Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatski stil

Emisija koja prati, osluškuje hrvatski način života, prepoznaje izvorni hrvatski potpis.

U mozaiku hrvatskoga stvaralaštva pronalazi autohtono i otkriva suvremeno. Predlaže sve što čini i može postati prepoznatljiv, autentičan - hrvatski stil.

Posljednje emisije

 • Hrvatski stil - priča o Lumbardi
  25:53

  17. siječnja 2019.

  Hrvatski stil - priča o Lumbardi

  Svega nekoliko kilometara od glasovitog grada Marka Pola, na istočnome rtu otoka, uz more, podno brežuljaka što okružuju dolinu kojom dominiraju vinogradi, smjestila se Lumbarda, nekad ladanjski raj korčulanskih biskupa i vlastele, no mjesto čija je povijest doslovce zapisana u kamenu – u lumbardskoj psefizmi koja svjedoči o antičkim korijenima te golemoj važnosti Lumbarde kao isejske kolonije prije više od 2 tisuće 300 godina. Lumbarda je danas uglavnom okrenuta turizmu, no, ne pod svaku cijenu. Autohtonost i tradicija u tome imaju primat pa se i danas molaju konopi, čuje zvuk alata za obradu kamena, uzgaja Grk, njeguju običaji, okuplja uz komin i živi s morem. I, još je jedna stvar Lumbarđanima iznimno važna, uza svu uslužnost prema posjetiteljima s raznih strana svijeta - biti svojima dobri!

 • Hrvatski stil - Radoboj
  25:53

  3. siječnja 2019.

  Hrvatski stil - Radoboj

  Na obroncima Strahinjčice, u prelijepom prirodnom okruženju, smjestio se Radoboj, nekad poznato rudarsko mjesto i nalazište fosila starih i do 14 milijuna godina, a danas oaza ugodnog života za oko 3500 stanovnika.

 • Hrvatski stil - kolendavanje u Dubrovniku
  28:55

  20. prosinca 2018.

  Hrvatski stil - kolendavanje u Dubrovniku

  "Došli smo vam kolendati vašem dvoru hvale dati…." riječi su stare dubrovačke popijevke kojom se čestitaju božićni blagdani. Kolendari, pretežito djeca prenose staru gradsku tradiciju da se pjesmom s dobrim željama časti dom, domaćina i domaćicu, računajući na bogato uzdarje. Kolendare se nekad "tratavalo", dakle, častilo priklama, hrostulama, orasima, mjendulima, te kupicom travarice ili slatkog likera od smokava ili naranči, a tek u posljednje vrijeme i novcem.

 • Hrvatski stil - Vid
  26:50

  14. prosinca 2018.

  Hrvatski stil - Vid

  Na ostacima drevnog antičkog grada Narone smjestilo se selo Vid. Prizori tipični za 21. stoljeće isprepliću se s onima u kojima je vrijeme stalo, a ukazuju na nekadašnji grčki emporij te znamenitu rimsku koloniju čiji su ostaci pravo bogatstvo hrvatske povijesne baštine u zaleđu Metkovića, s centralnim mjestom - Arheološkim muzejom Narona. Zelena dolina obrasla trskom i šašom kojom vijuga rječica Norin, pritoka Neretve, okružuje vidonjski brežuljak na kojemu caruju Domagojevi strijelci, impozantni spomenik kipara Stjepana Skoke i crkva Ledene Gospe. U Vidu se iznimno cijeni i njeguje tradicija, posebice u sklopu Hrvatskog starinarskog športskog i kulturnog društva Narona s nekoliko sekcija - Domagojevim gusarima (lađarima), povijesnom postrojbom Domagojevi strijelci, KUD-om, sekcijom mladih, sportašima..., a posebna su priča romantični izleti neretvanskom lađom rječicom Norin, guštanje u ljepoti prirode uz specijalitete domaće kuhinje - brudet od jegulja i pohane žabe...

 • Antički grad Narona
  25:00

  13. prosinca 2018.

  Antički grad Narona

  Na ostacima drevnog antičkog grada Narone smjestilo se selo Vid. Prizori tipični za 21. stoljeće isprepliću se s onima u kojima je vrijeme stalo, a ukazuju na nekadašnji grčki emporij te znamenitu rimsku koloniju čiji su ostaci pravo bogatstvo hrvatske povijesne baštine u zaleđu Metkovića, s centralnim mjestom - Arheološkim muzejom Narona.

 • Hrvatski stil - Galeb zove Orla
  28:31

  6. prosinca 2018.

  Hrvatski stil - Galeb zove Orla

  Posjetili smo izložbu "Galeb zove Orla“ u Hrvatskom školskom muzeju koja prikazuje početke primjene računala u obrazovanju u Hrvatskoj od šezdesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća, prototipove i nacrte prvih domaćih mikroračunala i elektroničkih učionica. Izložba podsjeća na vrijeme Multimedijalnog centra Referalnog Sveučilišnog centra gdje su se 1970-ih provodili prvi besplatni informatički tečajevi za učenike i učitelje. Na izložbi se može vidjeti i prvi humanoidni robot napravljen 1963. godine.

 • Hrvatski stil - Kad bi drveće hodalo i engleski govorilo...
  26:41

  26. studenoga 2018.

  Hrvatski stil - Kad bi drveće hodalo i engleski govorilo...

  U izdanju zagrebačkoga Učiteljskog fakulteta objavljen je izbor djela iz hrvatske dječje i omladinske književnosti skupljenih u dvije knjige, prevedenih na engleski, pod zajedničkim naslovom "If trees could walk/Kad bi drveće hodalo". Riječ je o prvome izdanju koje na takav način predstavlja hrvatsku dječju i omladinsku književnost, posebice suvremenu. Jezik izdanja je engleski, ali autori su hrvatski. Razgovarali smo s autoricom izdanja Dianom Zalar, urednicom Centra za izdavaštvo Učiteljskoga fakulteta Dubravkom Težak i recenzenticom Ivanom Cindrić.

 • Hrvatski stil: proslava 100. godina esperanta u Hrvatskoj
  29:22

  16. studenoga 2018.

  Hrvatski stil: proslava 100. godina esperanta u Hrvatskoj

  Bili smo na proslavi 110 godina esperanta u Hrvatskoj održanoj u Zagrebu.

 • Hrvatski stil: Konavle
  30:00

  8. studenoga 2018.

  Hrvatski stil: Konavle

  Konavle - nekad žitnica Dubrovačke Republike, danas ladanjski raj Dubrovačko-neretvanske županije. Obnovljena kulturno-povijesna baština - impozantni Sokolgrad, Knežev dvor u Pridvorju, mlinovi na rijeci Ljutoj, nasadi autohtone dubrovačke malvasije, atraktivne ruralne kuće za odmor, obiteljska gospodarstva s ponudom tradicijske gastronomije, uz glasoviti linđo i bogato svilom vezeno konavosko ruho, neupitno utječu na snažni razvoj Konavala kao agroturističkog središta te jedne od najboljih i najrazvijenijih regija ruralnog turizma Hrvatske.

 • Hrvatski stil - blatska lumblija
  26.38

  1. studenoga 2018.

  Hrvatski stil - blatska lumblija

  Svake se godine u Blatu, u spomen na predivnu legendu ali i očuvanje blatske tradicije i običaja ususret blagdanu Svih svetih i Dana župe Blato, na mjesnoj Plokati u Luži održava izložba, blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh