Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (12.09.2019.)
  52:00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (12.09.2019.)

  Izaslanstvo HKD Napredak posjetilo je Program za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a gdje se upoznalo s radom mulltimedijske platforme namijenjene Hrvatima u BiH, hrvatskim manjinama u europskim državama te iseljeništvu. Hrvatska matica iseljenika svečano je obilježila 15. obljetnicu rada i postojanja svoje vukovarske podružnice. Povezuju iseljenu i domovinsku Hrvatske kroz različite gospodarske i kulturne projekte. Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru bili su organizatori jubilarnoga 5. vinkovačkoga orguljaškoga festivala (VOF-a) Organum Cibalae.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.1.2021.)
  31:04

  21. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.1.2021.)

  Hrvatska matica iseljenika provodi programe tradicijske kulture za Hrvate izvan Republike Hrvatske u kojima najznačajnije mjesto zbog svoje posebnosti, edukacijske važnosti i jedinstvenosti ima Škola hrvatskog folklora. Zbog pandemije ove se godine Zimska škola održava virtualno, a u programu prvi puta sudjeluju i polaznici iz Brazila. Istražili smo kakvo je ozračje u Dubrovniku i u Peruu ususret Festi sv. Vlaha. S nama je kolega i predsjednik Udruge Festa Dubrovnik Slobodan Vlašić, a pismo smo dobili i iz daleke Lime od počasne konzulice RH Ane Marije Kuljevan.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.1.2021.)
  53:22

  21. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.1.2021.)

  Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je konačne i službene rezultate lokalnih izbora u Mostaru. Najveći broj mandata u gradskom vijeću dobila je koalicija predvođena HDZ-om BiH. Uslijed pandemije raste povratak naših građana iz EU. Kako ih zadržati u Hrvatskoj? O tome gošća emisije ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Marina Perić Kaselj. Istaknuti hrvatsko-američki pisac s kanadskom adresom Josip Novaković u novoj zbirci priča "Ljudi" donosi portrete svojih poznanika i prijatelja od djetinjstva do danas. S 20 je godina otišao prvo u SAD, a potom u Kanadu. Živi u Montrealu i predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.1.2021.)
  45:19

  21. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.1.2021.)

  Prisegnuo je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, najmoćnije svjetske velesile Joe Biden i prva američka potpredsjednica u povijesti Kamala Harris. Kakvu će politiku voditi prema jugoistoku Europe? Europski parlament izglasao je rezoluciju za ublažavanje i pomoć Hrvatskoj poslije potresa. Udruga Iks iz Petrinje poslije potresa ostala bez ureda. Pomoć za stradale koordinira se iz Njemačke! Dvije studentice iz Kiseljaka pokrenule humanitarnu akciju za pomoć potresom stradalima na Banovini.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (14.01.2021.)
  30:00

  14. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (14.01.2021.)

  Do 23. siječnja može se prijaviti na 74. Hrvatski bal u Beču koji će se ove godine zbog pandemije održati u virtualnom prostoru i to pod sloganom „Corona ciao – Hrvatski bal će dojti/doći u Vaš dom“. U središtu virtualne priredbe bit će muzičko-literarni program „Hrvati i drugi Bečani u riječi i pjesmama“. Balski tim se složio da siječanj ne može proći bez Hrvatskoga bala u bilo kojem obliku i dugogodišnja tradicija se ne smije zatrti, istaknuo je Petar Tyran, a pohvalio se i činjenicom da je Hrvatski bal stariji od Bečkog opernog bala. Predstavili smo čovjeka koji ima podršku Hrvata izvan domovine kad se nađe na međunarodnim utkama. Vlado Starešinić u nogama ima 160 tisuća kilometara, tako da za sebe kaže da je to kao da je četiri puta optrčao ekvator. David Rey predstavlja jednu zagrebačku školu koja održava kontakte s hrvatskim zajednicama u svijetu. U predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u New Yorku ističu da se na američkom tržištu za putovanja u ovoj godini Hrvatska i dalje nalazi među najtraženijim turističkim odredištima.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.01.2021.)
  55:00

  14. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.01.2021.)

  U Županiji Sisačko-moslavačkoj stradale su urbane i ruralne sredine, u domovini i svijetu Hrvati su organizirali najveću humanitarnu akciju, o stanju govore župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, ravnatelj Opće bolnice "Ivo Pedišić" iz Siska doktor Tomislav Dujmenović i Ognjen Bagatin, predsjednik Udruge Pomaganje je uvijek in. Udruga prikuplja novac i aparate za bolnicu, dosad su uplate stigle iz 12 zemalja od Hrvata koji žive izvan domovine. Posjetili smo Petrinju i Hrvatsku Kostajnicu u kojoj smo dočekali drugi konvoj pomoći koji u taj kraj stiže iz Nizozemske. Predvođeni su predsjednikom Zaklade Hrvatske mladeži iz Nizozemske Goranom Strnišom. Hrvati su u toj zemlji zasukali rukave, mobilizirali sve na terenu, koordinirali se s hrvatskim udrugama, Veleposlanstvima, našim konzularnim i katoličkim misijama i zajednički prikupili pomoć. HRT-ov centar u Puli organizirao je prikupljanje pomoći za Banovinu, angažirali su se proizvođači hrane iz Istre, tako da je četiri tone potrepština dopremljeno za improvizirane kuhinje u kojima se pripremaju jela za tisuće onih kojima je potreban topli domaći obrok. Ovih dana je u distribucijski centar Caritasa Sisačke biskupije već drugi put stigla pomoć Caritasa Sambotelske biskupije iz Mađarske. Dopremljen je građevinski materijal, plinske grijalice, agregati, hrana i druge potrepštine. Ravnateljice tih institucija dogovorile su plan suradnje jer će put Siska uskoro nova mađarska pošiljka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.01.2021.)
  44:!0

  14. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.01.2021.)

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas održao je sastanak u Mostaru s Draganom Čovićem, dopredsjedateljem Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, a u središnja tema bila je posvećena pomoći Banovini. Uoči Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori koji se slavi 13. siječnja, u ponedjeljak je ispred Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi podizanjem hrvatske i crnogorske zastave obilježen važan datum za hrvatsku nacionalnu manjinu u toj zemlji. Predsjednik Vlade Vojvodine dogovorio je s hrvatskom zajednicom i Srijemskom biskupijom obnovu crkve i samostana u Petrovaradinu, na sastanku u Novome Sadu dogovoren je i nastavak ulaganja u rekonstrukciju rodne kuće bana Jelačića, kao i uključivanje predstavnika hrvatske manjine u državna tijela Pokrajine. Generalni konzulat RH u Pečuhu od prvog dana potresa na Banovini pomaže u koordinaciji dostave humanitarne pomoći žrtvama potresa. Predsjednik Hrvatske državne samouprave pozvao je sve hrvatske samouprave, civilne organizacije, institucije i pojedince u Mađarskoj da se za slanje pomoći obrate Hrvatskoj državnoj samoupravi koja u dogovoru s diplomatskim predstavnicima Republike Hrvatske u Mađarskoj koordinira prikupljanje.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (07.01.2021.)
  41:25

  8. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (07.01.2021.)

  Potres 5 stupnjeva prema Richteru u ponedjeljak 28. prosinca 2020. godine zauvijek je promijenio lice gradova i sela na Banovini. U Petrinji, Glini i Sisku magnituda razornog potresa slijedećega dana od 6,2 bila je pogubna za sedam ljudskih života, tisuće razorenih kuća, sakralnih i gospodarskih objekata, zaštićenih spomenika kulture. Nestale su ili su predviđene za rušenje kuće koje su davale šarm gradovima poput Petrinje koja se i u užem središtu dičila izuzetnim primjercima tradicijske graditeljske baštine Banovine. U Banovinu su žurno došle sve relevantne državne i lokalne službe predviđene za izvanredna i katastrofalna stanja, no, počele su se slijevati i rijeke automobila s potrepštinama za stradale u potresu, iz minute u minutu objavljivali su se fondovi za prikupljanje novca, a posebno mjesto je pripalo i iseljenoj Hrvatskoj i hrvatskoj manjini iz susjedstva.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (07.01.2021.)
  30:00

  7. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (07.01.2021.)

  Na početku 2021., godine u kojoj Hrvatska matica iseljenika proslavlja veliki jubilej – 70. godina od osnutka, vraćamo se korak unatrag i osvrćemo na aktivnosti odjela glavne nacionalne ustanove za iseljeničku djelatnost u protekloj godini.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (07.01.2021.)
  55:00

  7. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (07.01.2021.)

  Institut za migracije i narodnosti unatoč vremenu pandemije korona krize u 2020. godini izdao je 4 publikacije - dva zbornika znanstveno-stručnih radova te dvije knjige. O važnosti rada Instituta, proučavanja demografskih procesa i utjecaja demografije na ekonomiju razgovaramo s ravnateljicom Instituta za migracije i narodnosti Marinom Perić Kaselj. 15 je godina nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ iz Subotice. "Naš čovjek Krabat“ je povijesni roman franjevca iz Berna Šimuna Šite Ćorića izašao kao dvojezično izdanje Hrvatskoga štamparskog društva iz Gradišća

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (07.01.2021.)
  45.00

  7. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (07.01.2021.)

  Početak nove 2021. godine u BiH potresla je vijet o tragičnoj smrti osmero devetnaestogodišnjaka u jednoj vikendici u Tribistovu. Volonteri i dalje raščišćuju teren na području potresom razrušene Petrinje i okolice, pomažu. Pomoć iz cijele Hrvatske i inozemstva neprestano stiže. Bilježimo akcije pomoći iz Australije, Njemačke, Irske, Austrije, Mađarske, Srbije, Rumunjske. Pomoć šalju i države i Hrvati iz svih krajeva svijeta.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh