Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Istarska suhomesnata tradicija
  30:00

  27. srpnja 2019.

  Hrvatski stil: Istarska suhomesnata tradicija

  U Vodnjanu na imanju Bogdana Komparića iz Pule čuva se tradicija u izradi tipičnih istarskih suhomesnatih proizvoda za kojima je sve veća potražnja izvan poluotoka. Istarske kobasice i pršut imaju izvozni potencijal, dobar plasman u turizmu u vrhunskoj gastronomskoj ponudi jer moderni turisti traže autentičan doživljaj. Upravo kroz eno-gastro ponudu mogu izvrsno upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenom području. Na imanju obitelji Komparić u suvremenim proizvodnim prostorima nastoji se čuvati baština u recepturi iz starine s naglaskom na domaću sirovinu i začine, pa takav proizvod dobiva najveće nagrade za kvalitetu.

 • Hrvatski stil: Goranski advent
  30:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Goranski advent

  Uoči otvorenja zagrebačkog adventa, protekle subote u Hrvatskoj kući Materina priča predstavljeni su adventski običaji Gorskog kotara, Ravne gore te su prikazane goranske jaslice. U Hrvatskoj kući Materina priča predstavljena je i goranska kuharica autorice Blažice Sveticki ''Iz bakine škrinjice'' (s posebnim naglaskom na adventske recepte), te je održana radionica filcanja vune Udruge Goranskih vunarica iz Ravne Gore.

 • Hrvatski stil: Bunjevačko kolo – pola stoljeća čuvanja hrvatske baštine
  30:00

  28. studenoga 2019.

  Hrvatski stil: Bunjevačko kolo – pola stoljeća čuvanja hrvatske baštine

  U prostorima Hrvatske matice iseljenika predstavio se Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice te su održane i radionice o bunjevačkoj tradicijskoj baštini. Hrvatsko kulturno društvo „Bunjevačko kolo“ osnovano je 1970. i desetljećima je bilo jedino okupljalište Hrvata u ovom dijelu Bačke. Ovom prigodom Centar je dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika (HMI) za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvata Bunjevaca,

 • Hrvatski stil: Voćin - najmlađa općina u Hrvatskoj
  28:22

  7. studenoga 2019.

  Hrvatski stil: Voćin - najmlađa općina u Hrvatskoj

  Voćin je najmlađa općina u Hrvatskoj, a prosječna starost njezinih stanovnika iznosi tek 34 godine. Od 2400 stanovnika svaki četvrti je dijete. Tome su ponajviše pridonijeli Hrvati doseljeni iz kosovske Letnice 1992. godine koji tradicionalno imaju mnogo djece. Tako je, uz poznato marijansko svetište, Voćin postao mjesto koje se razlikuje od svih drugih u Hrvatskoj i sagradio svoj prepoznatljiv – hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Dani jabuka u Desiniću
  30:00

  24. listopada 2019.

  Hrvatski stil: Dani jabuka u Desiniću

  Jabuka. Stručnjaci, agronomi, reći nam o njoj da joj je latinsko ime Malus, i da je biljni rod koji spada u porodicu ružovki. Doista, svi znamo da je jabuka svojevrsna ruža, kraljica, gospodarica među voćem. Voće kojemu nema ravna ni po bogatstvu priča i predaja o njemu, ni po važnosti u prehrani, ni po količini i raznolikosti upotrebe. Ne čudi stoga da joj je posvećen i poseban dan, Svjetski dan jabuka, a evo i pitoma općina Desinić iz zagorskog kraja ima i svoje Dane jabuka kojima smo došli u posjet.

 • Hrvatski stil: djela Franje Klopotana
  28:56

  17. listopada 2019.

  Hrvatski stil: djela Franje Klopotana

  Maštovitost utkana u djela iznimne slikarske vještine, jedna je od posebnosti naivnog slikara Franje Klopotana koji je prije nekoliko dana umro u Novom Marofu u 81. godini. Bio je slikar zavidne imaginacije i s Ivanom Rabuzinom i nekolicinom naivnih slikara Hlebinskog kruga prvi je s djelima krenuo izvan Hrvatske, tako da emisiju Hrvatski stil bojimo u Klopotanove boje u sjećanje na izuzetnog umjetnika iz Presečnoga u Hrvatskome zagorju.

 • Hrvatski stil: Hrvatska Dubica
  26:56

  10. listopada 2019.

  Hrvatski stil: Hrvatska Dubica

  Hrvatska Dubica smještena je na rijeci Uni između Hrvatske Kostajnice i Jasenovca. Zbog svoga je položaja oduvijek bila na meti raznih osvajača te je u prošlosti proživjela mnoge teške dane. No, danas se Dubica budi, pokazujući svijetu svoje prirodne ljepote i ljudske potencijale.

 • Hrvatski stil: Šolta - središte dalmatinske naive
  25:56

  26. rujna 2019.

  Hrvatski stil: Šolta - središte dalmatinske naive

  I ove je godine Šolta zasjala ruhom hrvatske naive. Višegodišnja suradnja dviju likovnih udruga – šoltanske, koja nosi naziv Eugena Buktenice, kao najznačajnijeg predstavnika dalmatinske naive te Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, urodila je projektima u kulturi koji, osim umjetnika, povezuju dvije lokalne samouprave i županije na svim razinama.

 • Hrvatski stil - Hrvati u Göteburgu
  27:00

  11. rujna 2019.

  Hrvatski stil - Hrvati u Göteburgu

  U Švedskoj živi između 50 i 60 tisuća Hrvata, od čega u Göteborgu i okolini između 6 i 7 tisuća. Okupljaju se u Hrvatskome društvu Velebit i Hrvatskom sportsko-kulturnom društvu Croatia - Katarina Zrinski. Nedavno su nas ugostili i pokazali nam Hrvatski stil u srcu Göteborga.

 • Hrvatski stil: Poljica
  29:43

  5. rujna 2019.

  Hrvatski stil: Poljica

  Poljica – kroz povijest poznata kao područje pod samoupravom puka od 13. do 19. stoljeća, jedno od malobrojnih istinski demokratski uređenih društava toga vremena (Poljička republika). Poljica čini mnoštvo malih živopisnih polja i skupina sela bogate kulturno-povijesne i duhovne baštine. Protežu se od rječice Žrnovnice na zapadu do rijeke Cetine na istoku. Obronci Mosora su na sjevernoj, a Jadransko more na južnoj strani. Prirodna granica Poljica prati zapravo tok rijeke Cetine sve do njezina ušća u Jadran kod Omiša. Ovisno o položaju sela oko planine Mosor, dijele se na Donja, Srednja i Gornja Poljica. To je prostor iznimne ljepote, kao stvoren za pjesnike pa nije čudno da su upravo ovdje rođeni Kaštelan, Pupačić, Miličević, da je upravo ovdje Jakov Gotovac pronašao svoju inspiraciju za junačku operu Mila Gojsalića. A Poljičani, i danas, po uzoru na prethodnike, slave svoje katune, knezove, statut, popove glagoljaše, karavane, ojkalicu, soparnik i svoju heroinu. I ne daju da to zamre. Autorica emisije: Tanja Rau

 • Hrvatski stil: Cres
  30:00

  29. kolovoza 2019.

  Hrvatski stil: Cres

  Dan iseljenika otoka Cresa

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh