Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (09.05.2019.)
  54:02

  9. svibnja 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (09.05.2019.)

  Tradicionalna kulturna manifestacija "Dravsko proljeće" koja spaja Hrvate s dviju obala rijeke Drave, hrvatske i mađarske, i ove je godine u Sopju U Zagrebu je večeras prvi put održano zajedničko druženje Hrvata i Mađara u priredbi pod nazivim "Masline i čokolada".

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (12.09.2019.)
  52:00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (12.09.2019.)

  Izaslanstvo HKD Napredak posjetilo je Program za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a gdje se upoznalo s radom mulltimedijske platforme namijenjene Hrvatima u BiH, hrvatskim manjinama u europskim državama te iseljeništvu. Hrvatska matica iseljenika svečano je obilježila 15. obljetnicu rada i postojanja svoje vukovarske podružnice. Povezuju iseljenu i domovinsku Hrvatske kroz različite gospodarske i kulturne projekte. Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar i Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru bili su organizatori jubilarnoga 5. vinkovačkoga orguljaškoga festivala (VOF-a) Organum Cibalae.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.09.2019.)
  55:00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.09.2019.)

  Pratili smo početak nove školske godine u hrvatskim manjinskim zajednicama. Mjesto Jevišovka, na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije, najsjevernija je točka i spomen-mjesto doseljavanja Hrvata u Češku, koji su naseljavali Južnu Moravsku bježeći pred Turcima tijekom 16. i 17. stoljeća, i u tom se mjestu održava Međunarodna smotra Kiritof. Ove godine, posljednjega dana kolovoza, na toj smotri koju organiziraju Hrvati na području Moravske u Češkoj Republici sudjelovao je i KUD Virovitica.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.09.2019.)
  45.00

  12. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.09.2019.)

  U Franjevačkom samostanu u Tolisi pored Orašja potpisan je ugovor o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu. Svečanosti je nazočio premijer Andrej Plenković. Najavljujemo konferenciju Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u Clevelandu i Tehnološki summitai 2019. o Srednjoj Europi kao sjecištu gospodarstva i tehnologije, u Beču. Organizator je Udruga hrvatskih poduzetnika u Austriji u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom i njenim Odjelom za gospodarsku suradnju s jugoistočnom Europom.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.09.2019.)
  55:00

  5. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (05.09.2019.)

  U Svetom Petru u Šumi održana manifestacija Okusi hrvatskog sela - S klobasicom u EU, običaji Hrvata u Mađarskoj o blagdanu Svetoga Stjepana, u mađarskom Udvaru održan Hrvatski kulturno-jezični kamp za djecu, u Zagrebu i Splitu uskoro Festival svjetske književnosti, HNK Zagreb priprema gostovanje Hrvatima u Belgiji i surađuje na novoj predstavi s Hrvaticom iz Njemačke.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.09.2019.)
  45:00

  5. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (05.09.2019.)

  Potpisivanje Ugovora o potpori Hrvatima u BiH, gradišćanski Hrvati pomažu obnovu vrtića u Vukovaru, u Splitu otvorena Galerija slika hrvatske dijaspore, Hrvati u Rumunjskoj ostali bez signala za Hrvatsku televiziju, Hrvati u Vojvodini hodočastili na Bunaričko proštenje.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (29.8.2019.)
  55:00

  29. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (29.8.2019.)

  Hrvatska župna folklorna skupina Prelo iz Kanade boravila u Zagrebu, Hrvati u Latviji sviraju latvijsku tradicijsku glazbu i rade na turističkoj promidžbi Hrvatske, u makedonskom Ohridu nastupila folkorna skupina Hrvata iz Mađarske, učenici iz međimuskog mjesta Donjeg Kraljevca sudjelovali ma međunarodnom omladinskom kampu u Mađarskoj, vučedolska golubica i ostale atraktivnosti Arheološkog muzeja u Zagrebu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (29.8.2019.)
  45:00

  29. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (29.8.2019.)

  Hrvatski veleposlanik u Mađarskoj dr. Mladen Andrlić o suradnji Mađarske i Hrvatske, najava znanstvenog simpozija Pasionske baštine o korizmenom nasljeđu Hrvata u dijaspori, nova vojvođanska manifestacija "Rič pod đermom".

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.8.2019.)
  54:02

  22. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (22.8.2019.)

  Kako je biti Hrvat na Kosovu? O tome razgovaramo s učiteljem iz Letnice Tomom Gusićem, koji je u povodu blagdana Velike Gospe posjetio rodni kraj. Što je tamo zatekao? Koljnofci su se na Veliku Gospu prisjetili događaja od prije 30 -godina kada su državljani Istočne Njemačke prvi put pokušali prijeći Mađarsko-Austrijsku granicu kod Koljnofa. Sjećanje na taj događaj uoči pada željezne zavjese čuva Spomenik budućnosti, koji su podigli uz potporu društava i civilnih udruga iz Mađarske i Hrvatske. U kino dvorani sv. Filipa i Jakova otvorena je izložba fotografija ''S one bane mora'' moliški Hrvati. Regija Molise jedinstven je primjer očuvanja hrvatskoga identiteta izvan granica Hrvatske, ali i prijateljskih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, Europi i svijetu. Ljetni oratorij u župi svetoga Roka, odgojno-molitveno-zabavni skup, organiziran je u Subotici po uzoru na ideju talijanskog svećenika Ivana Bosca. Ove godine okupio je više od stotinu djece iz Subotice i okolice, uglavnom učenike hrvatskih razreda.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.8.2019.)
  44:37

  22. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (22.8.2019.)

  Ljeti podružnice Hrvatske matice iseljenika organiziraju mnogobrojne Susrete iseljenika pa je tako i dubrovačka podružnica ove godine organizirala deseti jubilarni Susret na kojemu su se okupili Hrvati sa svih kontinenata. Susret je humanitarnoga karaktera, i pokazuje da naši iseljenici, ne samo da nisu zaboravili rodni kraj, nego ga nikada i nisu prestali pomagati i u njega ulagati. U Dubrovniku je otvorena izložba Mirka Ilića Trenutak pred katastrofu - strip, ilustracija i dizajn. Istodobno s ovom izložbom u javnim gradskim prostorima Dubrovnika od sredine kolovoza do 18. listopada postavljena je i nova verzija putujuće međunarodne izložbe plakata Tolerancija, čiji je inicijator upravo Mirko Ilić. Hrvatska zajednica slavila je na svečanosti "Buenos Aires slavi Hrvatsku". Organizirali su je uprava zajednica argentinskoga glavnog grada i Hrvatska udruga Jadran. Manifestacije poput ove prikazuju Buenos Aires kao mjesto integracije i suživota, a hrvatska zajednica dio je tog mozaika.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (15.8.2019.)
  51.24

  15. kolovoza 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (15.8.2019.)

  Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ i ove je godine bio domaćin Likovne kolonije "Bunarić". Članovi Folklornoga ansambla “Ivan Goran Kovačić” predstavljali su Hrvatsku na 20. Međunarodnome festivalu kulture i umjetnosti Büyükçekmece u Turskoj na kojem je sudjelovalo 27 zemalja. Hrvatska izvorna folklorna skupina iz Budimpešte nedavno se vratila iz Makedonije, gdje je gostovala na festivalu folklora "Ohridski biser". Karlo Kralj iz Duge Rese stigao je do Trsta, gdje uspješno studira na Glazbenome konzervatoriju Giuseppe Tartini. Osječani se još rado sjećaju popularnih Ambruševih krempita, a mi smo došli do osobe koja je s tom pričom originalno povezana - sina osječkoga slastičara Zlatka Ambruša.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh