Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 4.sat (07.01.2021.)
  41:25

  8. siječnja 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 4.sat (07.01.2021.)

  Potres 5 stupnjeva prema Richteru u ponedjeljak 28. prosinca 2020. godine zauvijek je promijenio lice gradova i sela na Banovini. U Petrinji, Glini i Sisku magnituda razornog potresa slijedećega dana od 6,2 bila je pogubna za sedam ljudskih života, tisuće razorenih kuća, sakralnih i gospodarskih objekata, zaštićenih spomenika kulture. Nestale su ili su predviđene za rušenje kuće koje su davale šarm gradovima poput Petrinje koja se i u užem središtu dičila izuzetnim primjercima tradicijske graditeljske baštine Banovine. U Banovinu su žurno došle sve relevantne državne i lokalne službe predviđene za izvanredna i katastrofalna stanja, no, počele su se slijevati i rijeke automobila s potrepštinama za stradale u potresu, iz minute u minutu objavljivali su se fondovi za prikupljanje novca, a posebno mjesto je pripalo i iseljenoj Hrvatskoj i hrvatskoj manjini iz susjedstva.

 • Hrvatima izvan domovine 3. sat (04.03.2021.)
  30:00

  4. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine 3. sat (04.03.2021.)

  Predstavljamo hrvatsku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji . Sugovornici su Nenad Živković, Nevenka Kostovska, Nenad Nemet i Branko Maretić.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (04.03.2021.)
  55:00

  4. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (04.03.2021.)

  Nakon razornih potresa na području Banovine, pomoć unesrećenom stanovništvu pristizala je i dalje pristiže sa svih strana. Donacije u hrani, odjeći, građevinskom materijalu, ali prije svega u novcu ono je što je potrebno ovomu kraju. Među donacijama je i ona Republike Srbije koja je za potresom pogođena područja donirala milijun eura. Povod je to  razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu - Hidajetom Bišćevićem.  U Čileu, dalekoj zemlji na drugome kraju svijeta, velik je broj književnika hrvatskoga podrijetla, vrlo aktivnih u očuvanju kulturne i duhovne baštine svojih predaka. Nekolicina prevoditelja u Hrvatskoj, poput Jerka Ljubetića, Željke Lovrenčić, Marije Roščić Paro ili Dore Jelačić Bužimski, neumorno prevode mnogobrojne čileansko-hrvatske pisce na hrvatski jezik, kako bi se očuvala bogata književna baština čileanskih Hrvata. Još jedna prevoditeljica koja se priključila ovoj misiji je Marta Tomić, gošća naše emisije.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (04.03.2021.)
  45:00

  4. ožujka 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (04.03.2021.)

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas boravio je u radnom posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji i Kosovu gdje se sastao s najvišim državnim dužnosnicima, hrvatskim veleposlanicima te vodstvom i pripadnicima hrvatske manjine u tim zemljama. Cilj ovog posjeta je nastavak suradnje kojom se promiču manjinska prava, kao i o dodatno unaprjeđenje odlične bilateralne suradnje, a naše sunarodnjake pozvao je na  suradnju i zajedništvo te da i nadalje vrijedno rade na očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta, posebice s djecom i mladima. Zagreb je jučer na vječni počinak ispratio svog gradonačelnika Milana Bandića. Dvadeset jednu godinu, u 6 mandata, osim brige o Zagrebu i Zagrepčanima, uspostavljao je i jačao veze i sa Hrvatima u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (25.2.2021.)
  30:00

  25. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (25.2.2021.)

  U Hrvatskoj crkvi Am Hof u Beču slavljena je sveta misa zadušnica za pokojnog dr. Josipa Seršića, poznatog kroatista i uglednog člana hrvatske zajednice u Austriji. U Beču će ostati upamćen kao velik promicatelj hrvatske kulture, jedan od najvažnijih i najplodonosnijih suvremenih hrvatskih polihistora u Austriji. Uvijek budni kroničar i komentator društvenih događanja nedugo prije smrti uputio je svojim kolegama i svim Hrvatima u Austriji snažnu poruku: ''Osnažite svoju borbu za hrvatski materinski jezik kao nastavni jezik u austrijskim školama“, i borite se protiv nametnute i nepostojeće umjetne tvorevine tri jezika tzv. BKS-a (bosanski/hrvatski/srpski). U povodu Svjetskog dana materinskog jezika na 31. saboru Hrvatske kulturne zajednice/Ogranka Matice Hrvatske u Wiesbadenu predstavljen je roman ''Trči! Ne čekaj me… '' književnice Bojane Meandžije te dvobroj časopisa Riječ. Gost emisije je predsjednik zajednice Ivica Košak.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.2.2021.)
  54:03

  25. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (25.2.2021.)

  Hrvatskim se kao materinskim jezikom služi više od 5,5 milijuna ljudi. Njime se služe i pripadnici hrvatske etničke i jezične manjine diljem Europe. U povodu Međunarodnog dana materinskog jezika istražili smo kako se hrvatski jezik njeguje i čuva u hrvatskim zajednicama u Srbiji, Mađarskoj i Austriji. Mala škola hrvatskoga jezika i kulture održava se u Hrvatskoj od 1993. godine. Do sada je u njoj sudjelovalo više od 1500 sudionika iz trideseta zemalja. Školu organizira Hrvatska matica iseljenika, a naša je gošća njezina voditeljica Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i sport. 30. hrvatska franšiza Muzeja iluzija otvorena u dalekoj Indiji, u New Delhiju. Što taj originalni hrvatski muzej čini najvećim privatnim muzejskim brendom u svijetu?

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.2.2021.)
  44:58

  25. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (25.2.2021.)

  Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas su Orašju razgovarali o zajedničkim projektima i inicijativama za bolju budućnost i status hrvatskoga naroda u toj zemlji. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman s banjalučkim je biskupom mons. Franjom Komaricom razgovarao o nastojanjima da se na području Banjalučke biskupije, najteže stradale katoličke biskupije u BiH, osigura ostanak i povratak Hrvata i katoličkih vjernika. Mons. je najavio revitalizaciju jednog od najvažnijih vjerskih i kulturnih objekata u svojoj biskupiji - trapističkog samostana Marija Zvijezda i aktivnostima utemeljiteljskog odbora Europskog centra za mir, međureligijsku i međunarodnu suradnju u Banja Luci. Mogućnost učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj, od ožujka do lipnja, u ljetnom semestru tekuće akademske godine, imat će 140 stipendista iz 18 država, najviše iz Argentine i Čilea. Na Javni poziv Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske zaprimljene su 333 prijave iz Venezuele, Brazila, Bolivije, Kolumbije, Mađarske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Italije, Njemačke, Nizozemske i Ekvadora.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (18.2.2021.)
  30:00

  19. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (18.2.2021.)

  Povratnica iz Švicarske Venessa Mioč preselila se u Hrvatsku u kojoj se bavi skladanjem duhovne glazbe. Hrvati na sjeveru Bačke uspjeli su sačuvati tradiciju i u ovim teškim vremenima, organizirali su dva pokladna običaja, Prelo sjećanja i okupljanje na "Debo četvrtak". Važni elementi prakse njihovih predaka tako su očuvani, no izostala je radost susreta i zabave uoči novog razdoblja korizmenog odricanja. Do kraja mjeseca traje natječaj i prijava za nagradu Velebitska degenija na kojem se očekuju radovi s područja zaštite okoliša, najavila je Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš pri Hrvatskome novinarskom društvu.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (18.2.2021.)
  51:45

  19. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (18.2.2021.)

  U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču svečano je obilježen završetak velike humanitarne akcije gradišćanskih Hrvata i njihovih prijatelja. U humanitarnoj akciji prikupili su 43 tisuće eura za obnovu sisačke Opće bolnice "Ivo Pedišić" teško oštećene u razornim potresima. Općina Lovran pokreće humanitarnu akciju "Lovran za Petrinju" i prodajom vrijednih umjetnina Charlesa Billicha, proslavljenog australskog slikara hrvatskih korijena, prikuplja novac za pomoć Petrinji. Suradnja Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. iz Rijeke i Galerije Bruketa 2 u kojoj do 27. veljače izlaže Križevčanin Zoran Homen, slikar bokeljskih korijena, predstavlja ga voditeljica galerije Vedrana Bruketa. Dr. Mario Bratulić, načelnik istarskog mjesta Sveti Petar u šumi surađuje s Hrvatima proizvođačima suhomesnatih proizvoda u Hercegovini, Mađarskoj, Vojvodini i Njemačkoj. Predstavili smo novi broj Matice u izdanju Hrvatske matice iseljenika. Veleučilište Lavoslav Ružićka u Vukovaru u ovoj je studijskoj godini osigurao upisne kvote i za studente hrvatskog porijekla koji žive izvan Hrvatske.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (18.2.2021.)
  44:43

  19. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (18.2.2021.)

  Mostarski vijećnici nakon 12 godina izabrali gradonačelnika dr. Marija Kordića koji je pozvao vijećnike da odmah krenu rješavati nagomilane probleme grada. Središnji državni ured za Hrvate izvan RH-a poziva neprofitne organizacije Hrvata izvan domovine i ostale da se prijave za financiranje posebnih potreba i projekata od njihova interesa, a koji pridonose zadovoljavanju javnih potreba, ciljeva i prioriteta definiranih strateškim dokumentima Ureda. U organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu održana je konferencija o Europskom planu za borbu protiv raka koji je nedavno objavila Europska komisija. Konferenciju je organizirao hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Zagrebačka Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata ove godine obilježava tridesetu obljetnicu rada, posebno smo stavili naglasak na njihovu nakladničku aktivnost.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (11.2.2021.)
  30:00

  11. veljače 2021.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (11.2.2021.)

  Vodimo vas u drugu najmanju regiju u južnoj Italiji u kojoj pet desetljeća hrvatski identitet i njihov govor ''Na našo'' čuvaju potomci Hrvata koji su bježeći pred Turcima naselili obronke Apenina. Smjestili su se u četiri sela: Filić, Mundimitar, Tavenna i Kruč. Komunikacijska i prometna izoliranost pogodovala je očuvanju tradicijske kulture i jezika, ali ih je i otjerala iz Molizea. Taj je kraj oduvijek bio na vjetrometini migracija. S njima je dugih 17 godina bio fra Petar Milanović Trapo, član franjevačke provincije sa centrom u Splitu. Priznaje, najveći mu je izazov u premošćivanju razlika bio učenje njihova govora. O mnogobrojnim vezama Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije odnedavno možete čitati u knjizi "Makedoniji s ljubavlju" autorice Judite Rey Hudiček.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh