Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HTV 5 uživo

Hrvatska slikovnica

Hrvatska slikovnica bavi se širokim spektrom tema iz hrvatske prirodne i kulturne baštine.

Kroz različite cikluse govorimo o hrvatskoj književnosti, znanosti, umjetnosti, glazbi. Donosimo putopisne serijale, u svijet šaljemo kulturne razglednice hrvatskih otoka, mora, priobalja i gradova.

Posljednje emisije

 • Torbu na rame i put pod noge
  35:33

  23. veljače 2018.

  Torbu na rame i put pod noge

  Puno toga stane u torbu, npr. još jedna torba. "Glava se može nositi u torbi"- ako se prisjetimo narodne izreke. Torbu ili torbicu moguće je nositi i u prezimenu: Torbašinović, Torbar, Torbarac, Torbarina - neka su od hrvatskih prezimena. Darežljivi ljudi uvijek rado istresaju svoje torbe. Oni odlučni uvijek imaju spremne torbe. A mi, torbu na rame i put pod noge. Prošetat ćemo cijelom Hrvatskom i zavirit u unutrašnjost hrvatske tradicijske torbe.

 • Vinodolski zakonik i Istarski razvod
  43:16

  16. veljače 2018.

  Vinodolski zakonik i Istarski razvod

  Vinodolski zakonik i Istarski razvod imaju za hrvatsku pravnu povijest prvorazredno značenje. Riječ je o pravnopovijesnim izvorima u kojima su sačuvani ostaci arhaičnog slavenskog i hrvatskog prava. Vinodolski zakonik smatra se najstarijim spomenikom hrvatske pravne kulture.

 • 120. rođendan Umjetničkog paviljona
  42:24

  9. veljače 2018.

  120. rođendan Umjetničkog paviljona

  Izložbom Hrvatski salon 15. prosinca 1898. godine otvoren je Umjetnički paviljon u Zagrebu. Bio je to prvorazredni događaj u gradu, a sudjelovalo je čak jedanaest tisuća posjetitelja. Inicijativa za izgradnju Paviljona potekla je od Vlahe Bukovca. Stoljeće u kulturi jednog naroda mnogo je i malo, no kontinuirano djelovanje jedne institucije jasno govori o ulozi Paviljona u kontekstu razvoja hrvatske likovne umjetnosti.

 • Riznica zagrebačke katedrale
  42:02

  2. veljače 2018.

  Riznica zagrebačke katedrale

  "Locus credibilis" – tako se nekoć nazivala Riznica zagrebačke katedrale. Počevši od 11. stoljeća, na tom su mjestu crkveni i državni velikodostojnici, poput kraljeva, kardinala i biskupa potpisivali crkvene i civilne dokumente. Drugim riječima, Riznica je preteča Hrvatskog državnog arhiva. Relikvije svetaca, vrijedno misno ruho, liturgijski pribor od zlata i srebra neki su od najvrijednijih predmeta iz fundusa Riznice, napominje kustosica s. Lina Plukavec.

 • Vatroslav Lisinski – autor prve hrvatske opere "Ljubav i zloba"
  40:51

  26. siječnja 2018.

  Vatroslav Lisinski – autor prve hrvatske opere "Ljubav i zloba"

  Jedan od najistaknutijih Iliraca, Vatroslav Lisinski obilježio je politički, kulturni i društveni život Hrvatske. Postavio je temelje hrvatske nacionalne opere, zborske i orkestralne glazbe. Opere "Porin"i "Ljubav i zloba", te budnica "Prosto zrakom ptica leti", neka su od njegovih najpoznatijih djela. Često zaboravljen od najbližih, bolestan i neshvaćen umire u voljenom Zagrebu u 35. godini života.

 • Hrvatska slikovnica: Kulturna dobra na popisu UNESCO-a
  45:00

  19. siječnja 2018.

  Hrvatska slikovnica: Kulturna dobra na popisu UNESCO-a

  Šibenska tvrđava svetog Nikole i zadarske gradske zidine uvrštene su na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke Republike. Tvrđava svetog Nikole izgrađena je prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu. Zadarske zidine, duge 3 km, koje je u 16. stoljeću Mletačka Republika podignula zbog obrane od Turaka, dio su obrambenog sustava koji omeđuje Poluotok.

 • Hrvatska slikovnica: Jelko Yuresha - život za umjetnost i ljepotu
  44:36

  5. siječnja 2018.

  Hrvatska slikovnica: Jelko Yuresha - život za umjetnost i ljepotu

  Dječarac koji je u dječjoj predstavi "U carstvu patuljaka" učinio prve baletne korake u ulozi patuljka, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 1943. godine, nepuna dva desetljeća kasnije postao je zvijezdom svjetskih baletnih pozornica. Tijekom duge i bogate karijere, Željko Jureša došao je u doticaj, surađivao i družio se s najvećim ličnostima baletne umjetnosti 20. stoljeća. Potpuno predan baletu, kazalištu i glazbi, Yuresha je tijekom cijeloga života zadržao znatiželju i sklonost prema umjetnosti i lijepome.

 • Hrvatska slikovnica: Tomislav Petranović, baletan svjetskog glasa
  43:01

  29. prosinca 2017.

  Hrvatska slikovnica: Tomislav Petranović, baletan svjetskog glasa

  Nacionalni prvak Baleta zagrebačkog HNK, Tomislav Petranović nakon uspješne višegodišnje karijere u Bečkom državnom baletu i Portugalskom nacionalnom teatru, 2011. godine vraća se u domovinu. Dobitnik je brojnih nagrada na području baletne umjetnosti. Kao priznanje za doprinos kulturi Republike Austrije 2001. dodijeljeno mu je austrijsko državljanstvo. Potpuno otvoreno govori nam o svojoj ljubavi prema baletu, karijeri i hrvatskim „daskama koje život znače“. Otkrivamo i da je diplomacija, nakon baleta, njegova druga strast.

 • Hrvatska slikovnica: Marko Marulić - otac hrvatske književnosti
  40:16

  22. prosinca 2017.

  Hrvatska slikovnica: Marko Marulić - otac hrvatske književnosti

  U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Splitu predstavljena je knjiga „Marko Marulić, pjesnik i didaktičar“. Autor prof. Drago Šimundža u knjizi sažima Marulićev ukupan doprinos hrvatskoj, ali i svjetskoj književnosti. Humanizam, prožet rodoljubljem i kršćanskom duhovnošću glavna su obilježja Marulićeva stvaralaštva. Inspiraciju je pronalazio u Bibliji i u djelima antičkih pisaca. Pisao je na hrvatskom, latinskom i talijanskom jeziku, a već za života ostvario je svjetsku slavu.

 • Hrvatska slikovnica: Miro Gavran
  43:44

  15. prosinca 2017.

  Hrvatska slikovnica: Miro Gavran

  Dramski i prozni pisac, dramaturg, scenarist, pisac za djecu - tko je Miro Gavran ponajprije? Riječ je o iznimno plodonosnom piscu, što potvrđuju brojne kazališne i književne nagrade. Primjerice, nagrada Central European Time dodjeljena mu je za cjelokupan opus, a nagrada European Circle za afirmaciju europskih vrijednosti u književnom radu. Njegova djela prevedena su na nekoliko jezika i predmet su istraživanja na svjetskim sveučilištima.Tijekom najnovije turneje, u samo mjesec dana održane su čak četiri inozemne premijere njegovih djela, i to u BiH, Njemačkoj, Rusiji i Indiji.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh