Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (31.10.2019.)
  52:00

  31. listopada 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (31.10.2019.)

  Izložba pod nazivom “Amblemi ramskog zavičaja” otvorena je u Zagrebu, u Studiju Moderne Galerije “Josip Račić” . Na izložbi su predstavljeni radovi akademskog kipara Petra Dolića čiji su radovi inspirirani Ramom. Najpoznatiji hrvatski crkveni zbor „Collegium Musicum Catholicum“ nastavlja slaviti svoji 25 godina postojanja. Svojoj obljetnici priključili su 105. rođendan poznatog hrvatskog skladatelja s ovih prostora Albe Vidakovića i priredili koncert u subotičkoj Katedrali. Sutra je prvi dan mjeseca studenog i Katolička crkva obilježava svetkovinu Svih Svetih. Donosimo vam priču iz austrijskog Fileža, najvećeg mjesta u Gradišću s većinskim hrvatskim stanovništvom i doznajmo kakve običaje imaju gradišćanski Hrvati u tom mjestu za dan Svih svetih.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (16.1.2020.)
  52:06

  17. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (16.1.2020.)

  Don Ivan Stojanović, svećenik i redovnik, Salezijanac iz Uzdola, gotovo je dva desetljeća svoga života posvetio salezijanskim misijama u Gani. Najpoznatiji subotički tamburaši priredili su rođendansko iznenađenje za kolegu, učitelja i suosnivača Subotičkog tamburaškog orkestra Stipana Prćića Baću. Energična, zabavna i opsjednuta kreativnošću, Kristina Kuzmić, Osječanka koja već više od dva desetljeća živi u Sjedinjenim Američkim Državama donosi nove perspektive za roditeljstvo i život općenito. Pridraški pjesnik i slikar Zvonko Čulina, koji je dio života proveo u njemačkome Ruru, vratio se nedavno zauvijek u svoj kraj u kojem stvara u ambijentu o kojem je oduvijek sanjao – u zagrljaju svoga mora jadranskoga i dalmatinskoga zavičaja.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (16.1.2020.)
  54:47

  16. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (16.1.2020.)

  I dok mu je roditeljima san bio otići raditi van u inozemstvo, izabrali su Kanadu za zemlju u kojoj će ostvariti uspjeh i svoj san, Goran Golubić, rođen u Kanadi, odlučio je okušati svoju sreću u domovini svojih roditelja. I, za sada, kaže nije pogriješio. Dr. Stjepan Lukač pročelnik katedre za slavistiku na sveučilištu ELTE u Budimpešti primio je najviše priznanje filozofskog fakulteta Pro Facultate Philosophie koje mu je uručio dekan Gabor Sonkoly. Časna sestra Ana Maria Mercado, ravnateljica djevojačkog doma u Limi i sestrom Družbe Kćeri milosrđa franjevaca trećoredaca govori o životu i djelu te o duhovnom naslijeđu blažene Marije od Propetoga Isusa Petković, rođene 1892. godine u Blatu na otoku Korčuli, koja je utemeljila Družbu Kćeri Milosrđa za odgoj i pouku djevojaka i siročadi te za njegu i pomaganje bolesnicima.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (16.1.2020.)
  44:49

  16. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (16.1.2020.)

  U Budimpešti obilježeni Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja te početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a. Predajom vjerodajnica austrijskom predsjedniku Alexanderu Van der Bellenu, novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić službeno je stupio na dužnost. Grad Rijeka i službeno preuzeo titulu Europske prijestolnice kulture u 2020 godini. Aleksandar Grgić, povratnik iz Švicarske, prije petnaestak godina sa suprugom i troje djece vratio se iz Ciriha u okolicu Zagreba, u Sesvetsku šumu, gdje je kupio zapušteno poljoprivredno zemljište. Na svojem gospodarstvu obitelj Grgić spaja poljoprivredu, gastronomiju, turizam i zdrav život.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (09.01.2020.)
  55:00

  9. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (09.01.2020.)

  U ponedjeljak na Sveta tri kralja – u Lužnici – baroknom dvorcu u prigradskom naselju Zaprešića u blizini Zagreba -Družba sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskoga – održala je blagdanski koncert zbora i tamburaškog sastava sestara milosrdnica. U 175.obljetnici dolaska sestara u Hrvatsku - na svečanom koncertu izveden je bogat i raznolik program – od tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama – do baštine zemalja u cijelome svijetu u kojima sestre djeluju. Na kraju vrlo posjećenog koncerta u redu za pozdrave bila je i Vera Grgac – pjesnikinja i sakupljačica narodne baštine Bistre i okolice koja je sestri Elizabeti Peršić zaželjela svako dobro za Božić i novu godinu. Učinila je to jabukom i pjesmom iz godine 1705. kojom je Pavao Ritter Vitezović čestitao blagdane biskupu Martinu Brajkoviću - prema stručnjacima - jednom od najzaslužnijih muževa hrvatske prošlosti.  U nedjelju 12. siječnja u franjevačkoj crkvi na Tromostovlju u Ljubljani održat će se završna svečanost XXXII. Božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Republici Sloveniji. Misno slavlje predvodit će krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak O važnosti održavanja Božićnih dana govorio je koordinator za hrvatske iseljenike u Sloveniji i voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani fra Marko Prpa.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (09.01.2020.)
  55:00

  9. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (09.01.2020.)

  U protekloj 2019. godini Hrvati u zemlji i inozemstvu koristili su svaku priliku da se povežu gospodarski i /ili intelektualni način. Osvrnut ćemo se i na najvažnije događaje u hrvatskim manjinskim zajednicama u 2019.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (09.01.2020.)
  40:00

  9. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (09.01.2020.)

  Gost emisije je Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas  koji se osvrće  na događaje, programe i projekte koji su obilježili 2019. godinu u odnosima domovinske i iseljene Hrvatske te najavljuje  planove i aktivnosti u Novoj godini.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat 06.01.2020.).)
  54:02

  2. siječnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat 06.01.2020.).)

  Grad Koprivnica je od sutra pa do 12. siječnja  domaćin tradicionalne desetodnevne Zimske škole hrvatskoga folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava već 26. godinu. Osvrnut ćemo se i na nekoliko kulturnih događanja u hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi a u rubrici cro gastro magazin govorimo o tradicionalnoj hrvatskoj sarmi.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (26.12.2019.)
  54:02

  26. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (26.12.2019.)

  Protekla godina bila je, kako sami ističu, iznimno dobra za Hrvate doseljene s Kosova, posebice za Letničane koji su svoj dom pronašli u Malom gradu velikog srca - Petrinji. Oni su, naime, konačno potpisali ugovore kojima nekretnine koje je država za njih izgradila, prelaze u njihovo trajno vlasništvo. Kristina Šop, hrvatska sopranistica koja živi i radi u Munchenu objavila je prvi nosač zvuka s hrvatskim tradicionalnim i autorskim božićnim pjesmama iz pera njena suradnika Franz Josefa Waltera, velikog zaljubljenika u Hrvatsku. Razdoblje uoči Božića i u vrijeme blagdana najbogatije je narodnim običajima među bunjevačkim Hrvatima u Bačkoj. Ti se, pučki i vjerski, rituali ponavljaju svake godine, no uvijek ponovno ispunjavaju radošću sve katoličke obitelji. Posebno je veselo na salašima i u selima gdje je proslava Božića veliki obiteljski ali i društveni događaj. Najprepoznatljiviji simbol toga blagdana su božićni kolači – božićnjaci, koje ih pripremaju vrijedne žene uoči badnje večeri. Peku se na Badnji dan i čuvaju do Nove godine.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (26.12.2019.)
  55:00

  26. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (26.12.2019.)

  U Zagrebu održan 31. koncert Božić u Ciboni. Nastupilo je  gotovo 1000 izvođača,  Ovaj tradicionalni koncert 1988. pokrenuo je Glas Koncila na poticaj blagopokojnog nadbiskupa i kardinala Franje Kuharića kako bi se prikupio novac za obnovu zagrebačke katedrale, a i danas su prihodi od ulaznica predviđeni za istu namjenu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (26.12.2019.)
  45.00

  26. prosinca 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (26.12.2019.)

  U brazilu održan 1. Nacionalnom kongresu Hrvata. Predstavili smo prigodni božićni glazbeni nosač zvuka Folklornog ansambla Kolo slavuj iz Beča. Tradicionalno na taj dan u Crkvi u našim krajevima počinje blagoslov kuća i obitelji. Blagdan Sv. Stjepana slavi se i kao novi početak, a u našim je krajevima običaj toga dana, koji nazivamo i Štefanje, odlaziti čestitati Božić rodbini, prijateljima i susjedima. I mi smo za vas ovu večer pripremili pregršt čestitki!

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh