Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

Posljednje emisije

 • Hrvatski stil - Hrvati u Göteburgu
  27:00

  11. rujna 2019.

  Hrvatski stil - Hrvati u Göteburgu

  U Švedskoj živi između 50 i 60 tisuća Hrvata, od čega u Göteborgu i okolini između 6 i 7 tisuća. Okupljaju se u Hrvatskome društvu Velebit i Hrvatskom sportsko-kulturnom društvu Croatia - Katarina Zrinski. Nedavno su nas ugostili i pokazali nam Hrvatski stil u srcu Göteborga.

 • Hrvatski stil: Poljica
  29:43

  5. rujna 2019.

  Hrvatski stil: Poljica

  Poljica – kroz povijest poznata kao područje pod samoupravom puka od 13. do 19. stoljeća, jedno od malobrojnih istinski demokratski uređenih društava toga vremena (Poljička republika). Poljica čini mnoštvo malih živopisnih polja i skupina sela bogate kulturno-povijesne i duhovne baštine. Protežu se od rječice Žrnovnice na zapadu do rijeke Cetine na istoku. Obronci Mosora su na sjevernoj, a Jadransko more na južnoj strani. Prirodna granica Poljica prati zapravo tok rijeke Cetine sve do njezina ušća u Jadran kod Omiša. Ovisno o položaju sela oko planine Mosor, dijele se na Donja, Srednja i Gornja Poljica. To je prostor iznimne ljepote, kao stvoren za pjesnike pa nije čudno da su upravo ovdje rođeni Kaštelan, Pupačić, Miličević, da je upravo ovdje Jakov Gotovac pronašao svoju inspiraciju za junačku operu Mila Gojsalića. A Poljičani, i danas, po uzoru na prethodnike, slave svoje katune, knezove, statut, popove glagoljaše, karavane, ojkalicu, soparnik i svoju heroinu. I ne daju da to zamre. Autorica emisije: Tanja Rau

 • Hrvatski stil: Cres
  30:00

  29. kolovoza 2019.

  Hrvatski stil: Cres

  Dan iseljenika otoka Cresa

 • Hrvatski stil - Okolotorno
  24.24

  15. kolovoza 2019.

  Hrvatski stil - Okolotorno

  Već petu godinu zaredom Novi Vinodolski tijekom ljetnih mjeseci domaćin je manifestacije "Okolotorno" koja je postala simbol grada. Svake druge srijede posjetitelji i domaći prepuštaju se noćnoj čaroliji našeg primorskog bisera upoznajući njegovu povijest, domaća jela i pića te kulturno-povijesnu tradiciju.

 • Hrvatski sti: Jerry Grcevich - Gradec Pokupski
  26:26

  8. kolovoza 2019.

  Hrvatski sti: Jerry Grcevich - Gradec Pokupski

  Svjetski poznati tamburaš, skladatelj, aranžer - hrvatski Amerikanac Jerry Grcevich svake godine posjećuje Hrvatsku. Uvijek u potrazi za nadahnućem. Glazbom se bavi duže od 40 godina i majstor je na svim glazbalima tamburaškog ansambla. Potječe iz glazbene obitelji, koja je još početkom 20. stoljeća u Ameriku stigla - s tamburicom, a ona je preko oceana prisutna još od 18. stoljeća. Ljubav prema tom žičanom instrumentu prenosila se s koljena na koljeno. Jerryiju je priskrbila status tamburaškog virtuoza. Od nje se ne odvaja, kao ni od svojih korijena. Susret s njim i njegovim omiljenim instrumentom zakazali smo u Gradecu Pokupskom. Smješteno je u južnom dijelu općine Pisarovina. U okolicu Jastrebarskoga privukao nas je zvuk tamburice, a dočekao Jerry Grčević ispred rodne kuće svoga pradjeda. On je još prije Prvoga svjetskog rata iselio u Ameriku, a kasnije su iz ovoga kraja otišli mnogi. I tko bi rekao da će više od stotinu godina poslije tu prim zasvirati njegov praunuk.

 • Hrvatski stil: Istarska suhomesnata tradicija
  30:00

  27. srpnja 2019.

  Hrvatski stil: Istarska suhomesnata tradicija

  U Vodnjanu na imanju Bogdana Komparića iz Pule čuva se tradicija u izradi tipičnih istarskih suhomesnatih proizvoda za kojima je sve veća potražnja izvan poluotoka. Istarske kobasice i pršut imaju izvozni potencijal, dobar plasman u turizmu u vrhunskoj gastronomskoj ponudi jer moderni turisti traže autentičan doživljaj. Upravo kroz eno-gastro ponudu mogu izvrsno upoznati način života, običaje i bogatu tradiciju stanovništva na određenom području. Na imanju obitelji Komparić u suvremenim proizvodnim prostorima nastoji se čuvati baština u recepturi iz starine s naglaskom na domaću sirovinu i začine, pa takav proizvod dobiva najveće nagrade za kvalitetu.

 • Hrvatski stil - Višnjan
  26.17

  27. lipnja 2019.

  Hrvatski stil - Višnjan

  Uvjerili smo se da je promidžba unutrašnjosti Istre stigla u svaki kutak svijeta, pa i do onih najzahtjevnijih u potrazi za komadićem raja na zemlji. Kao jedni od onih koji od turističke šetnje traže više, posjetili smo - Višnjan. Udaljen je desetak kilometara od uobičajeno atraktivnih ''morskih'' destinacija. S Porečom ga povezuje 12 kilometara duga regionalna cesta, a od magistralne ceste Pula - Trst udaljen je samo 3 kilometra.

 • Hrvatski stil - rodna kuća Petra Preradovića
  24.54

  20. lipnja 2019.

  Hrvatski stil - rodna kuća Petra Preradovića

  Doći u Podravinu, a ne posjetiti rodnu kuću velikog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici bila bi prava šteta. Donedavno neuređena, nije privlačila velik broj posjetitelja, no sve se to promijenilo ovih dana. Općina Pitomača obećala je i u samo godinu dana završila velik projekt - obnovu rodne kuće Petra Preradovića i otvorenje Interpretacijskoga centra.

 • Hrvatski stil - Biljni svijet Premužićeve staze
  30:00

  30. svibnja 2019.

  Hrvatski stil - Biljni svijet Premužićeve staze

  U zajedničkoj nakladi Javnih ustanova Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit objavljen je slikovni vodič pod nazivom »Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu« autorskog tima kojeg čine Dario Kremer, Ana Brkljačić i Marko Randić. Vodič na 744 stranice donosi 2.750 fotografija biljaka, polugrmova i grmova te drveća koje raste uz poznatu Premužićevu stazu na Sjevernom Velebitu.

 • Hrvatski stil - Vinistra 2019. u Poreču
  28:29

  16. svibnja 2019.

  Hrvatski stil - Vinistra 2019. u Poreču

  U Poreču je od 10. do 12. svibnja održana 26. Vinistra, najveća vinska manifestacija na poluotoku i jedna od najznačajnih u Hrvatskoj. U Dvorani Žatiki i na vanjskom izložbenom prostoru bilo je više od 140 izlagača, od čega više od 80 vinara. Vinistra je danas jedan od najatraktivnijih vinskih događanja u regiji jednako privlačan struci, ljubiteljima vina i turistima. Osim izvrsnih vina, smotra vina je u pet dana nudila bogat pretprogram i druga kvalitetna događanja poput stručnih predavanja, edukativnih radionica i dobre zabave.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh