, neba i kamena – od Stipanske luke sve do Straževnika. Autorica: Tanja Rau

 • Hrvatski stil: Sinj u carstvu voda, polja i kamena
  30:00

  4. prosinca 2020.

  Hrvatski stil: Sinj u carstvu voda, polja i kamena

  Iz ciklusa Prstom po globusu: Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mu daleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve vrvi od ljepote, koja ima svoje priče od kuće do kuće. Svaki Sinjanin zna sve o svojoj slavnoj prošlosti, o Gospi Sinjskoj. Poštuju sve im dato. Ponositi ljudi, ponositog kraja vole svaki kutak, svaki simbol svoga grada, Kamičak traži svoju priču kao i Luce u gradskoj oazi... Ovo je priča o 4 mosta, 4 ulice, 4 zvonika i 4 planine...nastala s direktoricom TZ Sinj, Monikom Vrgoč.

 • Hrvatski stil - Dani Prigorja u Zagrebu 2020.
  40:27

  5. studenoga 2020.

  Hrvatski stil - Dani Prigorja u Zagrebu 2020.

  Na glavnom zagrebačkom trgu do nedjelje 8. studenoga u tijeku su Dani Prigorja koje organizira KUD Prepuštovec uz podršku grada Zagreba. Okupili su se čuvari prigorske baštine, proizvođači hrane i pića uz goste iz Dalmacije i Slavonije. Prigorje je područje Hrvatske koje se proteže najvećim dijelom oko Zagreba. Točnije, to je područje uz južne obronke Medvednice do rijeke Save. Na jugozapadu graniči sa Žumberkom, na istoku s Moslavinom, na zapadu je rubno naselje Harmica, a na sjeveroistoku Sveti Ivan Zelina, odnosno neznatno sjeverno od Zeline završava Kalničkim prigorjem.

 • Hrvatski stil: Muzej ratne i vojne povijesti
  43:06

  29. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Muzej ratne i vojne povijesti

  Pakrac je grad obilježen poviješću, od ranosrednjovjekovne do suvremene, a svatko tko ga posjeti u to se može i osobno uvjeriti. U Pakrac se uvijek rado vraćamo, posebice zato što nas, bez obzira na njegovu veličinu, tamo uvijek pronađemo nešto novo i zanimljivo. Ovoga puta, došli smo na poziv osnivača i voditelja Muzeja ratne i vojne povijesti Marija Tušeka koji je svoju ideju o jedinstvenome muzeju uz puno dobre volje uspio provesti u djelo.

 • Hrvatski stil: Studijsko putovanje novinara po Krapinsko-zagorskoj županiji 2020.
  45.28

  22. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Studijsko putovanje novinara po Krapinsko-zagorskoj županiji 2020.

  U sklopu programa „Zeleni bregi i vinske staze Zagorja“ koji se provodi na području Desinića, Pregrade i Krapinskih Toplica, Incredible Tours i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije organizirali su studijsko putovanje za novinare. U bogatom programu nastojalo nas se upoznati s raznolikom prirodnom, enološkom i gastronomskom ponudom tog jedinstvenog područja. Naime, jedino su Zagorci na nacionalnoj razini uspjeli brendirati cijeli jelovnik zaštićen oznakom geografskog podrijetla: to je puran zagorskih brega sa zagorskim mlincima i šrukli. Bogata zagorska graditeljska baština na Vuglec bregu dobila je novu turističku namjenu, vinogradi hrvatskog književnika Janka Leskovara u posjedu su Roberta Zdolca koji čuva dvjestogodišnju prešu za grožđe, a priznati vinar Zdravko Sever motivira prijatelje da se sačuva jedna od devet autohtonih zagorskih sorti i radi na brendiranju Sokola, sorte koja se prvi put spominje 1630. godine.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh