Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (12.03.2020.)
  52:00

  12. ožujka 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (12.03.2020.)

  Govorimo o nedavnom zasjedanju biskupa Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije te Tjednu solidarnosti sa Crkvom i ljudima u BiH, u emisiji govori kardinal Vinko Puljić. U zagrebačkome muzeju Mimari u tijeku je izložba bečkog porculana – najveća privatna zbirka ovakve vrste u svijetu – vlasnika Veljka Martona.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (28.05.2020.)
  24:00

  28. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (28.05.2020.)

  U sklopu rubrike Hrvatski stil donosimo priču o Sutivanu, lijepom, naprednom mjestašcu na otoku Braču čije je filozofija života utkana u latinskom natpisu od davnina, uklesanom na dovratku jednog starog ljetnikovca u centru mjesta, koji kaže da su ovdje – ''prijateljima vrata otvorena''. Uz brojne ostvarene i novopokrenute razvojne programe, Sutivan neumorno čuva svoju baštinu i posebice njeguje veze sa svojim iseljenicima, među kojima je i dosta onih koji se vraćaju doma.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (28.05.2020.)
  30:00

  28. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (28.05.2020.)

  Vodimo vas u Tavankut – ''misto gdje sunce grli Bačku''. Ladislav Suknović predstavlja aktivnosti Hrvatskog kulturno-prosvjetnog i sportskog društva Matija Gubec koje se, uz brojne hrvatske ansamble u svijetu, pridružilo virtualnom projektu Hrvatske matice iseljenika ''Foklor u doba korone''. Hrvatska kulturno-umjetnika i sportska zajednica Berlin također je propustila planirane aktivnosti za ovo proljeće, a upitni su i planovi za ljeto. Unatoč nepovoljnim okolnostima pandemije, folkloraši neumorno uče nove korake ''novom'' on line tehnologijom, ako ne za ovogodišnje, onda za dogodišnje nastupe na Đakovačkim vezovima u Hrvatskoj.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.05.2020.)
  55:00

  28. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (28.05.2020.)

  S kojim se sve problemima u ovo vrijeme suočavaju hrvatski poduzetnici u Italiji? Istražujemo i kakvu im financijsku pomoć osigurava država i u kakvim uvjetima rade, posebice u Rimu koji se umnogome oslanja na turizam. O životu u Rimu razgovaramo i sa svećenikom Sarajevske nadbiskupije Brankom Jurićem, studentom Papinske akademije Alfonsina. Da izlaza uvijek ima dokazuju hrvatski poduzetnici koji posluju u sklopu Gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET na stranim tržištima. Prije nekoliko da na okupili su se u Ludbregu te dogovarali kako nelagodne izazove pandemije pretvoriti u prilike za ostvarenje dobrih poslova. Predstavljamo Lidiju Kukulj, australsku televizijsku voditeljicu iz Pertha hrvatskog podrijetla koja ostvaruje sjajne projekte u promociji Hrvatske i povezuje Hrvate u domovini i svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (28.05.2020.)
  45:00

  28. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (28.05.2020.)

  Hrvati u Vojvodini pripremaju se za parlamentarne izbore u Srbiji 21. lipnja, na svim razinama. S kojim partnerima DSHV ide u borbu za političko zastupstvo i u kakvom ozračju će se ona voditi? Proslava Dana hrvatske državnosti velik je događaj za Hrvate u svijetu. Ove godine u gotovo svim hrvatskim zajednicama tradicionalna okupljanja na taj dan su odgođena. Savez hrvatskih društava u Sloveniji proslavu u Mostecu pomiče za 22. lipnja, a Hrvati Južne Amerike obilježit će taj dan virtualnim putem. Nastavlja se povratak naših pomoraca. Ovaj tjedan u dubrovački Gruž vratilo se 93 mornara. Odjel za kulturu Hrvatske matice iseljenika priprema online Reviju tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH. Udruga Mura-regija nastavlja s brojnim projektima prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, a Hrvatsko-češko društvo na svojoj internetskoj stranici preporučuje javnosti elektroničko izdanje knjige Češki Hrvati – hrvatski tragovi u Češkoj.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.05.2020.)
  50:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.05.2020.)

  Hrvati u Vojvodini unatoč teškoj financijskoj situaciji i epidemiji koronavirusom nastoje održati žetvene svečanosti - Dužijancu. U mađarskom mjestu Nardi u tijeku je obnova i modernizacija hrvatskog dječjeg vrtića. Mađarska Vlada i oporbene stranke na parlamentarnoj sjednici održanoj 7. svibnja podjednako su podržale amandmane na Zakon o pravima narodnosti koje je podnio Odbor za narodnosti mađarskog parlamenta. Monsinjor Juraj Jezerinac, prvi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, a sad vojni biskup u miru, ima dugogodišnji staž u službi iseljenim Hrvatima u Kanadi. I danas ih rado posjećuje, ali i prati nastupe folklornih skupina koje iz te zemlje dolaze nastupati u Zagrebu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.05.2020.)
  30:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.05.2020.)

  Hrvatski stručnjak s područja međunarodnih odnosa Ivica Bakota devet godina proveo je u Kini proučavajući političku i socijalnu tranziciju zemalja naše regije. O tome je nedavno objavio knjigu u izdanju pekinškoga Sveučilišta Capitol Normal. Govori o knjizi, hrvatsko-kineskoj suradnji te o perspektivama Hrvatske u kineskom Mehanizmu za suradnju s državama Srednjoistočne Europe.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.05.2020.)
  55:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.05.2020.)

  Unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, u Padovi su održani 14. Dani Hrvata. Časopis Hrvatske matice iseljenika "Matica" odsad dostupan samo na internetu. Bračni par Marija i Ivan Mikac povratnici su iz Njemačke u kojoj im je ostao sin s unucima, teško im je i zbog drugog sina koji živi u New Yorku i tamošnje situacije s covidom 19.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.05.2020.)
  45:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.05.2020.)

  Stanje u Bosni i Hercegovini s pandemijom koronavirusa i pripreme za izbore. U HNV-u u Vojvodini traže hitnu i konkretnu potporu Hrvatske radi zaštite školstva i hrvatske manjine u Srbiji zbog nedavnih optužbi da se promovira hrvatsko jezično čistunstvo i Neovisna Država Hrvatska. Nakladnik Školska knjiga užurbano radi na odabiru udžbenika za početak nove školske godine, žele izdavati knjige koje bi pomogle i u hrvatskim školama u svijetu. U Mostaru se ubrzano radi na digitalnoj transformaciji Sveučilišta, srednjih škola i drugih obrazovnih ustanova.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.5.2020.)
  54:04

  14. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.5.2020.)

  Pratimo virtualni projekt Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika "Folklor u doba korone". Da u doba pandemije  nije zamro život i rad kulturno umjetničkih društava, dokazuju Hrvati u Bačkom Monoštoru koji unatoč izvanrednim okolnostima, uz poštivanje i policijskog sata i epidemioloških mjera intenzivno rade na obnovi zgrade koju su dobili u koncesiju za rad Kulturno umjetničkog društva Hrvata Bodrog. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je knjigu ''Zlatko i Joyce Baloković. Donatori Strossmayerove galerije starih majstora'' autora, upravitelja Strossmayerove galerije HAZU-a Borivoja Popovčaka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.5.2020.)
  54:13

  14. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.5.2020.)

  Provjerili smo koje sve mjere morate ispoštovati da biste mogli ući u Hrvatsku. Iz Brazila ne stižu dobre vijesti: zabilježeno je više od 196 tisuća slučajeva zaraze, a samo u protekla 24 sata više od 11 i pol tisuća novih. Istražili smo koje je nove odluke donio predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Kineski studenti hrvatskoga jezika iz Pekinga organizirali prikupljanje medicinske pomoći za Hrvatsku.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh