Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.9.2019.)
  26:29

  26. rujna 2019.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.9.2019.)

  I ovog ljeta Šolta je zasjala ruhom hrvatske naive. Višegodišnja suradnja dviju likovnih udruga - šoltanske, koja nosi naziv Eugena Buktenice, kao najznačajnijeg predstavnika dalmatinske naive te Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, urodila je sjajnim projektima u kulturi koji, osim umjetnika, povezuju dvije lokalne samouprave i županije na svim razinama. Najznačajniji godišnji projekt u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko u suradnji s Kulturno-informativnim centrom Općine Šolta - Dani Eugena Buktenice, okupio je renomirane umjetnike naive na likovnoj koloniji, članove likovne sekcije OŠ Grohote - nastavljače šoltanske naive i humanitarno - članove Udruge Svijet tišine iz Zagreba, a ujedno i privukao pozornost brojnih otočana i posjetitelja.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.05.2020.)
  50:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (21.05.2020.)

  Hrvati u Vojvodini unatoč teškoj financijskoj situaciji i epidemiji koronavirusom nastoje održati žetvene svečanosti - Dužijancu. U mađarskom mjestu Nardi u tijeku je obnova i modernizacija hrvatskog dječjeg vrtića. Mađarska Vlada i oporbene stranke na parlamentarnoj sjednici održanoj 7. svibnja podjednako su podržale amandmane na Zakon o pravima narodnosti koje je podnio Odbor za narodnosti mađarskog parlamenta. Monsinjor Juraj Jezerinac, prvi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, a sad vojni biskup u miru, ima dugogodišnji staž u službi iseljenim Hrvatima u Kanadi. I danas ih rado posjećuje, ali i prati nastupe folklornih skupina koje iz te zemlje dolaze nastupati u Zagrebu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.05.2020.)
  30:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (21.05.2020.)

  Hrvatski stručnjak s područja međunarodnih odnosa Ivica Bakota devet godina proveo je u Kini proučavajući političku i socijalnu tranziciju zemalja naše regije. O tome je nedavno objavio knjigu u izdanju pekinškoga Sveučilišta Capitol Normal. Govori o knjizi, hrvatsko-kineskoj suradnji te o perspektivama Hrvatske u kineskom Mehanizmu za suradnju s državama Srednjoistočne Europe.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.05.2020.)
  55:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (21.05.2020.)

  Unatoč teškoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj koronavirusom, u Padovi su održani 14. Dani Hrvata. Časopis Hrvatske matice iseljenika "Matica" odsad dostupan samo na internetu. Bračni par Marija i Ivan Mikac povratnici su iz Njemačke u kojoj im je ostao sin s unucima, teško im je i zbog drugog sina koji živi u New Yorku i tamošnje situacije s covidom 19.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.05.2020.)
  45:00

  21. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (21.05.2020.)

  Stanje u Bosni i Hercegovini s pandemijom koronavirusa i pripreme za izbore. U HNV-u u Vojvodini traže hitnu i konkretnu potporu Hrvatske radi zaštite školstva i hrvatske manjine u Srbiji zbog nedavnih optužbi da se promovira hrvatsko jezično čistunstvo i Neovisna Država Hrvatska. Nakladnik Školska knjiga užurbano radi na odabiru udžbenika za početak nove školske godine, žele izdavati knjige koje bi pomogle i u hrvatskim školama u svijetu. U Mostaru se ubrzano radi na digitalnoj transformaciji Sveučilišta, srednjih škola i drugih obrazovnih ustanova.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.5.2020.)
  54:04

  14. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (14.5.2020.)

  Pratimo virtualni projekt Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika "Folklor u doba korone". Da u doba pandemije  nije zamro život i rad kulturno umjetničkih društava, dokazuju Hrvati u Bačkom Monoštoru koji unatoč izvanrednim okolnostima, uz poštivanje i policijskog sata i epidemioloških mjera intenzivno rade na obnovi zgrade koju su dobili u koncesiju za rad Kulturno umjetničkog društva Hrvata Bodrog. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je knjigu ''Zlatko i Joyce Baloković. Donatori Strossmayerove galerije starih majstora'' autora, upravitelja Strossmayerove galerije HAZU-a Borivoja Popovčaka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.5.2020.)
  54:13

  14. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (14.5.2020.)

  Provjerili smo koje sve mjere morate ispoštovati da biste mogli ući u Hrvatsku. Iz Brazila ne stižu dobre vijesti: zabilježeno je više od 196 tisuća slučajeva zaraze, a samo u protekla 24 sata više od 11 i pol tisuća novih. Istražili smo koje je nove odluke donio predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan. Kineski studenti hrvatskoga jezika iz Pekinga organizirali prikupljanje medicinske pomoći za Hrvatsku.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (7.5.2020.)
  54:00

  7. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (7.5.2020.)

  Inovativnoj virtualnoj akciji Hrvatske matice iseljenika Folklor u srcu pridružuje se sve veći broj Hrvata iz manjinskih zajednica te iseljenika i njihovih potomaka iz cijelog svijeta. O ovom globalnom svehrvatskom folklornom umrežavanju govore nam rukovoditeljica Odjela za kulturu HMI Snježana Jurišić, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold, predstavnica Moliških Hrvata Francesca Sammartino, Hrvatica iz Novog Travnika, čuvarica baštine Lašvanske doline, Jelena Džepina te Višnja i Zoran Tijardović, voditelji Klape Kartolina iz kanadskog Windsora.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (7.5.2020.)
  50:00

  7. svibnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (7.5.2020.)

  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini uputio apel RH za jačom političkom podrškom u pogledu većeg izjednačavanja društvenog položaja i prava hrvatske manjine u Srbiji s onima koje uživa srpska manjina u Hrvatskoj. Učenici i nastavnici u Srbiji nezadovoljni odvijanjem on-line nastave, traže otkazivanje testiranja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Gradišćanski Hrvati iz Austrije pokrenuli humanitarnu akciju za obnovu Odjela dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti u Zagrebu. Kako relaksacije mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa utječu na život hrvatske zajednice u Njemačkoj – govori Marijana Dokoza, urednica časopisa i portala Fenix. Predstavljamo časopis Zajedničar, glasilo Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu koje izlazi od 1909. godine.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (30.4.2020.)
  54:00

  30. travnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (30.4.2020.)

  O tradicijskim običajima na bladan Josipa radnika, običaj filipovčica u Baranji i Srijemu, te kićenje majbana u Bilogori. Hrvati u Kanadi dijele osobne i profesionalne sudbine uzrokovane koronavirusom - ističe Caroline Spivak iz Toronta. Kultura u vrijeme pandemije ispašta i u životu Hrvata u Vojvodini, brinu se i zbog financijske pomoći države namijenjenu realizaciji kulturnih programa koja bi mogla izostati. Hrvatska matica iseljenika poziva učitelje hrvatskoga jezika da prate i sudjeluju u radu Matičine stranice HRid posvećene upravo njima kako bi im olakšala rad koji je sad isključivo preko interneta. Žaklina Glibo Kutija - Hrvatica rođena u BiH, živi u mjestu Drage u blizini Pakošana, kantautorica je pjesme "Korona borba".

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (30.4.2020.)
  50:21

  30. travnja 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (30.4.2020.)

  Stanje s korona virusom u mostarskoj Sveučilišnoj bolnici. Studenti iz Bosne i Hercegovine se vraćaju na nastavu na hrvatskim sveučilištima, trebaju li u izolaciju nakon ulaska u Hrvatsku? Hrvatsko-mađarski diplomatski odnosi na zavidnoj razini. I hrvatske škole u Mađarskoj provode nastavu na daljinu.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh