Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

 • Hrvatski stil - Dudov svilac u Konavlima
  25:25

  25. veljače 2021.

  Hrvatski stil - Dudov svilac u Konavlima

  Na krajnjem jugu Hrvatske, u Konavlima, glasovitom dubrovačkom zaleđu podno planine Sniježnice, uz blagodati konavoskoga polja – vinovu lozu, masline, smokve, i ine tradicijske poljoprivredne kulture, uz obnovljena povijesna zdanja utvrda, crkava, dvorova, konala, mlinova, uz zvuk ljerice i tradicionalne poskočice, s posebnom brigom i pažnjom njeguje se i konavosko narodno ruho. A raskoš toga ruha zahvaljuje se uzgoju dudova svilca. Pa će se i ovog proljeća, na Veliku subotu pred Uskrs, uz uobičajeno jelo na blagoslov ponijeti i sjeme ove vrijedne bubice, kao što su to stoljećima prije činile none i pranone. Kao što to cijeli svoj život čini konavoska svilarica Marija Drobac iz zaseoka Glušići ili pak Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Konavala u Čilipima. Autorica Tanja Rau

 • Hrvatski stil: Hrvatski glasnik u Mađarskoj
  30:00

  7. svibnja 2021.

  Hrvatski stil: Hrvatski glasnik u Mađarskoj

  "Hrvatski glasnik", tjednik Hrvata u Mađarskoj, slavi tridesetu obljetnicu. Ovaj vrijedan jubilej lijep je povod da više doznamo o ulozi i misiji tjednika koji čuva hrvatski identitet kroz hrvatsku riječ, u sklopu zajednice Hrvata kao autohtone nacionalne manjine u Mađarskoj, i to kroz priču kolega koji su glavni dio tima Hrvatskoga glasnika. Početkom 2014. godine uredništvo Hrvatskoga glasnika pokrenulo je proizvodnju na nekoliko medijskih platformi, objedinjenih pod imenom Medijski centar Croatica, kao dijela Neprofitnog poduzeća Croatica.

 • Hrvatski stil: Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske grade kuće stradalima u potresu
  32:28

  29. travnja 2021.

  Hrvatski stil: Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske grade kuće stradalima u potresu

  Sredinom travnja u okolici zagrebačkoga Čučerja počela je prva službena izgradnja kuće od strane Ministarstva graditeljstva i Grada Zagreba za sedmeročlanu obitelj branitelja Vlade Brajkovića i njegove supruge Veronike - Hrvatice rođene u Bosanskoj Posavini. Radovi su počeli uz nazočnost gradišćansko-hrvatskoga svećenika fra Božidara Blaževića i u ime Udruge Hrvat SAM koju čine Hrvati u Slovačkoj, Austriji i Mađarskoj. Oni u sveobuhvatnoj humanitarnoj akciji planiraju prikupiti dva milijuna eura i napraviti kuće stradalima u zagrebačkom i banijskom potresu.

 • Hrvatski stil - HKD Auckland pomaže Banovini
  27:18

  22. travnja 2021.

  Hrvatski stil - HKD Auckland pomaže Banovini

  Članovi Hrvatskog kulturnog društva u Aucklandu i njihovi prijatelji, prikupili su pomoć za mještane sela Sibić kod Petrinje. Ova je humanitarna akcija započela u siječnju, kad su predstavnici društva obišli područje na Banovini i, uz donacije uplaćivane na račune Hrvatske vlade za pomoć potresom pogođenom području, dogovorili da i osobno pomognu mještanima ovoga sela koje je teško stradalo u potresima krajem prosinca. Nakon primitka donacije, u sklopu humanitarne akcije koja se nastavlja i dalje, u Sibiću je obilježena ova gesta solidarnosti postavljanjem Križa nade u središtu sela, kao simbola snage i vjere u bolje sutra te bliske veze s Hrvatima u Aucklandu. Pripremila Tatjana Rau

 • Hrvatski stil: Hrašćinski Susreti meteorita i Vanka
  30:00

  15. travnja 2021.

  Hrvatski stil: Hrašćinski Susreti meteorita i Vanka

  ''Med bregima'' pitoresknih sela i zaselaka Krapinsko-zagorske županije smjestila se Hrašćina, naselje koje je prije 270 godina proslavio pad meteorita u blizini. Od 1995. godine, svakog svibnja održava se u Hrašćini manifestacija pod nazivom Susreti meteorita, na spomen ovom događaju, te kao izvanredna prigoda da se upravo na njemu predstave i susretnu ugledni hrvatski umjetnici i javni djelatnici. Održat će se i ove godine, u uvjetima koje će diktirati mjere protiv koronavirusa. Hrašćinski meteorit je u ovaj kraj privukao tisuće posjetitelja, a o njegovoj sponi s iseljeništvom da i ne govorimo. Protekle dvije godine domaćin ovim Susretima je plemićki dvor – kurija Belošević, koja je pripadala obitelji J.J. Strossmayera, a koju je obnovila poznata hrvatska esperantistica Spomenka Štimec. Ususret ovogodišnjim Susretima, uz gospođu Štimec ugošćujemo redatelja Branka Ivandu, koji je kao gost jedne od proteklih manifestacija, predstavio rad na svom filmu koji se umnogome dotiče života slavnog Maksmilijana Vanke, hrvatskog slikara kojeg uz Zagorje vežu rani dani djetinjstva i koji je za svoj atelje u Americi izgradio – ''štagalj''. Pripremila Slavica štefić, uredila Tanja Rau.

 • Hrvatski stil: Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Ceriću
  00:30

  1. travnja 2021.

  Hrvatski stil: Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Ceriću

  Do početka srpske agresije na Hrvatsku, Cerić je bio bogato mjesto u kojem se čuvala tradicijska baština. Čuva se i danas, a ono što je važno, bilježi se za trajnu arhivu, pa se i HRT može pohvaliti da je zahvaljujući vrijednim kazivačima i nastavljačima tradicije snimio materijale koji će svjedočiti o bogatom i raznolikom sakralnom i svjetovnom blagu. Dio te baštine predstavlja tajnica KUD-a "Slavko Mađer" Antonija Voćanec, majka petero djece koja je uz supruga Josipa u njih utkala ljubav prema slavonskome nasljeđu. U duhovno predblagdansko vrijeme obilježeno znakovitim trenucima poput spomendana Isusove posljednje večere, muke, smrti, dana tišine, molitve i pohoda Božjega groba uvodi njihov svećenik Slavko Vranjković.

 • Hrvatski stil: Od Čiste srijede do Uskrsnoga ponedjeljka u Hrvata Bunjevaca na sjeveru Bačke
  35:15

  18. ožujka 2021.

  Hrvatski stil: Od Čiste srijede do Uskrsnoga ponedjeljka u Hrvata Bunjevaca na sjeveru Bačke

  Hrvati Bunjevci na sjeveru Bačke pripremali su se za korizmu prije njezina početka, pa su žene s ljubavlju pazile na svoje tulipane, a neke od njih za ukrašavanje Isusova groba posadile bi i po sto lukovica. Pripremalo se i posuđe koje je trebalo oprati od svih masnoća jer se meso u starija vremena nije jelo od Čiste srijede do Uskrsa, a držao se i post. To je i vrijeme uzdržavanja od zabava, jer je trebalo dušu pripraviti za najveću katoličku svetkovinu: ići na pepeljenje, ispovijed, križni put i obavezno biti u crkvi nedjeljama koje su u pučkome nazivlju znakovite - čista nedjelja, pačista, bezimena, sredoposna, gluha, Cvjetnica, pa potom Uskrs i Mladi Uskrs. Pučki običaji počeli su Čistom srijedom, kad bi među ostalim, momci koji se za poklada nisu oženili za sobom sokakom vukli panj, jer govorilo se "nisu bili vridni sebi naći ženu". Obično su to činili u skupini, naizmjence su vukli panj, a ako bi susreli koju "divojku koja se nije udala tih poklada", uhvatili bi je i prisili da poljubi panj! Pa se ti sad ne udaj! O običajima Hrvata Bunjevaca na sjeveru Bačke saznat ćemo više od rođenih Vojvođana: predsjednika zagrebačkog Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata profesora Antuna Vujevića i vrijedne članice koja čuva materijalnu i duhovnu baštinu svojih predaka gospođe Ruže Bolkovac.

 • Hrvatski stil: Klapa Dičaki
  25:00

  11. ožujka 2021.

  Hrvatski stil: Klapa Dičaki

  Klapa Dičaki osnovana je krajem 2015. pod vodstvom Andreasa Benčića. U pjevanju na klapski način, uglavnom četveroglasno okupila je glazbenike iz Čembe. Klapa Dičaki prve javne nastupe imala je na misama i za crkvenih svetkovina. S vremenom popularnost ima je sve više rasla pa bilježe brojne nastupe u Gradišću i izvan Austrije. Sredinom 2018. pridružili su se i stariji 2dičaki2 iz Čembe, Čajte, Narde i Četara. Andrej Benčić za klapu je aranžirao 35 duhovnih i 15 narodnih pjesma gradišćanskih Hrvata kao 25 hrvatskih narodnih, uglavnom klapskih pjesama i drugih hrvatskih skladatelja. Uz pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske objavili su i svoj prvi nosač zvuka: "P(a/e)rva klapska veza".

 • Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni
  31.41

  5. ožujka 2021.

  Hrvatski stil: Slavonska tradicija pečenja rakije u Cerni

  Koliko je u Slavoniji cijenjena i bez koje nema društvenoga života od krštenja do ispraćaja, govori stih bećarca: Da je meni nabaviti kravu, koja daje šljivovicu pravu! Povijest pripremanja tog čuvenog alkoholnog pića izuzetno je bogata. U Šokadiji nije bilo kuće ili zadruge koja nije imala šljivik. Ako bi šljiva urodila, pekao bi se džem, plod se sušio za kompot i kolače, ali, najveselije društveno okupljanje bilo bi pečenje rakije, uz kulen, sir i pjesmu. Šljiva je popularna, ali ne zaostaju dobra stara pića poput viljamovke, rakije od drenka, oskoruše, travarice, orahovca ili višnjevca. I danas se ta pića nastoji napraviti s daškom tradicije, tako to čini Marko Jukić iz Cerne koji u svojem vinkovačkom zavičaju ima šljivik s više od dvije tisuće stabala, drži do starine, pa i nagrada nije manjkalo za kvalitetu Markove šljivovice, Markova orahovca ili Markova višnjevca.

 • Korizma u Istri
  26:55

  18. veljače 2021.

  Korizma u Istri

  Korizma je vrijeme duhovne i materijalne pripreme za najveću katoličku svetikovinu - Uskrs. Baštinski put nas je odveo u Sveti Petar u šumi, maleno istarsko mjesto u kojem se drže tradicijski običaji, posebice oni vezani uz katoličke blagdane i svetkovine. Njih poznaje i prenosi Marija Bratulić koja svoje unuke poučava običajima, važno joj je da znaju što su, otkud i da drže do svojega.

 • Hrvatski stil: Hrv. bratovština Bokeljske mornarice
  30:00

  12. veljače 2021.

  Hrvatski stil: Hrv. bratovština Bokeljske mornarice

  U Rijeci se početkom veljače tradicionalno bala, dakle, pleše u čast katoličkome svecu Tripunu. Blagdan korijene vuče iz 809. godine kad su kotorski mornari prenijeli moći sveca s mletačkog broda u Kotor. Taj su običaj Bokelji donijeli sa sobom u Hrvatsku i održavaju ga od 1924., kad su u Zagrebu osnovali zavičajnu udrugu, pa potom u Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku. Kulturološke vrijednosti te tradicije prepoznate su i danas, tako da je Proslava sv. Tripuna način kako je obilježavaju Bokelji u Hrvatskoj upisana u registar nematerijalnih kulturnih dobara RH-a. 7. veljače služena je sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, to je dom Bokelja u Rijeci u kojem je i ove godine proslavljen nebeski zaštitnik Kotorske biskupije i Bokelja.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh