Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Muzej ratne i vojne povijesti
  43:06

  29. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Muzej ratne i vojne povijesti

  Pakrac je grad obilježen poviješću, od ranosrednjovjekovne do suvremene, a svatko tko ga posjeti u to se može i osobno uvjeriti. U Pakrac se uvijek rado vraćamo, posebice zato što nas, bez obzira na njegovu veličinu, tamo uvijek pronađemo nešto novo i zanimljivo. Ovoga puta, došli smo na poziv osnivača i voditelja Muzeja ratne i vojne povijesti Marija Tušeka koji je svoju ideju o jedinstvenome muzeju uz puno dobre volje uspio provesti u djelo.

 • Hrvatski stil: Baština DU - Festa sv. Vlaha
  24:00

  21. siječnja 2021.

  Hrvatski stil: Baština DU - Festa sv. Vlaha

  Dubrovčani u domovini i svijetu, i ove godine nastavljaju tisućljetnu tradiciju proslave svoga Parca, zagovornika, zaštitnika – svetoga Vlaha, kroz Festu sv. Vlaha, koja je u jesen 2009. godine uvrštena na UNESCOvu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine. Brojne je radijske emisije u sklopu dugogodišnjeg ciklusa Baštine Radio Dubrovnika, koju prenosi i Glas Hrvatske, ovoj temi posvetila kolegica Maja Nodari. U sklopu priprema za ovogodišnju Festu i proslave blagdana 03. veljače, odabrali smo Baštinu koju je autorica snimila 22. veljače 2015. godine i naslovila ju: Festa sv. Vlaha UNESCOVA baština čovječanstva.

 • Hrvatski stil: Pučišća
  39:00

  18. prosinca 2020.

  Hrvatski stil: Pučišća

  "Sjećam se onog jutra kad sam brodom na jedra ulazio u Pučišća kao u začarani svijet. Kuće su imale izgled ljudi... Ali, te slike ranog djetinjstva koje palucaju u dubini samoće, u bjelini popločanih krovova, otimlju se riječima i tonu neuhvatljive, uranjaju i izranjaju iz bezdana vremena." - Tako je zborio ili, bolje reći, zapisao Jure Kaštelan, prisjećajući se svog susreta s Pučišćima u doba kad su u pučišćkoj vali sidrili jedrenjaci. Kad se zagledaš u one rukom klesane bijele kamene krovove i pomisliš koliko truda je čovjek uložio da bi vlastitim potpisom u kamenu, zapečatio svoj krov nad glavom, shvatiš da si došao u jedno posebno mjesto. Tu ljudi doista znaju pokazati što znači biti svoj na svome, a s druge strane, prigrle te kao da si njihov, ma iz kog kraja svijeta stigao u tu njihovu lipu, duboku valu. I tako ostaneš faciniran ne samo bogatom i znamenitom poviješću, glasovitim klesarskim umijećem Pučišćana i brojnim drugim talentima, nego i tom toplinom koja struji između ljudi, neba i kamena – od Stipanske luke sve do Straževnika. Autorica: Tanja Rau

 • Hrvatski stil: Sinj u carstvu voda, polja i kamena
  30:00

  4. prosinca 2020.

  Hrvatski stil: Sinj u carstvu voda, polja i kamena

  Iz ciklusa Prstom po globusu: Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mu daleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve vrvi od ljepote, koja ima svoje priče od kuće do kuće. Svaki Sinjanin zna sve o svojoj slavnoj prošlosti, o Gospi Sinjskoj. Poštuju sve im dato. Ponositi ljudi, ponositog kraja vole svaki kutak, svaki simbol svoga grada, Kamičak traži svoju priču kao i Luce u gradskoj oazi... Ovo je priča o 4 mosta, 4 ulice, 4 zvonika i 4 planine...nastala s direktoricom TZ Sinj, Monikom Vrgoč.

 • Hrvatski stil - Dani Prigorja u Zagrebu 2020.
  40:27

  5. studenoga 2020.

  Hrvatski stil - Dani Prigorja u Zagrebu 2020.

  Na glavnom zagrebačkom trgu do nedjelje 8. studenoga u tijeku su Dani Prigorja koje organizira KUD Prepuštovec uz podršku grada Zagreba. Okupili su se čuvari prigorske baštine, proizvođači hrane i pića uz goste iz Dalmacije i Slavonije. Prigorje je područje Hrvatske koje se proteže najvećim dijelom oko Zagreba. Točnije, to je područje uz južne obronke Medvednice do rijeke Save. Na jugozapadu graniči sa Žumberkom, na istoku s Moslavinom, na zapadu je rubno naselje Harmica, a na sjeveroistoku Sveti Ivan Zelina, odnosno neznatno sjeverno od Zeline završava Kalničkim prigorjem.

 • Hrvatski stil: Studijsko putovanje novinara po Krapinsko-zagorskoj županiji 2020.
  45.28

  22. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Studijsko putovanje novinara po Krapinsko-zagorskoj županiji 2020.

  U sklopu programa „Zeleni bregi i vinske staze Zagorja“ koji se provodi na području Desinića, Pregrade i Krapinskih Toplica, Incredible Tours i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije organizirali su studijsko putovanje za novinare. U bogatom programu nastojalo nas se upoznati s raznolikom prirodnom, enološkom i gastronomskom ponudom tog jedinstvenog područja. Naime, jedino su Zagorci na nacionalnoj razini uspjeli brendirati cijeli jelovnik zaštićen oznakom geografskog podrijetla: to je puran zagorskih brega sa zagorskim mlincima i šrukli. Bogata zagorska graditeljska baština na Vuglec bregu dobila je novu turističku namjenu, vinogradi hrvatskog književnika Janka Leskovara u posjedu su Roberta Zdolca koji čuva dvjestogodišnju prešu za grožđe, a priznati vinar Zdravko Sever motivira prijatelje da se sačuva jedna od devet autohtonih zagorskih sorti i radi na brendiranju Sokola, sorte koja se prvi put spominje 1630. godine.

 • Hrvatski stil: Mrkopalj
  23:50

  15. listopada 2020.

  Hrvatski stil: Mrkopalj

  Općina Mrkopalj smjestila se na zapadnim obroncima Velike Kapele u idiličnom krajobrazu Gorskoga Kotara. Prvi put ovo planinsko mjesto spominje se 1477. godine, u vrijeme plemenitaša Frankopana. Malo je poznato da je Mrkopalj kolijevka hrvatskog skijanja u kojoj su svoje prve skijaške ''korake'' napravili mnogi naši sportaši i olimpijci. No, Mrkopalj su njegovi žitelji, starosjedioci, došljaci koji žive u suglasju s prirodom – ''malo-pomalo'', kako kaže i ''himna'' Mrkopaljaca.

 • Hrvatski stil: "Garantirano z Varaždinske županije" u Zagrebu
  39:04

  8. listopada 2020.

  Hrvatski stil: "Garantirano z Varaždinske županije" u Zagrebu

  Drugog i trećeg listopada na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održana je manifestacija „Garantirano z Varaždinske županije.“ Predstavilo se šezdesetak OPG-ova, obrtnika, domaćih radinosti, tvrtki i pojedinaca koji su Zagrepčanima i mnogobrojnim turistima predstavili izvorne proizvode. Već tradicionalno se mogla pojesti izvrsna sarma od izvornog zaštićenog varaždinskog zelja, kušati zaštićeno varaždinsko bučino ulje koje čeka i europsku markicu, poglede i uzdahe na riječ „domaće“ mamile su rakije, voće i povrće, sirevi, ručno rađena tjestenina ili barokno pivo posvećeno Baroknim večerima koje možete popiti samo u Varaždinu.

 • Hrvatski stil: 100 posto zagorsko 2020.
  37:44

  24. rujna 2020.

  Hrvatski stil: 100 posto zagorsko 2020.

  U Zagrebu je 19. rujna završila prodajno-izložbena manifestacija "100% zagorsko". Na glavnom gradskom trgu širili su se mirisi zagorskih kulinarskih delicija uz proizvode sa zagorskih polja i brežuljaka. Na dvodnevnoj priredbi svoje su proizvode predstavili od onih koji uzgajaju na tradicijski i ekološki način, do onih koji čuvaju i obnavljaju svoje zavičajno nasljeđe, a Hrvatsko Zagorje je posebno u svijetu jer se jedino tamo na tako malom prostoru diče s čak tri fenomena upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva: licitarstvo, čipku i drvene igračke.

 • Hrvatski stil: Etno zbirka i stvaralaštvo Vere Grgac
  45:00

  17. rujna 2020.

  Hrvatski stil: Etno zbirka i stvaralaštvo Vere Grgac

  Mjesto naše priče je u Novakima Bistranskim, predstavljamo pjesnikinju, vlasnicu etno zbirke i kroničarku, članicu Društva hrvatskih književnika, Matice hrvatske Zaprešić, Kajkavijane i književnog društva svetoga Jeronima u Zagrebu, te savjetnicu važnih hrvatskih institucija: Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Sudjeluje na pjesničkim smotrama, objavljuje u književnim časopisima, dobiva nagrade za svoje pjesništvo i autorica je nekoliko zapaženih knjiga na standardnome i kajkavskome jeziku. Od 2019. Vera Grgac je u mirovini nakon što je 45 godina provela kao nastavnica na Školi za medicinske sestre pri Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu.

 • Hrvatski stil: Pulski filmski festival
  32:35

  10. rujna 2020.

  Hrvatski stil: Pulski filmski festival

  67. Pulski filmski festival održan od 29. kolovoza do 4. rujna obilježili su filmovi s obiteljskom potkom, jakim pojedincima često tragičnih sudbina te filmovi povratničko-iseljeničke tematike. Prevladava zaključak da je sama činjenica da je festival održan, kao jedini veliki filmski festival u svijetu koji ove godine nije išao online nego uživo, govori o njegovu uspjehu.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh