Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Istarska suhomesnata tradicija
  30:00

  27. srpnja 2019.

  Hrvatski stil: Istarska suhomesnata tradicija

  U Vodnjanu na imanju Bogdana Komparića iz Pule čuva se tradicija u izradi tipičnih istarskih suhomesnatih proizvoda za kojima je sve veća potražnja izvan poluotoka. Istarske kobasice i pršut imaju izvozni potencijal, dobar plasman u turizmu u vrhunskoj gastronomskoj ponudi jer moderni turisti traže autentičan doživljaj. Upravo kroz eno-gastro ponudu mogu izvrsno upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenom području. Na imanju obitelji Komparić u suvremenim proizvodnim prostorima nastoji se čuvati baština u recepturi iz starine s naglaskom na domaću sirovinu i začine, pa takav proizvod dobiva najveće nagrade za kvalitetu.

 • Hrvatski stil: Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici
  25:57

  16. siječnja 2020.

  Hrvatski stil: Zimska škola hrvatskog folklora u Koprivnici

  U Koprivnici je završilo desetodnevno podučavanje o folkloru koje je na radionicama okupilo zaljubljenike u nacionalnu baštinu iz domovine i Hrvate iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Vojvodine, BiH-a, Mađarske, Crne Gore i Argentine. Hrvatska matica iseljenika okupila je tim stručnih predavača i više od 150 sudionika Zimske škole hrvatskog folklora koji su se bavili pjesmom, plesom, nošnjama i nakitom Panonskog područja.

 • Hrvatski stil: Fažana - metropola srdela
  28:06

  9. siječnja 2020.

  Hrvatski stil: Fažana - metropola srdela

  Nije sigurno jesu li mitski Argonauti tražeći zlatno runo stigli upravo do Fažane, premda su njezini stanovnici uvjereni da je baš tako, no sasvim se sigurno zna da su u njoj u velikome broju proizvodili strarorimske amfore, po kojima je vjerojatno i dobila ime – Vazianum. I dok su starorimsko m Viom Flaviom koja jer vodila kroz nju, prolazile legije i običan puk, u tamošnjim su amforama čuvali rujno vino od loze iz obližnjih vinograda i zlatno ulje s ulika dozrelih na suncu južne Istre. U kasnoj antici promatrali su je s mora i divili joj se kao ukrasima na lavi lijepe žene, da bi i u kasnijim stoljećima bila poželjno mjesto za boravak svima, od akvilejskih patrijarha, pulskih patricija, venecijanske vlastele, austrijskih careva do suvremenih državnika. Takva je, divna, okupana suncem i morem, naša Fažana. Moderan je imidž sagradila na ribarskoj tradiciji zahvaljujući kojoj je postala metropola srdela. U Hrvatskom stilu upoznajemo Fažanu - mjesto stvoreno za život u punom smislu te riječi!

 • Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela
  30:00

  26. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Hrvatska blagdanska jela

  Mirisi kojima su odisale kuhinje naših baka i prabaka, to je ono što priželjkujemo ovih blagdanskih dana, rekli bismo da se spremanju tradicionalna hrvatska jela, nije nam u tom trenutku važno kojoj su kulinarskoj baštini slična - antičkoj, ilirskoj, austrougarskoj, talijanskoj, francuskoj ili turskoj. Hrvatska kuhinja može se podijeliti u nekoliko regionalnih, poput istarske, dalmatinske, dubrovačke, ličke, zagorske, međimurske, podravske i slavonske kuhinje. Sve imaju karakteristične tradicije kuhanja koje su vrlo često slabo poznate u drugim dijelovima zemlje, no, većina se jela može naći s lokalnim varijantama u cijeloj Hrvatskoj. U emisiji donosimo priču o nekoliko hrvatskih blagdanskih jela.

 • Hrvatski stil: Park prirode Papuk
  28:11

  19. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Park prirode Papuk

  Mnogima je Slavonija pojam za ravnicu, no bolji poznavatelji znaju da se ona sastoji i od planina koje mjestimice dosežu visinu i od tisuću metara nadmorske visine. U jedno od takvih područja, Park prirode Papuk, vodimo vas u ovom Hrvatskom stilu.

 • Hrvatski stil - Sali
  25:31

  12. prosinca 2019.

  Hrvatski stil - Sali

  Sali su mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Većina radno sposobnih Saljana radi u tvornici Mardešić, a ostatak stanovništva odlazi u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivamo to malo mjesto na Dugom otoku, koje nudi sve za ugodan život. Tu su škola i knjižnica, tu je tvornica, ali i netaknuta priroda. A kad je o knjižnici riječ, ona je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj – njezini članovi dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike.

 • Hrvatski stil: Goranski advent
  30:00

  5. prosinca 2019.

  Hrvatski stil: Goranski advent

  Uoči otvorenja zagrebačkog adventa, protekle subote u Hrvatskoj kući Materina priča predstavljeni su adventski običaji Gorskog kotara, Ravne gore te su prikazane goranske jaslice. U Hrvatskoj kući Materina priča predstavljena je i goranska kuharica autorice Blažice Sveticki ''Iz bakine škrinjice'' (s posebnim naglaskom na adventske recepte), te je održana radionica filcanja vune Udruge Goranskih vunarica iz Ravne Gore.

 • Hrvatski stil: Bunjevačko kolo – pola stoljeća čuvanja hrvatske baštine
  30:00

  28. studenoga 2019.

  Hrvatski stil: Bunjevačko kolo – pola stoljeća čuvanja hrvatske baštine

  U prostorima Hrvatske matice iseljenika predstavio se Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice te su održane i radionice o bunjevačkoj tradicijskoj baštini. Hrvatsko kulturno društvo „Bunjevačko kolo“ osnovano je 1970. i desetljećima je bilo jedino okupljalište Hrvata u ovom dijelu Bačke. Ovom prigodom Centar je dobio priznanje Hrvatske matice iseljenika (HMI) za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine Hrvata Bunjevaca,

 • Hrvatski stil: Voćin - najmlađa općina u Hrvatskoj
  28:22

  7. studenoga 2019.

  Hrvatski stil: Voćin - najmlađa općina u Hrvatskoj

  Voćin je najmlađa općina u Hrvatskoj, a prosječna starost njezinih stanovnika iznosi tek 34 godine. Od 2400 stanovnika svaki četvrti je dijete. Tome su ponajviše pridonijeli Hrvati doseljeni iz kosovske Letnice 1992. godine koji tradicionalno imaju mnogo djece. Tako je, uz poznato marijansko svetište, Voćin postao mjesto koje se razlikuje od svih drugih u Hrvatskoj i sagradio svoj prepoznatljiv – hrvatski stil.

 • Hrvatski stil: Dani jabuka u Desiniću
  30:00

  24. listopada 2019.

  Hrvatski stil: Dani jabuka u Desiniću

  Jabuka. Stručnjaci, agronomi, reći nam o njoj da joj je latinsko ime Malus, i da je biljni rod koji spada u porodicu ružovki. Doista, svi znamo da je jabuka svojevrsna ruža, kraljica, gospodarica među voćem. Voće kojemu nema ravna ni po bogatstvu priča i predaja o njemu, ni po važnosti u prehrani, ni po količini i raznolikosti upotrebe. Ne čudi stoga da joj je posvećen i poseban dan, Svjetski dan jabuka, a evo i pitoma općina Desinić iz zagorskog kraja ima i svoje Dane jabuka kojima smo došli u posjet.

 • Hrvatski stil: djela Franje Klopotana
  28:56

  17. listopada 2019.

  Hrvatski stil: djela Franje Klopotana

  Maštovitost utkana u djela iznimne slikarske vještine, jedna je od posebnosti naivnog slikara Franje Klopotana koji je prije nekoliko dana umro u Novom Marofu u 81. godini. Bio je slikar zavidne imaginacije i s Ivanom Rabuzinom i nekolicinom naivnih slikara Hlebinskog kruga prvi je s djelima krenuo izvan Hrvatske, tako da emisiju Hrvatski stil bojimo u Klopotanove boje u sjećanje na izuzetnog umjetnika iz Presečnoga u Hrvatskome zagorju.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh