Slušaj uživo

Upravo

Gledaj HRTInt. uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (12.11.2020.)
  25:00

  12. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (12.11.2020.)

  Na salatskom groblju je na svetkovinu Svih svetih posvećen spomenik koji je na groblje postavila Hrvatska samouprava Salante.U Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo u Subotici priređen je poetski prikaz zbirke pjesama Avaške godine, napisao ih je devedesetih godina prošlog stoljeća hrvatski književnik i nekadašnji urednik Subotičkih novina Milovan Miković, to poetsko ostvarenje napisano je bunjevačkom ikavicom i nikad dosad nije scenski uprizoreno, pa su se na taj korak odlučili članovi Književno-teatarskog kružoka subotičkog HKC-a. U Hrvatskoj živi i radi najbolji profesor geografije na svijetu, radi u zagrebačkoj školi Ivo Andrić i u svijetu mu pomaže čak 150 suradnika, uglavnom hrvatskih iseljenika. U Zagrebu se 17. studenog održava 8. Flamenco Festival Zagreb, obilježava se Svjetski dan flamenka koji je godine 2010. UNESCO prograsio nematerijalnom svjetskom baštinom.

 • Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.11.2020.)
  30:00

  26. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3. sat (26.11.2020.)

  U nakladi Croatice u Budimpešti je iz tiska izašla knjiga Antuna Vidića "Sam i svoj". Antun Vidić rodio se u Subotici gdje je završio osnovnu i srednju elektrotehničku školu. Poslije odsluženog vojnog roka otisnuo se u svijet. Radio je u Njemačkoj, Južnoj Africi, Mozambiku, Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Libiji, Čadu, Sudanu, u Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Hong Kongu, Šangaju, Mandžuriji, Norveškoj, Hrvatskoj i konačno u Mađarskoj. Govori nekoliko jezika: hrvatski, mađarski, njemački, engleski, poljski i arapski. Subotica i njezini žitelji uvijek su mu bili u srcu. Uvijek je pratio kulturni i politički život svoga naroda i pomagao (uglavnom anonimno) mnoge plemenite akcije. Danas živi u Budimpešti.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (26.11.2020.)
  55:00

  26. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (26.11.2020.)

  Razdoblje pandemije je usporilo naš svakodnevni život  i primorava nas na pažljive i smišljene susrete. To se odražava i u hrvatskim zajednicama u Mađarskoj i Austriji koji svoje aktivnosti prilagođavaju ovim uvjetima. Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred Šestica proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award. Posjetili smo i najdugovječnije, najbrojnije i najveće tamburaško društvo "Pajo Kolarić" iz Osijeka.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.11.2020.)
  45:00

  26. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (26.11.2020.)

  Počela je izborna kampanja za Gradsko vijeće Grada Mostara.   Svim nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Republici Srbiji stigla obavijest kako će financijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20% te da se dalja isplata sredstava privremeno obustavlja.Što to znači za Hrvate u Vojvodini? Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura. Baštinska i suvremena građa prikazana je na zagrebačkoj izložbi znakovitog naziva Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.

 • Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.11.2020.)
  32:36

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 4. sat (19.11.2020.)

  Sljedeće godine Klapa sveti Juraj HRM obilježava dvadeset godina rada. U tih dvadeset godina nastupali su diljem domovine i svijeta, stekavši status jedinstvenog branda hrvatskoga naroda. Klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske od 2001. godine, a tijekom svog dugogodišnjeg rada objavili su jedanaest albuma čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera, do domoljubnih i popularnih pjesama zabavne glazbe, pod umjetničkim vodstvom Dragice Bošnjak, Vladana Vuletina i Maria Božića. U današnjem sastavu klape su Hrvoslav Kužić, Ivica Kuzmanić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić, Ignjacio Tranfić i Marko Bralić, stožerni narednik i voditelj klape. Upravo s njim podijelit ćemo divna iskustva koja su stekli svojim nastupima, od Lourdesa, s kraja na kraj svijeta, do Vukovara.

 • Hrvatima izvan domovine - 3.sat (19.11.2020.)
  26:17

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 3.sat (19.11.2020.)

  Tijekom Domovinskog rata Grad Pakrac pretrpio je strašne posljedice koje su i danas vidljive. Unatoč ratnim razaranjima, u Pakracu se obnavlja kulturni i društveni život. Udruga Kulturno prosvjetno društvo Sloga osmislilo je i realiziralo pakrački animirani film Banchi, koji gledatelje upoznaje s bogatom poviješću Pakraca. Pulski Brazilski dani ove godine održani virtualno. U fokusu književnost i likovno stvaralaštvo. U Kini je objavljena Antologija novog hrvatskog pjesništva u izdanju Izdavačke kuće Pisaca "Kineski literarni krugovi" iz Pekinga. Sadrži gotovo 200 pjesama šezdesetak hrvatskih pjesnika, a objavljena je u sklopu projekta suradnje za uzajamno prevođenje književnosti Kineskoga i Hrvatskog društva pisaca.

 • Hrvatima izvan domovine - 2.sat (19.11.2020.)
  54:46

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2.sat (19.11.2020.)

  Dan sjećanja na žrtvu Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen sv. misom u Budimpešti. Voditelj hrvatske katoličke župe Blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu i nekadašnji gvardijan vukovarski fra Zlatko Špehar prisjeća se prvih napada na Vukovar. Predstavljamo prvi slavonski film Adam o stradanju djece u Domovinskom ratu i knjigu ''Za Hrvatsku moje bake'' autora američkog Hrvata Michaela Palaicha. Kakav je status hrvatskih branitelja u odnosu na onaj američkih ratnih veterana? Poslovna konferencija Meeting G2 ove godine održana virtualno.

 • Hrvatima izvan domovine - 1.sat (19.11.2020.)
  45:43

  19. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1.sat (19.11.2020.)

  Donose li lokalni izbori u BiH promjene na političkoj sceni u toj zemlji? Domovinska i iseljena Hrvatska obilježila je jučer Dan sjećanja na žrtvu Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Prvi put je ove godine u Hrvatskoj to bio i državni praznik. Da je Vukovar mjesto posebnog pijeteta i simbol jedinstva vidjelo se i u mnogim metropolama diljem svijeta u kojima su naši ljudi palili svijeće prisjećajući se… Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas govori o iseljenim Vukovarcima, njihovom vezom s rodnim gradom te donacijama iseljeništva za obnovu Vodotornja.

 • Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.11.2020.)
  55:00

  12. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 2. sat (12.11.2020.)

  "Najbolji kad je najteže", naslov je konferencije Meeting G2.6 koja će se održati u virtualnome svijetu zbog kovida i povezat će hrvatske iseljenike s domovinom i približiti je kao državu atraktivnu za ulaganja. Zbog mjera zaštite od koronavirusa i otežanih putovanja, 23. Rešetarački susreti pjesnika koji okupljaju hrvatske pjesnike iz cijeloga svijeta ove su godine održani u virtualnome svijetu kulture i umjetnosti. Nažalost, ovogodišnji Interliber odgođen je za ožujak 2021., u tijeku ovoga tjedna sve će knjižare u domovini ponuditi posebne popuste za knjige, programi alternativne manifestacije "Knjiga svima i svuda" prate se preko You Tube kanala Zajednice nakladnika i knjižara i Trećeg programa Hrvatske televizije. U Prisiki, naselju gradišćanskih Hrvata na sjeverozapadu Mađarske otvorena je izložba u suradnji Zbirke sakralne umjetnosti Hrvata u mađarskoj i Instituta sv. Martina u Sambotelu. Najavili smo 20. manifestaciju Martin je v Zagrebu koju organizira KUD Prepuštovec uz suradnike, prijatelje i ljubitelje dobre kapljice.

 • Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.11.2020.)
  45:00

  12. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine - 1. sat (12.11.2020.)

  Hrvatski iseljenički kongres održan u Zagrebu bavio se pitanjem može li Hrvatska očekivati povratak drugog i trećeg naraštaja hrvatskih iseljenika. U nedjelju se u BiH održavaju lokalni izbori na kojima će se birati vijećnici za gradska ili općinska vijeća te načelnici i gradonačelnici općina. U Hrvatsku su mnogobrojna umjetnička djela u prošlom stoljeću stizala donacijama naših ujetnika iz inozemstva, iseljeničkih udruga i zaklada, Rukovoditeljica Odjela za nakladništvo Hrvatske matice iseljenika Vesna Kukavica govori o tome može li se zapušteni dio kulturne baštine uključiti u turističku ponudu i tko su suvremeni kulturni mecene. Europski parlament dao je suglasnost za sklapanje Sporazuma između Europske unije i Vlade Narodne Republike Kine, radi se o suradnji u području proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla i njihovoj zaštiti, razgovarali smo s našim eurozastupnikom dr. Tomislavom Sokolom.

 • Hrvatima izvan domovine 3. sat (05.11.2020.)
  30:00

  5. studenoga 2020.

  Hrvatima izvan domovine 3. sat (05.11.2020.)

  Iako je 34. Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice zbog pandemije korona virusa morao biti odgođen, Hrvatska bratska zajednica nije propustila priliku da ga obilježi makar on line. Odaziv tamburaških i folklornih ansambala bio je iznad svih očekivanja javlja Franjo Bertović, te je snimljen zajednički video s porukom zajedništva, ljubavi, nade i prkosu Covidu.  Zasvirali su tri pjesme koje je izabrao Jerry Grčević: Večeras je naša fešta, Serbus dragi Zagreb moj i Vesela je Šokadija. Proteklog vikenda održan je Prvi virtualni koncert Hrvata iz iseljeništva kojeg pokrenula Tanja Maleš Krznar u suradnji s Mateom Varvodić iz Duisburga. Na putovanju svijetom s našim iseljenicima upoznat ćemo Bedrich Magas Kusaka koji živi u Punta Arenasu.

Glas Hrvatske

Vrati se na vrh